Reykjadalur vallei: wandelen tussen de stoom en warmwaterbronnen

Wandelen door een geothermisch gebied vol stoom, kokende poelen en lichtblauw water. Een avontuur op zich. Combineer dit met een groene vallei, bruine bergen en een warme rivier waarin je heerlijk kan baden en je komt uit bij de Reykjadalur vallei in het zuiden van IJsland. Een perfect gebied voor de wandelaar die ook van ontspannen in weldadige warmwaterbronnen houdt.

Wandelen door de Reykjadalur vallei Ijsland

De Reykjadalur vallei

Op ongeveer een half uur rijden van de IJslandse hoofdstad Reykjavik vind je een natuurgebied waarover in de meeste reisgidsen amper wordt gesproken. Soms wordt er een kleine alinea aan gewijd, maar in de meeste gidsen is het gebied niet of nauwelijks terug te vinden.

Een wandelparadijs dwars door de bergen, langs groene valleien waar de stoom zomaar uit de grond komt en vol kleine poeltjes met een melkblauwe kleur die hun kokende water flink laten borrelen. Een geothermisch gebied wat zicht uit in een lange rivier, verwarmd door de bron, waar je heerlijk in kan relaxen. Voeg hier nog een waterval aan toe en je kan je bijna niet voorstellen dat het natuurgebied maar zo weinig genoemd wordt in de reisgidsen. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Ik stel je graag voor aan een heel fraai stukje IJsland, het natuurgebied Reykjadalur.

geothermische Reykjadalur vallei IJsland

Vallei van de stoom

De Reykjadalur vallei is een geothermisch gebied in het zuiden van IJsland. Letterlijk vertaald betekend Reykjadalur de vallei van de stoom. En stoom is iets wat je overal in het gebied terugvindt. Hoewel het eerste deel van het pad dwars door de bergen loopt, ontvouwt er gaandeweg een groene vallei voor je, vol met warmwaterbronnen, rookpluimen en natuurlijk de warme rivier waar je kunt baden. De vallei ligt vlak bij Reykjavik en is goed te combineren met een bezoek aan het zuiden van IJsland. Omdat de Reykjadalur vallei zo’n mooi gebied is en wij er gewoon heel enthousiast van werden, bij deze even een klein promo praatjes. Dit is waarom je een bezoek moet brengen aan de Reykjdalur vallei.

Rivier Reykjadalur vallei IJsland

Dit heeft de Reykjadalur valley voor je in petto

De prachtige uitzichten, de gekleurde bergen en alle geothermische verschijnselen. De kokende modderpoelen, stoom wat zomaar uit de grond komt. Dikke mist waar je soms doorheen loopt terwijl de wereld voor enkele secondes volledig wit kleurt. Het melkblauwe water van de meertjes wat zo mooi afsteekt met het groen van het mos. Een waterval die al kronkelend zijn weg naar beneden vindt en natuurlijk de warme rivier. Die zo uitnodigend is, dat je het wilt proberen, met wat voor weer dan ook. Even helemaal bijkomen in het warme water, genietend van de omgeving om je heen. Een echte IJslandse ervaring.

warmwaterbron Reykjadalur vallei IJsland

warm water rivier Reykjadalur IJsland

Zwemmen in de warme rivier van Reykjadalur valley

De ultieme beloning na een uur vrijwel bergop te hebben gelopen komt in de vorm van de warme bronnen van Reykjadalur. Aan het eind van de vallei stroomt namelijk een rivier, die ontspringt aan een warmwaterbron. Het is een beetje onwerkelijk om midden in de natuur je badkleding aan te trekken en het warme water in te gaan, maar het is een weldaad voor je lichaam. Een unieke ervaring, waar (bijna) geen wellness tegenop kan.

Heel preuts moet je niet zijn, er zijn hier geen kleedkamers. Wel vind je verschillende schotten waarachter je je kan omkleden. Zet je spullen aan de kant en hup, het water in! Hoe dichterbij de bron je komt, hoe warmer het water. Voel wat voor jou een prettige temperatuur is en zoek een fijn plekje uit in de rivier.

warmwaterbronnen Reykjadalur vallei IJsland

Vanuit de warmwaterbronnen kijk je uit op de rest van de rivier en in de verte zie je de stoom uit de grond omhoogkomen. Een bijzonder mooi gezicht en daarnaast is het badderen in het warme water, zo midden in de natuur gewoon heel leuk om te doen. Dus, vergeet vooral niet je zwemkleding mee te nemen!

Helemaal enthousiast geworden? Neem dan vooral eens een kijkje bij ons overzicht met de leukste warmwaterbronnen IJsland. Allemaal door onszelf uitgeprobeerd en grondig getest. :)

bergen van de Reykjadalur vallei IJsland

Uitzicht over de Reykjadalur vallei IJsland

Wandelen in de Reykjadalur vallei

De wandeling tot de rivier bedraagt zo’n 3.5 kilometer. De heenweg is voornamelijk bergop, waardoor je het al snel erg warm krijgt. Houd daar rekening mee, wat betreft welke jas je meeneemt. De terugweg gaat via hetzelfde pad, maar ook dat is niet verkeerd. Van deze natuur wil je best nog even wat langer genieten!

Liever niet wandelen? Kies dan voor de mountainbike. Je moet hiervoor wel over de juiste skills beschikken, het is geen makkelijk parcours. Maar voor iemand met een gezonde dosis moed en de nodige ervaring is het wel een prachtige omgeving om in te mountainbiken.

Lees alle artikelen over IJsland >>>

Tagged: ,

6 comments

    1. Het is – denk ik – mijn favoriete land van Europa. Of dat weet ik eigenlijk wel zeker. Elke keer gaat mijn hart er weer sneller van kloppen. De bizarre schoonheid van het land is echt fantastisch.

  1. De natuur blijft toch indrukwekkend om te zien…zeker op zo’n plek waar de stoom uit de bodem komt. Lijkt me heerlijk om in zo’n warmwaterbron te springen. Lekker in de frisse buitenlucht! Leuke tip!

  2. Ik dacht dat wij hier ook geweest zijn, maar toch niet. Wel vonden we andere geothermische gebieden vlakbij de luchthaven, vol stoom en kleurige pools. Maar dit gebied met een warme bron, daar had ik ook wel van willen genieten! We moeten echt eens terug ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *