Helsinki: een mix van Scandinavische en Russische invloeden

Wat krijg je als je het beste van Scandinavië combineert met Russische invloeden? Een fijne stad vol brede straten, vrolijk gekleurde gebouwen, imposante kerken, de beste koffie en de lekkerste taarten. Er is maar één stad waar deze invloeden zo goed tot hun recht komen als in de hoofdstad van Finland, Helsinki!

Stedentrip Helsinki

Een oase van rust

Wat meteen opvalt is de rust. Bij een hoofdstad, zeker op een zaterdagmiddag, verwacht je drukke straten en veel winkelend publiek. Dit heb je in Helsinki totaal niet. En op zich is dat geen eens zo gek, Helsinki telt namelijk minder dan een miljoen inwoners. Het zal je dan ook niet verbazen dat de stad niet heel groot qua omvang is. Wat eigenlijk wel een voordeel is, want de meeste bezienswaardigheden zijn prima te belopen! Mocht je toch wat meer  de buitenwijken willen zien, Helsinki heeft echt een perfect openbaarvervoernetwerk, welke gemerkt word door de groene trams die je veelvuldig door de stad ziet rijden.

Stedentrip Helsinki

Brede straten en warme kleuren

Helsinki is een bijzondere mix van invloeden en dat zie je overal in het straatbeeld terug. Veel gebouwen zijn gekleurd in de typische Scandinavische tinten, zoals geel en een lichte, warme kleur oranje. Deze kleuren zie je ook veelvuldig terug in steden als Stockholm en Oslo. Opvallend is wel, dat de straten in Helsinki veel breder zijn!

Stedentrip Helsinki

Statische gebouwen

Typisch Russisch zijn dan weer de hoge en statische gebouwen. De architectuur hiervan is zeker mooi. Een groot nadeel is echter, dat doordat de gebouwen zo pompeus zijn, er weinig zonlicht in de straten komt. Daardoor zijn de winkelstraten altijd wat aan de donkere kant.

Stedentrip Helsinki

Wat te doen in Helsinki?

Alle bezienswaardigheden van de stad zijn vrij centraal gelegen, rondom de straat Aleksanterinkatu. De Aleksanterinkatu kun je een beetje zien als de hoofdstraat van Helsinki, je vindt hier de meeste winkels, warenhuizen en koffiezaakjes. Koffiedrinken en lunchen zijn twee zeer belangrijke items voor de Finse bevolking. Je kan dan ook werkelijk waar overal goede koffie krijgen! Koffie gaat hier eigenlijk altijd samen met iets lekkers. Een stukje zelfgemaakte carrot cake of een vers kaneelbroodje. Verlaat de Aleksanterinkatu en verken de buurt eromheen voor de leukste eettentjes!

Stedentrip Helsinki

Helsinki beschikt over veel mooie gebouwen, maar de pronkstukken van de stad zijn toevalligerwijs allemaal kerken.

De Domkerk

De Domkerk ligt gelegen aan het grootste plein van Helsinki, het Senaatintori. Vanaf het plein kun je de trappen beklimmen om bij het bekendste bouwwerk van de stad te komen. De ivoorwitte kerk met de groene koepels is tevens het meest in het oog springende bouwwerk van de stad en doet nog steeds dienst als kerk. Naast de kerkelijke functie worden er hier ook nog een tal van andere activiteiten georganiseerd, met op zijn tijd zelfs een concert!

Stedentrip Helsinki

De Oespenski Kathedraal

Deze imposante kathedraal ligt gelegen op een heuvel, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Maar niet alleen het uitzicht is mooi, de kathedraal zelf mag er ook best wezen! De kerk is misschien wel het beste voorbeeld van de Russische invloeden in Helsinki. Zowel van de binnenkant als van de buitenkans is dit imposante gebouw rijkelijk versierd. Kijk tijdens je bezoek aan de kerk vooral naar boven, het plafond is echt prachtig! Leuk weetje, de Oespenski kathedraal is de grootste orthodoxe kerk van West-Europa en is gratis te bezoeken.

Stedentrip Helsinki

Ben je nu niet zo gek op kerken? Beklim dan in ieder geval de heuvel waarop de Oespenski kathedraal gebouwd is. Vanaf hier heb je namelijk een fijn 360 graden uitzicht over de stad!

Stedentrip Helsinki

De Temppeliaukio kerk

Veel minder uitbundig dan de twee andere kerken, maar zeker niet minder bijzonder! Deze kerk is namelijk uitgehouwen uit een rots. Hierdoor is de akoestiek echt prachtig. Hoe rijkelijk de andere kerken misschien wel versierd zijn, de Temppeliaukio kerk schittert door zijn eenvoud. De lichtval in de kerk is bijzonder mooi en terwijl je plaats neemt op de bankjes voel je dat dit gebouw één en al serene rust uitstraalt. Een aanrader! Ook deze kerk is gratis te bezoeken.

Stedentrip Helsinki

Zeker doen: breng een bezoek aan de haven!

De haven is toch wel één van de gezelligste plekken van heel Helsinki. In het weekend vind je hier een kleine markt, waar je heel voordelig verse zalm kunt eten. Een fijne plek om rond te wandelen en het reilen en zijlen van de haven te bekijken. Je vind hier ook de Allas Sea Pool. Een sauna, met maar liefst drie buitenzwembaden gelegen in het water van de Baltische zee. Deze sauna opent halverwege het voorjaar en sluit na de zomer. Zeker een aanrader!

Stedentrip Helsinki

De Oude Markthallen

Hou je van lekker eten, zoek dan niet verder! Gelegen aan de haven bevindt zich de Oude Markthal, een heuse Finse foodmarkt. Het fijne van deze foodmarkt is dat er veel zitgelegenheid is, zodat je het gescoorde lekkers makkelijk kunt opeten. De markt is niet heel groot, maar bied wel een grote diversiteit wat betreft lekker eten! Let op! De markt is alleen overdag geopend, voor avondeten kun je hier helaas niet terecht. Maar voor de lunch is dit wel echt the place to be!

Stedentrip Helsinki

Breng een bezoek aan het forteneiland Suomenlinna

Het fijne van de Scandinavische hoofdsteden is dat ze echt alle drie een tal van eilanden voor de kust hebben liggen. Zo ook Helsinki. Er zijn meerdere eilanden te bezoeken, waarvan Suomenlinna de populairste is. Sinds 1991 behoort Suomenlinna tot de UNESCO-werelderfgoed lijst en daar is een goede reden voor! Suomenlinna is namelijk één van de grootse zee forten ter wereld. Het fort is goed bewaard gebleven en overal op het eiland zie je hier invloeden van terug. Bij het (uitstekende) bezoekerscentrum kun je een plattegrond van het eiland ophalen. Trek voor je bezoek aan Suomenlinna minimaal een halve dag uit en verken het eiland ter voet!

Kosten

Scandinavië is over het algemeen duur, Helsinki is hier geen uitzondering op. Vergeleken met Oslo en Stockholm is Helsinki qua eten, drinken en het nuttigen van alcohol zelfs duurder. Daar staat tegenover dat veel bezienswaardigheden in deze stad wel gratis toegankelijk is. Ook het openbaar vervoer en de ferry’s naar de eilanden zijn goed betaalbaar.

Lastig te omschrijven

Helsinki is een stad die zich wat lastig laat omschrijven. Waarbij de andere Scandinavische steden meestal als een warm bad aanvoelen, ontbreekt dit hier een beetje. De stad bruist wat minder.

Waarom moet je dan toch wel een bezoek aan deze stad brengen? Heel simpel, Helsinki is een stad die volop in ontwikkeling is. Er wordt ontzettend veel georganiseerd en nieuwe initiatieven schieten letterlijk de grond uit. Op alle vlakken. De verse vis is hier subliem, net als de koffie trouwens. De stad is ruim, met een mix aan interessante gebouwen, goede museums en veel natuur. En alhoewel de Finnen soms als stug omschreven worden is het ook een heel vriendelijk volk. Helsinki heeft alle ingrediënten in zich om je een weekend goed te vermaken, maar het is niet de meest voor de hand liggende bestemming voor een langere stedentrip.

 

Heb jij weleens een bezoek gebracht aan Helsinki? En wat vond je van deze stad? 

 

 

32 comments

 1. Grappig dat je aangeeft dat de stad niet echt bruisend is, ik heb dit vaker gehoord. Zelf ben ik niet in Helsinki geweest, wel in Jyvaskyla, dat was ook niet echt bruisend haha. Goed, de natuur eromheen maakte een hoop goed, misschien geldt dat voor Helsinki ook. De haven van Helsinki lijkt mij wel een gezellige plek. Ik hou wel van markthallen en zo’n zwembad met sauna is natuurlijk nooit verkeerd. Of ik deze stad op mijn lijstje zet weet ik niet. Ik denk dat andere Scandinavische steden toch voor gaan. Tromso bijvoorbeeld komende maand ;)

  1. Ik ben vorige week in Helsinki geweest, korte dagen maar wat is de stad prachtig versierd. Tip voor donkere dagen: het Design-museum. Wat ook heel bijzonder is, is dat je vanaf Helsinki binnen 2 uur varen op een luxe ferry bijna in hartje Tallinn (hoofdstad van Estland) staat. Waar het in Helsinki toch wat ontbreekt aan een warm centrum, kun je in het middeleeuwse centrum van Tallinn je hart ophalen. Echt een perfecte mix en combi tussen 2 hoofdsteden.

 2. Ik hou van minder voor de hand liggende bestemmingen. Helsinki klinkt goed en veelzijdig. Ik zie mooie gebouwen op je foto’s, maar wel jammer dat de winkelstraten wat donker zijn door de pompeuze gebouwen. Suomenlinna ziet er tof uit, daar wil ik ook zeker naartoe als ik een stedentrip Helsinki ga maken!

  1. Sluit ik me helemaal bij aan. Ik verken graag de wat minder bekende steden. Als je maar goed kijkt, is elke stad bijna een perfecte bestemming voor een fijn weekend weg!

 3. Ik moet zeggen dat Helsinki mij ook niet heel erg trekt, omdat ik het inderdaad ook voor mij zie als een niet zo bruisende stad. Toch lijkt het me ergens ook wel eens leuk om te bezoeken. Ik hou van de niet standaard steden voor een citytrip

  1. Daarom koos ik ook voor Helsinki, het is niet zo voor de hand liggend en dat maakt het voor mij juist extra leuk. Het is zeker een leuke stad voor een korte trip, maar heel anders dan bijvoorbeeld Stockholm en Oslo.

 4. Een stad hoeft niet altijd hip en bruisend te zijn om een te bezoeken. Natuurlijk is dat wel leuk, maar het rauwe en vooral de architectonische schoonheid van deze stad zijn ook de moeite waar zo te zien. Ik ben nieuwsgierig geworden naar het Suomenlinna. Dat lijkt me een mooie plek om een keer heen te gaan en te verkennen.

  1. Daar heb je helemaal gelijk in! Suomenlinna is een plaatje. Lekker rauw en een beetje ruig, maar ook weer heel lieflijk qua architectuur. Alhoewel het woord lieflijk een beetje raar klinkt voor een fort. Pittoresk is misschien een beter woord. :)

 5. Heel veel mensen hebben niks met de Finse hoofdstad. Hoor vaak termen als saai, koud en niet hip. Ik vond Helsinki een geweldige stad om te bezoeken. Voor mij hoeft een stad niet per se bruisend of hip te zijn. Wat mij vooral trok waren de architectonische hoogstandje in de stad. Suomenlinna hebben wij destijds niet bezocht, maar ziet er indrukwekkend uit.

 6. Helsinki lijkt me een leuke stad. Toen ik in Talinn was heb ik overwogen er heen te gaan (met de boot), maar ik heb het toen niet gedaan.

  Ik ben alleen in het noorden van Finland geweest.

 7. Grappig dat Helsinki zo rustig is terwijl te toch ongeveer een miljoen inwoners heeft. Mij trekt het wel. De kerken en de oude markthal, het havengebied. Klinkt als een leuke stad, zeker als je het dan ook nog kunt combineren met natuur er omheen.

 8. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit aan Helsinki gedacht. Het trekt mij gewoon minder, terwijl ik wel heel graag meer van Scandinavië wil ontdekken. Ik heb alleen nog maar IJsland gezien en verder nog helemaal niets in Scandinavië. Noorwegen en Zweden lijken mij wel heel erg.

  1. Finland is toch wel heel anders dan Noorwegen en Zweden, het heeft iets meer Russische invloeden. Maar de natuur in het Noorden is wel echt prachtig!

 9. Ik heb ’t gevoel dat Riga een beetje vergelijkbaar is qua sfeer? Wij vonden daar in elk geval ook een beetje dat Scandinavische gevoel, maar toch ook nog wel heel erg het Russische duidelijk aanwezig. Ik hou van die sfeer. Heb er wel wat mee. In Finland zijn we nog niet geweest, maar lijkt me een prachtig land!

  1. Ik denk dat het qua sfeer wel een beetje overeenkomt met Riga, als je blogs zo zie. Finland is zeker mooi, zeker het Noorden is qua natuur heel mooi en ongerept.

 10. Helsinki lijkt me verrassend leuk! Ik heb laatst de mogelijkheden zitten te bekijken om een stedentrip naar Helsinki te combineren met Tallinn in Estland. Lijkt me ook erg gaaf! :)

 11. Wat een leuke stad Helsinki! Ik ben er nooit geweest en zou er best graag eens heen willen. Misschien ook op doorreis naar een andere stad. En gekleurde huisjes: altijd goed!!

 12. Lang geleden ben ik ook in Helsinki geweest. Van de stad herinner ik me jammer genoeg niet zoveel meer. We zijn ook op Suomenlinna geweest en dat staat me nog wel heel goed bij!

 13. Wel een aantal keren wezen kamperen in Finland maar nog nooit de hoofdstad ontdekt. Helsinki lijkt mij erg gaaf voor een stedentrip. Ik heb wel het idee dat de stad bruist, dus ik ben benieuwd hoe het daar is. Zeker een stad om eens te gaan ontdekken :)

 14. Zo blijkt maar dat een stad niet bruisend hoeft te zijn om je er toch goed te vermaken. Ik hou wel van die minder voor de hand liggende steden. Lijkt mij een hele toffe stad in elk geval :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *