De mooiste route door de fjorden van Oost IJsland

IJsland kent vele mooie routes, toch is er maar één die echt veel gebruikt wordt door de reizigers die het land bezoeken. Zonde, want IJsland heeft veel meer mooie wegen. De zogenaamde scenic roads, wegen met spectaculaire uitzichten, waar je graag voor om wilt rijden. En hoewel deze door het hele land te vinden zijn, loopt een van de mooiste routes toch door de ruige fjorden van Oost-IJsland. Woest, meeslepend en adembenemend mooi.

Ringweg nummer 1: IJslands hoofdweg

Snelwegen? Daar doen ze in IJsland (gelukkig) niet aan. Ze zijn daar ook niet echt nodig, want zoveel verkeer vind je er niet. Eigenlijk is er maar een grote weg in IJsland; de ringweg nummer 1. De ringweg nummer 1 leidt je bijna over het hele eiland. Het is ook de weg die verreweg het best onderhouden wordt, zelfs in de winter is deze eigenlijk altijd open. Wat voor veel andere wegen niet te zeggen valt.

Wijk af van de gebaande paden

Als je via de hoofdweg door het land rijdt, lijkt het net alsof je van de ene ansichtkaart in de andere terecht komt. De landschappen zijn waanzinnig en ontzettend divers. Maar ben je op zoek naar iets meer avontuur of naar misschien nog net wat mooiere landschappen, dan loont het zeker om van de gebaande paden af te wijken en een andere weg in te slaan. En dan doel ik vooral op Oost-IJsland.

De mooiste weg van Oost IJsland

De fjorden IJsland in het oosten van het land

Een route die zorgt voor een fijn portie avontuur en adembenemende uitzichten is bijvoorbeeld de nummer 96, die je langs een deel van de schitterende fjorden IJsland voert die je in het oosten van het land vindt. De route leidt langs een onontdekt stukje Oost-IJsland met vriendelijke vissersdorpjes, kleine boerderijen, vervallen gebouwen en hier en daar een rendier. Een weg met uitzichten over ruige fjorden en woeste zeeën met de met sneeuw bedekte bergtoppen op de achtergrond.

De mooiste weg van Oost IJslandDe mooiste weg van Oost IJsland

Zo ontdek je Oost-IJsland

De weg langs de Oostelijke fjorden IJsland wordt eigenlijk al ingeluid bij het plaatsje Djúpavogshreppur. Om daar te komen rijd je op de ringweg nr. 1 richting het Oosten. De weg voert je via het fjord Berufjördur naar het dorpje Breiddalsvík. Bij het dorp aangekomen verlaat je de ringweg om vervolgens de afslag naar rechts te nemen, welke je op de weg nr. 96 doet belanden.

De mooiste weg van Oost IJsland

De nummer 96 is een lange weg die je zonder moeite kan volgen. Tijdens de rit kom je een aantal kleine dorpjes tegen, sommige bestaan zelfs uit maar enkele huizen en zijn zo klein dat ze zelfs niet op de kaart te vinden zijn. Als je het Fáskrúdsfjördur in bent gereden, kun je de 96 verlaten en verder rijden over de 955. Via de 955 rijd je vervolgens verder door de fjorden. Deze mooie omweg eindigt uiteindelijk in de plaats Reydarfjördur. Vanuit daar neem je afslag nummer 92 naar de grootste plaats in Oost IJsland, Egilsstadir.

De mooiste weg van Oost IJsland

Opgelet: mis je afslag niet

Dit is trouwens wel even een punt waar je moet opletten, de 92 gaat namelijk twee kanten op. Neem je per ongeluk de verkeerde afslag, dan rij je verder de fjorden in. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee, want je kan dan nog wat langer genieten van al dat natuurschoon. Het is echter wel een doodlopende weg. Het zou zonde zijn als je kilometers rijdt en er pas later achter komt dat je je bestemming voor die avond pas uren later dan gepland gaat bereiken.

De mooiste weg van Oost IJsland

De papegaaiduikers in Borgarfjördyr Eystri

Vanaf Egilsstadir kun je weer gemakkelijk de ringweg nummer 1 op. Maar wil je echt wat bijzonders doen, neem dan de hobbelige weg (94) naar Borgarfjördur Eystri en verblijf daar een paar dagen. Om te wandelen en te genieten van de mooie natuur, maar vooral voor het spotten van de leukste vogels aller tijden; de papegaaiduikers. Ben je hier in het goede seizoen, dan vind je in Borgarfjördur Eystri één van de grootste papegaaiduikers kolonies van heel IJsland.

Papegaaiduikers Borgarfjördur Eystri Oost IJsland

Ga op avontuur

Alle wegen in IJsland brengen je door de meest bizar mooie landschappen. Je rijdt door wijde groene vlaktes, maanlandschappen, langs bergen en vulkanen en door de mooiste fjorden van IJsland. Eigenlijk is de reis zelf al een groot hoogtepunt, met als kers op de taart de bijzondere bezienswaardigheden. Huur een auto of camper en trek Oost-IJsland in. Verken de landschappen en wijk zo af en toe beslist af van de geijkte paden. Laat soms de ringweg achter je en ga op avontuur door een van de mooiste landen van Europa!

Eigenlijk heeft elk deel van IJsland zo zijn eigen specifieke charmes. Bijvoorbeeld het nationaal park Myvatn in het noorden en de bijna verlaten Westfjorden in het westen van het land. Heb je wat minder lang de tijd dan is een rondreis door het zuidwesten van IJsland een goede optie met zijn beroemde golden circle, het gletsjermeer Jökulsárlón en het verlaten DC-3 vliegtuigwrak. Lees alle artikelen over IJsland.

Handige Oost-IJsland tips

 • Niets is zo veranderlijk als het weer. Dat is in Nederland al zo, maar dat is ook zeker het geval wanneer we het over het IJslandse weer hebben. Soms is het fijn om te weten wat je te wachten staat qua weersomstandigheden, voordat je te veel van de gebaande paden afwijkt. Een verlaten bergpas tijdens een sneeuwstorm rijdt toch heel wat minder prettig. Wil je altijd op de hoogte zijn van de laatste weersverwachtingen? Check dan www.weather.is .
 • Niet alle wegen zijn gedurende het hele jaar open. Soms zijn er wegen voor langere tijd afgesloten wegens smeltwater of hevige sneeuwval. Op www.roads.is vind je een handig overzicht van welke wegen wel en niet toegankelijk zijn en in welke conditie zij verkeren.
Tagged: ,

25 comments

  1. Noord/West IJsland is ook echt prachtig hoor. Maar mocht je ook graag de Westfjorden willen bezoeken, deze zijn bijna niet begaanbaar in de winter. Misschien wel goed om te weten als je een keuze gaat maken. :) Wel een hele gave bestemming voor van de winter!

 1. Wat een prachtige foto’s, de natuur lijkt me echt fantastisch. En afwijken van de gebaande paden doe ik graag. Handig aanvullende tips, vooral van die doodlopende weg. ;)

 2. Je foto’s geven het oosten van IJsland prachtig weer. Vooral de ene foto aan de kust met de besneeuwde bergtoppen in de verte is fantastisch. Goede tips om aan de oostkant eens van de Nr. 1 af te gaan. Toch wel de geijkte weg daar. Al zou ik denk ik wel met een 4×4 die wegen berijden ;)

  1. Een 4×4 is eigenlijk helemaal niet nodig. Deze weg word behoorlijk goed onderhouden en heeft in verhouding wat minder last van sneeuw. Ook met een gewone auto prima te doen!

 3. De fjorden zijn mooi hé! Totaal anders dan de vulkanische gebieden, maar absoluut mooi. Wij zijn een geweldige bergpas over gereden naar Borgarfjördur Eystri, wat was het daar gaaf! Wij hebben daar papegaaiduikers gespot. Wat een toffe beestjes!

  1. Een van mijn favoriete plaatsen, Borgarfjördur Eystri. Wij waren ook in de goede tijd van het jaar om daar papegaaiduikers te spotten. We zagen er zoveel! Ik was op slag verliefd op die mooie beestjes.

 4. Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt! Hele mooie omgeving. Ik ben dit jaar in IJsland geweest, maar heb de Oost fjorden vanwege tijdgebrek niet kunnen zien. De volgende keer wil ik hier heen!

 5. Prachtig! Het is altijd leuk om van de gebaande paden af te wijken en zo op mooie plekken terecht te komen. Ik moet echt een keer naar IJsland. In welke periode was jij er?

  1. Wij waren er eind april tot halverwege mei. Een prima periode. Het is nog wel koud, maar de meeste wegen zijn weer begaanbaar. En het is ook nog geen zomervakantie, dus dat scheelt weer in het aantal toeristen. Ook al denk ik dat dat toch wel zal meevallen hoor.

  1. Ze hebben er zelfs een heleboel. Waarvan er een aantal ook nog echt actief zijn. Er is zelfs een excursie waarmee je in de vulkaan kan. Super spannend. Wie weet iets voor de volgende keer.

 6. Wat een prachtige foto’s zeg!! Echt adembenemend mooi! Het ziet er daar zo magisch uit, ik begrijp het maar al te goed waarom het zo’n populaire bestemming is. Hoe viel het toerisme mee toen je er was? Ik hoor dat het land de laatste tijd wat overrompeld wordt.

  1. In Oost IJsland zijn we amper een toerist tegengekomen. De meeste mensen blijven maar een week of anderhalve week in IJsland, waardoor ze meestal niet verder komen dan het Zuiden. De “beroemde” bezienswaardigheden als de geisers en the Blue Lagoon zijn inmiddels wel behoorlijk toeristisch geworden. Rij je iets verder, dan lijkt wel bijna alsof je de enige bezoekers bent en dat heeft wel zo zijn charmes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *