Het Oostzanerveld: vaarboeren & veenpolders

Soms hoef je helemaal niet uren in de auto te zitten of het vliegtuig te nemen om je te kunnen omringen met bijzondere landschappen en prachtige natuur. We vergeten het soms, maar dichtbij huis is vaak ook heel wat moois te vinden. Vandaag wil ik je voorstellen aan zo’n gebied. Het Oostzanerveld. Een uitgestrekte veenpolder en het domein van de vaarboeren. Voor mij een speciaal gebied, het is het uitzicht waar ik ‘s ochtends mee op sta en waar ik ’s avonds mee naar bed ga. Het Oostzanerveld is namelijk letterlijk mijn achtertuin!

Oostzanerveld

Het Oostzanerveld als achtertuin

Waarschijnlijk heb ik het al weleens verteld, maar wij wonen in een vrij bijzonder huis. Het drijft namelijk! Oftewel, we wonen op een woonboot. Als je bij ons de achterdeur (of technisch gezien is het eigenlijk de voordeur) uitstapt beland je direct op het water. Voor mij voelt dat als een instant vakantiegevoel. Een heel fijn gevoel, aangezien ik bijna niets liever doe dan reizen.

Waar mijn huis ophoudt, begint het Oostzanerveld. Met de boot hoef je maar letterlijk een paar meter te varen en je bevind je tussen de weilanden en rietkragen. Een ideaal startpunt voor het verkennen van het Oostzanerveld.

Oostzanerveld

Het Oostzanerveld

Het Oostzanerveld bestaat ui langgerekte weilanden omringd door water. Het is een typisch veenweidegebied en leefgebied van vele vogels, zoals de kieviet en de grutto. Maar ook buizerds en bruine kiekendieven komen hier veel voor. Met grote regelmaat zie je de roofvogels hoog boven je in de lucht vliegen. Het blijft een mooi gezicht. Het Oostzanerveld is (heel terecht) een beschermd natuurgebied en valt onder het beheer van Staats Bosbeheer.

Oostzanerveld

Oostzaan

Vanaf het water zie je in de verte Oostzaan liggen. Een lang lint van boerderijen en grote huizen die op gaan in het dorp. Als je goed kijkt zie je in de verte de kerk overal bovenuit torenen.

Oostzanerveld

De vaarboeren van het Oostzanerveld

De eilanden in het Oostzanerveld worden als sinds vroegere tijden onderhouden door de plaatselijke boeren. Dit gebeurt op de ouderwetse manier. De boer laat zijn vee grazen op de eilanden. Dit kunnen koeien, paarden, schapen of geiten zijn. Al deze dieren kom je dan ook regelmatig tegen als je door het Oostzanerveld vaart. Pas op dat je niet aanmeert bij een weiland vol met geiten, het zou zomaar kunnen dat de geit zo in je boot springt. Het zijn ontzettend nieuwsgierige dieren.

Hoe al deze dieren op de eilanden belanden? Heel simpel, per boot. Vandaar de naam vaarboeren. De boeren brengen hun vee op een grote platbodem van het ene weiland naar het andere eiland. Zo wordt de natuur in het Oostzanerveld op een natuurlijke manier onderhouden en hebben de dieren genoeg voedsel om te eten. Ik hoop van harte dat je tijdens je bezoek aan het veld een vaarboer tegenkomt, het blijft namelijk een fantastisch gezicht.

oostzanerveld-spiegeling

Oostzanerveld

Weidevogels

Het beheer van het gebied is erop gericht om het de weidevogels zoveel mogelijk naar hun zin te maken. Zo mogen de boeren pas vanaf 15 juni het gras maaien, rond die datum zijn alle vogels uitgebroed en zijn de nesten leeg. Als er niet gemaaid zou worden en als er geen vee zou grazen, dan is het gebied in no time overwoekerd en ontstaat er een heel ander soort landschap.

Oostzanerveld

Dit soort molentjes vind je overal! Gemaakt van hout of ijzer. Verweerd en verroest, ze zijn allemaal even mooi en passen perfect in het landschap.

Oostzanerveld

Het hoeft niet per se heel mooi weer te zijn om hier doorheen te varen. Soms geven juist de donkere wolkenformaties net dat beetje extra’s aan het geheel. Onder elke weesomstandigheid toont het gebied weer anders, wat de natuur ook heel divers maakt.

Oostzanerveld

Dat ik het Oostzanerveld mijn achtertuin mag noemen is een ware luxe, dat besef ik heel goed. Het is een prachtige veenpolder vol met vogels en dieren die de eilanden begrazen. Een mooie en duurzame methode om het natuurgebied te onderhouden. Het Oostzanerveld is heerlijke plek om een dagje te ontspannen en te genieten van de oer-Hollandse natuur van Laag Holland. Zie ik je gauw?

 

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook & Instagram.

19 comments

  1. Wauw wat woon je dan toch mooi. Ik zou het echt heerlijk vinden om zo huisje te hebben maar denk ook stiekem wel dat ik de stad zou missen.
    Ook goed dat ze pas gaan maaien na het broedseizoen.

    1. Het fijne is dat ik in 20 minuten fietsen in hartje Amsterdam zit. Heerlijk! Ik werk in de stad en woon in een dorp. Voor mij een hele fijne combi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *