Oslo, een must see voor de echte Scandinavië liefhebber

Hallo Oslo!

Inmiddels ben ik al heel wat keer in Oslo geweest, of beter gezegd op het vliegveld van Oslo. Oslo is namelijk voor ons de snelste manier om naar mijn schoonouders in Zweden te reizen. Maar in Oslo, de stad zelf, was ik eigenlijk nog nooit geweest. Maf hé? De hoogste tijd om daar verandering in te brengen!

Als echte Scandinavië liefhebster verheugde ik mij erg op mijn eerste kennismaking met de hoofdstad van Noorwegen. En ik kan je vertellen, Oslo stelde zeker niet teleur!

Oslo stedentrip opera
De moderne eye catcher van Oslo

 

Oslo stedentrip oprahuis
Uitzicht vanaf het dak van het operahuis

Operahuset

Klim naar het dak van het 0prahuis! In 2008 werd de bouw van dit moderne gebouw voltooid en sindsdien is het een echte eyecatcher. Het leuke aan dit gebouw, is dat je via een aantal trappen, zo het dak op kan lopen. Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht over het Oslofjord en een gedeelte van de stad. Een mooi uitzicht en wat mij betreft een absolute must do tijdens je bezoek aan Oslo! Heb je last van hoogtevrees, ook voor het operahuis is er plek om te zitten. Een fijne plek voor een kleine picknick met uitzicht op het water!

Oslo Vigelandpark

Het Vigelandpark

Het Vigelandpark (soms ook wel Frognerpark genoemd, vernoemd naar de wijk Frogner waarin het park ligt) bevindt zich net buiten het centrum en is makkelijk per tram of bus bereikbaar. In het park vind je een verzameling van ongeveer 200 honderd beelden van brons, graniet en smeedijzer. Pikant detail, alle beelden zijn beeltenissen van mensen en ze zijn allen naakt. De kunstenaar aan wiens brein de beelden ontsproten zijn is Gustav Vigeland. De beelden zelf, tja, ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden. Het is niet helemaal mijn stijl denk ik. Het geheel is wel prachtig, de tuinen, fonteinen in combinatie met de beelden, heel mooi.

Oslo Slottspark

Het koninklijkpaleis het het Slottspark

Het Noorse koninklijk paleis stamt uit 1824 en is gebouwd door de Zweedse koning Carl Johan. Grappig detail hé? Het paleis wordt nog steeds bewoont, nu door de huidige koning Harald. Het paleis is op een soort van heuvel gebouwd, met daarom heen grasvlaktes en bomen, die samen een park vormen. In het weekend wordt dit park veel gebruikt als ontmoetingsplek voor de inwoners van Oslo. Voetballen, badmintonnen, picknicken en lekker kletsen, daar is het Slottspark dé plek voor in down town Oslo.

Oslo aker brygge
Genieten van de zon, het uitzicht en het eten op één van de restaurant boten

 

Oslo haven
Wachten op de veerboot is lang zo verkeerd nog niet

Aker Brygge

Op deze plek zat vroeger een scheepswerf gevestigd en dat zie je nog goed terug in de architectuur rondom dit gebied. De Aker Brygge heeft een beetje een industriële uitstraling, ik hou hier persoonlijk erg van. In de oude gebouwen van de werf zitten tegenwoordig winkels gevestigd, met letterlijk voor elk wat wils. Aan de buitenkant, langs de boulevard vind je verschillende restaurants, maar ook foodtrucks die wafels en ijs verkopen. Jammer is wel dat hier ook een aantal grote internationale ketens gevestigd zijn. Een goede tip is dan ook i.p.v. op de boulevard zelf, te kiezen voor één van de restaurants die gevestigd zijn op de boten die daar ter water liggen. Het eten was daar erg lekker! Heb je geen zin om te shoppen of om uit eten te gaan, dan nog is de Aker Brygge leuk om te bezoeken, de vibe die er in dit gebied hangt is gewoon erg prettig en je zit direct aan het water. Een klein stukje naast de Aker Brygge vertrekken ook de veerboten naar de nabij gelegen eilanden.

Gewoon een hele mooie stad

Eigenlijk is dat de beste omschrijving, Oslo is gewoon mooi. En divers. De ligging, het water, maar ook zeker de gebouwen. Al lopend kun je veel bezienswaardigheden bezichtigen, de universiteit, het oude theater, de concertzalen, het station en natuurlijk het centrum voor de Nobelprijs. En dit zijn er nog maar enkele. Wat ik zelf nog veel leuker vond, was het gewoon ronddwalen door de stad, zonder heel specifiek naar iets op zoek te zijn. Loop door de niet toeristische straten en ga waar de locals gaan, dan zie je pas echt hoe mooi Oslo eigenlijk is. Een kleine impressie.

Oslo fontein
De stad telt veel fonteinen!

 

Oslo park
Het was een welkome verassing toen we na uren wandelen dit kleine parkje tegen kwamen. Even afkoelen in de schaduw aan de rand van de fontein.

 

Oslo architectuur
Veel gebouwen hebben een soort van statige uitstraling

 

Oslo
En toch zie je naast de strakke lijnen, ook veel ronde vormen terug in de bouwstijl

Shoppen

Ja!! Zeker doen! In de wijken rondom het centrum, dus niet direct in het centrum zelf, vind je veel kleine boetiekjes. In het weekend houden zij vaak een soort van SALE. Op tafels voor de etalage wordt dan de kleding uitgestald die in de aanbieding gaat. Als bijen op de honing komen de mensen hierop af. En eigenlijk begrijp ik dat wel. In Scandinavië is SALE namelijk ook echt SALE. Meestal gaat er minimaal 50% korting af, maar het kan soms zelfs weleens oplopen tot 70%. Ik scoorde hier bijna een Marc Jacobs broek voor 30 euro. Helaas viel de maat wel heel erg klein, zodat ik zelfs met fanatiek lijnen hier nooit in zal passen. Jammer hoor. :)

Verder vind je alle grote Retail merken hier terug. Echt Noors design vind je o.a. bij House of Oslo. De prijzen in Oslo qua shoppen zijn ongeveer gelijk als die in Nederland.

Bygdoy Hukodden strand

Bygdoy

Oslo heeft als stad de perfecte ligging. Oslo ligt namelijk aan het Oslofjord, de stad ligt dus direct aan het water. Wil je even aan de drukte van de stad ontsnappen dan is een bezoek aan het schiereiland Bygdoy echt een aanrader. Je vindt hier een aantal interessante museums als het Kon-Tiki museum, het Farmhuset museum, het Norsk Sjofartsmuseum (scheepsvaartmuseum), het Nors Folkemuseum (volksmuseum) en het Vikingschip museum. Misschien nog wel leuker is het gewoon rondwandelen op het eiland. Er zijn een aantal wandelroutes, die je bijvoorbeeld naar het Hukkoden badestrand brengen. Een fijne plek voor een picknick, kleine BBQ en om te chillen met de locals op het strand.

Dansen tijdens het eerste weekend in juni

De eerste zaterdag van juni staat in het teken van muziek. Door de gehele stad worden podiums opgebouwd waar de hele dag door bands optreden. Ook lopen er door de winkelstraten grote groepen dansers, van traditionele Chinese dans tot swingende Braziliaanse dans moves. Wij waren toevallig juist dit weekend in Oslo, wat een mazzel! Mocht je Oslo in de zomer willen bezoeken, dan is het eerste weekend van juni het overwegen waard!

 

Ook leuk

Ben je net als ik dol op Scandinavië? Dan zijn de volgende blogs misschien ook wel interessant om te lezen.

  • Kopenhagen, 6 redenen waarom deze stad zo ontzettend Hygge is!
  • Stockholm, love at first sight!

 

22 comments

  1. Wat leuk! Ik ben ook gek op Scandinavië, heb ook veel gezien in Noorwegen maar Oslo heb ik gewoon overgeslagen haha. Moet ik de volgende keer echt heen dus! Grappig is dat ik ook Stockholm en Kopenhagen heb overgeslagen… Alleen in Helsinki ben ik geweest. In hartje winter. Heel mooie stad ook.

    1. Mooie reden om een keer terug te gaan naar Oslo! :) Helsinki vond ik ook leuk, maar helaas ben ik daar echt heel kort geweest, maar een paar uurtjes, we moesten daar overstappen voor onze vlucht naar Lapland.

  2. De start van onze Noorwegen-reis was in Oslo, nadat we met de boot vanuit Denemarken waren overgestoken. Het was onze eerste reis met baby en we moesten er allemaal nog even inkomen… vooral ’s nachts zeg maar… Als gevolg van het slaapgebrek hebben we dus behalve het Vigelandpark en een rondje door de binnenstad niet veel van Oslo gezien… vond de sfeer wel erg aangenaam en wil er zeker nog eens terug!

    1. Ik kan me voorstellen dat jullie er even in moesten komen, het reizen met een baby is toch weer helemaal nieuw. De nachten zullen wel heel kort geweest zijn. :) Fijne sfeer hé? Dat vond ik ook één van de leukste dingen van Oslo!

  3. Scandinavië is voor mij nog niet zo bekend. Alleen eens naar Denemarken geweest en naar Stockholm en Helsinki, maar dat is alweer een eeuwigheid geleden. De warme oorden trekken altijd net iets meer. Maar Noorwegen lijkt me wel helemaal geweldig!

  4. Oslo lijkt me super! Ik ben sowieso al fan van Scandinavische steden en dit is de enige belangrijke waar ik nog niet ben geweest… ik ga hem onthouden voor een volgende stedentrip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *