Welkom in het Oostzanerveld, mijn achtertuin!

Soms hoef je helemaal niet uren in de auto te zitten of het vliegtuig te nemen om je te kunnen omringen met mooie
landschappen en prachtige natuur. Dicht bij huis is namelijk vaak ook heel veel moois te vinden. Vandaag stel ik je voor aan een voor mij bijzonder natuurgebied, namelijk mijn achtertuin! 
Welkom in het Oostzanerveld!

Oostzanerveld

Achtertuin = voortuin

Ik heb het misschien al eens verteld, maar wij wonen op een woonboot. Als je bij ons de achterdeur, of technisch gezien is het eigenlijk de voordeur, uitstapt beland je direct op het water. Al dat water geeft me altijd een soort van instant vakantiegevoel en dat is echt heel fijn, aangezien we niet het hele jaar door op reis kunnen. :) Als je vanaf ons huis het water op gaat, vaar je na een paar meter zo het Oostzanerveld in.

Oostzanerveld

Het Oostzanerveld

Het Oostzanerveld bestaat uit langgerekte weilanden, omringd met water. Het is een typisch veenweidegebied. In het gebied leven vele vogels. Kievieten, grutto’s, maar ook buizerds en bruine kiekendieven zijn veel voortkomende vogels. Ze komen zo veelvuldig voor, dat ze moeilijk zijn te missen! Het Oostzanerveld is een beschermd natuurgebied en wordt beheerd door Staats Bosbeheer.

Oostzanerveld

Vanaf het water zie je in de verte Oostzaan liggen. Een lang lint van boerderijen en grote huizen die op gaan in het dorp. Als je goed kijkt zie je in de verte de kerk overal bovenuit torenen.

Oostzanerveld

Vaarboeren

De boeren zijn al sinds lange tijd beheerders van de eilandjes in het Oostzanerveld. De boeren beheren het gebied op de ouderwetse manier, ze laten hun vee grazen op de eilanden. Koeien, paarden, schapen en geiten kom je hier dan ook met grote regelmaat tegen. Zo af en toe zal je een boot vol met schapen of ander vee voorbij zien komen varen, op weg naar een van de eilanden om te grazen. Een leuk gezicht!

oostzanerveld-spiegeling

Oostzanerveld

Het beheer van het gebied is erop gericht om het de weidevogels zoveel mogelijk naar hun zin te maken. Zo mogen de boeren pas vanaf 15 juni het gras gaan maaien, rond die datum zijn alle vogels uitgebroed en zijn de nesten leeg. Als er niet gemaaid zou worden en als er geen vee zou grazen, dan is het gebied in no time overwoekerd en ontstaat er een heel ander landschap.

Oostzanerveld

Dit soort molentjes vind je overal! Gemaakt van hout of ijzer. Verweerd en verroest, ze zijn allemaal even mooi en passen perfect in het landschap.

Oostzanerveld

Het hoeft niet per se heel mooi weer te zijn om hier doorheen te varen. Soms geven juist de donkere wolkenformaties net dat beetje extra’s aan het geheel. Onder elke weesomstandigheid toont het gebied weer anders, wat de natuur ook heel divers maakt.

Oostzanerveld

Ik ben er heel blij mee dat ik het Oostzanerveld mijn achtertuin mag noemen! Onze voortuin heeft wat dat betreft heel wat meer onderhoud nodig. Hier geen schapen die ons hierbij een handje helpen. :) We hebben met wat kleine aanpassingen geprobeerd onze voortuin een tropisch tintje te geven, zo proberen we het vakantiegevoel wat langer vast te houden. Want dat is toch wel een heerlijk gevoel!

 

12 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *