Papegaaiduikers IJsland: de trots van Borgarfjördur Eystri

Sprekende, met natuurlijke eyliner, omringde ogen, een grote oranje snavel en sierlijke kop. Combineer dit met een iets wat onhandig loopje en een zwart witte donzen vacht en je hebt een prima beschrijving van IJslands populairste vogel, de papegaaiduikers. Ze zijn niet altijd even gemakkelijk te spotten. Er is echter een plek waar je op alle gemak, met weinig andere toeristen, deze bijzondere vogel van dichtbij kunt spotten!

Ik ben dol op het spotten van dieren in het wild. Uren banjeren door de dichte jungle voor het zien van neushoorns en mijn zeeziekte proberen de baas te zijn voor het spotten van orka’s in het wild. Je kan me bijna niet gelukkiger maken. Maar vogels? Ik vind ze mooi, dat zeker, maar ze weten me bijlange na niet zo te raken als bijvoorbeeld de walvis. Er is echter een uitzondering. Een kleine zwarte vogel met grote oranje snavel en prachtige ogen. De papegaaiduiker uit IJsland. Hij is klunzig maar sierlijk tegelijk. Lief en schattig (ik weet niet of ze zichzelf ook zo zouden omschrijven) en.. Ach, kijk maar eens mee. Een betere omschrijving kan ik je waarschijnlijk niet geven. Dus bij deze, maak kennis met de papegaaiduikers van Borgarfjördur Eystri.

Papegaaiduikers Borgarfjördur Eystri Oost IJsland

De papegaaiduikers van Borgarfjördur Eystri

Er zijn verschillende plekken in IJsland waar het mogelijk is om papegaaiduikers te zien. Misschien wel de beste plek om ze te spotten is Borgarfjördur Eystri. Dit IJslandse dorp is een beetje een off the grid bestemming. Moeilijk te bereiken, zeker in de wintermaanden. En de winter kan in IJsland zomaar tot half mei duren. Borgarfjördur Eystri is een pittoresk dorpje gelegen in de baai van het fjord, omringd door de bergen. Maar naast de mooie ligging is de hoofdreden van je bezoek aan Borgarfjördur Eystri toch echt wel het zien van de IJslandse papegaaiduikers.

Lees meer alle handige tips over Borgarfjördur Eystri?

Papegaaiduikers Borgarfjördur Eystri Oost IJsland

Een kruising tussen een pinguïn en een toekan

De papegaaiduiker is een kleine vogel, die je het best kan omschrijven als een kruising tussen een pinguïn en een toekan, maar dan net een beetje anders. Door hun donzige uiterlijk, grote snavel en beetje klunzige manier van lopen kan je bijna niet anders dan ze super-schattig vinden. Wat je meestal denkt bij een konijn of een koala is dus ook van toepassing op de papegaaiduikers. Hun favoriete huisvestiging is op een rotsachtige helling, het liefst met uitzicht op zee. Als ze ’s nachts gaan slapen zoeken de vogels hun nest op. Deze bevinden zich onder de grond aan het einde van een gang die gemiddeld 1 a 2 meter lang kan zijn.

Papegaaiduikers Borgarfjördur Eystri Oost IJsland

Papegaaiduikers Borgarfjördur Eystri Oost IJsland

Papegaaiduikers IJsland: de beste tijd om ze te spotten

Het dieet van de papegaaiduiker bestaat uit vis, schaaldieren, kreeftjes en soms ook wormen. ’s Winters leven ze in hun eentje op zee, maar in het voorjaar komen ze aan land om hun partner op te zoeken en zich voort te planten. In Borgarfjördur Eystri is dit rond half april, ze verlaten hun nesten dan weer vanaf ongeveer half augustus. De Engelse naam voor de papegaaiduiker is trouwens puffin, een woord wat perfect past bij deze vogel. Tijdens het broedseizoen zijn de meeste vogels overdag op zee op zoek naar vis. Aan het eind van de dag keren ze dan weer huiswaarts.

Papegaaiduikers Borgarfjördur Eystri Oost IJsland

Papegaaiduikers Borgarfjördur Eystri Oost IJsland

Papegaaiduikers Borgarfjördur Eystri Oost IJsland

De vogelrots van Hafnarhólmi

Op ongeveer 5 minuten rijden van Borgarfjördur Eystri vind je het kleine haventje Borgarfjarðarhöfn met de vogelrots Hafnarhólmi. Dit is de plek waar de papegaaiduikers zich bevinden. Beklim de treden van de houten trap en maak een wandeling over de vlonders. De uitgezette wandeling loopt precies door het broedgebied van de papegaaiduikers. De vogels bevinden zich letterlijk op enkele meters afstand en je kan ze vanaf hier echt heel goed bekijken. Hoe bijzonder. Het is uiteraard niet de bedoeling om van de paden af te wijken of veel lawaai te maken, dit verstoord het broedproces van de vogels. Helaas is het zo dat er elk jaar minder papegaaiduikers komen broeden op IJsland, dit is wereldwijd trouwens de tendens, dus hou je goed aan de regels. Het zou zonde zijn als de vogelrots straks leeg zou blijven.

Papegaaiduikers Borgarfjördur Eystri Oost IJsland

Papegaaiduikers Borgarfjördur Eystri Oost IJsland

Op dit tijdstip zie je ze zeker!

Overdag zijn de vogels op zee, op zoek naar vis. Aan het eind van de middag keert een enkeling huiswaarts en heb je kans om een papegaaiduiker te zien. Maar verreweg de beste tijd om ze spotten is in de vooravond, vanaf een uur of 19.00. De rots is dan bezaaid met letterlijk honderden papegaaiduikers. En dat is met recht een hele belevenis om te zien. Het blijde en gelukzalige gevoel wat zich ook meesters van je maakt na een prachtige safari of na het spotten van orka’s, voel je dan ook. Met een brede glimlach op je gezicht en honderden foto’s van puffins keer je weer terug naar je guesthouse.

Papegaaiduikers Borgarfjördur Eystri Oost IJsland

Overnachten Borgarfjördur Eystri

Papegaaiduikers IJsland wil je op je gemak bekijken en daarom is overnachten in Borgarfjördur Eystri zeker aan te raden. Op maar een kwartiertje lopen van het strand vind je Blabjorg Gueshouse wat een echte aanrader is. De uitzichten vanuit het Guesthouse zijn echt fantastisch: een droom die uitkomt. De spa waar je in de namiddag gebruik van kunt maken is minstens zo’n goede reden om voor dit guesthouse te kiezen. De kamers zijn comfortabel, het ontbijt is heerlijk, er zijn mooie hike paden die je vanuit het guesthouse kunt lopen en het personeel is gastvrij.

Andere lokaties voor de papegaaiduikers van IJsland

Mocht Borgarfjördur Eystri nu niet op je route liggen (en dat is heel jammer, want het is een fantastische plek om te bezoeken), wees dan niet getreurd. Er zijn nog enkele andere plekken om papegaaiduikers te spotten in IJsland, zoals op de eilanden Vestmannaeyjar (Westman Islands), Flatley en Grímsey. Maar ook in Hornstandir en Látrabjarg op de Westfjorden. De papegaaiduikers schijnen ook te nesten bij Vík, maar wij hebben ze daar niet kunnen ontdekken. Bezoek je het oosten van IJsland, kies dan voor Borgarfjördur Eystri, een rustige plek waar je op je gemak, van heel dichtbij, deze bijzondere vogels kunt bewonderen.

Eerlijk zeggen, heb jij na het zien van deze foto’s de papegaaiduiker ook niet een beetje in je hart gesloten?

Meer lezen over IJsland? Dan vind je de volgende blogs vast ook interessant!

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook & Instagram.

Tagged: , ,

28 comments

 1. De papegaaiduiker heeft al lang geleden mijn hart gestolen. Ook zo fotogeniek. Echt dit staat naast de luipaard en leeuw zeer hoog op mijn lijstje om het echt te zie. Luipaard en leeuw kan ik al afvinken.

 2. Wat een geweldige beesten! Ik ben dol op wild spotten in Afrika, maar naar deze beestje wil ik in IJsland ook wel op zoek. Sowieso wil ik dolgraag naar IJsland, maar deze dieren daar spotten is wel echt een bonus. In de vooravond heb je de beste kansen dus, ga ik onthouden!

 3. Wat heb je die beestjes prachtig vastgelegd zeg, geweldige foto’s. :) Het zijn zulke schattige beestjes. En de beschrijving van een kruising tussen een pinguin en een toekan: hilarisch! Toen ik de foto’s nog eens bekeek zag ik het ook voor me ;p

 4. Zo gaaf! Ik wilde zo graag papegaaienduikers zien in IJsland maar toen ik er was, waren ze helaas gevlogen vanwege een vulkaanuitbarsting. Een hele goede reden om nog een keer terug te gaan naar IJsland.

 5. Leuk dat je puffins hebt gezien!

  Ik ga komend weekend naar IJsland. Niet het juiste seizoen voor deze leuke beestjes. Ik heb ze zelf op Farne Island bij New Castle gespot.

 6. Wat een gave beestjes, en wat heb je ze mooi vastgelegd. Ik ben gek op wildlife spotten, dus als ik in IJsland ben zal ik zeker op zoek gaan naar de papegaaiduikers. Borgarfjördur Eystri zal ik zeker in de route opnemen want deze schattige beestjes wil ik met eigen ogen zien.

 7. Wat een bijzondere dieren toch! Prachtig gefotografeerd ook nog! Ik zou er zeker wat voor over hebben om deze dieren te zien…een must-see op IJsland wat mij betreft!

 8. Wildlife spotten vind ik geweldig, maar met vogels heb ik ook iets minder.. Of het moet een heel bijzondere zijn, zoals de papegaaiduiker. Ik vind ze ook super schattig. Het is me destijds in Noord Noorwegen niet gelukt om van dichtbij een foto te nemen, dus ik ga graag nog eens terug om ze te spotten. Ik wil in het najaar misschien naar IJsland, dan zijn ze helaas alweer vertrokken. Je hebt ze trouwens heel mooi vastgelegd.

 9. Ik ben ook gek op wildlife spotten. Zelfs de vogels ga ik steeds meer waarderen. De puffin lijkt me echt zo leuk om een keer te zien. Je hebt prachtige foto’s gemaakt. Zo geniet ik ook al een beetje mee en heb je zelfs nu een smile op mijn gezicht kunnen toveren :)

 10. Ik heb deze beauty’s op exact dezelfde plek gezien. Heel gave ervaring vond ik het! Wat heb jij trouwens ontzettend mooie foto’s gemaak van de diertjes. Werkelijk prachtig! Je trof er ook meer dan ons zie ik.

 11. Hoi Hoi! bedankt voor je tips!
  Ik heb twee vragen:
  1. Is route 94 richting Borgarfjörður Eystri een normale asfaltweg en bereikbaar met een ‘normale’auto?
  2. Zijn de papagaaiduikers op deze locatie ook rond eind september te zien?

  Groeten Roy

  1. Graag gedaan! Mijn reactie liet iets langer op zich wachten, wij waren op vakantie. Maar inderdaad, de 94 is een normale asfaltweg en bereikbaar met een normale auto. Bezoek je het dorp in de winter, dan wil de weg voor de vele sneeuwval nog weleens afgesloten zijn, maar in september moet dat prima te doen zijn. Meestal verlaten de papegaaiduikers hun nesten zo rond half augustus. Bezoek je IJsland begin september, dan heb je misschien nog kans om ze te dien, maar ik durf het niet met 100% zekerheid te zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *