Het Ilperveld: zo mooi zijn de veenpolders van Laag Holland

Op maar 30 minuten fietsen van Amsterdam vind je een wel heel bijzonder natuurgebied, het Ilperveld. Een veenpolder met een waar doolhof aan kleine eilandjes,slootjes en groene vlaktes. Een beschermd natuurgebied wat zich prima laat verkennen per fiets of boot. Ik neem je mee naar de polders van Laag Holland!

Natuurgebied 't Ilperveld

Het grootste laagveencomplex

Het Ilperveld vormt samen met het Oostzanerveld en Varkensland het grootste uitgeveende laagveencomplex ten noorden van Amsterdam. En groot is het zeker, het hele gebied bestaat maar liefst uit 2584 hectare veenweidegebied. En dat is best behoorlijk.

Natura 2000 gebied

Interessant weetje, het Ilperveld behoort tot de Natura 2000 gebieden. Wat wil zeggen dat het gebied wordt beschermd vanuit de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn. Het is dus een Europees beschermd natuurgebied. Stichting Landschap Noord Holland heeft de zorg voor het Ilperveld onder zijn hoede.

Natuurgebied 't Ilperveld

Natuurgebied 't Ilperveld

Maar wat maakt het Ilperveld zo het bezoeken waard?

De uitgestrekte groene vlaktes en de honderden kleine eilandjes die tezamen wel een doolhof lijken te vormen. De loom wuivende rietkragen, het licht brakke water en bijzondere flora en fauna. Allemaal even mooi. Het land wordt begraasd door koeien, schapen en zelfs paarden. Het is een oer Hollands landschap. Soms vergeet je hoe mooi ons eigen land wel niet is. Een bezoek aan het Ilperveld is een bezoek aan de Hollandse natuur in al zijn glorie.

Natuurgebied 't Ilperveld

Natuurgebied 't Ilperveld

Natuurgebied 't Ilperveld

Fietsroute Rondom Watergang

Er zijn verschillende manieren waarop je het Ilperveld kunt verkennen. En hoewel het veld uit honderden kleine eilandjes en slootjes bestaat is het toch mogelijk om er te fietsen. Om het natuurgebied ook echt natuurgebied te laten zijn, zijn de fietspaden beperkt. Er loopt maar één fietspad door het Ilperveld, welk deel uit maakt van de “Rondom Watergang fietsroute. De fietsroute is een initiatief van het fietsroutenetwerk Laag Holland. Je fietst van knooppunt naar knooppunt, waardoor je zelf je eigen route kunt samenstellen. Een prima manier om op je eigen tempo de omgeving te verkennen.

Natuurgebied 't Ilperveld

Zeker doen: huur een boot!

Maar hoe verken je een eilandenrijk eigenlijk als beste? Per boot natuurlijk! En je hoeft helemaal niet zelf in het bezit te zijn van een boot om dit te kunnen doen. Bij het bezoekerscentrum kun je tegen hele redelijke prijzen namelijk ook een boot huren (vanaf april t/m september). Een fluisterboot, kano’s of voor de sportievelingen onder ons, een roeiboot. Wat ons betreft, is dit de leukste manier op het Ilperveld te verkennen!

Natuurgebied 't Ilperveld

Praktische informatie

Het Ilperveld ligt gelegen tussen Amsterdam Noord en Purmerend en ten noordoosten van Landsmeer. De ingang van het veld vind je aan de Kanaaldijk in Landsmeer, hier zit ook het bezoekerscentrum gevestigd. Achter het bezoekerscentrum bevindt zich het Ilperpad, een wandelpad van ongeveer 700 meter lang, wat je bij de vogelkijkhut brengt. Vooral tijdens de trektijd kun je vanuit de hut perfect de vogels bekijken. Elk jaar tijdens de trektijd, weten namelijk duizenden vogels de weg naar het Ilperveld te vinden!

Het bezoekerscentrum is ook de plek voor het huren van een boot of kano.

Natuurgebied 't Ilperveld

Een plekje in de spotlights

Het Ilperveld is net zoals, het Oostzanerveld en Varkensland, voor mij natuur dicht bij huis. En hoewel de natuur in Laag Holland voor mij vertrouwd terrein is, zullen er ook velen zijn die nog nooit van deze gebieden gehoord hebben. Tijd om daar verandering in te brengen! Daarom verschijnt ervan af heden zo af en toe een artikel met een fijn stukje Laag Hollandse natuur, die ook zeker zijn plekje in de spotlights verdiend.

 

Kende jij het Ilperveld al? En ben je er weleens geweest?

 

Meer weten over de natuur in Laag Holland? Misschien vind je de volgende blogs dan ook wel interessant!

 

33 comments

  1. Je hebt de smaak te pakken met het ontdekken van prachtige gebieden in Noord-Holland. Dit lijkt mij ook weer zo’n heerlijk gebied om doorheen te varen. Voeg het toe aan m’n lijstje, dankjewel!

    1. Graag gedaan. Het leek me leuk om mijn eigen woonomgeving eens wat beter te ontdekken. De komende tijd komen er zo af en toe nieuwe blogs online over mooie bezienswaardigheden in Laag Holland.

    1. Ik ook, neig toch wel snel naar het buitenland. Mijn nieuwe voornemen: in ieder geval 1x per maand een nieuwe, bijzondere plek in Nederland te bezoeken. Moet lukken toch?!

  2. Ziet er prachtig uit. Ik zou hier graag willen kanoën. Toevallig heb ik een leuke camping in de buurt gevonden. Zodra we een lang weekend vrij zijn wil ik hier met mijn gezin heen. Om te fietsen, kanoën en om eindelijk de Zaanse Schans te bezoeken.

  3. Leuk gebied, ziet er mooi uit! Ik was voor april uitgenodigd voor de persreis in Laag-Holland, maar ik kon toen niet. Hopelijk komt er nog een vervolg, en anders ga ik zelf op ontdekking, want dit wil ik graag eens bewonderen.

    1. Ik zie daar inderdaad wel blogs van voorbij komen. Grappig om te lezen, wat voor mij zo vanzelfsprekend is, vinden andere heel bijzonder. En dat is het eigenlijk ook, maar als je er zo vaak komt, vergeet je soms hoe mooie iets eigenlijk is.

  4. Leuk gebied om even uit te waaien. Zo heeft de omgeving van Amsterdam stiekem best veel natuur om zich heen dat de moeite waard is om te bezoeken. Typisch Nederlandse natuur. Iets wat je vaker ziet, maar in het buitenland niet tegen zal komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *