Stedentrip Marrakesh: ga op citytrip in Noord Afrika!

Een stedentrip in Afrika. Dat klinkt een beetje decadent hé? Niets is minder waar, want in ongeveer 3 uur en 30 minuten vlieg je al van Amsterdam, rechtstreeks, naar Marrakesh!

Betoverend Marrakesh

Marrakesh is één van de vier koningssteden, en na Rabat en Casablanca de grootste stad van Marokko. De stad werd al in 1070 gesticht en was vroeger de hoofdstad van het Almoraviden rijk. Door haar strategische ligging tussen enerzijds de zee en anderzijds het Atlasgebergte en de woestijn, had Marrakesh vroeger een belangrijke handelsfunctie.

De stad bestaat eigenlijk uit twee delen. De Medina, oftewel de oude stad en de Ville Nouvelle, oftewel het nieuwe gedeelte. Het moderne deel van Marrakesh is gebouwd na de Franse bezetting in 1912.

Marrakesh

De Medina, the place to be!

De Medina is eigenlijk de plek waar alles gebeurd! Vooral in deze buurt het je het idee dat je een hele andere wereld binnenstapt. En wat voor een wereld. De Medina wordt afgeschermd door grote muren en binnen deze muren speelt alles zich af. In 1985 werd de Medina door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed, dat geeft al een beetje aan hoe bijzonder deze Medina is.

Marrakesh

Struin rond op het gezellige Djemaa el-Fna

Hier kan ik maar één ding over zeggen, doen! Bezoek dit plein zowel overdag als ’s avonds, op beide momenten van de dag zal het totaal anders zijn. Overdag is het plein in verhouding tot ’s avonds vrij leeg, op wat straatartiesten na, slangenbezweerders en gesluierde vrouwen die henna versieringen bij je willen opbrengen. Maar als de schemer valt, veranderd het plein compleet.

Wel meer dan honderd stallen vormen samen één grote foodmarkt. Wanneer deze kraampjes hun barbecues aansteken wordt de markt in rook gehuld en komen de geuren van al die heerlijke gerechten op je af. Kies een kraampje, ga zitten tussen een mix van locals en toeristen en kies een paar gerechten uit van de kaart, die ter plekke voor je klaargemaakt worden. Je kan er echt heerlijk eten, in een bruisende ambiance, voor heel weinig geld. Loop na het eten een rondje over het plein, overal zal nu iets gaande zijn. Optredens van acrobaten, buikdanseressen, verhalenvertellers, je kan het zo gek niet bedenken. Het is één groot circus.

Marrakesh Marokko

Verdwaal in de kleine straatjes van de souqs

Ook al heb je een goed richtingsgevoel, op gegeven moment ben je in de souqs de weg totaal kwijt. En dat is ook één van de leukste dingen aan de souqs. Kom je iets tegen wat je graag wil kopen, doe het dan meteen. Het wordt waarschijnlijk een hele klus om die ene winkel nog terug te vinden.

De souqs zijn eigenlijk een labyrint van allemaal smalle straatjes met kleine winkeltjes. Je vindt hier een uitgebreid assortiment van tapijten, leerproducten, manden, sieraden, schalen van keramiek, tajines, parfums, allerlei soorten theeën, kruiden en specerijen. En dan ben ik waarschijnlijk pas op een kwart van wat ze allemaal verkopen. Het is veel. En daarom ook heerlijk om rond te snuffelen. Ik denk dat het voor iedereen een ervaring is om door de kleine straatjes te slenteren op zoek naar iets moois. Vergeet niet te onderhandelen over de prijs, dat verwacht de verkoper ook van je. In de souqs geldt wel, hoe verder je de souqs inloopt, hoe lager de prijs. Dus mocht je opzoek zijn naar een koopje, dan is dat een goede tip.

 Ali ben Youssef Medersa

Deze koran school is opgericht in de 14de eeuw en was één van de grootste scholen van Noord Afrika. In zijn hoogtijdagen studeerde hier wel 900 leerlingen, verdeeld over 130 kamers. Nu is de Koranschool open voor bezoekers, die de schitterende architectuur kunnen bewonderen. Het gebouw vertoont gelijkenissen met het Alhambra paleis in Granada in Spanje. Dit komt waarschijnlijk doordat er tijdens de her opbouwing van de school in 1560 er Spaanse architecten bij het project betrokken waren. De school verkeerd nog in goede staat en is prachtig en rijkelijk versierd met decoraties waarin je de invloeden uit Andalusië goed kan terug zien.

Ontsnap aan de drukte in Ville Nouvelle

Ben je de drukte van de Medina een beetje zat, dan kan je ontsnappen naar het iets minder drukke gedeelte van de stad, Ville Nouvelle. Dit gedeelte herbergt restaurants, cafés, galeries en boetiekjes. De grote merken uit Europa zijn hier goed vertegenwoordigd in de winkelstraten. Ook vind je hier hammams en hotels. De grote hotels hebben luxe zwembaden. Wil je een dagje relaxen, dan kan je tegen betaling een dag doorbrengen aan het zwembad in één van deze hotels.

Marrakesh

Doe als Yves Saint Laurent en bezoek Jardin Majorelle

Eigenlijk is er één grote highlight in Ville Nouvelle en dat is Jardin Majorelle. Beter bekend als de tuinen van Yves Saint Laurent. En dat is, zeker voor vrouwen, alleen al een reden voor bezoek. Maar daar doe je de tuinen echter tekort mee. De tuinen bergen een verzameling planten van over de 300 soorten, afkomstig van 5 verschillende continenten. De kobalt blauwe kleur zie je veel terug, in combinatie met citroen geel en terracotta. Op de achtergrond hoor je Afrikaanse zangvogels zingen en op de grond zie je hier en daar in struikgewas een schildpad op zoek naar eten. Het is een prachtige tuin en je waant je even helemaal weg uit de drukke stad.

Marrakesh

Natuurlijk is er in Marrakesh nog veel meer te zien en te beleven. De hierboven beschreven bezienswaardigheden zijn degene die wij als high lights van onze reis beschouwen. Hieronder nog een paar tips om je verblijf in Marrakesh nog leuker of lekkerder te maken.

Onze tips voor een stedentrip Marrakesh

  • Bestel muntthee. Dit is in Marokko toch wel het traditionele drankje. Het is thee met munt en heel veel suiker. Mierzoet, maar wel heel lekker. Hier wordt de thee geschonken in kleine glaasjes in een mooie zilveren theepot. Mocht je toevallig muntthee aangeboden krijgen, het wordt als erg onbeleefd gezien om de thee af te slaan. Ook al neem je maar een klein slokje, dan is het goed.
  • Verse jus ‘d Orange. Wauw, hierom alleen al zou je naar Marrakesh gaan. Overal waar je maar bent kan je grote glazen verse jus ‘d Orange krijgen. Geperst uit sinaasappels boordevol smaak en net geplukt van de bomen. Op het plein Djemaa El-Fna staan er vele kraampjes die dit verkopen, een groot glas kost ongeveer 40 eurocent. Nog een kleine tip, als je hier jus ‘d Orange koopt, vraag dan een plastic beker i.p.v. een glas. In de kraampjes zelf hebben ze geen schoon water om het glas af te wassen, dus vraag om een plastic beker, dat voorkomt je misschien wel een hoop vervelende buikpijn of erger.
  • Tajine. Bestel eens een gerecht gemaakt in een Tajine. Heerlijk.
  • Verken de omgeving, zoals het Atlas gebergte. Dit is echt schitterend. Of breng een dag door in de kustplaats Essaouira. En voor ons met stip op één, breng een bezoek aan de Sahara! Een onvergetelijke ervaring. Vergeet vooral niet op weg naar de Sahara een tussenstop te maken in de oude stad Aïd Ben Haddou met zijn prachtige kasba’s.
  • Op zoek naar nog meer Marrakesh inspiratie? Lees dan ook het blog van world wide Wendy, zij vertelt je o.a. over haar verblijf in een heerlijk hotel met butler!

Mocht je nog twijfelen om naar Marrakesh te gaan, niet doen! Het is een stad die je zal doen verassen en een perfecte bestemming voor een wat langere stedentrip.

 

Tagged: , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *