Weekendje weg Amersfoort: met de tuk tuk Amersfoort ontdekken

Een weekendje weg Amersfoort was eigenlijk nog nooit echt bij me opgekomen, totdat ik tuk tuk Amersfoort ontdekte. Daar moest ik natuurlijk meer van weten. Inmiddels ben ik razend enthousiast en hoop ik jou te inspireren om deze leuke stad ook eens te bezoeken!

Een weekendje weg Nederland: een stedentrip in eigen land

Elk jaar plannen mijn vriendinnen en ik (onder de noemer “de theeleutjes”) een stedentrip. Zo hebben we eerder al eens Berlijn, Praag en een weekend Keulen gedaan. Dit jaar kozen we echter voor een bestemming in Nederland. Lekker op vakantie in eigen land. Onze keuze viel op Amersfoort. Natuurlijk is shoppen een zeer geslaagde activiteit tijdens een dagje weg, maar het is natuurlijk ook wel zo leuk om iets meer dan de winkelstraten van Amersfoort te zien. We kozen voor een puzzeltocht waarbij je met de tuk tuk alle highlights van de stad aandeden.

 

Amersfoort tuk tuk

Tuk tuk Amersfoort: when Asia meets Amersfoort

De tuk tuk is natuurlijk een echt typisch Aziatisch vervoersmiddel. Je kent het waarschijnlijk wel, overvolle steden, mega druk verkeer en de tuk tuks die letterlijk kriskras door het verkeer manoeuvreren. Totale chaos! Nu is het verkeer in Nederland was rustiger en stoppen we hier meestal wel gewoon voor het rode licht, dus onze tuk tuks raceten op een iets andere, en veiligere, manier door de stad. Opgesplitst in twee team van drie, reden we van de ene highlight naar de andere om daar vervolgens vragen te beantwoorden. Zo waren we verwikkeld in een bloedstollende strijd en zagen we te gelijkertijd al het moois van de stad.

Knusse grachten & Johan van Oldenbarnevelt tijdens een weekendje Amersfoort

Amersfoort is mooi, heel mooi zelfs! Het is de stad van Johan van Oldenbarnevelt en Mondriaan. Maar ook een stad met knusse grachten, gezellige eettentjes, kleine boetiekjes en originele winkeltjes. Dit allen is gevestigd in de oude binnenstad. En daarmee zijn we meteen aangekomen bij wat Amersfoort nou zo bijzonder maakt. De oude en pittoreske binnenstad! Deze geeft zoveel sfeer aan de stad. Tijd voor een kleine impressie!

Amersfoort

Sfeervolle grachten in Amersfoort

De rivier de Eem stroomt door de stad, waardoor er prachtige uitziende grachten zijn ontstaan. De oude bouwstijl, de verschillende kleuren gesteente en het groen van de bomen zorgen er ten samen voor dat de stad een zachte en sfeervolle uitstraling krijgt.

Amersfoort

Girl Power sinds 1427

Dit is de Koppelpoort. Hier verlaat de rivier de Eem de stad. Het maakt deel uit van de tweede stadspoort van Amersfoort en is gebouwd tussen 1380 en 1425. De muur deed vroeger ook dienst als verdedigingspoort. Een leuke anekdote: tijdens een aanval op de stad namen de vrouwen van Amersfoort zelf het heft in handen en goten vanaf de poort gekookt bier naar beneden, waardoor de aanval werd afgeslagen. Girl power! En dat al in 1427!

Amersfoort

Verborgen kroonluchter

Dit is een deel van de stadsmuur, welke om de binnenstad loopt. Hier vlakbij vind je de smalle spoorbrug. In de gewelven van de spoorbrug is een prachtige kroonluchter verstopt, wat eigenlijk een beetje zonde is. Ten eerste omdat het echt een mooi kunstwerk is en ten tweede omdat de kroonluchter 85.000 euro heeft gekost. Een beetje jammer dat zo’n duur kunstwerk maar door zo weinig mensen kan worden aanschouwd! Op de plek van de eerste muur, zijn zogenaamde “muur” huizen gebouwd. De naam zegt het eigenlijk al een beetje, de huizen zijn gebouwd met stenen van de oude, afgebroken muur.

Wil jij ook een weekendje weg naar Amersfoort?

Wil je ook een weekendje weg naar Amersfoort? Deze verrassend leuke stad kun je al lopend, fietsend of steppend gemakkelijk verkennen. De tuk tuk Amersfoort is uiteraard ook een goede optie en kan ik iedereen aanraden. Ben je op zoek naar een mooi overnachting in deze stad, kijk dan eens of B&B in Negentienvijf iets voor je is. De accommodatie ligt in het historisch centrum van de stad, heeft ruime kamers en een heerlijk ontbijtje! Of bekijk alle andere accommodaties in Amersfoort >>>

Meer inspiratie voor een weekendje weg

Kun je wel wat inspiratie voor een weekendje weg gebruiken? We bezochten maakten een mooie rondvaart in Kopenhagen, gingen helemaal los op de foodmarkt in Belfast en kunnen Brighton met zijn mooie streetart van harte aanraden. Brighton.

14 comments

 1. Ik zocht naar een foto van de tuk tuk maar ik zag ‘m niet. ;-) In Thailand heb ik die vaak genomen (toen ik er woonde) en ook in Egypte heb je tuk tuks. Maar steppen in Amersfoort is vast ook best leuk. Ik ben maar 1x in Amersfoort geweest, maar die keer dacht ik wel: hé, wat een leuke stad met vooral hippe tentjes.

  1. O! Helemaal vergeten! Het bewijs is inmiddels toegevoegd :) :) Thailand lijkt me een heerlijke plek om te wonen, daar moet je vast veel mooie herinneringen aan hebben!

 2. O haha, ik zie jullie al met z’n 6-en in een tuktuk door die stad sjeezen. Jammer dat er geen “bewijs-foto” bij is om dit beeld nog levendiger te maken, maar dan was mijn eigen beeld ms anders geweest. Maar serieus: ik ben 1 keer in Amersfoort geweest en vond het ook een hele sfeervolle stad.

  1. Door de vakantie rush (kom net terug uit IJsland), helemaal vergeten! De tuk tuk foto hoort natuurlijk helemaal bij het verhaal en mag natuurlijk niet ontbreken. Is inmiddels toegevoegd. :)

 3. Wat leuk! Misschien dat ik alvast even kan oefenen voordat ik naar Thailand ga volgende maand, haha. Ik ben nog nooit in Amersfoort geweest maar heb er al vaker goede verhalen over gehoord. Erg mooie binnenstad dus wie weet ga ik dit jaar daar een dagje shoppen…en in de tuk tuk rijden uiteraard ;) .

  1. Wat leuk Thailand! Heel veel plezier! Hihi, een spoedcursus tuk tuk rijden in Amersfoort, dat is pas goed voorbereid op reis gaan!

 4. Wat een geweldige manier om de stad te verkennen, op de tuk tuk! Ik ben eigenlijk nog nooit in Amersfoort geweest, maar op de foto’s ziet het eruit als een sfeervolle oude stad :)

 5. Ooit eens een keer in Amersfoort geweest op bezoek bij een schoolvriendin, maar toen heb ik niks van de stad gezien. Het enige wat ik me herinner is de kei van Amersfoort, maar ik weet eigenlijk niet eens waar dat voor staat, haha. Tijd om deze stad eens te verkennen.

 6. Leuk en origineel om op zo’n manier een stad door te sjezen.
  Een paar jaar geleden hebben tijdens een thai-box trip naar Thailand een Tuk-Tuk race gehouden dor de straten van Bangkok, op youtube zijn er nog ergens beelden van…man man man, dat was zot maar wel dikke fun. Ik kan me voorstellen dat je zoiets niet moet proberen in Amersfoort ;)
  Ik ben helaas ook 1 van die Belgen die nog nooit in Amersfoort is geweest. Het lijkt me wel iets om er eens een weekeindje in door te brengen. Zeer mooie binnenstad.

  1. Hihi, racen met de tuk tuk durfde we inderdaad niet aan, maar racen met de step wel. Ook leuk! En behoorlijk vermoeiend. :) Ga die beelden eens opzoeken, dat moet hilarisch geweest zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *