Bezienswaardigheden Oosterend Terschelling

Wat te doen in Oosterend: het (volgens ons) mooiste dorp van Terschelling

Oosterend, het laatste dorp van Terschelling en de laatste koffie voor Ameland. Een verrassend dorp met een spectaculaire ligging en tevens het begin van de Boschplaat. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden en de leukste dingen om te doen in Oosterend!

Oosterend Terschelling

Oosterend, het voor mij mooiste dorp van Terschelling

Oosterend is klein, toch is er opvallend veel te doen en te zien in het laatste dorp van Terschelling. De grootste bezienswaardigheden zijn natuurlijk de Boschplaat, het duingebied en de Waddenzee. Maar er is meer. Veel meer zelfs. Van uitdagende wandelroutes, verhalenjutters, zelf fruit plukken en het spotten van sterren in nacht. Ik neem je mee naar al mijn favoriete plekken van Oosterend. Een dorp waar ik heel wat zomers heb doorgebracht en nog steeds met veel plezier kom. Als je eenmaal een keer op het eiland bent geweest, zal dat zeker niet je laatste keer zijn. Terug naar Terschelling. En in dit geval, terug naar Oosterend.

Zelfpluktuin de Groenhof

Zomerfruit is natuurlijk al heel lekker, maar het smaakt nog beter als je het zelf plukt. In de tuin van de Groenhof kun je in het voorjaar en zomer zelf aardbeien, rode en blauwe bessen, kruisbessen, pruimen, frambozen en kersen plukken. Al het fruit is duurzaam geteeld en smaakt daardoor extra lekker!

Verhalen jutten met het eilandmeisje

Het eilandmeisje van Oosterend is een echte verhalenjutter, op zoek naar mooie en bijzondere eilandverhalen. Ze vertelt je deze verhalen graag tijdens een Schermerwandeling of fietstocht met de fatbike door Oosterend. Deze excursies zijn te boeken bij het VVV.

Op bezoek bij de schapenboerderij de Zeekraal

Op de schapenboerderij de Zeekraal wordt het hele jaar door de lekkerste schapenkaas gemaakt, die je tijdens je bezoek aan de boerderij zelf mag proeven. Neem een kijkje bij het proces van kaas maken, bezoek de schapen en eet een zelfgemaakt ijsje in de winkeltuin.

Spectaculaire uitzichten vanaf het Kaapsduin in Oosterend

Vanuit de verte lijkt de hoogte van het Kaapsduin, het uitkijkpunt van Oosterend, wel mee te vallen. Heb je eenmaal de steile trappen bedwongen, dan is het duin toch wel net iets hoger dan je had verwacht. Vanaf de top van het Kaapsduin heb je een 360 graden uitzicht over Oosterend. Van de duinen en de zee in de verte tot de dijk en bijbehorende Waddenzee. Beklim de treden en geniet van het uitzicht.

Puur Terschelling

Verken Oosterend op de rug van een echt Fries paard, ga mee met de huifkar of ga wadlopen. De excursies van Puur Terschelling nemen je allemaal mee de natuur in, op zoek naar de mooiste plekken van Oosterend.

Natuurgebied de Boschplaat Terschelling

Het mooiste strand van Terschelling

Ik heb het geluk dat ik inmiddels heel wat mooie stranden heb mogen zien. Toch zijn er maar weinig stranden die het halen bij het strand van Oosterend. Ik durf wel te zeggen dat het strand van Oosterend behoort tot de mooiste van Nederland. Eindeloze brede zandstranden omringd door een enorme duinenrij die langzaam overgaat in het natuurgebied van de Boschplaat. Zo wil je dat een Nederlands strand eruitziet. Ook in het hoogseizoen met bijna tropische temperaturen is het hier op het strand nog altijd rustig en heb je alle ruimte om je handdoek neer te leggen. En dat is toch eigenlijk wel heel erg fijn.

Geniet van de Waddenzee

Natuurlijk is Oosterend niet de enige plek op Terschelling waar je kunt genieten van de Waddenzee, maar er moet gezegd worden, de uitzichten vanaf de dijk over de Waddenzee zijn hier toch wel erg fijn. De Waddenzee behoort tot het Werelderfgoed en laat zich op Terschelling op vele plekken van zijn mooiste kant zien.

Natuurgebied de Boschplaat Terschelling

Natuurgebied de Boschplaat Terschelling

Natuurgebied de Boschplaat Terschelling

Natuurgebied de Boschplaat

Aan het eind van Oosterend begint een van de meest bijzondere natuurgebieden van Terschelling. De Boschplaat beslaat met zijn 4440 hectare maar liefst 1/3 van het eiland. Een enorm natuurgebied met brede duinenrijen, slenken, kwelders en oneindige stranden. Dat het een bijzonder en mooi natuurgebied is, weten we allang. De Boschplaat heeft niet voor niets als sinds 1970 de status als beschermd Europees Natuurreservaat. Interessant weetje, de Boschplaat is hiermee het eerste Nederlandse natuurgebied die deze status kreeg.

De natuur van de Boschplaat is prima te verkennen per fiets. Er lopen verschillende fietspaden die je naar de mooiste plekjes van de Boschplaat brengen. Wandelen kan je hier natuurlijk ook. Van korte wandelingen van een uur, tot lange wandelingen waar je makkelijk een dag voor uit kunt trekken.

Voor de mooiste wandel- en fietsroutes en interessante bezienswaardigheden (zoals het Jan Thijssen duin met zijn spectaculaire uitzichten), lees dan ook eens mijn blog over de Boschplaat.

Genieten van de sterrenhemel in het Dark Sky Park

Een Dark Sky Park is een gebied waar de lucht nog zo donker is dat je optimaal van de sterrenhemel kunt genieten. Ver weg van de lichten van de stad of dorp. Sinds 2015 is de Boschplaat officieel een Europees Dark Sky Park en daardoor dus de perfecte plek om sterren te spotten op Terschelling.

Paarden Oosterend Terschelling

Wandelen in Oosterend

Of wandelen om Oost, zoals ze hier ook weleens willen zeggen. In Oosterend vind je vele wandelpaden die je dwars door de duinen naar het strand leiden. Eigenlijk kan je prima elk pad wat je tegenkomt volgen, het loopt geheid door een prachtig stukje Terschelling. Heb je zin een korte wandeling, dan zijn dit mijn persoonlijke favorieten.

Wandelen Oosterend Terschelling, de wierschuur

Rondje wierschuur

De wandeling begint bij Restaurant de Boschplaat (waar je na je wandeling mooi een beetje kan bijkomen met koffie en cranberry gebak). Naast het restaurant loopt een pad wat je richting de dijk brengt. Let op, mocht je de hond meenemen, aanlijnen is hier verplicht. Loop richting de dijk, beklim de treden en sla linksaf. Kies voor het wandelen de kant van het water. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de Waddenzee. Spot vogels, loop bij laag water over het wad en laat je haren wapperen in de wind.

Als je bij de Wierschuur bent aangekomen volg je de weg naar links. Ja kan ervoor kiezen om terug te wandelen via de Duinweg, maar leuker is om het pad net voor de Duinweg te kiezen. Dit smalle laantje brengt je langs weilanden vol met Friese paarden, waar je anders nooit zult komen. Volg het pad en je komt vanzelf weer terug in het dorp. Het rondje Wierschuur is een prima optie als gewoon even lekker wilt wandelen en niet meteen uren weg wilt zijn.

Natuurgebied de Boschplaat Terschelling

Door de duinen naar het stand van Oosterend

Als je bij de splitsing van de Duinweg en de Badweg een klein stukje de Duinweg naar links volgt zie je verschillende wandelpaden die de duinen in leiden. Het maakt niet uit welke je kiest, ze nemen allemaal een soort van dezelfde route. Het pad gaat brengt je dwars door de duinen, via de hei naar het strand. Klim over het laatste duin en je bent op het strand van Oosterend. In de verte zie je het Heartbreak Hotel al staan, een goede plek voor een korte stop. Bij het strandpaviljoen volg je de weg terug naar Oosterend via de Badweg. Lengte van de wandeling: ongeveer 6 kilometer.

Wil je nog iets verder wandelen, vervolg je weg dan verder naar de volgende strandovergang bij de Boschplaat. Na de overgang kun je het schelpenpad weer terug naar Oosterend volgen.

Natuurgebied de Boschplaat Terschelling

Langere wandelroutes in Oosterend

De stichting Natuurlijk Oosterend heeft verschillende wandelroutes uitgezet in Oosterend, die staan beschreven in het gratis boekje “Wandelen in Oosterend”. De wandelingen verschillen van lengte, maar zijn gemiddeld zo rond de 10 kilometer. Wil je een langere wandeling maken dan zit je met de uitdagende wandeling “Het Húske op de hoek” van 20 kilometer of “Avontuur om de punt” van 27 kilometer zeker goed. Het boekje beschrijft 9 wandelingen, waarvan de laatste wandeling een soort puzzeltocht is. Leuk om te doen met kinderen. Wandelen in Oosterend is verkrijgbaar bij het VVV van Terschelling en mocht je in Oosterend overnachten, dan hebben ze hem vast ook bij je accommodatie. Zo kwam ik er ook aan en ik moet zeggen, het is qua wandelroutes echt een aanrader.

Restaurant de Boschplaat Oosterend Terschelling

Eten en drinken in Oosterend

Heartbreak Hotel

De laatste koffie voor Ameland drink je op het strand van Oosterend. In het strandpaviljoen van het Heartbreak Hotel nemen ze je mee terug naar de roerige jaren 60. De tijd van roze Cadillacs, rock and roll en Elvis. Op het menu staan o.a. hamburgers in allerlei soorten en maten en heerlijk romige milkshakes.

Restaurant de Boschplaat

De Terschellingse vlak wappert je al vanuit de verte je tegemoet. Het restaurant en café de Boschplaats bevindt zich midden in het centrum van Oosterend en is de plek voor koffie met gebak, pannenkoeken of lekkere snack.

De Heeren van Terschelling

Iets meer culinair dineren doe je bij de Heeren van Terschelling. Van ossenhaas tot apfelstrudel en toffeetaart met peer. Daar word je toch blij van? Pluspunt, de Heeren van Terschelling hebben een gezellig en zonnig terras.

Campint 't Wantij Terschelling Oosterend

Overnachten in Oosterend

Op Terschelling vind je genoeg leuke accommodatie om te overnachten, zo ook in Oosterend. Keuze genoeg, het is maar net wat je wilt. Kies voor het comfort van een huisje of appartement of ga lekker kamperen. In een tentje of luxe safari lodge, het kan hier in Oosterend allemaal. Voor welke accommodatie je ook kiest, je logeert in een prachtige omgeving.

Onze persoonlijke favoriet is camping ’t Wantij. Een kleine familiecamping direct gelegen aan de duinen met de leukste familie van Terschelling als eigenaren. Maar wellicht ben ik iets bevooroordeeld, ’t Wantij is namelijk de camping van mijn familie. :)

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook, Instagram & Pinterest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *