Sahara Nights, een nacht onder de sterren

De Sahara

De Sahara, een immens grote woestijn die tot de verbeelding spreekt. Mocht je de kans krijgen om de Sahara zelf te bewonderen, doen! Want foto’s en films laten je bij lange na niet alle pracht van deze woestijn ervaren. Woestijnreizen door de Sahara is een magische belevenis.

Een paar interessante feiten

De Sahara is de grootste woestijn in Afrika en beslaat maar liefst 1/4 van het hele continent, dat betekend dat de Sahara ongeveer 9000 000 km2 van omvang is. Daarmee is de Sahara dan ook de grootste zand woestijn ter wereld.

De Sahara beslaat een groot aantal landen, zoals Algerije, Tjaad, Egypte, Liberia, Mali, Mauritanië, Marokko, Niger, Westerlijke Sahara, Sudan en Tunesië. Er zijn natuurlijk meerdere plaatsen van waaruit je de Sahara kan bezoeken, één daarvan is Merzouga, gelegen in Marokko.

Sahara

Breng een bezoek aan Merzouga

Mocht je op vakantie zijn in Marokko, sla dan vooral een bezoek aan Merzouga niet over. Kies je voor een stedentrip naar Marrakesh, dan is een driedaagse trip naar de Sahara echt een aanrader. Dit kan georganiseerd, met een minibus of jeep of voor de echte avonturiers met een huurauto. Het dorp Merzouga ligt op ongeveer 55 km van Erfoud en op ongeveer 20 kilometer van de Algerijnse grens. Het deel van de Sahara wat je van hieruit kan bezoeken is het woestijnduingebied Erg Chebbi. De weg naar Merzouga toe is trouwens al een aanrader op zich al een aanrader, het voert je dwars door het prachtige Atlas gebergte, vaak is er ook de mogelijkheid om een tussenstop te maken in Aït Ben Haddou, de eeuwenoude stad bestaande uit kasba’s.

Het grote pluspunt van Merzouga is, dat als je de Sahara betreed, je vrijwel meteen omringd word door gigantische zandduinen. Betoverende rosé gouden heuvels, met hoogtes die wel op kunnen lopen tot 160 meter.

Legende of…waarheid?

De legende gaat, dat er op een dag een arme vrouw en haar zoon hulp vroegen aan een welgestelde familie. Deze familie voelde hier niet zoveel voor en liet de arme vrouw en haar zoon aan hun lot over. Toen hun god hiervan hoorde, was hij niet bepaald gecharmeerd van het gedrag van de welgestelde familie, hij was woedend, en bedolf daarom de familie als straf onder honderden meters zand, en zo ontstonden de immens hoge zandduinen. De grote vraag is hoe de duinen echt zijn ontstaan, het blijft natuurlijk een legende, maar het is wel een mooi verhaal.

Breng de nacht door in de Sahara

Een echte aanrader is een overnachting in de Sahara. Een heel bijzondere, magische ervaring. De ondergaande zon en de overnachting in de woestijn hebben iets betoverends, het zou een perfect decor kunnen zijn voor de film Aladin of het sprookje Duizend-en-één-nacht.

Reis per kameel

Je kunt ervoor kiezen om per jeep vanuit Merzouga naar het kamp waar je overnacht te worden vervoerd, maar veel leuker is het om deze weg af te leggen per kameel. Hou je goed vast tijdens het opstijgen en afstappen, want het is een wiebelige belevenis. Terwijl je hoog op je kameel zit ben je op weg naar je slaapplaats voor de nacht. De tocht duurt meestal zo’n 2.5 uur en vliegt voorbij. De weg naar het kamp voert je dwars door een prachtig landschap van torenhoge rood gouden zandduinen, allemaal weer anders van vorm en grootte. Terwijl de zon langzaam onder gaat, veranderen de duinen ook van kleur, goud, oranje, paars, net hoe de zon ze kleurt. Je waant je in een totaal andere wereld, een wereld die zo uit het sprookje van Duizend-en-één-nacht kan komen. Alleen is de werkelijkheid nog veel mooier.

Sahara Marokko

Bekijk de zonsondergang vanaf de top van een zandduin

Klim als de zon onder begint te gaan op één van de grote zandduinen. het is een zware klim, maar zeker de moeite waard. Buitenadem kom je boven, maar wat een uitzicht. Je kunt je geen betere plek bedenken om de zon onder te zien gaan. Zover het oog kan reiken zie je alleen maar grote zandduinen, in allerlei vormen en kleuren, die samen een betoverend aanblik vormen. Ga zitten en geniet van dit wonder der natuur.

Nachtelijke wandeling

Mocht je de kans krijgen, maak dan ook ’s nachts een wandeling door de duinen. Dat geeft een totaal andere aanblik, maar ook zeker de moeite waard, het heeft wel een beetje iets spookachtigs. Zorg natuurlijk wel dat je een beetje in de buurt van het kamp blijft, de Sahara is niet echt de beste plek om te verdwalen.

Sahara

Woestijnreizen betekent een zanderige slaapplaats

Slapen in de woestijn is zanderig, maar o zo leuk! In grote kelim tenten breng je de nacht door onder de sterren. ’s Nachts kan het behoorlijk afkoelen, het is wel aan te raden om warme kleding mee te nemen. Uitslapen is er niet echt bij, net voordat de zon opkomt klim je weer op de rug van je kameel om de zonsopgang te bewonderen vanaf één van de grote zandduinen. en weer is het uitzicht magnifiek. Mocht je tijd hebben, dan is het leuk om nog een dag extra in de Sahara te verblijven. Mocht je die mogelijkheid niet hebben, dan keer je totaal tevreden en volmaakt gelukkig van deze bijzondere ervaring weer terug naar het dorp.

 

 

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *