Uitzichten Oost-IJsland

Tips voor een onvergetelijke ontdekkingstocht door Oost-IJsland

Oost-IJsland, oftewel Austurland, is een van de dunst bevolkte gedeelten van IJsland. In de winter zijn de dorpen moeilijk bereikbaar en sommige zelf wekenlang afgesloten van de buitenwereld. Als de sneeuw is gesmolten veranderd Oost-IJsland is een waar wandelparadijs met indrukwekkende fjorden, watervallen, bergen en grote kolonies met papegaaiduikers.

De meeste toeristen in IJsland blijven in het zuiden en in de Golden Circle regio of houden de bekende ringweg aan, waardoor het qua bezoekersaantallen nog vrij rustig is in Oost-IJsland. Helemaal prima! Dat maakt je bezoek aan Oost-IJsland er natuurlijk alleen maar beter op.

De mooiste weg van Oost IJsland

Bezienswaardigheden & Oost-IJsland tips

Bezienswaardigheden in Oost-IJsland zijn er genoeg. Van kleine vissersdorpjes, spectaculaire wegen, gletsjers, vulkanen en wilde rendieren. Je ziet het hier allemaal. Een verrassende regio, die nog mooier bleek dan wat wij van tevoren al gedacht hadden. Ik deel graag onze persoonlijke Oost-IJsland tips met je. Welke bezienswaardigheden je absoluut niet mag missen, maar ook welke activiteiten je maar beter kan overslaan (want die waren er helaas ook).

De mooiste weg van Oost IJsland

Weidse landschappen & spectaculaire uitzichten in Oost-IJsland

Oost-IJsland is ongerept met weidse landschappen en (ik kan niet anders zeggen) prachtige uitzichten. Het geeft je een beetje dat fijne “alleen op de wereld” gevoel en de drang om elke afgelegen dorpjes en landweggetje te willen ontdekken.

Dit zijn onze tips, de dingen waar wij heel blij van werden en die hopelijk een beetje op weg kunnen helpen bij je ontdekkingstocht door het Oosten van IJsland.

Kreeften en fijne uitzichten in Höfn

Elk jaar in juni wordt er in Höfn het Humarhatid festival gehouden, oftewel het festival in Oost-IJsland wat geheel in het teken staat van de kreeft. Want dat is precies waar het dorp om bekend staat, om de beste seafood (en dan met name kreeften) van heel IJsland.

Heb je het festival net gemist? Niet getreurd. Bij Hafnarbudin (een soort veredelde snackbar, maar dan leuk) eet je de lekkerste en heel betaalbare broodjes kreeft.

Het hoogtepunt van Höfn is de ligging van het dorp. Direct aan de zee met een aantal mooie stranden en fijne uitzichten op de Vatnajökull gletsjer. Het dorp verder stelt eigenlijk niet zoveel voor. Op de verse kreeft en de fijne uitzichten na dan, die zijn wel weer zeer de moeite waard!

De mooiste weg van Oost IJsland

De mooiste weg van Oost IJsland

De mooiste route door de Oost Fjorden

Voor de mooiste route door de fjorden van Oost-IJsland verlaat je de beroemde ringweg om je weg te vervolgen via de 96. De weg brengt je door ongerepte landschappen, langs spectaculaire fjorden met uitzicht op de met sneeuw bedekte toppen van de vulkanen op de achtergrond. De natuur in dit deel van Oost fjorden is woest, meeslepend en adembenemend mooi.

Ik schreef al eerder een uitgebreid blog over de mooiste routes door Oost-IJsland, boordevol tips en uiteraard inclusief de routebeschrijvingen.

De mooiste weg van Oost IJsland

Rendieren spotten in Oost-IJsland

We stonden er toch een beetje gek van te kijken, toen we ’s ochtends in alle vroegte verschillende groepen rendieren passeerden. We wisten niet dat deze dieren ook in IJsland voorkomen. Jij nu dus wel, doe je er voordeel mee! Oost-IJsland is het enige deel van het land waar de rendieren in het wild leven. Grote kans dat je deze leuke dieren met hun parmantige manier van lopen daar ook echt spot.

Viking Cafe – geen bezienswaardigheid, maar wel een tip

Ik heb getwijfeld of ik over het Viking Cafe moest schrijven. In veel reisgidsen en blogs wordt dit café en bijbehorend viking dorp genoemd onder het kopje “worth the trip”. Wij vonden het een grote toeristische tegenvaller. Onze tip is eigenlijk, sla het café alsjeblieft over en rij snel door naar de Oost fjorden. Die zijn wel veel mooier, spectaculairder en leuker om te bezoeken. De reden waarom wij niet zo gecharmeerd zijn van het Viking Cafe is dat het viking dorp, wat ooit gebouwd is als filmdecor, behoorlijk vervallen en overpriced is. Nu is alles in IJsland duurder dan dat we gewend zijn, en dat geeft ook helemaal niet, maar bijvoorbeeld een dikke vijf euro betalen voor lauwe thee uit een thermoskan, dat ging ons net iets te ver.

De mooiste weg van Oost IJsland

De Oddsskard bergpas

Volg de 92 die je via de bergpas van Oddsskard naar het dorp Neskaupstadur brengt. Een weg vol haarspeldbochten met fijne uitzichten. Het nemen van de Oddsskard pas is een omweg en je zult precies dezelfde weg weer terug moeten nemen (Neskaupstadur is echt het eindpunt), maar de uitzichten en de spectaculaire weg zijn het meer dan waard.

Papegaaiduikers Borgarfjördur Eystri Oost IJsland

Papegaaiduikers spotten in Oost-IJsland

Het leukste dier van IJsland, samen met de orka’s en walvissen (de orka’s spot je trouwens hier) is natuurlijk de papegaaiduiker. Deze über schattige vogel vind je op verschillende plekken in het land, maar in Oost-IJsland kun je ze wel van heel dichtbij spotten. En dat is toch wel heel gaaf! De beste plek om de papegaaiduiker te spotten is het dorp Borgarfjördur Eystri.

Blabjorg-guesthouse-Borgarfjördur-eystri-ijsland

dorp-Borgarfjördur-eystri-ijsland

Borgarfjördur Eystri

En daarmee zijn we meteen bij de volgende bezienswaardigheid van Oost-IJsland aangekomen, het idyllische dorp Borgarfjördur Eystri. Het dorp ligt aan de voet van een prachtig fjord en is alleen bereikbaar als de weg vrij is van sneeuw. De grote ster van het dorp is natuurlijk de papegaaiduiker, maar het gebied is ook heel geschikt om te wandelen en te genieten van de prachtige uitzichten over de fjorden. Een superfijne plek om te overnachten is het Blabjörg Guesthouse. Het guesthouse is gevestigd in een voormalige visfabriek, is volledig gerestaureerd en tegenwoordig het onderkomen van een luxe spa. Als je in het guesthouse logeert mag je gebruik maken van de faciliteiten van de spa en ik kan je vertellen, die zijn fijn. Vooral het uitzicht over het fjord als je in de jacuzzi zit is onvergetelijk.

Verdwaal in Hallormsstaðaskógur, het grootse bos van IJsland

Het bos van Hallormsstaðaskógur is een echte bezienswaardigheid in Oost-IJsland. Het is immers het grootste bos van het land. En als je bedenkt dat heel IJsland maar voor 2% uit bomen bestaat, dan is dit bos best groot van omvang. Van nature is Hallormsstaðaskógur een natuurlijk berkenbos, maar door veel experimenten bestaat het bos nu uit 70 verschillende boomsoorten, die het hier goed doen. Wat opmerkelijk is, op IJsland hebben bomen het over het algemeen vrij moeilijk om te overleven.

IJsland-national-park-Skaftafell

rondreizen-ijsland-Skaftafell

Wandelen in Skaftafell National Park

Het Skaftafell National Park ligt in het Zuidoosten van IJsland en is één van mijn persoonlijke favorieten natuurgebieden en bezienswaardigheden van IJsland. Trek je wandelschoenen aan en ga eropuit. Hike naar de waterval, wandel door het ruige landschap en geniet van de prachtige uitzichten over de gletsjer en de weidse omgeving.

vakantie-ijsland-Jökulsárlón

Het gletsjermeer van Jökulsárlón

Over spectaculaire en buitenaards mooie landschappen gesproken, het gletsjermeer van Jökulsárlón heeft het allemaal. Een meer vol grote ijsschotsen, indrukwekkende ijsbergen en spelende zeehonden. Het gletsjermeer van Jökulsárlón is een van die IJslandse plekken die je gezien moét hebben.

Gletsjers IJsland

De Vatnajökull gletsjer

Je kan er bijna niet omheen tijdens je bezoek aan IJsland, de Vatnajökull is niet alleen de grootste gletsjer van IJsland, maar ook die van Europa. De uitzichten op de gletsjer zijn fabelachtig en zonder te overdrijven indrukwekkend te noemen.

Helemaal stoer is het om een heuse gletsjerwandeling te maken op de Vatnajökull. Doe dit altijd onder begeleiding van een gids en stap nooit zomaar zelf de gletsjer op. Dat is letterlijk levensgevaarlijk.

De torenhoge Hengifoss waterval

Met zijn 118 meter is de Hengifoss de op drie na hoogste waterval van IJsland. Toch zijn de achtergrondkleuren van de waterval de echte blikvangers. Zwart basaltsteen in combinatie met de rode kleur van de klei. Het maakt de Hengifoss tot een bijzonder mooie waterval.

Wil je de waterval zelf van dichtbij bewonderen? Hou er dan rekening mee dat het vanaf de parkeerplaats nog ongeveer een uur wandelen is naar de waterval.

De Klifbrekkufossar waterval

Deze Oost-IJslandse waterval wilde we toch nog even noemen. Met zijn 100 meter misschien net iets minder spectaculair dan de Hengifoss, maar zeker niet minder mooi. Via negen trappen loopt de waterval trapsgewijs naar beneden. Mooi!

Roadtrip, reistips, bezienswaardigheden Oost-IJsland

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook, Instagram & Pinterest.

Tagged: , ,

3 comments

  1. Wat prachtig! Wij dachten aan een reisje richting de Noorse Fjorden of noord-west IJsland. Nu komt dit op mijn pad en is er nog meer keuze. Gaat ook mee in de overweging. Mooie foto’s ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *