de-tempels-van-ankor-wat-Cambodja

2017 – over verlaten tempels, geluk & dankbaarheid

Heel cliché, maar wat gaat een jaar toch snel. Voor je het weet is 2017 alweer bijna voorbij en sta je weer de kerstboom te versieren, cadeautjes in te pakken en je mentaal voor te bereiden op de eindeloos lange rijen in de supermarkt. Wat is dat toch met kerst, eten en hysterische hoeveelheden boodschappen. Niet dat het hier anders is hoor, ik doe er vrolijk aan mee.

Over 2017

de-tempels-van-ankor-wat-Cambodja

Ronddwalen in enorme tempelcomplexen

De decembermaand is ook de maand bij uitstek om terug te blikken op het afgelopen jaar. Om even stil te staan bij de mooie dingen die het jaar ons gebracht heeft. Het avontuur, de bijzondere ontmoetingen en het gelukzalige gevoel wat het reizen je soms zo kan geven. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik denk aan ons bezoek aan het tempelcomplex Angkor Wat in Cambodja. Bij het opgaan van de zon dwaalden we vrijwel alleen door de indrukwekkende tempels. Een bijna onmogelijke ervaring als je weet dat het complex elke dag door duizenden mensen bezocht wordt. Het werd het hoogtepunt van onze reis door Thailand en Cambodja.

Madeira Portugal

causeway coast Noord Ierland

Madeira & Noord-Ierland

Ik vind het heerlijk om foto’s terug te kijken van onze reizen. De foto’s van Madeira zijn op het moment mijn favoriet. Wat is het toch een waanzinnig mooi en groen eiland. Misschien nog wel groener is Noord-Ierland. De Lonely Planet heeft de Causeway Coast uitgeroepen tot dé bestemming van 2018. Ik kan niet anders dan dit beamen. Zin in een korte roadtrip? Dan is dit de plek waar je moet zijn.

Mijn top 3 stedentrips

Hoewel ik het meeste hou van ruige en uitgestrekte natuur, maak je me ook heel blij met een stedentrip. De tip voor komend jaar, breng een bezoek aan Brighton. Een knusse en gezellige stad, dichtbij Londen en direct aan het strand. Een heerlijke plek om een paar dagen te vertoeven. Onze stedentrip top 3 van 2017 maken we compleet met Belfast en Helsinki. Verrassende steden voor een weekendje weg en juist dat maakt een bezoek aan deze steden zo leuk.

Terugblik 2017, familie op Terschelling

Meer dan reizen alleen

Geluk zit hem in de kleine dingen

Maar het leven bestaat natuurlijk uit meer dan reizen alleen. Geluk zit hem soms in de kleine dingen en juist die zijn zo waardevol. Het samen met Thijs op de bank zitten, fantaserend over nieuwe bestemmingen of de voorpret die we hebben tijdens het plannen van een vakantie. Het proberen te schrijven van een blog, met een kat op schoot terwijl de ander bovenop het toetsenbord probeert te kruipen. Niet bepaald handig, maar het maakt me elke keer weer blij. Of het verrassen van mijn ouders met de mededeling dat we ze in mei mee naar IJsland nemen. Hun reactie; onbetaalbaar. En dan de lange zomeravonden samen met vrienden in de tuin. Barbecue aan, goed glas wijn erbij en gezellig kletsen tot diep in de nacht. Ik houd ervan.

Een zwart randje & enorme dankbaarheid

Toch had dit jaar ook een zwart randje. Soms komt het afscheid nemen veel te vroeg. Het lijkt wel bij het leven te horen, maar begrijpen kan ik het niet. In een klap sta je weer met beide benen op de grond. Het heeft er wel voor gezorgd dat ik de afgelopen maanden bewuster geniet van het leven. Ik ben dankbaar voor mijn lieve familie, fijne vrienden en het feit dat we zoveel van de wereld kunnen zien.

Sahara woestijn

Wat heeft 2018 voor ons in petto?

Maar wat is naast terugblikken nu leuker dan vooruitkijken? Op reisgebied belooft het ieder geval een fijn jaar te worden. Een jaar met een hoog Scandinavië gehalte. Hoewel ik dol ben op het ontdekken van nieuwe bestemmingen en het bezoeken van landen waar ik nog niet eerder geweest ben, zijn de Noordelijke landen toch wel de landen die mijn hart sneller laten kloppen. Bestemmingen waar ik graag naar terug blijf keren.

Het eerste vliegtuig wat we dit jaar nemen brengt ons naar winters Noorwegen. Een reis waar ik enorm naar uitkijk en waar we hopelijk ook het Noorderlicht mogen aanschouwen. Dat lijkt me zo te gek. Het heeft iets magisch, iets ongrijpbaars en staat torenhoog op mijn bucketlist.

Tot eind mei zijn we welke maand wel op pad. Benieuwd waar onze reizen heen gaan? Je leest hier alles over onze reisplannen voor het eerste deel van 2018.

Zo groen is Madeira Portugal

En hoe ging het met Chital Travels?

Best wel goed eigenlijk! Steeds meer lezers weten mijn blog te vinden. En misschien nog wel leuker, jullie blijven terugkeren om mijn verhalen te lezen en dat blijft toch wel heel bijzonder. De bezoekersaantallen zijn afgelopen jaar enorm gestegen en daar ben ik echt trots op. Ik ben begonnen met Chital Travels als een soort naslagwerk voor mezelf om mooie herinneringen levend te houden. Bestemmingen waar ik blij van word, me in vervoering brengen en volop van kan genieten. En wat is nu mooier dan deze met jullie te kunnen delen. Bedankt voor het lezen, de belangstelling en jullie grappige en oprechte reacties op de blogs en social media. Het maakt het runnen van Chital Travels tot een waar feestje.

IJsland-jacuzzi-Drangsnes

Met trots presenteer ik..

En mijn best gelezen blog van afgelopen jaar? Dat is een heel ontspannen en relaxed blog over dé IJslandse warmwaterbronnen die je tijdens je reis door IJsland absoluut niet mag missen. In mei gaan we weer terug en wie weet wordt deze lijst dan wel aangevuld. Ik ga er zeker mijn best voor doen. :)

Kersttradities-nederland

Over kerst

Help! We kochten een kalkoen

Gister kocht Thijs in een opwelling een hele kalkoen. Voor tweede kerstdag, als we kerst vieren met vrienden. Hij vergat daarbij even dat ze net verhuisd zijn en momenteel geen oven hebben in hun nieuwe keuken. Dit terwijl deze prachtige en reusachtige kalkoen maar liefst vier uur in de oven moet staan braden. Klein detail. Lossen we vast wel op.

Over Oer-Hollandse tradities, merengue & familie

Eerste kerstdag is een dag vol familie, gezelligheid, cadeautjes en de oer-Hollandse traditie gourmetten. Het is misschien niet het meest culinaire kerstdiner, maar wel het gezelligste. Wat ik afgelopen jaar vooral geleerd heb is hoe belangrijk familie wel niet is. Soms word je zomaar even met de neus op de feiten gedrukt en word het besef des te groter. Dus eerste kerstdag gaan we uren kletsen, lachen en af en toe een stukje zalm of kip bakken in onze gourmetpannetjes. Goede wijn erbij en je hebt een gelukkige familie.

Ik verzorg het dessert en dat is dan wel weer culinair. Of semi culinair, ik leen het recept uit de Allerhande, geef er mijn eigen twist aan en maak (hopelijk) veel mensen blij met verse merengue. Voor wie de Allerhande leest, het is het dessert welk op de kaft van het magazine pronkt. Ik heb er nu al zin in. Maar ook in de extra vrije dagen, het uitslapen en uitrusten. De decembermaand is op een of andere manier toch altijd extra druk. Lekker druk, dat dan weer wel.

Ik wens jullie allemaal een hele fijne kerst en alvast een heel gelukkig nieuwjaar. Een jaar boordevol nieuwe avonturen, mooie reizen en bijzondere ervaringen.

 

Liefs Sanne

 

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook & Instagram.

12 comments

 1. Wat onwijs gaaf dat jullie Angkor vrijwel voor jullie alleen hadden, lijkt me heel bijzonder! En inderdaad.. geluk zit in de kleine dingen, dat realiseer ik me zo af en toe ook maar al te goed. En dat zit ‘m ook in gewoon in een opwelling een kalkoen kopen.. dit soort momenten herinner je je een leven lang! Maarre.. succes ermee. :)

 2. Echt, ik moet zo lachen om die kalkoen! Zelf vlieg ik met kerst naar Israël – Transavia is denk ik niet zo culinair….

  Mooie plannen voor 2018. Ik kom zeker terug op je blog om te kijken hoe je reizen verlopen.

  1. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe de vlucht was. Of Transavia nog iets aan de kerst gedaan heeft. Zal wel lachten zijn geweest als jullie allemaal mini kalkoentjes hadden gekregen ofzo. :) Met onze kalkoen is het gelukkig goed afgelopen. Het was bij ons zeker een vrolijke kerst – jee, wat een toestanden waren dat en wat hebben we er om moeten lachten. Volgend jaar maar weer fijn gourmetten. ;)

 3. Oh no, ik hoop dat het goed is gekomen met de kalkoen! Of althans het eten ervan haha ;p Je hebt een mooi (reis) jaar achter de rug, ik denk dat ik inderdaad het meeste van jouw Madeira verhalen en foto’s heb genoten :) Leuk dat je komend jaar in ieder geval naar winters Noorwegen gaat, ben benieuwd!

  1. Het had wat voeten in de aarde (lees: wat een ellende), maar het is goed gekomen met de kalkoen! Hij was heerlijk, een kerstdiner om nooit meer te vergeten. Wat hebben we gelachen.

 4. Ik hoop dat de kalkoen en het toetje dat je maakte goed hebben gesmaakt :) Je hebt een paar schitterende plekken mogen bezoeken dit jaar, Madeira en Noord Ierland spreken mij zeker aan. Volgend jaar veel noordelijke landen dus, daar word ik ook blij van. De Lofoten in de winter zijn magisch, en ik denk je het noorderlicht wel gaat zien. Volgens mij is het een van de beste plekken daarvoor. Alvast veel reisplezier gewenst in 2018!

  1. De kalkoen en het toetje waren goed gelukt. Het toetje was de ster van de avond. Onze reis naar Noorwegen komt nu steeds dichterbij. Zo’n zin in. En hopelijk zien we het Noorderlicht – we hebben de bestemming daar wel echt voor uitgezocht. Nu maar duimen dat het ook echt gaat lukken.

 5. Heel mooi gezegd … geluk zit in de kleine dingen, zo ontzettend waar! Wat leuk dat jullie je ouders hebben verrast met een reis naar IJsland. Jullie hebben een mooi reisjaar achter de rug, en 2018 beloofd ook een mooi jaar te worden met de noordelijke bestemmingen. Fijn om te merken dat mensen je blog weten te vinden, en terugkomen. Mooie waardering voor een jaar hard werken.

  1. Zeker en zo voelt het ook echt. Ik merk dat ik er echt blij van word. :) Januari belooft op dat gebied ook een mooi jaar te worden, het blog groeit lekker door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *