De Causeway Coast: mini roadtrip door het mooie Noord-Ierland

In iets meer dan een uur vliegen ben je beland in een compleet andere wereld, Noord-Ierland. Huur een auto en rij naar de Causeway Coast. De parel van Noord-Ierland heeft geen fancy bezienswaardigheden en dat heeft ze niet nodig. Het is met recht een natural beauty. En laten we dat nou juist zo fijn vinden. Ga mee op roadtrip langs de Causeway Coast!

causeway coast Noord Ierland

Causeway Coast

De officiële Causeway Coast route loopt van Londonderry (de één na grootste stad van Noord-Ierland) naar Belfast. 190 Kilometer aan weg, dwars door de mooiste natuur die het land te bieden heeft. Wil je de volledige route afleggen, neem dan je tijd hiervoor. Boek voor onderweg een paar fijne overnachtingen in één van de kleine dorpjes die dit gebied rijk is.

Weinig tijd, maar toch genieten van de Noord-Ierse natuur

Heb je net wat minder tijd, maar wil je toch genieten van het adembenemende Noord-Ierse landschap, rij dan direct richting het Noorden en bezoek de Giant’s Causeway en de Carrick-a-Rede Rope Bridge. Twee absolute hoogtepunten van de route.

Hoewel de Giant’s Causeway het enige natuurverschijnsel van het land is wat een plekje heeft weten de bemachtigen op de UNESCO-werelderfgoedlijst, doet de Carrick-a-Rede Rope Bridge hier zeker niet voor onder. Persoonlijk is de laatstgenoemde mijn favoriet. Wat een waanzinnige natuur en prachtige uitzichten heb je toch vanaf deze plek.

causeway coast Noord Ierland

Highlight: de prachtige Carrick-a-Rede Rope Bridge

Hoewel het bij de Carrick-a-Rede Rope Bridge natuurlijk allemaal draait om de touwbrug die 30 meter boven de grond hangt, is dit eigenlijk het minst interessante van deze plek. Natuurlijk is de touwbrug mooi en de oversteek heel spannend. Maar de omgeving waar deze brug gelegen ligt, wint de strijd toch met verve.

Parkeer je auto op de parkeerplaats en neem de tijd om het gehele wandelpad af te lopen. Elke bocht onthuld weer een ander adembenemend landschap. Kijk en oordeel zelf. Wat vind jij van het landschap?

causeway coast Noord Ierland causeway coast Noord Ierlandcauseway coast Noord Ierland

Highlight: Het geologische wonder Giant’s Causeway

De Giant’s Causeway is Noord-Ierlands eerste (en tevens enige) natuurverschijnsel welk is opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het is trouwens ook de beroemdste bezienswaardigheid van het land. Want wie kent de typische basalt stenen pilaren nu niet?

Zelf noemen ze het een geologisch wonder en dat is het ook zeker. De maar liefst 40.000 uit basaltsteen bestaande pilaren, met hun kenmerkende vierkanten of zeshoekige vormen zijn lang geleden ontstaan. Tijdens de vulkaanuitbarstingen van 60 miljoen jaar geleden om precies te zijn. Het zwarte steen, verzonken in een wonderschoon groen landschap. De Giant’s Causeway is een plek die je niet mag missen!

causeway coast Noord Ierlandcauseway coast Noord Ierland

Ook deze plekken zijn het bezoeken meer dan waard

Eigenlijk is de hele route één groot hoogtepunt. Jaw dropping landschappen, glooiende groene heuvelruggen, steile en indrukwekkende kliffen, lieftallige strandjes beschut gelegen in hun baai en omgeven met rotsen. De Causeway Coast heeft het allemaal. Naast de Giant’s Causeway en de Carrick-a-Rede Robe Bridge zijn ook de Dark Hedge (een prachtige laan van gigantische bomen), Downhill Demense en Hezlett House, Duncle Castle en The Nine Glens of Antrim stuk voor stuk highlights die deze weg tot zo’n bijzondere bezienswaardigheid maken.

causeway coast Noord Ierland

Praktische informatie

 • Het vliegveld van Belfast is klein, wat eigenlijk heel fijn is. In de rij staan voor je huurauto valt dan ook hartstikke mee!
 • Vanaf Belfast rij je in iets meer dan een uur richting de Causeway Coat. Dit kan via de snelweg de A26. Heb je wat meer tijd te besteden, kies dan voor een detour en neem bijvoorbeeld de B36 of A42 om zo via de kust naar het Noorden te rijden.
 • Waarschijnlijk weet je het wel, maar een extra waarschuwing kan natuurlijk nooit kwaad. In Noord-Ierland rijden ze aan de linker kant. Nu valt de drukte op de wegen hier ontzettend mee, dus het is prima te doen. Wees extra alert bij de rotondes, dat is nog wel even een dingetje.
 • Op het vliegveld van Belfast vind je een uitstekend bezoekerscentrum. Hier kun je een gratis wegen kaart ophalen van Noord-Ierland, handig voor als je van de grote wegen af wilt wijken en het land nog wat beter wilt verkennen.

Doen: combineer je roadtrip met een paar dagen Belfast!

Een bezoek aan de Causeway Coast is perfect te combineren met een paar dagen Belfast. De Noord Ierse hoofdstad is een vat vol tegenstrijdigheden, maar ook mooi, industrieel en zeer gezellig. Sla een bezoek aan deze stad dan ook zeker niet over, Belfast zal je positief verassen. Wil je het maximale halen uit je stedentrip? Lees dan zeker deze 10 sprankelende Belfast tips even, succes gegarandeerd!

 

Zou een mini roadtrip door Noord-Ierland en langs de Causeway Coast ook iets voor jou zijn?

 

 

38 comments

 1. Dit is absoluut iets voor mij! Na meerdere keren Dublin en de omliggende natuurgebieden te hebben bezocht, zou ik graag het noorden van het land willen ontdekken. De kust is er erg mooi zo te zien!

 2. Dit is zeker iets voor mij! Het lijkt me geweldig om langs de ruige kust te rijden en te genieten van de natuur. Ik ben nog nooit in Ierland geweest dus het wordt hoog tijd om daar verandering in te brengen.

 3. Wat een gaaf gebied. Het lijkt me heerlijk om hier met een auto rond te rijden en op mooie plekjes te stoppen en van het uitzicht te genieten.

  Ik hoop binnenkort een keer naar Ierland of Noord-Ierland te gaan.

 4. Dit is zeker iets voor mij! Het lijkt me hartstikke leuk om hier rond te rijden. De natuur in Ierland is zo ruig en daar houd ik wel van. Dublin lijkt me ook erg leuk.

  1. Dublin is ook zeker een leuke stad! Maar als ik zou moeten kiezen, dan gaat mijn voorkeur toch uit naar Belfast. Had ik van tevoren totaal niet verwacht, maar het is een hele fijne en bijzondere stad. Maar voor de pubs, dan ben je in Dublin beter af. :)

 5. Ik zou echt wel een keer naar Ierland willen, maar dan liefst met mooiweergarantie, en laat dat nou net vaak het probleem zijn. Maar ik zie gelukkig niet echt veel regen bij jou.

 6. Ik ken Noord-Ierland nog helemaal niet.. ik laat me afschrikken door het slechte weer dat je er kan treffen… maar zo te zien moet ik me daar echt eens overheen zetten, want dit ziet er schitterend uit. Wat een toffe roadtrip. En praktisch dat het maar een uurtje van Belfast is.

 7. Dit is zeker iets voor mij. Hou echt van de ruige landen en daarvan is Ierland er eentje van. Die kusten zijn zo fijn om te zien en van te genieten. Zeker eentje die al op mijn bucket list staat.

 8. De Giant’s Causeway lijkt me heel bijzonder om te aanschouwen. Niet dat de rest van de kust niet prachtig is, maar dit zou een reden zijn om die kan op te gaan. Prachtige foto’s! Lijkt me een heerlijke omgeving om door heen te rijden, lekker op je eigen tempo en uit te stappen elke keer wanneer je weer iets moois voorbij ziet komen. Iets wat zo te zien best vaak zal gebeuren.

 9. Ik vierde mijn verjaardag in november in Noord-Ierland. We hebben ook een eind gezien van de Causeway Coast, wat is het daar mooi! Mijn verjaardag zelf vierden we bij de Giant’s Causeway. Wauwww!

 10. Wat een mooie natuur zeg! Een combi met Belfast lijkt me heel gaaf, om een of andere reden wil ik hier graag nog eens heen….weet er eigenlijk niet zo veel van. Ga snel je tips lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *