Op safari in Chitwan National Park, je moet het maar durven. Dit natuurgebied is namelijk het leefgebied van de Nepalese Big 5, de olifant, neushoorn, sloth beer, krokodil en.. de tijger. Trek de jungle in per voet, kano of jeep en ga op zoek naar de schoonheid van dit gebied. En wie weet spot je dan wel een van deze bijzondere dieren!
Chitwan national park
Nepal kent verschillende nationaalparken, waarvan Chitwan National Park verreweg het bekendste en populairste park is. Dit alles heeft te maken met zijn centrale ligging, de uitstekende safari mogelijkheden en de bijzondere wildlife die hier leeft. Maar vergeet ook de natuur van het park niet, die mag er namelijk zeker zijn. Bijna 1000 vierkante kilometer aan bos, moeras en metershoog grasland welk gedeeltelijk omringd wordt verschillende rivieren. Een heel waterrijk gebied, waardoor Chitwan een waar walhalla is voor veel vogelsoorten.
Interessant weetje, het nationaal park maakt al meer dan 30 jaar deel uit van het Werelderfgoed en dat begrijpen wij maar al te goed!
Wildlife in Chitwan National Park
Naast dat de natuur hier waanzinnig mooi is, kom je ook naar Chitwan voor het spotten van een fijne dosis Nepalese wildlife. In het natuurgebied leven onder andere olifanten, neushoorns, sloth beren, krokodillen, luipaarden en tijgers. Indrukwekkend rijtje he? Het blijven wilde dieren en je moet echt alle geluk van de wereld hebben om ze ook echt allemaal te zien. De spreekwoordelijke jackpot in het kwadraat. Een dier wat je wel bijna altijd schijnt te zien is de neushoorn. En dat is natuurlijk ook wel behoorlijk gaaf!
Iets minder groot, maar zeker net zo gaaf om te spotten zijn de wat kleinere dieren die in het park wonen, zoals herten, apen en wilde zwijnen. Opvallend is ook de grote hoeveelheid vogels die Chitwan hun huis mogen noemen. Er leven zelfs meer dan 450 verschillende soorten in dit gebied. Voor vogelaars een waar paradijs.
It’s a Chital
Bijna niet te missen tijdens je bezoek aan Chitwan National Park zijn de herten. Wist je trouwens dat Chital het Nepalese woord voor hert is? En laat dat nou precies de naam van ons reisblog zijn! Geen toeval, maar een bewuste keuze. Herten of hertachtige vind je namelijk overal ter wereld, iets waarvan wij ook nog veel hopen te zien.
Tijgers spotten in Chitwan National Park
Een tijger spotten in het wild – een droom van vele. Een droom die ik zeker deel. Het goede nieuws in dat er tijgers leven in Chitwan National Park. Je raad waarschijnlijk al wat het slechte nieuws is.. de kans dat je ze hier ook daadwerkelijk gaat zien is heel klein.
Een van de redenen hiervoor is het metershoge gras wat een groot gedeelte van het park beslaat. De grassoorten en het riet kunnen zomaar twee tot drie meter hoog worden. Voor de tijger een heerlijk gebied om zich doorheen te manoufleren, maar voor ons een ondoordringbare muur om doorheen te kijken.
Bardia National Park
Wil je de kans om tijgers te zien zoveel mogelijk optimaliseren, reis dan door naar Bardia National Park. Door de grotere populatie tijgers, de minder hoge begroeiing van het park en de beschutte drinkplaatsen is de kans dat je hier een tijger ziet groter dan in Chitwan. De beste periode voor het spotten van tijgers is rond de maand april. De temperatuur in Nepal is dan op zijn hoogst, waardoor de tijgers vaker naar de waterpoelen trekken om te gaan drinken en de schaduw van de jungle verlaten.
Sauraha
De perfecte uitvalsbasis om het nationaalpark te verkennen met een fijne ligging aan de rivier is het gezellige dorpje Sauraha. Groot is het plaatsje niet, Sauraha is eigenlijk niet meer dan een grote straat met een aantal leuke restaurants en winkeltjes. Direct aan de rivier vind je verschillende hotels en kleinschalige resorts. En heerlijke plek om na je safari bij te komen met een verkoelend drankje en na te genieten van alle dieren die je tijdens je trip door Chitwan hebt kunnen spotten.
Patatje oorlog
Het verhaal gaat dat er lang geleden een Nederlander Sauraha aandeed die dol was op een patatje oorloog. Hij miste het zo enorm tijdens zijn reis door Azië dat hij besloot in Sauraha de stoute schoenen aan te trekken en bij het restaurant te vragen of zij een patatje oorlog voor hem wilde maken. De Nepalese kok keek een beetje verbaasd op van deze merkwaardige combinatie, maar besloot zich er toch aan te wagen. Met groot succes. Sinds die dag vind je “patatje oorlog” terug op – werkelijk – elke menukaart in Sauraha.
Een mooi verhaal. Of het heel waarheidsgetrouw is weet ik niet. Maar een feit blijft wel dat je in het dorp overal een patatje oorlog kan bestellen. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen, het patatje oorlog hier smaakt veel lekkerder dan de Nederlandse variant.
Op safari in Chitwan National Park
Er worden verschillende tours aangeboden waarmee je Chitwan National Park kan verkennen. Deze zijn zowel in groepsverband als individueel te boeken. Ben je wat stoerder aangelegd, kies dan voor een jungle walk. Samen met een gids, gewapend met een wandelstok, trek je voor een dag de jungle in. Een spannende, maar ook een hele bijzondere manier om de natuur hier te verkennen. Vooraf krijg je een briefing over wat te doen als er een neushoorn, olifant of tijger op je afkomt. Stelt niet heel erg gerust, maar het is wel goed om te weten. :) Een excursie met lef.
Jeepsafari
Wil je wat meer van het park zien, kies dan voor een jeepsafari. Samen met gids en chauffeur ga je op zoek naar de big 5 van Chitwan. De olifant, neushoorn, tijger, sloth beren en krokodillen. Een jeepsafari is zowel voor een halve als hele dag te boeken.
Per kano
Een hele toffe manier om het buitenste deel van het park te verkennen is per kano. Naast de prachtige natuur rondom de rivier, zie je ook vogels, krokodillen en met een beetje geluk ook nog andere dieren die aan de oever van de rivierwater komen drinken.
Een stuk minder tof
Het wordt nog steeds aangeboden, de jungle in op de rug van een olifant. Je schijnt vanaf de rug van deze dieren zeer goed wildlife te kunnen spotten en veel dichter bij bijvoorbeeld de neushoorn te kunnen komen dan anders. Voor je deze excursie boekt, vraag je af of dit moreel gezien de juiste tour is. Ook al worden de olifanten hier goed behandeld, ze zijn niet vanzelf semi tam geworden. Deze methodes zijn meestal niet zo fijn. En eigenlijk horen olifanten natuurlijk gewoon thuis in het wild. In het park zelf, zonder toeristen op hun rug. Als je ze dan tegenkomt, zo midden in de natuur, dat is pas echt genieten. Daar kan geen olifanten safari tegenop.
Van en naar Chitwan National Park
Er zijn twee manieren om Chitwan te bereiken, per bus of per vliegtuig. De makkelijkste manier van reizen is misschien wel per bus. Het toeristenvervoer in Nepal is goed geregeld en de bus vanaf Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, brengt je in ongeveer 5 á 6 uur naar Sauraha, het dorp aan de rand van het nationaal park. Neem je de bus vanaf Pokhara, ook dan bedraagt de reistijd ongeveer 5 uur.
Vanaf Kathmandu zou je ook naar Chitwan Nationaal Park kunnen vliegen. Het is een korte vlucht, van zo’n 30 minuten met een mooi uitzicht op de Himalaya. Hoewel de vlucht kort is, betekend het niet altijd dat je veel sneller zult aankomen dan met de bus. Je moet uiteraard al tijdig op de luchthaven aanwezig zijn en vertragingen zijn hier ook niet heel ongewoon. Bijkomend voordeel van de bus is dat deze ook vele malen goedkoper is dan het vliegtuig. Toch vliegen, Yeti en Budha airlines vliegen dagelijks vanaf Kathmandu op Chitwan.
Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook & Instagram.
18 comments
Met die prachtige berglandschappen zou je bijna vergeten dat je in Nepal ook iets anders kunt doen dan hiken haha ;p Ik hoor inderdaad veel goede verhalen over Chitwan en de vele dieren die je daar tegenkomt! Al lijkt dat andere park me ook wel heel gaaf om tijgers te spotten :)
Ja inderdaad! Hoewel de Himalaya natuurlijk niet te evenaren is. Zo mooi..
Het is alweer een tij gelden dat ik er was…in 2004, maar ik vond het een orachtige ervaring. Zeker het zien van neushoorns is indrukwekkend. Grappig verhaal ook van het patatje oorlog. Ik ben er gek op….snap die meneer dus helemaal ?
Haha, dan is Chitwan de juiste plek! Het zien van een neushoorn in het wild is inderdaad heel indrukwekkend, een heel bijzondere ervaring.
Wauw niet gek dat dit op de werelderfgoedlijst staat, ziet er geweldig uit. Wat ik interessant vind en leuk is dat ze in verschillende landen een eigen big five hebben. Deze weer heel verschillend. Ik zou graag de beer in het wild willen zien en de tijger :)
In Afrika is de Big 5 weer heel anders he. Dat is ook wel de officiële. Dit is echt de Nepalese variant, maar zeker ook heel tof om te zien! En die tijger… die wil ik ook zo graag zien!!
Ik vond Chitwan ook zeer de moeite waard. Wij zagen drie neushoorns en twee olifanten, maar de laatste was een ontsnapte olifant uit het dorp. Ze waren al twee weken op zoek naar die olifant en wij vonden hem, haha. Hij zette zelfs de achtervolging in en onze chauffeur werd plots heel erg snel. Gaaf die herten! Die hebben wij niet gezien.
Wat een verhaal! Wel spannend zeg. Die olifant heeft helemaal gelijk, de natuur is een veel mooiere plek!
Ik wist dus helemaal niet dat je ook een Nepalese Big 5 hebt! De olifant en neushoorn kennen we natuurlijk als dieren uit de Afrikaanse Big 5, maar de sloth beer, krokodil en de tijger zijn nieuw voor me! Een sloth beer sowieso Hahah. En een tijger in het wild spotten lijkt me echt heel bijzonder!
Ik denk dat elk land wel een beetje zijn eigen Big 5 heeft. Het is maar net wat er in een land leeft. :) Helaas hebben wij de tijger niet kunnen spotten, dat zou toch wel heel tof zijn geweest!
Die neushoorns zijn gaaf!
Tijdens mijn reis door Nepal had ik helaas geen tijd voor Chitwan.
Ik zou ook graag een keer wilde tijgers zien.
Ze zijn zo leuk! (waarschijnlijk niet als je ze per ongeluk van heel dichtbij tegenkomt :) )
Zouden die tijgers er echt daadwerkelijk nog zitten? Ik hoor echt nooit van iemand die er 1 ziet, ook niet toen we daar waren. Maar misschien ligt het aan mij, want dat patatje oorlog heb ik ook geheel gemist, haha.. of zou het na 2008 zijn geïntroduceerd?
Ik vraag het me af of ze er echt zitten. National graphic heeft ze er wel onlangs nog gefilmd, dus ze moeten er zijn. Wij zagen wel voetafdrukken van een tijger, althans dat zei de gids. Mij kan je van alles wijsmaken. :)
Ik ben er ook geweest, in 2000!
Wat leuk, ik wist niet dat Chital het Nepalese woord voor hert is!
Ik vond het toendertijd zo lastig om een naam te verzinnen voor mijn blog, welk niet al bestond en waarvan de url nog vrij was. Wat een ellende. Na heel wat brainstormen kwamen we op Chital Travels. Ik ben er nog steeds blij mee!
Ohh waaauw wat gaaf is dit!! Ik heb Nepal heeeel hoog op mijn lijstje staan. Dit wist ik eigenlijk niet, maar ziet er wel fantastisch uit. Dit gaat op de to do list. Leuk!
Nepal is misschien wel mij favoriete land in Azië. Zeker een keer heen gaan!