Reis terug in de tijd tijdens je bezoek aan Suomenlinna

Je bezoek aan Helsinki is niet compleet zonder dat je voet aan wal gezet hebt op het eiland Suomenlinna. Laat de drukte van de stad achter je en reis terug in de tijd naar een van de meest bijzondere eilanden van Finland. Terug naar de 18de eeuw, waarbij Suomenlinna werd getransformeerd naar een ware vesting, om het vasteland van Finland te beschermen tegen oorlog en geweld.

Tegenwoordig is het eiland de rust zelve. Het is moeilijk voor te stellen dat dit vredige eiland ooit het toneel was van zware gevechten en hevige bombardementen. Het is nu de ultieme plek om aan de drukte van de stad te ontsnappen, te leren over de Finse geschiedenis en gewoonweg te relaxen en te ontspannen.

 Een klein stukje geschiedenis

Wist je dat Finland ooit deel uit maakte van het Koninkrijk van Zweden? Hoewel het eiland Suomenlinna natuurlijk al jaren bestond, was het in de tijd dat Finland nog bij Zweden hoorde dat er begonnen werd met bouwen van het fort. Dit allen speelde zich af in de 18de eeuw. Langzaam maar zeker veranderde het eiland in een echte vestiging, met als doel Helsinki en Finland te beschermen in tijden van oorlog. Dit met wisselend succes. In 1856 werd de vesting zwaar beschadigd, na drie dagen lang gebombardeerd te zijn. Na deze laatste oorlog werd Suomenlinna gerestaureerd en weer verder opgebouwd. Eigenlijk heeft het fort altijd de naam Sveaborg gedragen, pas toen Finland in 1917 onafhankelijk werd kreeg het eiland de naam Suomenlinna, wat het Fort van Finland betekent. Sinds 1991 behoort het eiland en zijn forten tot het UNESCO Werelderfgoed.

Suomenlinna is trouwens nog steeds bewoond, er wonen maar liefst rond de 800 bewoners op het eiland, die voor hun werk of bezoek aan de stad ook gewoon elke dag de pont naar het vasteland moeten nemen.

De hoofdstraat van Suomenlinna in Helsinki, Finland

Kanonnen op Suomenlinna in Helsinki, Finland

Wat te doen op Suomenlinna

Trek je wandelschoenen aan (gympen voldoen ook prima) en verken het eiland per voet. Er zijn verschillende wandelroutes, die allen prima worden aangegeven op de bewegwijzering. Een route die je langs alle high lights van het eiland brengt is de blauwe route. Een wandelpad welk begint aan de noordkant van het eiland, net voorbij het bezoekerscentrum, en je richting het zuiden leidt. Onderweg kom je alle hoogtepunten van het eiland tegen, zoals de kanonnen, de kerk en de koningspoort.

Maak een korte stop bij het bezoekerscentrum

Maar voor je begint, beng eerst een bezoek aan het kleine bezoekerscentrum. De medewerkers staan je graag te woord en kunnen je indien nodig nuttige tips geven voor het bezoeken van het eiland. Maar nog handiger, je kunt hier een kaart van het eiland ophalen. De kaart staat vol met handige informatie en nog beter, een plattegrond van het eiland. Je vindt het bezoekerscentrum vlakbij de aanlegsteiger van de veerdienst.

Bezoek een museum

Museumliefhebbers kunnen op Suomenlinna hun hart ophalen, op het eiland vind je namelijk maar liefst zes museums! Waaronder het uitstekende Suomenlinna Museum, gevestigd in een prachtig gebouw waar oude elementen perfect gecombineerd zijn met de moderne bouwstijlen. Uiteraard draait het bij een museum vooral om de inhoud en ook hierin stelt het museum niet teleur. Het Suomenlinna Museum is een historisch museum en verteld de geschiedenis van het eiland vanaf het ontstaat tot hedendag.

Ook leuk om te bezoeken is het Toy Museum. Een overzicht van Fins speelgoed vanaf het begin van de 19de eeuw tot ongeveer 1960. Het is grappig om te zien hoeveel speelgoed wel niet gebaseerd is op het bekendste dier van Finland. De eland komt echt in allerlei vormen en maten voorbij. Ook niet geheel onbelangrijk, dit museum verkoopt in hun café echt heerlijke cake!

De kerk als vuurtoren

Breng een bezoek aan de oorspronkelijk Russisch orthodoxe kerk. Het bijzondere van deze kerk is, dat het gebouw sinds zijn ontstaan verschillende godsdiensten en functies heeft gekend. Hoe vaak kom je nu tegen dat de kerk ook dienst doet als vuurtoren? Vast niet zo vaak. Hier op Suomenlinna wel, de kerk doet zelfs tot heden ook dienst als vuurtoren.

The Great Courtyard

Bezoek tijdens de wandeling de Great Courtyard, het centrale plein van het eiland. Op het plein vind je ook de tombe van Augustin Ehrensvärd, de architect die het fort Suomenlinna ontworpen heeft.

De vestigingsmuur van het eiland Suomenlinna in Helsinki, Finland

Bezoek een van de oudste droogdokken ter wereld

Struin rond op een van de oudste werkende droogdokken ter wereld. Deze droogdok is al in gebruik vanaf 1700. Tegenwoordig worden hier geen schepen meer gebouwd, maar nog wel gerenoveerd.

Voor als je niet precies weet wat een droogdok is, even een korte uitleg. Een droogdok is een werkplaats voor schepen, die onderwater kan worden gezet of juist kan worden doorgepompt. Zodat onder alle omstandigheden aan de boten kan worden gewerkt.

Waan je terug in het verleden bij Kustaanmiekka

Het fjord, de oude kanonnen aan de kustlijn en een prachtig uitzicht over het water. Dit is precies wat Kustaanmiekka je te bieden heeft. Hier weerleven de vroegere tijden. Als je hier rondloopt, is het niet moeilijk voorstellen hoe het vroeger moet zijn geweest. Wat voor rol het fort heeft gespeeld in de verdediging van Finland en de bescherming van zijn inwoners.

Boek een wandel tour

Duik dieper in de historie van het eiland tijdens een gidswandeling. De gids neemt je mee langs alle bezienswaardigheden van het eiland en vertelt honderduit over de geschiedenis van Suomenlinna. Heel interessant als je net wat meer te weten wilt komen over de historie van het eiland. In de zomermaanden worden deze wandelingen dagelijks georganiseerd, na het seizoen vinden alleen tijdens het weekend plaats.

Geniet van het uitzicht

Geniet van het uitzicht. Vanaf de muren van het fort heb je een geweldig uitzicht over zee en de rest van het eiland. Zeker met mooi weer, plof neer in het gras en geniet een tijdje van de omgeving om je heen.

Drink koffie bij Café Vanille

Er zijn verrassend veel restaurants en cafés te vinden op het eiland. Een leuke optie is Café Vanille. Dit gezellige café vind je aan de hoofdweg, gevestigd in een beetje vaal roze gekleurd houten huisje. Probeer vooral naast de koffie, de huisgemaakte cake.

Het forteneiland Suomenlinna in Helsinki Finland
The photo archives of the Governing Body of Suomenlinna/Suomen Ilmakuva Oy

How to get there

Suomenlinna bezoeken? Zeker doen! Het eiland is alleen te bereiken met de veerboot die dagelijks vanuit de haven van Helsinki vertrekt. In het hoogseizoen zijn er wel tot vier afvaarten per uur, terwijl de boten in het naseizoen maar een keer per uur varen. De overtocht bedraagt ongeveer twintig minuten. Geen vervelende bezigheid, want vanaf de boot heb je een mooi uitzicht op de stad en de omliggende eilanden.

De veerboot naar het eiland maakt deel uit van Helsinki´s openbaarvervoernetwerk, de HLS. Heb je een meerdaags openbaarvervoerticket, dan kan je deze ook voor de overtocht gebruiken. Zo niet, dan koop je je tickets bij de pont. Dit doe je via een van de twee ticketmachines. Hou er wel rekening mee dat het kopen van een kaartje via de ticketmachines enige tijd in beslag neemt. Aangezien er meestal een groot aantal mensen de boot richting Suomenlinna willen nemen, is het raadzaam om ruim van tevoren aanwezig te zijn.  Anders heb je de kans dat je niet op tijd een kaartje hebt bemachtigd en de overtocht mist. Een retourticket naar eiland kost €5,-.

The photo archives of the Governing Body of Suomenlinna/Dorit Salutskij

Bezoek Suomenlinna tijdens de verschillende seizoenen

Het forteneiland is het hele jaar door geopend voor publiek. Elk jaargetijde heeft zijn eigen charmes. Zo oogt het eiland tijdens de zomermaanden lieflijk en groen en is het in de winter bedekt met een dikke laag sneeuw. Trek voor je bezoek aan Suomenlinna zeker een dag uit. Die tijd heb je echt wel nodig voor het verkennen van het eiland, het bewonderen van het fort, een bezoek aan het museum en een drankje bij een van de fijne kleine restaurants.

 

Wat denk je, zal jij een bezoek brengen aan Suomenlinna tijdens je bezoek aan Helsinki?

 

Op zoek naar meer Scandinavië inspiratie? Dan vind je deze blogs vast ook leuk.

 

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook Instagram.

32 comments

 1. Denk als je dan toch in de buurt ben dit gelijk mee te pakken. Elke stad/land heeft een stuk geschiedenis en dat is zo mooi om te ontdekken. Dus ja zeker dan ik deze plek bezoeken.

 2. Wij waren slechts een dag in Helsinki en hadden dus geen tijd om naar het eiland Suomenlinna te gaan. Ik zie wel dat we iets gemist hebben. Wat een prachtige historische plek! Ik wil sowieso een keer terug, dan kunnen we deze plek mooi meenemen.

  1. Wat leuk dat je het toen al bezocht hebt. Aan de huizen te zien, denk ik dat het er nog steeds hetzelfde uitziet. Het moet inderdaad wel heel mooi geweest zijn met al die herfstkleuren!

 3. Jaaa hier ben ik ook geweest. Mijn ex heeft een half jaar in Helsinki gestudeerd en toen zijn we ook hier geweest toen ik hem opzocht. Vond het een hele indrukwekkende plek!

 4. Goh, ik ben wel in Helsinki geweest maar hier had ik dus nog nooit van gehoord. Dat lijkt me een mooie plek voor een wandeling. En bijzonder voor de inwoners om daar te wonen, al zal die boot na een tijdje -als je hem dagelijks moet nemen- natuurlijk wat minder bijzonder zijn.

  1. Ik denk inderdaad dat als je er zelf zou wonen dat je die boot op gegeven moment wel zat bent. Hij gaat namelijk niet constant, dus je moet altijd plannen hoe laat je weer naar huis gaat. Het lijkt me vooral lastig voor jongeren die een avondje willen gaan stappen. :)

  1. Als je echt cultuur wilt opsnuiven en je wilt verdiepen in de Finse geschiedenis, dan is dit eiland een goed beginpunt. En daarnaast is het ook nog eens een ontzettend fijne plek om rond te wandelen!

 5. Forten zijn altijd de moeite waard om te bezoeken ;) Zeker als ze wat groter zijn en je nog iets van de geschiedenis kan zien. Het moet vroeger indruk gemaakt hebben op vijanden, dat kan niet anders. Dat doet het nu al, terwijl ik er alleen maar een paar foto’s van zie.

  1. Dat ben ik helemaal met je eens. Forten zijn altijd de moeite waard om te bezoeken. Suomenlinna heeft heel lang stand kunnen houden in de oorlog, het moet zeker een grote indruk gemaakt hebben op de vijanden. Moeilijk te veroveren en iedereen wilde het graag hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *