Zou jij het durven? Oog in oog met een luipaard!

Sri Lanka is het land bij uitstek om het luipaard in zijn natuurlijke omgeving te bewonderen. Bijna nergens ter wereld wonen er in verhouding zoveel luipaarden per vierkante kilometer als hier.De twee parken waar je verreweg de meeste kans hebt om ze te spotten zijn Yala Nationaal Park en Wilpatuttu Nationaal Park.Uiteraard waagde wij ook een poging en bezochten zowel Yala als Wilpattu, waarbij het laatstgenoemde park wel heel veel indruk op ons maakte. En dit is waarom!

Wilpattu National Park

Wilpattu National park ligt in het noorden van Sri Lanka en is door de conflicten tussen de regering en de Tamils nooit echt ontdekt door het mainstream toerisme. En dan is meteen het grote pluspunt en één van de dingen die dit park zo bijzonder maken. Je waant je bijna alleen in het park. Wij bezochten tijdens onze reis 4 nationaal parken, waarbij Wilpattu toch echt als winnaar uit de bus komt.

Logeren aan de rand van het park

Anders dan de Lonely Planet doet vermoeden, kan je hier heel goed dicht bij het park overnachten. Logeren midden in de jungle, dat is toch veel leuker dan in een hotel op drie kwartier rijden van de ingang van het park? Er zijn lodges in alle prijsklassen, dus mocht je Wilpattu gaan bezoeken, kies dan voor een verblijf in een lodge dicht bij de ingang van het park, het geeft echt een extra dimensie aan je verblijf.

Sri Lanka, Wilpattu
Eén van de mooiste nationaal parken van Sri Lanka, Wilpattu!

Oog in oog met een luipaard

Met een stoffige jeep gingen we op pad. Alleen de natuur zelf is al prachtig, uitgestrekte bossen, savannes en dieren in overvloed. We reden een paar uur over de hobbelige wegen, genietend van het landschap en ondertussen gespannen turend tussen de bomen op zoek naar de goudkleurige vacht die je zo graag wilt zien.

We kwamen aan bij een open vlakte waar al twee lokale jeeps geparkeerd stonden. Ze hadden een schaduw gezien van iets wat misschien wel een luipaard zou kunnen zijn. Meteen ben je alert. De minuten verstreken en we zagen helemaal niets. Toen leek het om ons heen opeens plotseling stiller te worden. Soms heb je van die momenten dat je weet wat er gaat gebeuren. Dat je weet dat wat er gaat volgen heel bijzonder is. En bijzonder was het zeker. Langzaam kwam vanuit een opening tussen de bomen een luipaard aangelopen. De manier waarop een luipaard loopt is ontzagwekkend, atletische en elegant te gelijk. Het maakt indruk. De luipaard liep langzaam het open veld op en nu kon je ook goed zien hoe groot hij was. Het was overduidelijk een mannelijk exemplaar.

Het spotten van dieren in het wild is altijd lastig, het is nooit zeker dat je zo ook echt te zien zal krijgen. Ons geluk was niet voorbij, het luipaard besloot namelijk onze kant op te komen.

Wipattu-park-sri-lanka-luipaard

Op 3 meter afstand

Maar het werd zelfs nog beter. Het luipaard verdween eerst nog even de bossen in om vervolgens vlak naast onze jeep er weer uit te komen. Hij keek ons recht aan, met een indringende blik, om vervolgens heel relaxed langs ons te lopen. En dit alles op letterlijk drie meter afstand. Heel bijzonder! Ze noemen de leeuw de koning van de jungle (wat een beetje onterecht is, want een leeuw leeft helemaal niet in de jungle), maar een luipaard doet hier zeker niet voor onder!

luipaard-sri-lanka

Totaal gelukkig en onder het stof

Totaal gelukkig reden we later op de dag weer richting onze lodge. De wind door onze haren en totaal onder het stof. In mijn enthousiasme om het dier zo goed mogelijk te fotograferen, was ik zo ongeveer op het dak van de Jeep geklommen, waardoor mijn witte shirt nu vrolijk rood van het stof kleurde. But who cares? Het was namelijk echt een waanzinnige ervaring! Eentje om nooit meer te vergeten en het absolute hoogtepunt van onze reis door Sri Lanka!

 

Ben jij weleens op safari geweest? En welke dieren heb je toen gespot?

 

Meer lezen over Sri Lanka? Dan vind je de volgende blogs vast ook wel interessant!

 

 

33 comments

 1. Wauw, op de laatste foto, kijkt deze machtige aaseter je echt – maar echt – recht in je ogen. Zou het wel durven, maar tegelijkertijd ook wel ongelofelijk spannend vinden

  1. Hij keek ons zo indringend aan, ik ben ervan overtuigd dat hij ons echt zag. Hoewel ze vaak zeggen dat ze een Jeep als een geheel zien en niet als losse personen. Ik betwijfel het, deze luipaard zag ons echt. Een heel spannend en mooi moment.

 2. Wow, wat een mooie ontmoeting. Dat maakt je tocht toch helemaal af. Ik ben gek op het spotten van wildlife en heb al heel veel moois gezien in de loop der jaren. Het is echt iets waar je nooit genoeg van krijgt. Machtig! Slapen bij het park zou ik ook veel liever doen dan ver weg, echt in de natuur voor de ultieme ervaring.

 3. Wow wat onwijs gaaf! Ik dacht eerst even dat de bovenste foto een stockfoto was, maar die heb je gewoon zelf gemaakt. Zo tof, op drie meter afstand…! Ik heb ooit een luipaard kunnen spotten in Kenia, maar die lag ver weg, in hoog gras, met af en toe slechts een half oor en oog boven de savanne uitstekend… haha.

  1. Helemaal zelf gemaakt. Ben ook heel blij met het resultaat. We hebben zo’n mazzel gehad dat hij zo dichtbij kwam en de tijd nam om zich te laten fotograferen. Gelukkig heb je hem wel gezien in Kenia, maar kan me voorstellen dat je wel net iets meer van hem had willen zien dan alleen zijn oor. :)

 4. Wat een bijzondere ontmoeting moet dat geweest zijn! En wat een mooie foto’s heb je gemaakt. Zo’n rood shirt neem je na afloop op de koop toe, toch? Sri Lanka staat zeker nog op m’n lijstje om eens naartoe te gaan. Wij zijn vorig jaar een aantal keer op safari geweest in Zuid-Afrika. Ik vind het fantastisch. Op één dag zagen we de Big 5, maar wat de meeste indruk op mij heeft gemaakt zijn de drie luipaarden in het Addo Elephant NP. Ook zij kwamen recht op onze auto afgelopen, kippenvel als ik eraan terugdenk.

 5. Gaaf! Dat is wel heel dichtbij. Het zijn echt prachtige dieren om te zien. Wij hadden het geluk om er in Zuid-Afrika een paar te zien maar dan van een afstandje. Leuk om te horen dat je het zo gaaf hebt gehad en dat je dit mooie dier van je lijstje kan afstrepen.

  1. Hij stond inderdaad wel op mijn lijst “must sees”. Ik had er zo op gehoopt, maar het blijven natuurlijk wilde dieren en het is totaal niet zeker dat je er ook daadwerkelijk een gaat spotten. We hebben onwijs geluk gehad en na afloop ook een klein rondedansje gemaakt. :)

 6. Supergaaf!

  Ik heb geen luipaard gezien in Sri Lanka – ik ben ook niet echt op zoek gegaan. De parken daar zijn gaaf, maar ook zo ontzettend druk! Na een park vond ik het wel genoeg. Beetje rust voor de dieren :)

  1. Dat is zeker waar. Wij zagen het luipaard in Wilpattu, dag ligt iets meer Noordelijker en waren in totaal maar met twee jeeps in het hele park. Dat maakte de ervaring nog extra leuk!

 7. Zo gaaf! Luipaarden zijn een hele goed reden om naar Sri Lanka te gaan, haha. Ik heb een luipaard gezien in Zuid-Afrika en Botswana en vond dat ook heel bijzonder. Ze zijn erg moeilijk te vinden en de rangers zijn ook altijd erg blij wanneer ze er eentje spotten.

 8. Wat een fantastisch mooie foto! Kan zo in de National Geographic ? En een prachtige ervaring ook vooral. Ik zou graag een safari maken, maar dat heb ik – iig op het land – nog niet gedaan. Misschien eens in Namibië of Tanzania!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *