Golden Circle tour IJsland

De uitgebreide en alternatieve Golden Circle route in IJsland

Indrukwekkende watervallen, schitterende nationale parken en spuitende geisers. Een korte samenvatting van wat je tijdens je bezoek aan de IJslandse Golden Circle kunt tegenkomen. Voeg hier wandelen tussen de rookpluimen, het beklimmen van een krater en ontspannen in natuurlijke warmwaterbronnen aan toe en je komt uit bij de uitgebreide, deluxe en alternatieve versie van de Golden Circle. Een route waarbij je net wat meer van het IJslandse landschap en bezienswaardigheden kunt genieten.

Bezoek IJslands Golden Circle

De bekendste en meest bezochte bezienswaardigheid van IJsland is de Golden Circle, een route langs verschillende hoogtepunten van het land, niet ver van Reykjavik. Ideaal als je een korte trip naar IJsland hebt gepland en je veel van het land wilt zien. Verblijf je wat langer in het land, ook dan mag je een bezoek aan de Golden Circle niet missen. Bezienswaardigheden zoals de geisers en de Gullfoss waterval zijn echte IJslandse iconen.

Er zijn veel georganiseerde excursies die vanaf Reykjavik je in een dag de Golden Circle laten zien, maar veel leuker is het natuurlijk om deze rit met je eigen auto af te leggen. Zelfs al ben je maar een paar dagen voor een stedentrip in de hoofdstad, ook dan is het huren van een auto zeker het overwegen waard.

Bezoek Golden Circle tour IJsland

De uitgebreide, deluxe en alternatieve Golden Circle tour

De klassieke Golden Circle IJsland route brengt je langs drie bijzondere hoogtepunten: Pingvellir National Park, de geisers en de waterval Gullfoss. Een prachtige route met bijzondere IJslandse highlights. Wil je wat meer van de regio zien, dan kun je ook kiezen voor de uitgebreide, deluxe en alternatieve versie van de Golden Circle. Een gevarieerde route waarbij je een krater beklimt, wandelt tussen de stoompluimen en ontspant in een natuurlijke warmwaterbron. De Golden Circle is al prachtig, maar het kan zelfs nog mooier!

1 Of 2 Dagen uitrekken voor de Golden Circle route?

De Golden Circle route is ongeveer 100 kilometer lang en is in 1 dag goed te doen. Wil je echter wat meer tijd doorbrengen in dit gebied, dan kan ik je aanraden om een overnachting in te plannen en 2 dagen in de Golden Circle regio te besteden. Een voordeel hiervan is dat je meer tijd hebt om op je gemak het Pingvellir National Park te verkennen, te wandelen, extra stops te maken en te genieten van een warmwaterbron die je onderweg tegenkomt. Kortom, je kan kiezen voor een uitgebreide deluxe versie van de Golden Circle. Deze regio heeft meer te bieden dan alleen de bekende highlights en het is fijn om deze op je gemak te verkennen.

Zo ontloop je de meeste drukte

Een mooie bijkomstigheid is dat je er op die manier er ook wat meer voor kunt zorgen dat je de drukte ontloopt. De Golden Circle ligt dicht bij Reykjavik en de meeste bezoekers verblijven maar 1 week in IJsland. En wat doe je als je zo kort in IJsland bent, zeker als het je eerste bezoek aan dit land is? Juist, je kiest voor de Golden Circle omdat het goed te bereiken is en je in 1 dag vele hoogtepunten kunt zien. Door bijvoorbeeld dicht bij de geisers te logeren, heb je ze ’s ochtends en ’s avonds helemaal voor je alleen. En dat is toch wel heel tof. Wij verbleven in het Littli Geyser Hotel, een prima accommodatie met lekker ontbijt en op loopafstand van de geisers.

Kortom. 1 Of 2 dagen voor de Golden Circle. Het kan allebei. Het is maar net wat je wilt doen en hoeveel tijd je te besteden hebt. IJsland is groot en het liefst wil je waarschijnlijk zoveel mogelijk van het land zien. Maar heb je wat meer tijd, dan is een 2-daags bezoek aan de Golden Circle zeker aan te raden.

Uitzicht over Pingvellir National Park IJsland

Wandelen door Pingvellir National Park Golden Circle IJsland

Golden Circle: Pingvellir National Park

Al op 25 kilometer van Reykjavik, en daarmee je eerste stop tijdens je uitgebreide Golden Circle tour, vind het Pingvellir National Park. Pingvellir is IJslands eerste natuurgebied wat bekroond werd tot UNESCO-werelderfgoed. En terecht, de natuur is hier waanzinnig mooi. Watervallen, canyons, spectaculaire wandelroutes en waanzinnige uitzichten over Pingvellir en het meer.

Sifra kloof IJsland

De sifra kloof

Een heel bijzonder stukje IJsland vind je in de Sifra Kloof. Hier komen namelijk de tektonische platen van Noord-Amerika en Europa samen. Precies in deze kloof. Het water is hier zo ontzettend helder, dat je ze gewoon kunt zien liggen. De kloof, de prachtige omgeving en het idee dat hier deze twee platen bij elkaar komen is heel indrukwekkend. Wil je de tektonische platen van nog dichterbij bewonderen, je kunt hier ook onder begeleiding snorkelen. Klein detail, het gletsjerwater is ijskoud, maar met wetsuit en een kleine dosis stoerheid wel goed te doen.

Hou de bewegwijzering goed in de gaten. De Sifra kloof staat alleen met een klein bordje aangegeven. Je bent er zo voorbij. Kom je vanaf de richting van Reykjavik en is Pingvellir National Park je eerste stop, dan vind je de afslag naar Sifra net als je voorbij Pingvellir rijdt. Zeker een stop waard.

Trouwens, het water van het meer van Pingvellir is zo schoon, dat je het zo kan drinken. Probeer het maar eens!

Geisers-IJsland

IJsland-geisers

Golden Circle: spuitende Geisers

Next stop: de geisers. Een bijzonder natuurverschijnsel gelegen in het geothermische dal van Haukadalur. Er zijn in dit gebied een aantal geisers te bewonderen, waarvan er maar 1 consequent elke 5 minuten spuit. Als toeschouwer zie je hoe het water begint te borrelen, zich terugtrekt om vervolgens het kokendhete water 20 meter de lucht in te spuiten. Het is een prachtig gezicht.

Een actieve geiser, die maar zelden uitbarst is de Great Geysir. Gezegd wordt dat hij maar eens in de 5 jaar zijn kunsten laat zien, maar als hij spuit dat kan het water tot wel 120 meter hoog komen. Of hij ooit nog tot een eruptie komt is door de veranderingen in de geothermische activiteit maar de vraag. Hou in ieder geval een klein oogje in het zeil, want als je deze geiser ziet spuiten, dan heb je iets heel unieks meegemaakt.

Zo bezoek je de geisers zonder hordes toeristen

De geisers zijn verreweg de meeste bezochte bezienswaardigheid van de Golden Circle. Ze vallen tegenwoordig helaas wel echt in de categorie toeristische attractie, compleet met 3 restaurants, souvenirshops en touringcarbussen. Kort samengevat, het is hier behoorlijk druk. Toch zijn de geisers een prachtig natuurfenomeen, wat je absoluut wilt zien. Een tip om de drukte te ontlopen is om de geisers voor 10.00 uur of na 16.00 uur te bezoeken. De touringcars met dagjes mensen uit Reykjavik zijn er dan niet, en dat scheelt een hoop. Wil je de geisers helemaal voor jezelf, blijf dan overnachten in het Litli Geysir Hotel op loopafstand van de geisers. Op die manier ontloop je al het toerisme. Wij vonden het Little Geysir een heel fijn hotel om te overnachten. Mooie kamers, een lekker ontbijt en dat alles voor een voor IJslandse begrippen hele fijne prijs.

Gullfoss waterval IJsland

Gullfoss waterval IJsland

Golden Circle: de spectaculaire Gullfoss

Niet ver van de geisers vind je de spectaculaire waterval Gullfoss, één van de parels van de Golden Circle. Op het moment dat je de waterval nadert hoor je in de verte al het geraas en het gekletter van water wat met flinke kracht naar beneden dondert. Gullfoss is niet alleen een van de mooiste watervallen van IJsland, het is ook zeker een van de indrukwekkendste. Met een grote snelheid en immense kracht stroomt het water 32 meter naar beneden, waarna het zich een weg baant door de zwarte kloof.

In welk jaargetij je de waterval ook bezoekt, het blijft een prachtig gezicht. In de winter is Gullfoss omlijst door lagen sneeuw en ijs, in de zomer wordt de waterval dikwijls vergezeld door verschillende regenbogen. Ook tijdens je bezoek aan de alternatieve Golden Circle is Gullfoss een echte must see.

Krater van Kerid Golden Circle IJsland

Beklim de Kerid krater

Wandelen op de top van een krater, een inactieve vulkaan, is een bijzondere ervaring. De krater van Kerid is een heel fraai exemplaar, compleet met groen kratermeer en spectaculaire uitzichten over de weide omgeving.

De krater van Kerid is een van de weinige natuurlijke bezienswaardigheden waarvoor je entree moet betalen. Het zijn geen grote bedragen en met de opbrengst worden de wandelpaden op de vulkaan onderhouden.

Zwemmen in de Secret Lagoon IJsland

Warmwaterbronnen van the Secret Lagoon IJsland

Secret Lagoon & het geothermische gebied van Flúdir

Allang niet zo secret meer zijn de warmwaterbronnen van de Secret Lagoon. Toch is het een fijne toevoeging aan de deluxe, uitgebreide of alternatieve versie van de Golden Circle route. De Secret Lagoon ligt midden in een geothermisch gebied, omringd met kokende waterpoelen, waardoor er over de hele warmwaterbron een soort van constante mist hangt, wat de Secrect Lagoon extra mysterieus maakt.

Als je een roadtrip maakt door IJsland dan kies je uiteraard voor een actieve vakantie. Ook in de Golden Circle is er ontzettend veel te zien en te doen. Soms is een korte, ontspannende break gewoon even heel lekker. Je lichaam tot rust laten komen in een van de warmwaterbronnen die het land rijk is. Genieten in een hotspring, te midden van de natuur. Hoe fijn is dat.

En alhoewel de Secret Lagoon geen goed bewaard geheim meer is, kan je het nog totaal niet vergelijken met de hype en drukte rondom de Blue Lagoon. De Secret Lagoon is basic, met een in verhouding prima entreeprijs en het is gewoon een heel lekkere plek om even te ontspannen tijdens je bezoek aan de Golden Circle.

Smaakt een bezoek aan de Secret Lagoon naar meer? Dit zijn de leukste en mooiste warmwaterbronnen van IJsland.

Uitgebreide deluxe alternatieve route Golden Circle IJsland

De Golden Circle route

Met een klein beetje gevoel voor richting is de Golden Circle prima te rijden. De route is niet echt moeilijk, de verschillende bezienswaardigheden staan goed aangegeven en Google maps werkt hier prima. Verlaat de ringweg om via de 36 richting Pingvellir National Park te rijden. Vanaf hier kan je de 37 en de 35 aanhouden naar de volgende twee stops op de route, de geisers en de Gulfoss waterval. Voor een paar uurtjes ontspannen in het warme water van de Secret Lagoon neem je de afslag naar de 30 om als laatste stop voor terugkeer naar Reykjavik de Kerid krater te beklimmen. Uiteraard kan de Golden Circle route ook andersom gereden worden.

Geothermische gebieden Golden Circle

Buitenaardse landschappen & de uitgebreide Golden Circle tour

IJsland is een land met buitenaardse landschappen die je nergens anders ter wereld op die manier zult tegenkomen. Het is dan ook best lastig om keuzes te maken wat je wel en niet gaat doen. De Golden Circle is een goede manier om IJsland beter te leren kennen. In een afstand van 100 kilometer vind je verschillende hoogtepunten zoals de geisers en de spectaculaire Gullfoss. Kies je voor een uitgebreide, deluxe en alternatieve versie, voeg dan zeker een bezoek aan de Kerid krater (een van de mooiste kraters die je kunt beklimmen in IJsland) en de Secret Lagoon toe aan je programma.

Mochten je nog toevoegingen hebben voor de uitgebreide versie van de Golden Circle, let me know! IJsland inspiratie is altijd van harte welkom.

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook, Instagram & Pinterest.

Tagged: , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *