Borgarfjördur eystri, het best bewaarde geheim van IJsland

Borgarfjördur Eystri, het leukste dorp van IJsland. Althans wat ons betreft! De weg ernaartoe is niet altijd even makkelijk en het komt zelfs regelmatig voor dat deze helemaal niet begaanbaar is. Is een bezoek aan dit dorp al deze moeite waard? Hell yeah! Borgarfjördur Eystri herbergt namelijk een goed bewaard IJslands geheim. Een geheim wat je absoluut niet wilt missen!

Borgarfjördur eystri

De route naar Borgarfjördur Eystri

Meer eerst even iets anders. De weg ernaartoe. Vanaf de hoofdweg is het zo’n 70 kilometer rijden naar Borgarfjördur Eystri. Verwacht geen keurig geasfalteerde en makkelijk begaanbare weg. Wat kun je dan wel verwachten? Kuilen, delen onverharde weg, sneeuw en ijs. Wij bezochten IJsland in mei en zoals je op onze IJsland foto’s kunt zien is de kans groot dat er in deze regio dan nog een dik pak sneeuw ligt.

Borgarfjördur eystri

Het grillige weer in IJsland

Het was nog best spannend of we überhaupt in Borgarfjördur Eystri zouden aankomen. De weg was dagenlang afgesloten geweest wegens hevige sneeuwval. Pas op de dag zelf kwam het verlossende antwoord, de weg was weer open!

De beste en belangrijkste tip die ik je kan geven als je een rondreis maakt in IJsland, check het weer en de condities van de wegen. Ze zeggen weleens “niets zo verraderlijk als het weer”. De uitspraak is zeker van toepassing in dit ongerepte en grillige land. Voor actuele weersinformatie kijk je op www.weather.is en voor de laatste informatie over de begaanbaarheid van de wegen check je www.road.is. Doe dat ook in de zomer! Door het vele smeltwater zijn er in de zomer namelijk ook veel wegen niet begaanbaar!

Borgarfjördur eystri

Schitterende uitzichten

Naarmate de weg vordert en je de vele kuilen in de weg ontweken hebt, onttrekt er voor je een prachtig landschap. Een klein dorp gelegen aan een baai met op de achtergrond hoge bergkammen met besneeuwde toppen. Op dat moment weet je het al, het was de weg ernaartoe helemaal waard. Alleen al voor dit uitzicht.

Borgarfjördur eystri

Met je hoofd in de wolken

Doordat je eerst een heel stuk de berg op rijdt is de kans groot dat je hele stukken in de bewolking rijdt. De laatste kilometers gaat de weg echter weer naar beneden, richting de kust. Daardoor is de kans groot dat het weer helemaal opklaart!

Borgarfjördur eystri

Borgarfjördur Eystri: thuis van koning van de elfen

Borgarfjördur Eystri is een klein schilderachtig dorpje aan de voet van het fjord. Omringd door grote bergen en heuvelachtig gebied. Het is een perfect gebied om te wandelen. In het dorp vind je één supermarkt, hoewel het meer een kruidenier of buurtwinkel is. Het winkeltje is namelijk heel klein. Verder zijn er twee restaurants, maar handiger is om zelf te koken.

Om en rond het dorp zelf is echter genoeg te doen. Ga wandelen in Alfaborg; een klein natuurgebied. Met een beetje geluk kom je tijdens het wandelen een elf tegen. Het verhaal gaat namelijk de ronde dat in Borgarfjördur Eystri de koningin van de elfen woont! Wij hebben haar helaas niet gezien. Hou je meer van geschiedenis, breng dan een bezoek aan Lindarbakki, het oudste huis van het dorp. En als laatste hetgeen wat je absoluut niet mag missen, Hafnarholmi! Dat is namelijk de plek waar je moet zijn om één van de best bewaarde geheimen van IJsland te ontrafelen!

Borgarfjördur eystri

Overnachten in Borgarfjördur Eystri: Blabjörg Guesthouse

Er zijn een paar guesthouses in het dorp en tevens is er een kleine camping. Wij verbleven in het Blabjörg Guesthouse en ik kan het iedereen van harte aanbevelen. Het guesthouse is gevestigd in een voormalig visfabriek welk gerestaureerd en omgebouwd is tot guesthouse. Mooie lichte kamers, schone moderne badkamers, een vriendelijk ontvangst en een heerlijk ontbijt. Een leuke bijkomstigheid, beneden het guesthouse bevindt zich een wellness centrum compleet met jacuzzi en sauna. Er staat ook een jacuzzi buiten op het dek. Sla die vooral niet over, het uitzicht is prachtig! De perfecte combi, ontspannen en tegelijkertijd genieten van het uitzicht.

Borgarfjördur eystri

En dit is het uitzicht vanuit de jacuzzi. Ditzelfde uitzicht heb je trouwens ook vanuit je kamer. Niet verkeerd wakker worden toch?

Borgarfjördur eystri

Reis verder richting Hafnarholmi

Volg vanaf het dorp de weg langs de kerk, richting Hafnarholmi. In ongeveer 5,5 km rijd je naar een klein haventje waar de lokale bevolking hun boten heeft liggen. Je kunt je auto gewoon parkeren bij dit haventje. Ook al duurt de rit niet lang, de uitzichten zijn mooi.

Borgarfjördur eystri

Het schiereiland Hafnarholmi

Deze foto is gemaakt vanaf Hafnarholmi zelf. Maar wat is Hafnarhomi nu eigenlijk en waarom is dit zo’n bijzondere en geheime plek?

Hafnarholmi is een piepklein schiereiland net gelegen buiten Borgarfjördur Eystri. En wat de plek zo bijzonder maakt is de grote kolonie papegaaiduikers! Hafnarholmi is namelijk de plek bij uitstrek in IJsland om papegaaiduikers van heel dichtbij te zien!

Het fijne van deze plek is dat er in verhouding maar heel weinig toeristen komen. Ook al is het toerisme in IJsland behoorlijk in opkomst, toch zijn de toeristische hoogtepunten nooit superdruk. Omdat je voor Borgarfjördur Eystri alleen al 70 km heen en 70 km terug moet omrijden laten veel toeristen deze plek nog links liggen. Dat alleen al was voor ons juist reden genoeg om er wel naar toe te gaan!

Borgarfjördur Eystri papegaaiduiikers op rots

Papegaaiduikers in IJsland

Naast de grote hoeveelheid papegaaiduikers (ook wel puffins genoemd), de rust en de weinige toeristen is er nog iets wat Hafnarholmi zo bijzonder maakt. Namelijk het wandelpad met uitkijk platformen. Je wandelt letterlijk kriskras door de kolonie papegaaiduikers. Op een halve meter van het pad zitten de eerste papegaaiduikers al vredig voor hun hol. Het is zo’n vertederend gezicht. De lokale gemeenschap vertrouwd erop dat je regels respecteert. Wees stil, gedraag je rustig, laat geen vuilnis achter en probeer vooral de papegaaiduikers niet aan te raken.

Borgarfjördur eystri

De beste tijd om papegaaiduikers te spotten

Half april komen de eerste papegaaiduikers aan op Hafnarholmi en ze blijven daar meestal tot half Augustus. Helaas blijkt uit de tellingen dat er ieder jaar minder puffins aan wal komen om een nest te maken. Dat is niet alleen in Borgarfjördur Eystri het geval, maar wereldwijd. Daarom proberen ze hier er alles aan te doen om de papegaaiduikers een zo aangenaam en rustig mogelijk verblijf te geven. Als je de papegaaiduikers ook van heel dichtbij wilt zien, dan raad ik je aan om ’s avonds na het eten een kijkje te nemen. Overdag zijn de meeste puffins namelijk op zee en pas ’s avonds keren zijn terug naar hun nest.

IJsland papagaaiduikers

De eerste keer dat ik de papegaaiduiker in het echt zag was op de Faeröer eilanden. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik ben dol op wildlife, maar van vogels werd ik nooit zo heel enthousiast. Tot toen, op dat kleine eiland op de Faeröer eilanden. Sindsdien ben ik fan. Groot fan zelfs. Toen we onze reis naar IJsland boekte, stond één ding al vast. We gaan op zoek naar de papegaaiduiker. Na urenlang onderzoek op het internet en op IJsland zelf heel wat plekken te hebben afgespeurd waar de papegaaiduiker eventueel zou kunnen voorkomen, was er maar één conclusie mogelijk. De beste plek om de papegaaiduiker te spotten is Borgarfjördur Eystri! In ieder geval voor de periode april – mei.

Borgarfjördur eystri

Schitterende zonsopkomsten in Borgarfjordur

Deze foto wilde ik jullie niet onthouden. Ik ben er namelijk best wel een beetje trots op. De zonsopkomst in Borgarfjördur Eystri. Je moet weten dat in mei de zon al om 04.00 uur opkomt. Dit vroege tijdstip maakt het lastig om een zonsopkomst mee te maken. Of je moet je wekker wel heel vroeg zetten. Deze zonsopkomst was eigenlijk meer per toeval. Slaapdronken was ik op weg naar het toilet, in de badkamer werd ik verrast met dit prachtige uitzicht door het badkamerraam. Het was met recht een badkamer met een view! Snel strompelde ik terug naar de slaapkamer en zocht in het donker mijn camera. En dit is het resultaat! Een beter einde aan ons verblijf hier konden we niet bedenken, om vier uur ’s ochtends genieten van een zonsopkomst waarbij het hele fjord goud kleurde. Wat is dit toch een fijne plek!

Ook gek op IJsland? Lees al onze artikelen IJsland.

Tagged: ,

19 comments

 1. Leuk verslag en mooie foto’s! Ik wil zo graag naar IJsland en ik hoop papagaaiduikers eens met eigen ogen te kunnen zien. Ik vind het zulke mooie vogels. Jullie hadden inderdaad geen verkeerd uitzicht vanuit de guesthouse. Prachtige natuur!

 2. Wat gaaf, zo’n onontdekt dorpje en de weg er naartoe maakt het juist zo bijzonder. En wat een geweldige natuur. Mooie plaatjes! Het lijkt me zo gaaf om die papegaaiduikers te zien!

 3. Wat lijkt IJsland me toch onwijs moooi! En deze plek klinkt echt heel fijn. Tof om de papegaaiduikers van zo dichtbij te zien! Ik ga jouw artikel opslaan, voor als we zelf plannen maken om die kant op te gaan. Nu al zin in!!

 4. Ik snap jouw liefde voor papegaaiduikers wel. Ik ken ze alleen van tv maar vind ze daar al geweldig. Leuk om zo’n onbekend hoekje van een land te ontdekken. IJsland staat hoog op mijn verlanglijst.

 5. Leuk artikel en mooie foto’s!
  Wij willen in sept. / okt. naar IJsland gaan. Is het dan nog steeds de moeite waard om naar Hafnarholmi te gaan? Waarschijnlijk niet meer met papegaaiduikers…. Dat is jammer…

  1. Dank je! Waarschijnlijk zijn de papegaaiduikers dan inderdaad net weer weg. Evengoed is het een prachtig stuk natuur en het bezoeken zeker waard. Je kunt in dit gebied ook heel goed wandelen. Misschien iets voor 1 á 2 nachten. Wij verbleven in een guesthouse / hotel wat vroeger een vis fabriek was, nu omgetoverd tot een hele fijne plek. Zeker een aanrader!

 6. Hoi Sanne, naar aanleiding van je blog over BORGARFJÖRDUR EYSTRI en de papegaaiduikers hebben we wij een aantal vragen. We waren in maart dit jaar op IJsland, in Reykjavik en toen waren er natuurlijk geen papegaaiduikers te spotten, dus hebben wij ons voorgenomen nog eens te gaan. Ons plan is om eind juni begin juli te gaan. Vraag 1: weet jij of er in die periode dan ook nog papegaaiduikers te spotten zijn bij BORGARFJÖRDUR EYSTRI? Vraag 2: Is het mogelijk om van te voren een slaapplaats in het door jou genoemde guesthouse te reserveren en zoja hoe? Graag, indien mogelijk, ontvang ik een e-mail-adres van het guesthouse of een telefoonnr.
  Kunnen wij eventueel hierover rechtstreeks met je mailen of zo? Wij reizen ook graag en ik hou daar ook blogs van bij en misschien ben je daar ook wel in geinterresseerd.
  Vriendelijke groet, Alice en Bob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *