Op safari in Sri Lanka: 4 Nationale Parken Sri Lanka die je gezien moet hebben

Op safari Sri Lanka is een heel goed idee. Sri Lanka is maar 1,5 keer zo groot als Nederland, maar toch telt het land opvallend veel nationaal parken. Tijdens onze reis door Sri Lanka bezochten we er maar liefst vier, allemaal erg de moeite waard! Daarom hierbij, 4 nationaal parken die je eigenlijk niet mag missen tijdens je verblijf in Sri Lanka!

Sri Lanka, Wilpattu

Op safari in het Wilpattu National Park

We beginnen meteen met één van de bijzonderste nationaal parken van Sri Lanka, Wilpattu Nationaal Park! Een tijd lang is dit nationaal park bijna niet toegankelijk geweest voor toeristen, dit had alles te maken met de heersende burgeroorlog tussen de Tamils en de regering. Wilpattu ligt namelijk in het gebied waar de Tamils leven en daardoor was het niet veilig om hier naartoe af te reizen. Tegenwoordig is de rust en vrede weer terug gekeerd in dit gebied. Inmiddels beginnen de toeristen dit park ook weer te vinden, maar je zult nooit meer dan een handvol jeeps aantreffen in dit park. En dat is zeer weinig, als je bedenkt dat dit Sri Lanka’s grootste nationaal park is. Wilpattu is echt een prachtig park en een absolute aanrader voor een perfecte safari in Sri Lanka.

Nationaal parken Wilpattu luipaard

Tijdens je safari is de kans groot om een luipaard te spotten. Dit was ook de voornaamste reden voor ons om dit park te bezoeken. Ik wilde zo graag een luipaard zien! En dat is gelukt! Van heel dichtbij hebben we dit prachtige en gracieuze dier kunnen bewonderen. Om stil van te worden. Het luipaard was ook erg geïnteresseerd in ons, hij kwam tot drie meter afstand naar ons toe lopen, bekeek ons aandachtig en liep daarna relaxed verder. Naast luipaarden vindt je in dit park ook veel vogels, pauwen, samba deers, apen, buffels en krokodillen. Ook schijnen er slot beren te wonen, maar die hebben wij niet gezien. In het Tamil betekend Wilpattu “tien meren” en dat is dan ook precies wat zo kenmerkend is aan dit park. Je vindt in het park veel meren en moerassen. Een prachtig park met een geweldige populatie wildlife. En samen met Yala is Wilpattu dé plek om luipaarden te spotten!

Nationaal parken Sri Lanka

Het olifantenpark Minneriya National Park

Olifanten, zover het oog kan zien! Dat is waar Minneriya om bekend staat, het is van alle nationaal parken in Sri Lanka misschien wel de beste optie om olifanten te zien. En niet eentje, maar echt honderden! Ik heb zelden zoveel olifanten bij elkaar gezien. Vanaf de ingang rij je via een stoffige weg het nationaal park in, de weg leidt je midden door het bos, naar de grote groene vlaktes. Daar op het gras, aan de rand van het meer, staan honderden olifanten te grazen en water te drinken. Sommige nemen zelfs een bad. Er zijn opvallend veel baby olifantjes. De motoriek van hun slurf ontbreekt nog een beetje, en dat is een schattig gezicht. Stel je voor, badende, grazende en spelende olifanten in het avondzonnetje, in een bijzonder mooie, groene omgeving. Een prachtig gezicht! Dit prachtige park heeft één minpuntje en dat is de drukte. Je bent bepaald niet de enige jeep die de olifanten wilt bewonderen, de rij voor de ingang van het park is lang. Toch maken de grote kuddes olifanten dat ruimschoots goed en is dit park zeker een bezoek waard!

Direct naast Minneriya National Park ligt het Kaudulla National Park. Ook dit park staat bekend om zijn grote hoeveelheden olifanten. Bezoek een van deze natuurgebieden en je spot ze gegarandeerd.

Over olifanten gesproken, soms duiken er prachtige filmpjes op van ontmoetingen van olifanten onderling. Lies van het blog Lies rond de wereld, legde zo’n bijzondere ontmoeting vast op camera. Mocht je het leuk vinden, je vindt de volledige film op haar website.

Uda Walawe - Sri Lanka

Udawalawe National Park: Sri Lanka meets Africa

Udawalawe nationaal park heeft wel iets weg van de savannah, zoals je die vindt in Afrika. Het is een bijzonder mooi park, een park wat zorgt voor een glimlach op je gezicht. Wat mij betreft een absolute must do! Er leven in het park ongeveer 600 olifanten, meestal in groepen van 50. Doordat het park eigenlijk één grote vlakte met meren en waterpoelen is, is het vrij makkelijk om wildlife te spotten. De chauffeurs van de jeeps zijn hier uitstekend en bij het entree geld voor het park zit een gids inbegrepen. Dit heb je bij de andere parken niet en je betaald ten opzichten van de andere parken ook niet meer entree geld. Het leuke van dit park is dat je de olifanten van heel dichtbij kunt zien. Bij ons staken ze zelfs net voor onze jeep de weg over! Naast heel veel olifanten zagen we ook honderden buffels al badend in het water, vogels, marters, mangoest, hagendissen en schildpadden. De natuur hier is werkelijk waar zo adembenemend mooi, dat dit alleen eigenlijk al een bezoek aan dit park waard is.

Sri Lanka - Yala

Safari Sri Lanka: Yala National Park

Om 05.30 uur sta je bij de ingang van het nationaal park en dan staan er al minstens 20 jeeps voor je in de rij. Om maar niet te spreken van de hoeveelheid jeeps die inmiddels achter je in de rij staan. Dit is meteen het grootste minpunt van Yala national park. Het is toeristisch. Het meest bezochte safari park van het land en dat zie je duidelijk terug in de hoeveelheid jeeps. En als we eerlijk zijn, maakt dat de ervaring net iets minder. Yala is wel een heel mooi park. Prachtige landschappen en het grenst aan de zee. Wat spectaculaire plaatjes oplevert. Yala is ook hét park voor het spotten van luipaarden. Het geluk was met ons, want voor de tweede keer tijdens de vakantie zagen we een luipaard! Dit keer in een boom. We waren er als eerste bij, waar we veel mazzel mee hadden. Na ons kwamen alle andere jeeps en mochten de mensen om de beurt even kijken om vervolgens weer plaats te maken voor een andere jeep. Begrijp je waarom wij Yala daarom net iets minder vonden? Het is wel een perfect park als je veel verschillende dieren wilt zien, wij zagen naast het luipaard ook olifanten, herten, buffels, krokodillen, samba deers, marters, mangoest en heel veel verschillende vogels. Ben je in de buurt, dan zou ik Yala national park zeker niet overslaan, maar dan zou ik je wel aanraden om het te combineren met een ander nationaal park, zoals Udawalawe, wat in verhouding vlak in de buurt ligt.

Meer inspiratie Sri Lanka

Ga jij binnenkort naar Sri Lanka en ben je opzoek naar meer inspiratie? Lees dan welke stranden van Sri Lanka je moet zien, wat je mag verwachten van het platteland van Sri Lanka en welke tips voor accommodatie en restaurantjes wij te vergeven hebben. Laat je inspireren door onze vakantiefoto’s van Sri Lanka.

5 comments

  1. Mooi! Komende zomer ook naar Sri Lanka. Minneriya staat zeker op het programma en misschien Udawalawe, die enorme olifanten vond ik in Zuid-Afrika ook zo indrukwekkend en hier moeten we die toch wel kunnen spotten lijkt me zo. Voor Minneriya is het zo te lezen een goed idee om vroeg te komen, qua drukte.

    1. In zowel Minneriya als Udawalawe zijn olifanten moeilijk te missen! :) Ik zou het je zeker aanraden om lekker vroeg te vertrekken richting Minneriya, zo ben je inderdaad de drukte voor. Dat maakt de ervaring extra bijzonder! Veel plezier in Sri Lanka!

  2. nog tips hoe naar wilpattu te reizen en waar te verblijven. Vind het wat lastiger terug op het internet omdat de meesten daar niet heen gaan.
    Hebben jullie een halve of hele dag safari gedaan daar?

    1. Hoi Stefanie. Leuk dat je ook overweegt om naar Wilpattu te gaan. Ik heb er een heel artikel over geschreven, met allemaal handige informatie. https://www.chitaltravels.nl/safari-wilpattu-nationaal-park-sri-lanka/ Er zijn verschillende manieren om naar Wilpattu te reizen, met bijvoorbeeld een taxi of met de bus. Wij hebben de bus genomen vanuit Negombo en het laatste stuk naar het park hebben we met een tuktuk afgelegd. Was echt prima te doen en niet moeilijk om te regelen. We sliepen in het Green Sapphire Holiday Resort (dit is hem: https://www.booking.com/hotel/lk/green-sapphire-holiday-resort-wilpaththu-pahala-maragahawewa.nl.html?aid=1496775;sid=93c0f1e7da2bdafce060608568bbd8e0;dist=0&group_adults=1&keep_landing=1&no_rooms=1&sb_price_type=total&type=total& ) en dat was echt een fijne accommodatie om te verblijven. Wij hebben gekozen voor een halve dag safari, waarbij we na een half uur al het eerste luipaard zagen vanaf ongeveer 4 meter afstand, zonder andere jeeps eromheen. Ontzettend gaaf om mee te maken! Wilpattu is een prachtig park en nog veel minder toeristisch dat bijvoorbeeld Yala en dat vind ik toch wel echt een groot pluspunt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *