Oerol festival: 10 dagen lang genieten op Terschelling

Elk jaar in juni vindt op Terschelling Europa´s leukste en tevens populairste theaterfestivals plaats. Het is weer tijd voor Oerol! Tijdens dit 10 dagen durende festival is het eiland omgetoverd tot een walhalla voor de theaterliefhebber. Theater, muziek en dans, geïntegreerd in het Terschellingse landschap, het is een lust voor het oog. En laat Oerol daarnaast ook nog eens een héél gezellig festival zijn. Reden genoeg dus om deze week af te reizen naar het festival eiland bij uitstek, Terschelling!  

Oerol festival Terschelling

Oerol – the place to be

Voor het ontstaan van dit fijne festival moeten we flink terug in de tijd, de eerste editie van Oerol werd namelijk al gehouden in 1982! In de jaren hierna ontwikkelde het festival zicht tot een internationaal begrip. Als theater en festival liefhebber is dit dé plek waar je wilt zijn in juni!

Het blijft een een mooi gezicht als je de haven van Terschelling nadert. Het uitzicht over het eiland, de Brandaris die hoog boven alles uittorent en het Groenstrand wat uitnodigend op je wacht. En daar begint het eigenlijk al. Verschillende stellages en kunstwerken staan op je te wachten op het strand. Want ook dat is Oerol. Een festival vol met beeldende kunst, theater, straattheater, dans en muziek! Hiervoor is gebruik gemaakt van de omgeving, de voorstellingen of kunstwerken zijn geïntegreerd in het landschap, je vind het terug in de duinen, de bossen, het strand of gewoon op straat.

Oerol festival Terschelling  Oerol festival Terschelling

Hoog wollen sokken gehalte?

Eén van de dingen die Oerol zo leuk maakt, is het gemêleerde publiek wat het festival aantrekt. Je denkt misschien al snel aan een hoog wollen sokken gehalte, maar niets is minder waar. Het is een festival voor alle leeftijden. En mocht je nu niet zo’n diehard theater fan zijn, geen probleem, de sfeer alleen al is reden genoeg om het festival te bezoeken. En dan hebben we het nog geen eens gehad over de leuke feesten die overal worden georganiseerd!

Theater en strand gaan heel goed samen op Oerol!
Theater en strand gaan heel goed samen op  dit festival!

Oerol festival Terschelling

Midsland – Het gezelligste dorp van het festival

De gezelligste plek om tijdens het festival te genieten van live muziek en straattheater is Midsland. Dit dorp heeft een mooi oud dorpshart en smalle straatjes, met aan weerszijde terrasjes, cafeetjes en restaurants. Ook als het weer niet zo mooi is, blijft het gezellig om hier op het terras te zitten en te genieten van de muziek en het straattheater.

Vooral niet te doen…

Wat ik je niet kan aanraden is, om per ongeluk dwars door een voorstelling te lopen. Laat dat nu precies hetgeen zijn wat ik wel deed… Help! Voordat ik het wist was ik middelpunt van de voorstelling. Op dat moment wilde ik het liefst heel hard weg rennen, wat ik dan ook maar deed. Natuurlijk wel nadat ik eerst  een paar keer glimlachend had gezwaaid naar het publiek. O boy!

Oerol festival Terschelling

Uitgaan

Tijdens Oerol worden er geweldige feesten georganiseerd! Als je de volle tien dagen naar Oerol zou gaan, heb je letterlijk een week nodig om bij te komen, want slapen zal je weinig doen! In de Oerolkrant vind je meer informatie over wat voor feesten er georganiseerd worden en waar deze gehouden worden.

Niet typisch Oerol, maar wel heel leuk

Niet per se helemaal Oerol, maar wel heel leuk, zaterdagavond bij de Groene Weide, oftewel bij Tess en Hessel. Voor degene die weleens op Terschelling geweest zijn, heeft dit geen uitleg meer nodig. Ben je nog nooit op Terschelling geweest, dan is een kleine uitleg wel op zijn plaats. De Groene Weide is al jaren de populairste uitgaansgelegenheid van Terschelling, met elke avond live muziek van Hessel en zijn dochter Tess. Ze eindigen de avond vaak met het lied “Terug naar Terschelling”. En niets is minder waar, als je eenmaal op Terschelling geweest bent, wil je altijd weer terug. Met of zonder festival. Ga je binnenkort naar Terschelling, dan mag je deze tent zeker niet missen!

Oerol festival Terschelling

Oerol festival Terschelling

Natuur v.s. theater

Oerol is een super divers theaterfestival, met voor ieder wat wils. Eigenlijk is het zo’n festival waar je in ieder geval één keer in je leven geweest moet zijn. Wat dit festival zo bijzonder maakt is de locatie. Theater en natuur gaan hier hand in hand. Sommige voorstellingen worden zelfs speciaal voor dit festival geschreven. In de theaterstukken word gebruik gemaakt van het strand, de bossen en het wad. Maar ook boerderijen, hooischuren en oude kerken doen tijdens het festival dienst als podium.

Blok je agenda

Oerol duurt nog tot zondag 18 juni, dus mocht je nog geen plannen hebben voor komend weekend, dan is dit een leuke optie! En anders, blok je de volgende datums alvast in je agenda!

Oerol 2018: 15/tm 24 juni

 

 

30 comments

 1. In 2016 maakte ik pas voor de eerste kennis met de Waddeneilanden en verkende Texel. Oerol lijkt me een uitstekende gelegenheid om in 2018 Terschelling eens beter te leren kennen.

 2. Ik ben dus nog nooit op Oerol geweest….

  De volle tien dagen lijkt me veel te lang, maar misschien moet ik eens 1-2 dagen gaan om kennis te maken. Wie weet, volgend jaar.

  1. 10 Dagen is ook best wel lang. Ik ga meestal een lang weekend, dan heb je genoeg tijd om sfeer te proeven, een voorstelling te bekijken en het eiland te verkennen!

 3. Ik ben nog nooit op de Waddeneilanden geweest dus Oeral heb ik ook nog nooit bezocht. Tien dagen zou ik niet aan moeten denken, maar een dagje lijkt me wel prima.

  1. Terschelling is een mooi eiland om mee te beginnen. :) 10 Dagen Oerol is ook best lang, maar een lang weekend is prima te doen. En het festival is verspreid over het eiland, qua drukte valt het ontzettend mee!

 4. Leuk! Ik wist eigenlijk niet dat er echt een festival bestond voor theater, wel erg leuk :) Helaas heb ik dit weekend al plannen, anders had ik het zeker overwogen. Volgend jaar lijkt het mij wel leuk om 2-3 dagen te gaan!

 5. Ik ben echt al jaren van plan eens naar Oerol te gaan, maar het is 1 van die dingen waarvan het nog niet gekomen is. Lijkt me een leuke ervaring voor een aantal dagen! Misschien volgend jaar. :)

 6. Een keertje een middagje op bezoek lijkt me nog wel leuk. Onder het motto, alles een keer geprobeerd te hebben. Maar ik denk niet dat dit festival iets voor mij is. Maar daar kan ik me natuurlijk in vergissen ;)

  1. Het zou je verassen, het is een fris festival in het teken van de natuur en theater. En natuurlijk kun je ook het eiland verkennen! Misschien een keer een dagje proberen. ;)

 7. Ik wist helemaal niet dat Oeral 10 dagen duurt! Ik dacht altijd een weekend ofzo! Haha. EIgenlijk had ik ook geen idee wat het precies inhield. Handige blog dus! Lijkt me leuk om eens mee te maken!

 8. Ik ben wel eens op Terschelling geweest lang geleden, maar niet tijdens Oerol. Het lijkt me best bijzonder. Helaas is het niet echt naast de deur voor mij dus ik weet niet of ik er ooit heen zal gaan, maar je weet nooit.

  1. Het is ook wel bijzonder, op een leuke manier. Ik kan me voorstellen dat de afstand je weerhoud en dan moet je ook nog eens een lange tijd met de boot. Al met al een behoorlijk stukje reizen!

 9. Zag het een en ander al voorbij komen over dit festival. Leek mij ook een leuk festival maar voor 10 dagen misschien iets te lang! Maar zeker keer een bezoekje waard. Ben ook nog nooit die kant op geweest, zeker een keer doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *