De Boschplaat: ga op ontdekkingstocht door de mooiste natuur van Terschelling

Ben je binnenkort van plan om naar Terschelling te gaan? Breng dan zeker een bezoek aan een van Nederlands mooiste natuurgebieden, de Boschplaat. Een uitgestrekt duingebied met verlaten stranden en misschien wel de mooiste kwelders die ons land rijk is. De Boschplaat heeft het allemaal!

Natuurgebied de Boschplaat Terschelling

Voetstappen in het zand

Er is geen natuurgebied ter wereld waar ik zoveel voetstappen heb verzet als op de Boschplaat. Letterlijk honderden keren wandelende ik al door dit gebied, de wind door mijn haren en genietend van het ruige duinlandschap wat me elke keer weer weet te verrassen met zijn pure schoonheid. Soms lijken we een beetje te vergeten hoe mooi ons eigen land wel niet is, pakken we de auto of het vliegtuig om verre landen te verkennen en ’s werelds mooiste natuur in ons op te nemen. En daar is niks mee, dat doen wij ook. Maar onderschat Nederland niet, we may be a small country, but we’re a great one too aldus Hugh Grant in de film Love Actually (en hoewel hij het in de film natuurlijk heeft over Groot-Brittannië, is dit zeker ook op ons land van toepassing). Een klein land, met een aantal prachtige natuurgebieden, waaronder mijn persoonlijke favoriet, de Boschplaat op Terschelling. Hoogste tijd dus om dit mooie gebied aan jullie voor te stellen.

Natuurgebied de Boschplaat Terschelling

Hoge duinenrijen en brede zandvlaktes

Om bij de Boschplaat te komen neem je de fiets richting Oosterend, het laatste dorp van Terschelling. Volg de weg en je komt vanzelf uit bij het begin van het natuurreservaat. Hoe dichter je bij de Boschplaat komt, hoe meer je de natuur ziet veranderen. Hoge duinenrijen, brede zandvlaktes, slenken, uitgestrekte kwelders, moerassen en wadplaten waar je soms de zeehonden nog op kan zien liggen. Door de enorme hoeveelheid verschillende plantensoorten en vogels die in dit gebied leven, is het bezoeken van de Boschplaat elke keer weer een aangename verassing. Het landschap veranderd constant en elk jaargetij geeft zo zijn eigen charmes aan het gebied.

Het ontstaan van de Boschplaat

Vroeger was de Boschplaat een losse zandplaat, gelegen voor de Oostelijke punt van Terschelling. In de loop der tijd is de geul tussen de plaat en het eiland dichtgeslibd en groeide de Boschplaat vast aan het eiland. Anders dan de naam doet vermoeden, is de Boschplaat nooit bebost geweest. Vroeger betekende het woord bos niets anders dan een verhoging van het landschap, zoals in dit geval de duinen. Een vlakte met duinen. En daarmee doe je het gebied net te kort, kijk maar mee!

Natuurgebied de Boschplaat Terschelling

Natuurgebied de Boschplaat Terschelling

Natuurgebied de Boschplaat Terschelling

Natuurgebied de Boschplaat Terschelling

Natuurgebied de Boschplaat Terschelling

Natuurgebied de Boschplaat Terschelling

De Terschellingse kwelders

Bij hoge duinen en uitgestrekte vlaktes kunnen we ons allemaal wel een voorstelling maken. Maar kwelders? Een kwelder is een stuk polder, aan de buitenkant van de dijk (dus aan de zeekant), die als het vloed word niet meer onderloopt. Alleen bij erg hoge waterstanden komt hij nog blank te staan. Een kwelder bestaat vaak uit slenken en moerassen, waardoor het een belangrijke voedselbodem en broedterrein kan vormen voor wad- en zeevogels. In de zoutwatermoerassen planten verschillende vissoorten, zoals paling, zich voort.

Op naar de slenken

Om met de fiets bij de slenken van de Boschplaat te komen, volg je het fietspad tot deze ophoudt. Vanaf hier ga je verder op het karrenpad, dit pad is onverhard, dus grote delen zal je niet kunnen fietsen. Het is een pittige tocht, van ongeveer 8 kilometer lang. Vroeger stond er aan het begin van het karrenpad altijd een bord met de volgende tekst. “Bezin voor je begint, want u moet ook nog terug.” Dit bord staat er nu niet meer, maar het is evengoed nog een hele uitdaging om bij de slenken te komen. En onthoud, je moet inderdaad nog terug.

Facts en figures

Even een aantal feiten op een rij. De Boschplaat bestaat uit 4400 hectare natuurgebied, dat is ongeveer een derde van Terschelling. Het gebied wordt sinds 1910 beheert door Staatsbosbeheer, maar wat de Boschplaat helemaal bijzonder maakt is dat het sinds 1970 de status heeft van Europees Natuurreservaat. Het was toen het eerste Nederlandse gebied die deze status kreeg.

De Boschplaat staat bekend om zijn vele vogelsoorten. Wel 65 verschillende soorten vogels komen hier jaarlijks om te broeden of uit te rusten, daarom zijn gedeelten van het gebied tussen 15 maart en 15 augustus gesloten voor publiek. Zo hebben de volgens voldoende rust om hun eieren uit te broeden.

De variatie qua natuur in dit gebied is enorm. En met enorm bedoelen we dat er maar liefst 400 verschillende soorten planten voorkomen op de Boschplaat. Wat een aantal he?

Natuurgebied de Boschplaat Terschelling

Fiets en wandelroutes op de Boschplaat

Door het gebied lopen verschillende wandelpaden. Je kan een korte wandeling maken van 1 á 2 uur, maar als je wilt kan je hier ook makkelijk een volle dag wandelen. Volg de schelpenpaden of volg juist de wandelpaden die dwars door het duingebied lopen. Aan jou de keus! Maar als ik je een tip mag geven, maak zeker eens top bij het Jan Thijssenduin en het bunkerduin voor de mooiste uitzichten over de Boschplaat.

Vanaf Oosterend lopen en verschillende fietspaden door het natuurgebied de Boschplaat. Volg het pad tot aan de strandovergang, dit is tevens het einde van het fietspad. De echte diehards kunnen vanaf hier het karrenpad vervolgen richting de slenken. Hou er wel rekening mee, dat dit nog ongeveer 9 kilometer fietsen is over onverharde weg. Wat je ook doet, klim in ieder geval het duin bij de strandovergang over en geniet van een van de mooiste stranden die Terschelling rijk is.

Natuurgebied de Boschplaat Terschelling

Doen: Beklim het Jan Thijssenduin

Te midden van de Boschplaat vind je het Jan Thijssenduin. Een groot en hoog duin welk boven alle andere duinen lijkt uit te torenen. Volg het pad naar boven, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het gehele gebied.

Natuurgebied de Boschplaat Terschelling

How to get there

Heel eenvoudig, per fiets. Terschelling is niet een heel groot eiland, je fietst in ongeveer een half uur van het dorpje West Terschelling naar het laatst gelegen dorp van het eiland, Oosterend. Daarnaast is de fietst ook de makkelijkste manier om je over het eiland te verplaatsen. De Boschplaat begint aan het einde van Oosterend, passeer het laatste huis van het Terschelling en je fietst zo het natuurgebied in. Op de bewegwijzering wordt de Boschplaat tevens goed aangegeven.

Mocht je liever niet fietsen, dan zou je eventueel ook nog de bus kunnen pakken. Rij mee tot de laatste halte van de lijn, vanaf hier is het nog ongeveer vijf minuten lopen naar het begin van de Boschplaat.

Aan het begin van de Boschplaat vind je tevens een parkeerplaats, mocht je met de auto zijn, dan kan je deze hier parkeren. Vanaf de parkeerplaats wandel je zo het natuurreservaat in.

Natuurgebied de Boschplaat Terschelling

Meer zon en minder regen

De Boschplaat alleen al is reden genoeg voor een bezoek aan Terschelling, maar de volgende twee (heel fijne) feiten trekken je zeker over de streep. Wist je dat Terschelling 20% meer zonuren telt dan gemiddeld in Nederland? En om het nog beter te maken, het regent er ook nog eens 20% minder dan gemiddeld. Dus.. wanneer gaan we? ;)

 

 

Meer lezen over de Nederlandse natuur? Dan vind je deze blogs vast ook leuk.

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook Instagram.

35 comments

    1. Zeker een keertje doen. Het fijne van Terschelling is dat op het moment dat je voet aan wal zet, meteen een instant vakantie gevoel hebt. Ook al ga je maar een weekend, je komt helemaal uitgerust terug. En dat is fijn, heel fijn zelfs!

  1. Ik wil al zo lang een keer naar Terschelling. Texel en Ameland heb ik al kunnen bekijken maar helaas liggen de eilanden voor ons niet echt in de buurt. Wie weet gaat het er volgend jaar een keer van komen als we meer vrije tijd hebben want als ik dit zie wil ik gelijk die kant uit!

    1. Het is ook best een stuk rijden, de boot vertrekt alleen uit Harlingen. Ik ben inmiddels op alle eilanden geweest en Terschelling is toch wel echt mijn favoriet. Maar misschien ben ik ook wel een beetje bevooroordeeld, mijn familie woont op Terschelling. :)

  2. Wat een mooie foto’s met die typisch Nederlandse wolkenluchten! Ik ben jaaaren terug alweer voor het laatst op Terschelling geweest, het was de eerste vakantie van mijn man en mij samen.. toen we elkaar net kenden. Ik geloof niet dat we heel actief geweest zijn, dus het Jan Thijssenduin hebben we niet beklommen. Tijd voor de herhaling misschien!

    1. Terschelling is ook een leuk eiland om met kinderen te bezoeken, er is van alles te doen voor ze. Wat leuk dat jullie eerste vakantie samen hier was. Terschelling is altijd een fijn eiland om weer terug te komen.

  3. Ik moet bekennen dat ik er nog nooit geweest ben, maar wat een mooie natuur. De duinen doen me een beetje denken aan de Loonse en Drunense duinen. Een natuurgebied waar mijn voetstappen veel voor komen ;) Nooit geweten dat ze het eerste waren met de Europese status.

  4. Jaaaa… een heerlijk gebied is dit! Een weekend lekker uitwaaien, stukje fietsen en een wandeling maken, en je hebt het idee dat je een week op reis bent geweest.

  5. Terschelling is mijn favoriete Waddeneiland, tot nu toe moet ik erbij zeggen want ik heb ze nog niet allemaal bezocht. Lekker uitwaaien, genieten van de prachtige natuur en lange wandelingen maken. Het is Nederland maar ik heb altijd het idee dat als ik op de boot stap, ik Nederland achter me laat en een verre reis ga maken.

  6. Eindelijk ga ik volgend jaar die kant op. Nou ja niet Terschellinger maar Texel. En daarna ooit een keer deze prachtige plek. Je foto’s zijn echt mooi en geven je het gevoel dat je daar rondloopt.

    1. Dank je, dat is een mooi compliment. Texel is ook een leuk eiland en een goede keus om mee te beginnen. Als je dat eiland eenmaal hebt bezoekt, wil je ze allemaal zien en kan je mooi het rijtje af. Texel – Vlieland – Terschelling – Ameland – Schiermonnikoog.

  7. Het is alweer jaren geleden dat ik de Waddeneilanden bezocht. Misschien voor komend jaar maar eens inplannen, Het ziet er in ieder geval heerlijk uit, ik kan me van m’n vorige bezoek herinneren dat fietsen inderdaad de handigste manier is om je te verplaatsen!

    1. De fiets is verreweg het handigste vervoersmiddel. En een mooi voordeel, je ziet ook echt veel meer van het eiland. En het nadeel.. op de eilanden waait het behoorlijk, dat zorgt ervoor dan fietsen soms een echte work out is. :)

  8. Ik ben ook gek op Nederland en waardeer het steeds meer. Dit natuurgebied ziet er prachtig uit! Lang geleden wel op Terschelling geweest en daar ook gefietst maar niet daar geweest voor zover ik het me herinner.. reden om nog eens te gaan

  9. Het is best leuk op Terschelling en ik kom er graag om te fotograferen. Alleen plant de paling zich er niet voort. Daarvoor moeten ze naar de Saragasso zee zo’n 6.000 kilometer verder op. De natuur op Terschelling is en zeker de moeite waard. Net als Saint Brandarius, een Isle of Schylge Whisky die je bij Slijterij Lutine In Terschelling West kunt kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *