Op safari in Amboseli Nationaal Park – Kenia

Nog voordat we bij de toegangspoort van Amboseli zijn aangekomen worden we al verwelkomt voor een groep grazende zebra’s. Gewoon langs de kant van de weg, of het de normaalste zaak ter wereld is. De zebra’s kijken niet op of om en lijken totaal gewend te zijn aan het geluid van onze auto. We rijden verder en al snel zien we boven het struikgewas de hoofden van drie giraffe uittorenen. Een groep zebra’s en drie giraffe, gespot voordat we nog überhaupt de ingang van het park gepasseerd zijn. Kan het nog beter? Yes it can.

Giraffe op de savanne in Amboseli nationaal park Kenia

Mount Kilimanjaro in Amboseli Nationaal Park Kenia

Amboseli Nationaal Park

In Kenia vind je veel natuurreservaten en nationale parken. De bekendste parken van het land zijn toch wel het op de grens met Tanzania gelegen Masai Mara, Tsavo East met zijn rode olifanten, het grootste park van Kenia Tsavo West en Amboseli. Wat Amboseli Nationaal Park nu zo bijzonder maakt, naast zijn geweldige populatie wildlife en prachtige uitgestrekte vlaktes is, zijn ligging. Het park ligt aan de voet van de Mount Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. Tijdens je bezoek aan het park torent deze enorme berg letterlijk boven je uit. Stel je voor, woeste savanne begraasd door een grote kudde olifanten met op de achtergrond de met sneeuw bedekte toppen van de Mount Kilimanjaro. Het perfecte plaatje. En dan niet alleen op de foto, maar gewoon real life, het kan bijna niet mooier.

Uitzicht op de Kilimanjaro vanuit Amboseli nationaal park

Mount Kilimanjaro

Doordat de Mount Kilimanjaro maar liefst 5895 meter hoog is en de top van de berg meestal gehuld gaat in dikke mist, kun je het beste ’s ochtends vroeg op pad gaan. Vroeg in de morgen of juist aan het eind van de middag zijn de beste tijden voor het maken van een game drive, op deze tijden van de dag heb je de grootste kans om dieren te spotten. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor de Kilimanjaro. In de ochtend is de kans namelijk het groots dat je de berg in zijn geheel kan bewonderen. Gedurende de dag trekken de wolken op en word de top van de berg weer gehuld in dikke mist.

Uitgestrekte savanne in Amboseli nationaal park Kenia

Uitgestrekte savanne & moeraslandschap

Het landschap bestaat vooral uit uitgestrekte savanne, met hier en daar wat meer begroeiing. De weinige vegetatie wordt veroorzaakt door de geringe regenval en het hoge zoutgehalte van de bodem. Door het vele zout is het voor de planten moeilijk om te overleven. Daarnaast eten de olifanten ook veel van het groen op, waardoor nieuwe planten hier moeilijk kunnen overleven.

Nijlpaarden moeras in Amboseli Nationaal Park Kenia

Nijlpaarden in moeras Amboseli Nationaal Park Kenia

Moerasgebied

Een groot voordeel van de lage begroeiing in Amboseli is dat je hierdoor wel heel goed de dieren kan zien, wat dit park meteen tot de perfecte plek maakt voor een safari. Wat je in eerste instantie misschien zou verwachten is dat in het dorren Amboseli ook nijlpaarden leven. Je vindt in het park twee verschillende moerasgebieden, poelen waar ook de dieren komen om te drinken. Het water in de moerassen in afkomstig van het smeltwater van de Kilimanjaro, het is een soort van natuurlijk irrigatiesysteem.

De Afrikaanse olifant in Amboseli nationaal park Kenia

Het mooiste achterwerk van allemaal - amboseli nationaal park

Wildlife spotten in Amboseli

Amboseli is met zijn 392 vierkante kilometer bij lange na niet het grootste park van het land, maar het is wel het park met de grootste olifantenpopulatie van heel Kenia. Of nog beter gezegd, het is dé plek ter wereld waar de meeste olifanten per m² wonen. En daar houdt het nog niet op! De Afrikaanse olifant is tevens ook nog de grootste olifant er wereld. Indrukwekkend rijtje he.

Maar wat vooral indrukwekkend is, de grote groepen met soms wel letterlijk honderden olifanten die bij het ondergaan van de zon richting de Kilimanjaro lopen. Het is een magisch gezicht.

Zebra in Amboseli nationaal park Kenia

Grazende gnoes in Amboseli Nationaal park Kenia

Grazende zebra's Amboseli Nationaal Park Kenia

Struisvogels in Amboseli Nationaal Park Kenia

Grote diversiteit aan wildlife

Ben je dol op wildlife, dan kun je in dit je park je hart ophalen. Door de lage vegetatie is het hier wat makkelijker om dieren te spotten. Naast olifanten leven er in het Amboseli Nationaal Park ook giraffes, zebra’s, nijlpaarden, krokodillen, neushoorns en apen. Maar ook luipaarden, hyena’s, antilopen, buffels, impala’s en struisvogels zijn hier veel geziene dieren.

Plan je gamedrive ’s altijd zo vroeg mogelijk in de ochtend en aan het eind van de middag. Door de warmte zijn de dieren gedurende de dag niet zo actief en is de kans veel kleiner dat je wildlife zult spotten. In de ochtend en aan het eind van de dag, als de zon wat van zijn kracht verliest, gaan de dieren op zoek naar eten en water. De mooiste taferelen spelen zich op die momenten af.

De oorspronkelijke bewoners van Amboseli

De oorspronkelijke bewoners van dit gebied zijn de Masai. Het is een echt nomadenvolk, vroeger trokken ze met hun vee rond door Amboseli. Net waar er genoeg te eten was voor hun dieren. Tegenwoordig wonen de Masai in kleine nederzettingen in het park. Ze zijn niet bang voor de dieren die in Amboseli leven, ze zijn er mee opgegroeid en weten er mee om te gaan. De mannen zijn altijd bewapend met een speer en zeggen dat als het nodig is, zij hiermee makkelijk een leeuw kunnen doden. Hopelijk komt het niet meer zover dat dit ook echt nodig is. Beter voor de leeuw en beter voor de Masai, want het is maar de vraag wie het gevecht zal winnen. Hoe dan ook, de afloop kan nooit goed zijn. De Masai zijn tegenwoordig vooral actief in het beheer en onderhoud van Amboseli.

In 1974 werd het park officieel uitgeroepen tot het Amboseli Nationaal Park. Op 29 september 2005 gaf de Keniaanse president het park gedeeltelijk weer terug aan de Masai. Amboseli word nu beheerd door de Masai, in samenwerking met het districtsbestuur.

Bijzonder weetje, de Masai mannen hebben meerdere vrouwen en daardoor ook heel veel kinderen. Elke avond kiest de Masai man bij welk van zijn vrouwen hij de nacht door zal brengen. Dit doet hij door zijn speer buiten bij de hut van de vrouw te zetten. Zo weet de rest van het dorp dat ze het echtpaar niet zomaar mogen storen.

Olifanten bij zonsondergang in Amboseli Kenia

De Afrikaanse zonsondergang

Bijna nergens ter wereld zijn de zonsondergangen zo mooi als in Afrika. De rood kleurende zon en de paarse luchten. Je hoopt dat de zon langzaam onder zal gaan, zodat je nog veel langer van dit schouwspel kan blijven genieten. De savanne baadt in het gouden licht en de Kilimanjaro laat zich nog een keer zin, voordat hij in het donker gehuld wordt. Een serre rust valt over dit stukje Afrika.

Uitgestrekte dorre vlaktes van Amboseli Kenia

Logeren in Amboseli Nationaal Park

In het park zijn verschillende lodges te vinden, van allerlei prijsklassen. Het is zeer de moeite waard om in het park te overnachten. Naast dat het heel praktisch is om in het nationaal park te overnachten is het ook gewoon erg leuk, het geeft echt een meerwaarde aan je safari ervaring. Tussen de game drives door is de lodge bijvoorbeeld de perfecte plek om te ontspannen. De meeste lodges hebben een zwembad, fijn om af te koelen en weer helemaal op te frissen voordat je weer op safari gaat. Vaak hebben de lodges ook nog een soort uitkijkpost, waarvandaan je uitkijkt over de savanne. En wat dacht je van de sterrenhemel? Die is nergens zo mooi als in Afrika. Vergeet vooral ’s ochtends in de logde niet te ontbijten met de zelfgemaakte cashew pindakaas, die is namelijk in Kenia echt héél lekker.

 

Amboseli Nationaal Park is een van de populairste nationale parken van Kenia. En dat begrijpen wij maar al te goed. Toch is het niet zo dat je hier struikelt over de toeristen. Bij lange na niet zelfs. Amboseli is een park met een bloeiende wildlife populatie, een prachtige ligging aan de voet de Mount Kilimanjaro en door de lage vegetatie zijn de kansen op het spotten van wildlife erg groot. Combineer deze drie en je hebt alle ingrediënten in huis voor een onvergetelijke safari!

 

Ben jij al eens in Kenia geweest?

 

Meer lezen over Kenia? Dan vind je deze blogs vast ook leuk.

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook Instagram.

32 comments

  1. Dat was het ook best wel. Ik heb mijn ogen uitgekeken en kreeg er bijna een soort van adrenaline rush idee van. Van het begin tot het eind van de safari zweefde ik op een wolkje. :)

  1. Kenia heeft ons zo verrast, naast de mooie parken en bijzondere wildlife kun je in Kenia ook heel goed snorkelen, dolfijnen spotten en genieten van het strand. Naast dat er natuurlijk ook nog massa’s cultuur te vinden is. Heel veelzijdig land!

  1. Dank je Janet! Mooi bestemming om over te dromen. Ik zou ook heel graag nog een keer terug gaan naar Afrika, Botswana of Namibië bijvoorbeeld. Lijkt me echt te gek!

 1. Wat heb je veel dieren gezien zeg, mooi! En die zonsondergang, wauw :) Het lijkt me heel erg gaaf om nog een keer de Kilimanjaro te beklimmen, maar dan zal ik ongetwijfeld nog wel even extra moeten trainen ;p

  1. Dat word een pittige beklimming. Het lijkt me ook wel wat, een paar jaar geleden waren we op het basecamp van de Annapurna. Heel bijzonder, al denk ik dat deze klim een stuk zwaarder gaat worden!

 2. Na de safari’s tijdens onze roadtrip door Zuid-Afrika ben ik ook helemaal om. Zo mooi om al de dieren te zien, soms van heel dichtbij. Ik heb nooit aan Kenia gedacht als bestemming maar wat ziet het er prachtig uit. En die zonsondergang, wauw!

  1. Bijna nergens zijn de zonsondergangen zo mooi als in Afrika. Althans dat is mijn ervaring, een zonsondergang hier is bijna sprookjesachtig. Net als dat ik nog nooit zo’n heldere sterrenhemel heb gezien als hier. Het is echt bijzonder om de dieren van zo dichtbij te zien he. Dat vond ik ook!

  1. In Kenia? Hmmm, ik kies er voor twee. :) Amboseli, voor het prachtige uitzicht op de Kilimanjaro op de achtergrond en Tsavo omdat de olifanten daar rood zijn, en dat is toch ook wel een heel bijzonder gezicht!

 3. Sinds mijn bezoek aan Zambia wil ik terug. Safari’s zijn verslavend. Kenia bied idd veel wild Life en lijkt mij prachtig om daar ook wild Life te spotten. Toch zou ik ooit nog de kilimanjaro te klimmen. Grote droom!

 4. Het meeste wild heb ik gezien op een reis door Kenia en Tanzania…ongelooflijk….je struikelde bijna over de zebra’s en de gnoe’s….prachtig gezicht. Mooie foto’s!

 5. Wat hebben jullie een geluk gehad! Toen ik in Ghana was, zouden we weg gaan op safari toen er ineens een olifant voor ons huisje stond, toen werden wij ook al verrast voordat de safari überhaupt was begonnen ?
  Prachtige foto’s en een interessante blog ?

  1. Dat zou ook wel heel tof zijn. Ik ken wel safari’s te voet, maar de optie om een safari ter paard te maken kende ik nog niet. Lijkt me ontzettend bijzonder (en ook wel een beetje spannend).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *