Voor op de bucketlist: Orka’s spotten in IJsland!

Toen we erachter kwamen dat er rondom IJsland ook orka’s leefde en dat je, met een beetje geluk, ze hier ook kan zien, maakte mijn hart een sprongetje! Het zien van orka’s in het wild staat al zo lang hoog op mijn bucketlist, wie weet zou het in IJsland dan eindelijk gaan gebeuren. 

orka's ijsland

Láki’s Orka tour

De beste plek om orka te zien is in west IJsland op het schiereiland Snaefellsnes Penisula. Vanaf het plaatsje Ólafsvik vertrekt er dagelijks, als het weer het toe laat, een whale watching tour. Je kunt in dit gebied verschillende soorten walvissen, bruinvissen, papegaaiduikers en orka’s zien. Het blijven natuurlijk wilde dieren, daarom is het niet gegarandeerd dat je ze ziet, maar de kans is wel erg groot. Er is maar één touroperator die deze excursie aanbied en dat is LákiTours.

Orka's ijsland    Orka's ijsland

Warm & cosy

Ik hoorde het Thijs nog zeggen; “Ik doe echt niet zo’n idioot pak aan!”. En eerlijk gezegd, ik dacht een beetje hetzelfde. De dame van LákiTours adviseerde ons echter het wel te doen. “Geloof me, je gaat het nodig hebben.” En daar had ze helemaal gelijk in. Op het water is het behoorlijk koud, zeker als de zon niet schijnt. Lekker warm en het levert leuke foto’s op, dus gewoon aantrekken dat pak!

orka ijsland

Ja!! Orka’s!!

Met mijn walvisavontuur in Sri Lanka nog vers in gedachten, stapte ik niet heel relaxt de boot op. Ook al heb ik er niet zo vaak last van, ik wilde nu koste wat kost voorkomen dat ik zeeziek werd. Staren naar de horizon en het liefst naar het vaste land, schijnt te helpen. Ik concentreerde me dan ook vol op het staren in de verte. En toen plotseling zag ik een vin. Ik twijfelde of ik het wel goed gezien had, maar toen verscheen er een tweede vin, en een kop met een witte vlek rondom het oog. Orka’s! Ik schreeuwde in enthousiasme ongeveer de hele boot bij elkaar. In no time was de hele boot in rep en roer en zette we koers richting de orka’s.

orka ijsland

Kalfjes

Een groep van ongeveer 15 orka’s verscheen bij onze boot. Nieuwsgierig zwommen ze onder de boot door en kwamen ze speels omhoog om te kijken wie erlangs kwamen varen. Er waren ook een aantal kalven in de groep. De witte tekening rondom het oog is bij de jonge orka’s nog geel. Na 6 maanden verandert het geel in de voor orka’s zo kenmerkende witte kleur.

orka ijsland

Fotogeniek

Het is zo lastig om de orka’s goed op de foto te krijgen. Ze komen natuurlijk alleen boven om even te ademhalen om vervolgens weer in het water te verdwijnen. Het op en neer deinen van de boot helpt trouwens ook niet echt mee. Regelmatig dacht ik de orka goed in beeld te hebben, maar als ik dan de foto maakte en op mijn schermpje keek, was er niet meer te zien dan een golvende zee. :)

orka ijsland

Dit zijn twee kalfjes, jonge orka’s, die met elkaar aan het spelen zijn. Ook al lijken ze zo heel klein, ze zijn toch al een paar meter groot. De gemiddelde grote van een orka is tussen de 6 en 8 meter lang. De grootste orka ooit gemeten had een lengte van 9.75 cm. Lang hé? Orka’s worden ook weleens killer whales genoemd en ze staan bovenaan de voedselketen.

orka ijsland

Zie je dat kleintje aan de rechterkant op de foto? Misschien niet het goede woord voor een orka, maar hij was zo schattig!

orka ijsland

Spyhoppen

Deze orka kwam even spyhoppen. Tijdens het spyhoppen komt de orka met zijn hoofd boven water, om even goed om zich heen te kijken. Orka’s zijn van nature nieuwsgierige dieren en komen zo af en toe boven water om pols hoogte te nemen.

Geluksmomenten

Geluksmomenten, dat is eigenlijk waar het allemaal om draait. Die speciale momenten die je totaal van je sokken blazen en je bijna doen dansen van geluk. Ik wist dat ik het zien van orka’s geweldig zou vinden. Maar het moment waarop ik ze zag, was nog beter dan ik me van ter voren had kunnen bedenken. De hele ervaring was één groot geluksmoment, die me na terugkomst in de haven letterlijk deed dansen van geluk. Als een kind zo blij. Dagen heb ik op dat ene moment kunnen teren en nog steeds als ik eraan terug denk vult mijn hart zich met geluk en tovert deze ervaring een grote glimlach op mijn gezicht. Wat is de natuur toch mooi.

 

Wil je meer weten over IJsland? Misschien vindt deze blogs dan ook interessant!

20 comments

  1. Super ervaring! Ik herken je gevoel heel goed. Orka’s heb ik helaas nog niet mogen spotten (staat wel op mijn wensenlijst), maar wel dolfijnen en walvissen. Ah prachtige dieren zijn het en dit soort ervaringen zijn echte geluksmomentjes. En ik vind een kleine orka wel schattig hoor ;)

  2. Prachtig! Dit was ook één van mijn allermooiste reismomenten, maar dan bij de Lofoten in Noorwegen. We wisten niet dat er een hele groep orka’s waren, en toen we die zagen kon ik mijn geluk niet op. Ik zou dat heel graag nog eens willen meemaken. Orka’s zijn al sinds jongs af aan één van mijn lievelingsdieren, dus ik was heel gelukkig :D

  3. Ohh gaaf!! Wij zijn ook in IJsland geweest en hebben er bij Husavík bultrug walvissen van héél dichtbij gezien. Orka’s staan nog op de wishlist ;-) en na het lezen van jouw blog helemáál! Vet hoor..

  4. Gaaf hoor! Dit zinnetje is heel herkenbaar: ‘Met mijn walvisavontuur in Sri Lanka nog vers in gedachten, stapte ik niet heel relaxt de boot op. Ook al heb ik er niet zo vaak last van, ik wilde nu koste wat kost voorkomen dat ik zeeziek werd.’ Ik had het nooit, totdat ik walvissen ging spotten op de Azoren… Ik kan nog steeds de filmpjes niet terugkijken, dan word ik alweer misselijk. Tegenwoordig neem ik dus bij elke bootreis pilletjes in (onlangs bij Chalkidiki 2 dagen, en ook eerder dit jaar op Zakynthos en op Malta) .

  5. Gaaf! Dat is iets dat ook nog hoog op mijn lijstje staat ;) Prachtige dieren. Herkenbaar dat voor je uit staren op een boot. Daar heb ik zelf ook last van. Meestal neem ik op een reis genoeg reispilletjes mee zodat ik op een boot er nog snel eentje kan innemen. Er zijn maar weinig dingen vervelender dan zeeziek op een boot zitten terwijl er om je heen orka’s zwemmen die je niet kan fotograferen omdat je dus zeeziek bent. Toch goed gelukt!

    1. Dank je! Dat leek me inderdaad ook het ergste wat me kon overkomen. Groen en geel zien en niet kunnen genieten van de orka’s. Gelukkig is het meer dan goed gekomen!

  6. Oh my goooood! Dit is hoogstwaarschijnlijk één van de top 3 dingen die ik wil doen! Ik wist wel dat ze ook rondom ijsland zaten, maar wist niet dat je ook een whale watching tour kon doen! Ik heb enkele kleine vraagjes, aangezien ijsland toch een pak dichter is dan vancouver haha, weet je toevallig wanneer je zo’n tour kan doen of is dit héél het jaar door? Ik weet dat orca’s aan de west kust in Canada min of meer heel het jaar rond aanwezig zijn. En, heb je ook andere walvissen gespot? Super mooie foto’s trouwens! Moest ook lachen toen ik las dat je heel de boot bij elkaar had geroepen, ik herken mezelf er volledig in haha!

    1. Gaaf he?! Het was zo bijzonder om ze te zien, echt genieten. Er is 1 touroperator waarbij je orka’s kan spotten. Je kunt ze bijna het hele jaar door zien, alleen van half september tot begin november is Laki tours gesloten, dan gaan ze namelijk zelf op vakantie. :) Als het weer het toe laat varen ze de rest van het jaar wel uit. Het blijven natuurlijk wilde dieren, dus de kans is niet honderd procent zeker dat je ze ziet. We hebben ook veel walvissen gespot, humbacks en minky whales. Walvissen kan je in IJsland op veel verschillende plekken zien, wij kwamen ze zelfs al gewoon rijdend in de auto tegen in de fjorden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *