Awesome tip: hoe je Angkor Wat helemaal voor jezelf alleen hebt!

Verscholen in de Cambodjaanse jungle vind je een indrukwekkend tempelcomplex wat zijn weerga niet kent, Angkor Wat. Je kunt er dagen ronddwalen en je verliezen in de tijd, zonder dat je alles gezien hebt. Een stukje paradijs op aarde. Angkor Wat is absoluut één van ’s werelds beroemdste tempels, wat automatisch een gigantische stroom aan toeristen betekend. En eerlijk is eerlijk, dat maakt de ervaring toch een stuk minder speciaal. Maar het kan ook anders! Ik deel vandaag dé absolute Angkor Wat tip met je, waardoor je deze magische tempel bijna voor jezelf alleen hebt!

Angkor Wat Cambodja

Angkor Wat Cambodja

Duizenden flitsende camera’s

Zoals je op de foto’s al kan zien, trekt Angkor Wat echt duizenden bezoekers per dag. Helaas is daar bij de beroemde bouwwerken zoals Angkor wat of de Chinese muur geen ontkomen aan. Al om 04.00 uur ’s ochtends staat iedereen rond het meer bij de tempel opgesteld om de perfecte foto te maken. De opgaande zon, met de weerspiegeling van het tempelcomplex in het water. Deze compositie is populair, het is echt dringen geblazen, iedereen wil vooraan staan. Een bizar gezicht. Als je midden in de nacht richting de ingang van Angkor Wat loopt voel je al dat het een bijzondere plek is. De magische sfeer is bijna tastbaar. Daardoor is er bijna niet te ontkomen aan een lichte teleurstelling als je ontdekt dat je dit bijzondere moment met duizenden flitsende camera’s moet delen.

Angkor Wat Cambodja

De awesome tip!

Maar dan de awesome tip, die wij eigenlijk per ongeluk ontdekten en waar we zoveel plezier aan hebben gehad. Eigenlijk hadden we niet zoveel zin om tussen zo’n megagroep mensen te staan, waardoor je zo ongeveer op je tenen moest gaan staan om überhaupt iets meer te zien dan het achterhoofd van de buurman voor je. Daarom liepen we alvast een beetje in de rondte om de buitenkant van het complex te bekijken. We kwamen bij de ingang van de tempel terecht, die nog was afgesloten. Samen met nog vier andere besloten we om daar te wachten, totdat we Angkor Wat in mochten.

En dat was een goede actie! Terwijl al die duizenden mensen nog samengepakt stonden rondom het meer, haalde de medewerker de verboden toegang bordjes weg en lag de weg naar de tempelcomplex voor ons open. Iedereen nam rustig de tijd om foto’s te nemen en toen iedereen hiermee klaar was, betraden we om beurten het majestueuze Angkor Wat.

Om nooit meer te vergeten

Zelden heb ik zo’n bijzonder moment meegemaakt. De tempel is gigantisch en wonderschoon. Doordat je maar met een klein groepje bezoekers de tempel in gaat, zie je elkaar hier totaal niet terug. Dit leverden foto’s, maar vooral herinneringen op om nooit meer te vergeten. Een uur lang liepen we rond met kippenvel op de armen, dromend over hoe het hier ooit geweest moest zijn en genietend van de magische sfeer die er op dat moment echt wezenlijk voelbaar was.

En dit is hoe Angkor Wat eruit ziet zonder toeristen!

Angkor Wat Cambodja

Angkor Wat Cambodja

Angkor Wat Cambodja

Angkor Wat Cambodja

De magie van Angkor Wat

De magie van het moment is met geen pen te beschrijven en moeilijk in woorden uit te drukken. Je kan het alleen maar zelf ervaren, dan weet je precies wat ik bedoel. Voor ons was dit moment zo bijzonder, dat ik het graag met jullie wilde delen. Mocht je ooit die kant opgaan, volg dan alsjeblieft deze tip op, ik weet zeker dat je het, net als wij, fantastisch gaat vinden!

Angkor Wat Cambodja

En die beroemde foto dan?

Het grappig is dat het eerst ongeveer een uur licht is, voordat de zon op gaat. Toen wij al langere tijd in de tempel zelf rondgedwaald hadden kwam de zon pas op. De grootste groep bezoekers was het wachten op de zonsopgang zat en zocht inmiddels ook zijn weg richting Angkor Wat zelf. Wat betekende dat er nog amper mensen bij het meer stonden en wij zo alsnog de beroemde foto konden maken. Wat een mazzel!

Praktische informatie

 • Zorg dat je om 04.00 bij het ticket loket bent en koop hier je entreekaarten. Je moet de tickets contant betalen, dus zorg ervoor dat je genoeg dollars mee hebt. (Geen Cambodiaans geld dus).
 • Skip het wachten bij de grote hordes toeristen bij het meer en loop in plaats hiervan een stukje door, richting de ingang van de tempel. Op het moment dat het complex open gaat, betreed dan de tempel en loop meteen door naar achter. Zo heb je de grootste kans dat je langere tijd niemand tegen komt.
 • Na ongeveer een uur, als je ziet dat de zon echt gaat opkomen (het is dan inmiddels al een tijdje licht), verplaats je dan richting het meer om de prachtige weerspiegeling van Angkor Wat vast te leggen op de foto. Maar belangrijker nog, geniet vooral met volle teugen van het prachtige uitzicht!

 

Heb jij weleens een bezoek gebracht aan Angkor Wat? En was je ook zo onder de indruk van dit bijzondere tempelcomplex?

 

Meer lezen over Cambodja? Dan vind je de volgende artikelen misschien ook wel interessant!

 

 

31 comments

 1. Ik bezocht Angkor Wat drie maal. Mijn ervaring is, dat wanneer je jezelf de tijd gunt je altijd wel plekjes zonder toeristen treft. Veel bezoekers gaan met een georganiseerde tour naar het UNESCO Werelderfgoed, wanneer je op eigen houtje het complex bezoekt heb je meer mogelijkheden tot het ontdekken van de ‘geheime’ plekken.

  Tijdens mijn laatste bezoek, besloten we een helicoptervlucht boven Angkor te maken. Dat was voor mij een ervaring om nimmer te vergeten!

  1. Dat lijkt me ook zoooooo ontzettend gaaf om te doen! Misschien iets voor de volgende keer, want ik vermoed dat we vast nog weleens terug komen in Cambodja!

 2. Goede tip! Ik vond Angkor wat ook ontzettend druk. Wij huurden fietsen om ook bij de minder bezochte tempels te komen. Ook dan heb je nog wel plekken waar bijna niemand is. Nog een tip: rond lunchtijd is het ook een stuk rustiger. Alle tour groepen zijn dan aan het eten ;-)

 3. Wat een goede tip! Deze ga ik zeker onthouden want Angkor Wat staat hoog op de bucketlist. Bij wie niet ;) . Ik vind het ook soms een ‘afknapper’ als je ergens met honderden toeristen op een rijtje staat. De Chinese Muur hadden wij gelukkig ook voor onszelf want wij gingen naar Gubeikou. Wij waren de enige toeristen op de muur.

 4. Lijkt me bijzonder mooi, maar inderdaad liever zonder die andere toeristen ? Helaas heb je die nu eenmaal bij dit soort toeristentrekkers. Goede tip van je!

 5. Hele goeie tip, maar ik ben helaas echt niet goed in vroeg opstaan. Ook wij gingen in de nacht naar Angkor, maar kwamen aan toen de toegang al geruime tijd open was, haha. We doen altijd ons best om ergens als eerste te zijn, maar dat lukt eigenlijk nooit… helemaal niet nu we ook nog 2 kids meenemen. :) Maar zeker een goede tip als je jezelf wel weet te motiveren er op tijd te zijn!!

 6. Ik ben twee keer in Angkor geweest, het is er zo mooi! Laat op de middag is ook een goede tijd om Angkor te bezoeken en er zijn ook een aantal tempels die wat verder weg liggen die ook super mooi zijn. Mooie zonsopgang, die heb ik niet meegemaakt. Wie weet als ik er nog een keer kom ?

 7. Wat bijzonder en super fijn dat jullie DE tip per toeval eigenlijk ontdekten. De foto’s zijn prachtig en het is heel fijn dat er geen duizenden toeristen op staan. Als ik ooit in Cambodja ben, zal ik deze tip zeker onthouden :)

 8. Prachtige foto van de zonsopkomst. Kan me voorstellen dat dit moment een grote indruk op je gemaakt heeft. Cambodja staat niet op hoog op de lijst met nog te bezoeken landen. Als het verandert weet ik waar ik moet zijn voor de gouden tip.

 9. Tsja, dat is idd altijd de vraag…hoe krijg een foto zonder andere mensen er op….heel veel geduld…of…andere maatregelen. Heeeel vroeg opstaan is altijd een goed. Ik vond het ook heel bijzonder om daar rond te lopen!

 10. Handig artikel meis. Angkor Wat lijkt me inderdaad prachtig, maar AL die mensen… Wel grappig dat jullie dit per ongeluk ontdekten haha ;p Maar wel erg fijn!

 11. Altijd leuk om dit soort inside information te lezen. Als we er ooit heengaan dan volgen we zeker je tip op. Het lijkt me een hele mooie ervaring om de tempel te bezoeken terwijl er amper mensen zijn. Zeker in de wetenschap dat er enkele meters verder honderden mensen staan te wachten op dat ene moment, dat jullie uiteindelijk ook hebben gezien.

 12. Ik kan me Angkor sowieso niet voorstellen met zoveel bezoekers. Ik was er zo’n 13 jaar geleden, lang voor de tijd van social media en mobieltjes. Jammer dat het zo’n massabestemming is geworden maar … top dat je een alternatief biedt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *