Jökulsárlón | Het mooiste gletsjermeer van IJsland

Een bezoek aan IJsland is als een bezoek aan een andere planeet. Het landschap is anders dan alles wat je kent en buitenaards mooi. Het gletsjermeer van Jökulsárlón is hier geen uitzondering op. Het ijsschotsenmeer is groot, woest en meeslepend, maar ondanks dit alles doet het  natuurgeweld van Jökulsárlón bijna sprookjesachtig aan.

Jökulsárlón

Een spectaculaire aankomst bij het mooiste gletsjermeer van IJsland

De aankomst bij het mooist gletsjermeer van IJsland is er een die je niet zo snel meer zult vergeten. Terwijl de weg de brug passeert die je naar de parkeerplaats van Jökulsárlón brengt zie je aan je linkerhand het spectaculaire meer vol ijsschotsen al liggen. Aan je rechterhand zie je het zwarte strand bezaaid met ijssculpturen die fonkelen als diamanten in de zon. Breng voor dat je het gletsjermeer bezoekt, eerst een bezoek aan het strand. De ijsschotsen in de woelige branding, in combinatie met het zwarte strand vormen samen toch wel een beeldschoon plaatje

Jökulsárlón

Het gletsjermeer van Jökulsárlon

Voor een bezoek aan het gletsjermeer van Jökulsárlon volg je de ringweg naar het zuidoosten van IJsland. Het ijsschotsenmeer bevindt zich nog voorbij het natuurgebied van Skaftafell en net voor het dorpje Höfn. Je zal het misschien niet vermoeden, maar het gletsjermeer is maar liefst 250 meter diep en daarmee het diepste meer van IJsland. Het ijskoude water is bezaaid met ijsschotsen die samen reusachtige ijsbergen vormen. De ijsschotsen zijn afkomstig van de afbrokkeling van de gletsjertong van Breiðamerkurjökull, een uitloper van de Vatnajökull gletsjer. Het gletsjermeer Jökulsárlon was niet altijd zo groot als dat het nu is. Sinds de jaren 30 is het meer qua omvang enorm toegenomen, wat komt door het smeltwater van de Vatnajökull gletsjer het meer uit zijn voegen deed treden.

Jökulsárlón

De fonkelende diamanten van Jokulsarlon

In het gletsjermeer drijven overal ijsschotsen in de meest uitlopende vormen en maten. Sommige ijsschotsen zijn zo groot, dat ze meer lijken op maagdelijk witte ijsbergen. Andere zijn wat bruiner van kleur door vermenging met de aarde. Maar kijk je goed, dat zal je zelfs af en toe een ijsschots spotten, zo helder als een diamant en fonkelend in het licht van de zon. Deze ijsschotsen lijken gemaakt van helder glas, geslepen in allerlei facetten en gevormd door het ijskoude water.

Het gletsjermeer van Jokulsarlon wordt ook weleens het ijsbergen of ijsschotsenmeer genoemd. Als je foto’s ziet begrijp je vast wel waarom.

Jökulsárlón

Het topje van de Jokulsarlon ijsberg

Wat je ziet in het gletsjermeer is letterlijk maar het topje van de ijsberg. Of anders gezegd, je ziet maar 10% van ijsschots. De rest bevindt zich onderwater. Kan je nagaan hoe reusachtig de ijsschotsen wel niet zijn.

De ijsschotsen zelf veranderen continu van vormen. Ze smelten, bevriezen en worden verder in vorm geslepen door de stroming van het water. Als je in de omgeving van Jokulsarlon rondloopt, hoor en zie je ook regelmatig stukken ijs afbreken. Het meer is continu in beweging. Het duurt ongeveer 5 jaar vanaf het moment dat een stuk ijs van de Vatnajökull gletsjer afbreekt totdat de ijsschots vanuit het meer wordt afgevoerd naar zee.

Jökulsárlón

De zeehonden van Jokulsarlon

Het gletsjermeer van Jokulsarlon en diamond beach zijn beide prachtige natuurverschijnselen. De schoonheid van het meer kan je gerust zeldzaam en uniek noemen. Maar naast de prachtige omgeving en de bijzondere formaties van dit ijsschotsen meer heeft Jokulsarlon nog een leuke bonus, namelijk zeehonden! En niet een paar, maar tientallen zeehonden zwemmen dagelijks van de zee naar het meer. Het is een feest om ze vrolijk spelend tussen de ijsschotsen door te zien zwemmen.

Boottocht op het Jokulsarlon gletsjermeer

Om het gletsjermeer vanaf de kant te bekijken is al spectaculair, maar wil je dat echte Antarctica gevoel beleven, kies dan voor een boottocht op het meer van Jokulsarlon. Je vaart dan letterlijk tussen de ijsbergen door. Dit doe je met een zodiac of amfibievoertuig die in de zomer dagelijks vertrekken vanaf het gletsjermeer. In de winter worden deze boottours ook aangeboden, alleen lang niet zo frequent. Door de koude temperaturen is het meer lang niet altijd begaanbaar, waardoor de excursie niet gemaakt kan worden. De ijsschotsen zijn prima vanaf de oever van het meer te bewonderen, maar een boottocht over het gletsjermeer van Jokulsarlon is wel een hele toffe en mooie ervaring

ijsland-strand-ijsschotsen

Diamond Beach

Waarom het strand nabij Jokulsarlon ook wel Diamond Beach wordt genoemd, word je meteen bij aankomst duidelijk. Het zwarte strand ligt bezaaid met heldere ijssculpturen in allerlei soorten en maten, die fonkelen als diamanten in het daglicht.

Vanuit het gletsjermeer worden de ijsschotsen meegevoerd door de sterke stroming naar de zee. Daar wordt het ijs opgeslokt door de branding en weer teruggebracht naar het strand. Niet alleen Diamond beach zelf is prachtig om te zien, maar ook de drijvende ijsschotsen in de woelige zee mogen er zeker zijn. Diamond beach, een strand bezaaid met diamanten gemaakt van het mooiste IJslandse ijs.

Kamperen bij Jokulsarlon

Er is geen camping in de buurt van Jokulsarlon zelf en het is in IJsland niet toegestaan om wild te kamperen (alhoewel je regelmatig campers zal aantreffen op afgelegen parkeerplaatsen). De twee dichtstbijzijnde campings vind je bij het Skaftafell National Park en het dorpje Höfn.

Overnachten in de buurt van het gletsjermeer van Jokulsarlon

Je kunt niet direct bij Jokulsarlon zelf overnachten, maar in de buurt zijn er een aantal goede en betaalbare opties te vinden, zoals het Vagnsstadir Hostel, Skyrhúsid Guesthouse of het iets verder gelegen (maar echt superfijne) Lilja Guesthouse. Deze laatste is onze persoonlijke favoriet!

Praktische informatie voor een bezoek aan het gletsjermeer van Jökulsárlón

 • Als je vanuit de richting van Reykjavik komt, dan zal je net voordat je bij Jökulsárlon bent een T-splitsing tegenkomen. Sla je rechtsaf kan kom je bij Diamond beach, het zwarte strand bezaaid met stukken ijs die nog mooier zijn dan echte diamanten. Sla je bij de splitsing linksaf, dan brengt de weg je naar het mooiste gletsjermeer van IJsland.
 • Vanaf de parkeerplaats is het maar een klein stukje lopen naar de Vatnajökull gletsjer en het meer vol ijsschotsen. Om een groot deel van het meer loopt een goed begaanbaar wandelpad. Zo kan je vanaf de kant de ijsformaties prima bekijken.
 • Wil je de ijsbergen van Jökulsárlón van nog dichterbij bekijken, boek dan een boat tour!
 • Al die indrukken en indrukwekkende natuurverschijnselen maken natuurlijk hongerig. Op de parkeerplaats bij het meer vind je een klein restaurantje waar je wat kunt eten en drinken. Het is een beetje basic, maar voor een korte stop een prima plek

Jökulsárlón

Natuurgeweld op zijn best

Trek zeker een paar uur uit voor je bezoek aan het gletsjermeer van Jökulsárlón. Het is een wonderschone en bijna sprookjesachtige omgeving die een serene rust lijkt uit stralen. Bijzonder als je bedenkt op wat voor manier de natuur hier elke dag zijn krachten laat zien. Het afbreken van grote brokken ijs van de gletsjer, het omkeren van de ijsschotsen in het water, de sterke stroming in het meer en het opslokken van de overgebleven ijsschotsen in de zee. Naast dat Jökulsárlón een heel bijzonder gletsjermeer is, is het ook gewoon een heel mooi natuurverschijnsel. Neem het in je op, geniet ervan en vergeet vooral niet om je camera mee te nemen. Fotogenieker dan dit IJslandse ijsschotsenmeer gaat het niet meer worden.

 

Ook zo dol op IJsland? Misschien vind je deze blogs dan ook wel leuk om te lezen!

 

33 comments

 1. Ik ben in 2015 naar IJsland geweest en was echt verbaasd hoe mooi het daar wel niet was. Ik wil sowieso terug en dan ga ik Jökulsárlón er zeker bij nemen want dat ik heb vorige keer niet gedaan. Zo mooi!

  1. Echt een prachtig land. En zo divers. Ik ben er inmiddels 2x geweest en zou ook nog heel graag terug willen! Ik kan geen genoeg krijgen van die mooie natuur.

 2. Nog nooit op Ijsland geweest, stond wel ooit aan de oevers van het Baikalmeer in Rusland waar het kruiend ijs, kreunend tegen de oevers klotste. Zoals je beschrijft; natuurgeweld op zijn best.

 3. Zo gaaf om te zien, die giga ijsschotsen! Lijkt me enorm indrukwekkend. Kan me voorstellen dat je daar ter plekke even stil van wordt. Maf om te lezen dat ze er 5 jaar over doen trouwens, je zou dat toch echt sneller verwachten. :)

 4. Jup, ook een van mijn favo plekken op IJsland. We hebben er met de camper zelfs de nacht doorgebracht en zagen een ijsschots tot twee keer tot omdraaien. Spectaculair stukje IJsland dit.

  1. Een hele gave plek om te overnachten! Jullie zijn er zelf vier weken geweest he? Wij drie en we hadden er eigenlijk nog wel een paar weken aan willen vastplakken. Heerlijk land.

  1. IJsland is zo’n land waar je naartoe terug blijft willen gaan. Althans, zo denken wij erover. :) Het hele eiland is één grote ansichtkaart, zo mooi.

 5. Dit meer is onder andere de reden waarom ik zo graag terug wil naar IJsland. Dit heb ik namelijk nog niet gezien. Het lijkt me zo gaaf om een roadtrip door IJsland te maken. Ik moet echt een keer terug.

 6. Wow, wat een mooie beschrijving van dit bijzondere meer. Ik ga volgende week naar IJsland en ook naar Jokulsarlon, dus ik lees dit artikel met veel plezier en heb een paar van je tips opgeslagen. Ik kan nu niet meer wachten om te gaan!

 7. Wat een prachtige plek zeg en wat leuk dat je ook zeehondjes kon spotten! :) IJsland staat nog hoog op m’n lijstje, al weet ik niet zo goed of ik juist in de zomer of in de winter ernaartoe wil gaan ;p

  1. Wat dacht je van de lente? Dan heb je het beste van beide? Je kunt in mei zelfs in het noorden nog skiën! Ik zou nog graag een keer terug willen in de winter. IJsland ziet er dan waarschijnlijk sprookjesachtig mooi uit onder zo’n dikke laag sneeuw.

 8. Nu krijg ik bijna spijt dat ik de Lofoten en de Noordkaap verkoos boven IJsland voor mijn volgende reis. Dit is een van de plekken in IJsland waar ik enorm nieuwsgierig naar ben. Echt IJsland en de natuur op hun best. Magisch mooi en ook mooi omschreven! :)

  1. O, de Lofoten en de Noordkaap! Ook een hele goede keuze!! Ik zou daar ook heel graag naartoe willen. Staat echt heel hoog op mijn wish list. Mooie bestemming!

 9. In oktober 2019 naar IJsland zuid geweest en bezoek gebracht aan Jokulsarlon en Diamond beach. Prachtig die ijsbergen,heb me er echt aan staan vergapen. Bij thuiskomst blijk ik diverse foto’s te hebben met daarin een ingevroren zeehond. Luguber. Ga in maart 2020 weer naar IJsland, maar nu het westen met walvissafari. Ben verliefd geworden op dit prachtig land met zijn natuurgeweld!!

  1. O echt! Jee, dat is wel een beetje luguber. Wel bijzonder trouwens. Mooi is IJsland he? Ik ben er ook helemaal gek van. Wat lekker dat je in maart weer terug gaat. Het westen van het land is ook echt prachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *