Het platteland van de Beemster

De Beemster | Beroemde drooglegging en lekkere kazen

Het Beemsterlandschap is one of a kind. Een bijzondere regio, ver onder zeeniveau en bovendien uniek in zijn soort. Bij UNESCO weten ze dit al jaren. De Beemster heeft niet voor niets een plek weten te bemachtigen op de werelderfgoedlijst. Maar wat te doen in de Beemster? Nou dat gaan we je vertellen, want een dagje in de Beemster polder staat garant voor een superleuke ervaring!

Droogmakerij de Beemsterpolder

De Beemsterpolder is natuurlijk vooral bekend om zijn drooglegging. Wat nu een polder is, maakte vroeger gewoon deel uit van de Noordzee. Een behoorlijk knap staaltje werk, zeker als je bedenkt dat dit in 1612 al plaatsvond.

En alhoewel de Beemster voor mij eigenlijk heel dichtbij huis is, ben ik nooit verder gekomen dan de plaatselijke kwekers waar ik elk voorjaar weer nieuwe planten voor in de tuin haal. Hoog tijd dus om dit deel van Laag Holland beter te leren kennen. Op ontdekkingstocht in eigen regio, dat is het plan voor komende tijd. Een bezoek aan de Beemsterpolder past hier perfect bij. Mag ik je voorstellen aan een oer-Hollands stukje Nederland?

De weilanden van de Beemsterpolder

De drooglegging van de Beemster

Als je door de Beemster rijdt is het gek om te beseffen dat al het land wat je ziet vroeger zee is geweest. Misschien nog wel bijzondere is het feit dat de drooglegging van het gebied zich al zoveel jaren geleden afspeelden. Kan je nagaan hoe ver 300 jaar geleden al waren op het gebied van water en drooglegging. Als Nederlanders zijnde mogen we daar best een beetje trots op zijn.

Maar dit is niet het enige wat je direct opvalt aan de Beemster. Overal waar je kijkt zie je vierkanten kavels. Harmonie en symmetrie. Na de drooglegging werd het land opgedeeld in keurige langwerpige kavels, tot op de dag van vandaag zie je deze terug door heel de Beemsterpolder. De combinatie van beide is zowel uniek in Nederland als daarbuiten. Reden genoeg voor UNESCO om de Beemster op te nemen op de werelderfgoedlijst.

Welkom in de Beemster

Fietsen en wandelen door de Beemsterpolder

Een leuke manier is om de Beemsterpolder per fiets te verkennen. Bij de plaatselijke VVV kunnen ze je helpen bij het kiezen van de juiste fietsroute. Een bestaande route fietsen kan handig zijn (je komt zo zeker langs de mooiste plekken), maar je kan ook prima zelf op pad gaan. Een goede optie is om dan te starten vanuit het dorp Middenbeemster.

In de Beemster vind je ook verschillende wandelroutes, zoals de Beemster bloesem en oogstwandeling, langs boomgaarden en fruitkwekerijen. Veel boeren die zelf ook fruit kweken verkopen dat ik kleine stalletjes voor aan de weg. Voor een paar euro koop je de lekkerste appels en pruimen. Een fijne break tijdens het wandelen.

De Cono kaas fabriek in Middenbeemster

Wat te doen in de Beemster

Naast wandelen en fietsen, wat is er nog meer te doen in de Beemster? Wat dacht je van een dagje wellness in een heus fort, kaasproeven en prachtige planten scoren.

Het NAP van de Beemster

Onderwater

Dit is misschien niet de meest tot de verbeelding sprekende foto, maar toch is hij wel bijzonder. Het bouwwerk op de foto is namelijk een watermeter. De bovenste pijl geeft het NAP aan, oftewel het Normaal Amsterdams Peil. Kort uitgelegd, de pijl wijst het gemiddelde zeeniveau van de Noordzee aan. Op dit punt van de Middenbeemster is het NAP -4. Je staat dus eigenlijk 4 meter onder zeeniveau. Bijzonder he? De hele Beemster ligt trouwens “onderwater”, het NAP varieert hier van -1,5 tot -5 meter.

Cono kaasfabriek in de Beemster

Beemster kaas bij de Cono fabriek

De lekkerste kaas is Beemsterkaas

Het beroemdste en lekkerste exportproduct van de Beemster is toch wel de Beemsterkaas. Wil je deze internationale ster bewonderen (en natuurlijk proeven), breng dan een bezoek aan de Cono fabriek. In de fabriek wordt er naast Beemsterkaas ook, de naam zegt het eigenlijk al, Cono kaas gemaakt. Beide zijn heerlijk van smaak. Bij de fabriek hoort een echte kaaswinkel, waar mensen uit de regio hun boodschappen doen. Het pand waar de kaaswinkel in gevestigd is mag er ook wezen. Een mooie architectuur, die perfect past in het Beemsterlandschap.

Tuincentrum de Oss Zuidoostbeemster

Walhalla voor de tuinliefhebber

De Zuidoostbeemster is een waar walhalla voor de tuinliefhebber. Kassen, kwekers en tuincentrums wisselen elkaar af. Mijn favoriet, Koen de Oss. Een kleinschalig tuincentrum waar de kippen nog vrolijk over het erf dartelen en een groot gedeelte van de planten eigen kweek is. Nog een fijn detail, de prijzen bij de Oss en de andere kwekers zijn vaak lager dan bij de bekende tuincentrums. Altijd fijn.

Wellness bij Fort Beemster

Wellness in Fort Beemster

Of eigenlijk is de naam van dit historisch bouwwerk officieel Fort aan de Nekkerweg. In de volksmond dus beter bekend als Fort Beemster. Als deel van de Amsterdamse stelling behoort het fort ook tot het UNESCO-werelderfgoed. Hoewel het vroeger dienst heeft gedaan als verdedigingslinie en gevangenis is het nu omgetoverd tot een wellness resort. Combineer geschiedenis met warme baden en ontspannende sauna’s. Dit is een van de fijnste plekken van heel de Beemster.

De straatjes van Middenbeemster

Het dorp Middenbeemster Laag Holland

Het gezellige Middenbeemster

Heel opvallend zijn de hoeveelheid stolpboerderijen die in de Beemsterpolder te vinden zijn. Groot en statisch en vaak al honderden jaren oud. Het gezelligste dorp van de Beemster is toch wel Middenbeemster met zijn historische dorpskern. Aan de Rijperweg en de Middenweg vind je een tal van fijne terrassen, kleine winkeltjes en verrassende museums, zoals het Betje Wollf Museum. De plaatselijke bakker verkoopt naast lekker broodjes en taartjes ook nog eens goede koffie. En dat alles voor een prijs, waardoor we bij de verkoopster moesten checken of dit echt wel klopte. Je merkt wat dat betreft toch wel dat je een stuk van Amsterdam verwijderd bent, de prijzen zijn hier beduidend lager. Als je door het centrum van Middenbeemster loopt, kijk dan vooral uit naar de kleine doorkijkjes die je hebt. Mooie straatjes en bruggen bepalen hier het sfeervolle straatbeeld.

Ben jij weleens in de Beemster geweest?

 

Meer lezen over Laag Holland? Dan vind je de volgende artikelen vast ook leuk.

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *