Strand Yala National Park Sri Lanka

Yala National Park | Wel of niet doen?

Als je zoekt op safari en national parken in Sri Lanka dan is Yala National Park de eerste die naar boven komt. En terecht, het park is namelijk dé plek in Sri Lanka voor het spotten van luipaarden. Geen goed bewaard geheim, want bijna iedere reiziger zet een safari in Yala National Park wel op zijn lijst met favoriete bezienswaardigheden en must do’s. Wat resulteert in veel toeristen en files voor de ingang van het park. Waardoor de volgende gedachte komt bovendrijven: Wil je Yala National Park nog wel bezoeken? Hieronder lees je het antwoord op de vraag “Yala National Park, wel of niet doen”.

Yala National Park, de beste plek voor het zien van luipaarden

Het bekendste nationaal park van Sri Lanka is zonder twijfel Yala National Park. Makkelijk te bereiken, maar vooral bekend omdat dit de beste plek in Sri Lanka is voor het zien van een luipaard. Nergens anders in het land leven zoveel luipaarden per km2 als hier. Dat gezegd hebbende is het niet alleen de beste plek in Sri Lanka voor het zien van een luipaard, het geldt ook als een van de beste plekken ter wereld voor het spotten van een luipaard.

Safari Sri Lanka

Yala National Park | De perfecte plek voor het maken van een safari, of toch niet?

Klinkt als de perfecte plek voor het maken van een safari. Vind je niet? Toch heeft Yala National Park ook een keerzijde, wat ervoor zorgt dat een safari in dit park misschien wel net iets minder indrukwekkend is dan in de andere parken. Namelijk de mens. Of in dit geval, hordes toeristen die ’s ochtends vroeg met hun safari jeeps een heuse file vormen van de ingang van het park.

Luipaard Yala National Park Sri Lanka

In de file bij het luipaard

Deze file zet zich vervolgens door bij het luipaard, wat vaak hoog in de boom ligt te slapen. 15 Jeeps die om de beurt een paar minuten mogen kijken om vervolgens weer plaats te maken voor de volgende safari jeep. Wachten op je beurt om het luipaard te zien, het is een complete chaos. De gidsen staan met elkaar in contact, zodat iedereen weet waar je een luipaard kunt spotten. Heel tof natuurlijk, want zo krijgt iedereen de mogelijkheid om het dier te bewonderen. Het nadeel is wel dat ook echt elke jeep in het park bij het luipaard gaat kijken, waardoor er midden in Yala National Park soms kleine verkeersopstoppingen ontstaan.

De dieren zelf lijken er trouwens amper last van te hebben. De twee luipaarden die wij zagen in Yala National Park sliepen gewoon rustig door en trokken zich weinig aan van hun bewonderaars.

Safari Yala National Park Sri Lanka

Maar waarom is een safari in Yara National Park dan toch een echte must do?

Omdat het toch dé plek is in Sri Lanka voor het zien van een luipaard. Het is in Yala National Park bijna gegarandeerd dat je een luipaard ziet (ook al is het natuurlijk nooit 100% zeker, de kans is wel ontzettend groot). En ook al ben je beslist niet de enige toerist, het blijft natuurlijk wel heel speciaal om dit dier in het wild te zien. Rij je verder het park in, weg van de luipaarden (en dus weg van de toeristen), dan zal je merken dat het een stuk rustiger is en ervaar je meer dat echte authentieke safari gevoel. And at last, but not at lest, de natuur in Yala National Park is echt waanzinnig mooi. Direct gelegen aan de Indische oceaan, groene savanne en dichte begroeiing. Het is een prachtige omgeving en naast het spotten van een luipaard al reden genoeg voor een safari door dit natuurgebied.

Yala National Park is al sinds 1938 officieel een National Park en bestaat uit 5 delen die samen ongeveer 130.000 hectare land beslaan. Van deze 5 delen zijn er momenteel 2 open voor publiek en voor het maken van safari’s. We noemden al dat Yala de plek is voor het zien van luipaarden, maar uiteraard leven er nog veel meer dieren in het gebied. Denk maar aan olifanten, beren, samba deer, jakhalzen en krokodillen. Ook vogelliefhebbers zijn in Yala National Park op hun plek, er leven hier maar liefst 215 soorten vogels.

Krokodil Yala National Park

 Een alternatief voor Yala National Park

Past een safari in Yala National Park niet helemaal in je reisplanning of wijk je liever wat meer af van de gebaande paden dan is Wilpattu National Park een goed alternatief. Dit is na Yala de beste plek voor het spotten van een luipaard en door zijn noordelijke ligging veel minder toeristisch. Onthoud wel goed dat de dieren in het park wilde dieren zijn en kunnen gaan en staan waar ze willen binnen het natuurgebied. Dat je het luipaard ook werkelijk gaat zien, gaat altijd gepaard met een grote dosis geluk. Het is niet vanzelfsprekend dat je ze ook werkelijk tijdens je safari tegenkomt.

Nederzetting Yala National Park Sri Lanka

Moraal van het verhaal

De moraal van het verhaal, een bezoek aan Yala National Park is toch wel echt iets wat je wilt doen als je op vakantie bent in Sri Lanka. Het zien van een luipaard is iets magisch en de natuur is hier misschien wel op zijn mooist. En dan neem je soms de vele andere bezoekers en de file voor de ingang van her park maar voor lief.

Strand Yala National Park SRi Lanka

Hoe regel je een safari in Yala National Park

Het regelen van een safari in Sri Lanka is reuze makkelijk. Bijna elk guesthouse heeft zijn eigen safari jeep of kan een safari voor je regelen. Mocht je van A naar B reizen en ’s middags nog een safari willen doen, direct bij de ingang van het nationale park staan ook jeeps voor je klaar.

Voor een safari in Yala National Park is Tissamaharama (met zijn prachtige ligging aan het meer) en Kataragama een prima uitvalsbasis. De jeeps vertrekken ’s ochtends vroeg vanuit de dorpen richting de ingang van het Nationale Park, wat meteen ook het beste tijdstip is voor het maken van een game drive. ’s Ochtends en aan het eind van de middag zijn de dieren over het algemeen op hun actiefst en zijn ze makkelijker te spotten.

Sri-Lanka-meer-Tissamaharama

Overnachten in Tissamaharama, vlakbij Yala National Park

Wij vonden Tissamaharama eigenlijk een hele leuke plek, terwijl het bij lange na niet het meest bruisende dorp van Sri Lanka is. Het heeft wel die authentieke Aziatische vibe, de rijstvelden zijn prachtig en de zonsondergang hier is echt prachtig. Een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan Yala en een fijne plek voor één of twee overnachtingen. Wij hadden een heerlijk verblijf hier en dat kwam mede door onderstaande guesthouses.

Back to basic in een gezellige cabana, midden in de jungle en met uitzicht op het meer van Tissamaharama. Een paradijselijke plek met voldoende, comfort, maar verwacht geen overdreven luxe. Zo zou je LakeSide Cabana Tissamahara kunnen omschrijven. Een echte aanrader, zo vinden de andere gasten ook. LakeSide Cabana wordt beoordeeld met een 9.2 en kost gemiddel €14 euro per nacht, inclusief ontbijt.

Ben je op zoek naar iets meer luxe, een zwembad en een prachtige ligging dan is het Avonil resort Yala een fijne optie. Een prachtige accommodatie met veel comfort voor gemiddeld €43 per nacht.

 

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook, Instagram & Pinterest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *