Litchfield National Park: watervallen & kristalhelder water

Helemaal in het noorden van de Northern Territory van Australië vind je het grote en bekende Kakadu National Park. Ten westen van dit park ligt echter
nóg een nationaal park, een stuk kleiner dan Kakadu, maar minstens net zo mooi en bovendien de favoriet bij de locals.  Welk park dit is?
Litchfield National Park natuurlijk!

Watervallen die neer kletteren in kleine meertjes en natuurlijke poeltjes met kristalheldenwater en allen ook nog eens krokodil vrij! Dat alleen al is reden genoeg om een bezoek te brengen aan dit nationaal park. Maar er is nog meer. Wat dacht je van een weelderige (en in de droge tijd, dorren) natuur. Mogelijkheden genoeg voor fijne wandelingen door de bush, een indrukwekkend plateau van zandsteen waar de watervallen vanaf stromen en termietenheuvels die bizarre vormen hebben aangenomen. En als kers op de taart, je kan in Litchfield national park ook nog kamperen. Helemaal geen verkeerde plek om de nacht door te brengen!

Kamperen in Litchfield National Park

Litchfield national park

Campground

Er zijn verschillende locaties in het park waar je kunt parkeren. Een aantal zijn super basic, met alleen een plek om je camper te parkeren of je tent op te zetten. Verder zijn hier geen andere voorzieningen. Wij kozen ervoor om te kamperen in de buurt van de Florence Falls, omdat op deze plek wel een gebouw met toiletten aanwezig is. Stel je er niet te veel van voor, het is allemaal heel basic, maar prima voor een nachtje! Je kunt zelf je plek kiezen om te parkeren en elke kampeerplek heeft zijn eigen vuurplaats, waar je ´s avonds een kampvuur kan maken. Doe dit alsjeblieft niet in de droge tijd, de kans op bosbranden is dan al aanwezig en je wilt vast deze kans niet vergroten.

Een nacht kamperen in Litchfield National Park kost ongeveer 7 dollar per nacht. Er is geen toezicht bij de kampeerplaatsen en betalen doe je dan ook gewoon door middel van het geld in de aanwezige brievenbus te deponeren. Het is een fijne plek om te verblijven, ik kan het je zeker aanraden. Nog één laatste tip. Skip het uitslapen en sta vroeg op, je bent dan als eerste bij alle watervallen en poeltjes. Wat is nu mooier dan douchen onder de waterval en het nemen van een verfrissende duik in het kristalheldere water, terwijl je het rijk voor je alleen hebt. Onbetaalbaar!

Litchfield Tourist Park

Onze tweede nacht verbleven we op de Litchfield Tourist Park camping. Een camping bestaand uit een groot grasveld waar we met onze camper in de schaduw en deels tussen de bomen stonden. Een mooie en schone camping met zwembad, waar we ondanks dat we al zo ongeveer verweekt en rimpelig waren van het vele zwemmen in het nationaal park zelf, toch nog een duik hebben genomen. De camping op zich is prima. Wat de camping echter speciaal maakte was onze nachtelijke ontmoeting met de kangoeroes. Toen we midden in de nacht op weg waren naar het toiletgebouw kwamen we een grote groep kangoeroes tegen die een bezoekje brachten aan de camping. Het maakt niet uit hoe vaak je ook kangoeroes hebt gezien, het blijven leuke beesten. Een dikke plus voor deze camping.

Litchfield national park

Buley Rockhole

O yeah, the Buley Rockhole rocks Litchfield National Park! En hoe! De rockholes zijn een aan eenschakeling van uit rotsen uit gehouwen poeltjes, die trapsgewijs aan elkaar verbonden zijn. Van boven stroomt het water van de ene poel in de andere, net als een langgerekte waterval.

Wij waren hier ´s ochtends vroeg en waren de eerste. Net na ons arriveerde er nog een ander stel en voor een paar uur waren wij de enige bezoekers aan de Buley rockhole. Iedereen had zijn eigen natuurlijke jaccuzi. Zwemmen, genieten van het zonnetje of je laten masseren door de stralen van de kleine waterval. Het leek wel een soort van oase (alleen dan zonder de woestijn). Hoe verder de ochtend vorderde, hoe drukker het werd. Rond lunchtijd waren alle baden bezet en daarmee werd de charme van deze natuurlijke baden ook rap minder. Dus probeer echt hier vroeg in de ochtend te komen, het is het uurtje eerder op staan meer dan waard!

Litchfield national park

Florence Falls

Laat je niet afschrikken door de aangegeven tijd die er op de borden staat om al wandelend deze waterval te bereiken. Mijn ervaring is dat Australiërs op dit gebied erg van overdrijven houden of gewoon héél langzaam lopen. De aangegeven tijd kun je vaak makkelijk halveren. Het wandelpad naar de Florence Falls gaat licht bergafwaarts en brengt je via een slingerend pad naar de waterval. De wandeling zelf duurt ongeveer een kwartier en is prima te doen.

Je komt aan bij een grote waterpoel (of klein meertje), omringd door rotsen en dichtbegroeide bossen. Aan de voet van het meer staat een weelderige boom met grote takken, die prima dienstdoet om je kleding op te hangen, terwijl je een duik neemt in het blauwgroene water. De oever van de poel is wel vrij glad en zeker als je zelf niet zo heel handig bent (zoals ik), is het aan te raden om voorzichtig het water in te gaan. Het is een klein stukje zwemmen, maar dan bereik je de waterval. Het gekletter van het water, het zingen van de vogels en het zonlicht wat tussen de bomen door de open plek verlicht is gewoon heel paradijselijk. Ondanks dat het heel heet was, is het water hier opvallend fris!

Vanaf de Florence Falls loopt er een wandelpad naar Florence Creek, een kleine waterpoel omringd door bossen. Minder spectuculair dan de Florence falls, maar wel een mooie wandeling! De tocht naar de creek is ongeveer 1,5 km lang en is een makkelijke wandeling.

Litchfield national park

Tolmer Falls

Dit is voor het oog misschien wel de meest spectaculaire waterval van Litchfield National Park. Van grote hoogte klettert het water over de rand van de rotsen naar beneden. De waterval is alleen van grote afstand te bewonderen via de uitzichtpunten. De voet van de waterval is niet te bereiken en je kunt hier dus ook niet zwemmen. Wat helemaal niet uitmaakt, want de uitzichten op de vallei zijn hiervandaan prachtig!

litchfield national park litchfield national park

Wangi Falls

Dit is verreweg de populairste plek in Litchfield en de enige plek met een restaurant. Stel je van het restaurant niets fancy´s voor, het is meer een soort broodjeszaak met een heel fijn terras. Ik kan je de caesar salad van harte aanbevelen, tot de dag van vandaag nog steeds de lekkerste die ik ooit gegeten hebt, maar misschien kwam dat ook wel door de ambiance van het park. Maar genoeg gepraat over eten, het gaat natuurlijk om de Wangi Falls.

Voor de waterval vind je een grote parkeerplaats, waarvandaan een wandelpad je via grote aangelegde grasvelden naar de waterkant brengt. Op de grasvelden staan verschillende gas barbecues, je kunt hier dus ook heel goed zelf je lunch of avondeten maken. Via aangelegde trappen loop je zo vanaf de kant het water bij de waterval in. Eigenlijk ziet het er meer uit als een groot natuurlijk zwembad met op de achtergrond een kleine waterval. Het water is hier weer kristalhelder en je kunt de vissen makkelijk zien zwemmen. De waterval komt via een grote rotswand naar beneden en de poel is omringd door regenwoud.

De wangi falls zijn zeker mooi, maar persoonlijk vond ik dit, in vergelijking met de andere watervallen, de minste. Dit heeft ook zeker te maken met de populariteit van de wangi falls en de vele bezoekers die ze aantrekken. Wat wel heel leuk is, er loopt een wandelpad aan de rechterzijde van de poel. Het is een korte wandeling door het regenwoud. Als je omhoog kijkt zie je gigantische vleermuizen in de bomen. En niet een paar vleermuizen, maar echt grote aantallen! Een gaaf gezicht.

Litchfield national park

Hoewel ik tijdens de wandeling er toch een paar keer aan moest denken wat er zou gebeuren als de vleermuizen plotseling zouden besluiten om er met zijn allen vandoor te gaan. Met een spanwijdten van 180 cm en dat keer 80 vleermuizen, leek mij niet zo fijn om midden in te zitten. Nu zijn vleermuizen natuurlijk nachtdieren en was de kans ook niet zo groot dat dit zou gebeuren, maar toch.. :)

Litchfield national park

Termieten heuvels

Bijzondere dieren toch die termieten. Bizar eigenlijk wat voor grote bouwwerken ze kunnen maken, terwijl ze eigenlijk toch zo klein zijn. De termietenheuvels zijn vaak gemaakt van aarde en modder met gedroogd gras als bindmiddel. Het schijnt dat in Australië zelf termietenheuvels zijn gevonden van 10 meter hoog! Zulke hoge vind je in Litchfield niet, maar een meter of 2 zijn hier toch ook wel. Het is de moeite waard om hier een korte stop te maken en de bijzondere vormen van de heuvels te bewonderen.

Tabletop track

Naast mooie watervallen en fijne plekken om te zwemmen zijn er in Litchfield National Park ook een tal van mogelijkheden om te wandelen. De meeste wandelingen zijn vrij kort, wandelingen van 30 tot 45 minuten. Maar het kan ook anders! Voor de echte liefhebbers bestaat er namelijk de tabletop track. Dit is een wandeling van maar liefst 39 km lang die je dwars door het park voert. Gemiddeld doe je 3 tot 5 dagen over deze wandeling, een echte trekking. Je kunt deze trekking uitvoeren onder begeleiding van een gids, maar het is ook goed mogelijk om deze zelfstandig te maken. Als dat laatste doet, meld het dan wel even bij park ranger. Dit hebben ze graag, zodat we weten wie er in het gebied aanwezig zijn en ook met het oog op je eigen veiligheid.

 

Meer weten over Australië? Misschien vind je deze blogs dan ook wel interessant!

16 comments

  1. Mooi hoor, die watervallen. Lijkt me een fijn park! Oh en super, zo’n brievenbus waar je dan zelf het geld in stopt. In Noorwegen was dit bij verschillende “tolwegen” ook zo. En mensen doen het dan ook gewoon echt. :)

  2. Prachtig gebied! Mocht ik naar Australie reizen dan zet ik dit park zeker op mijn lijstje. Ik hou onwijs van watervallen en poeltjes, maar wel het liefst zonder teveel andere mensen dus dat extra uurtje eerder opstaan heb ik er wel voor over :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *