Op safari in Tsavo East

Kenia, het land van de Masai, de grote vijf en uitgestrekte vlaktes. Kenia is ook het land van indrukwekkende nationaal parken, zoals Amboseli, Masai Mara en Nakuru. Iets minder bekend, maar zeker net zo indrukwekkend is Tsavo East. Een prachtig nationaal park en het leefgebied van de rode olifant. En bovendien perfect voor een avontuurlijke safari!

Tsavo east

Tsavo east & west

Het Tasavo nationaal park bestaat uit twee delen. Tsavo East en Tsavo West en is daarmee het grootste nationaal park van Kenia. Midden door het park loopt, als een soort scheidingslijn tussen beide parken, de snelweg van Mombasa naar Nairobi. Eigenlijk een heel bizar fenomeen. Sta er niet verbaasd van te kijken dat je, al rijdend op de snelweg, plotseling een groep zebra’s aan de kant van de weg ziet grazen. Het is Kenia, het kan hier allemaal!

Tsavo east

Het park voor het spotten van wildlife

Waar Tsavo West qua landschap wat meer te bieden heeft is Tsavo East juist meer geschikt om wildlife te spotten. De natuur in Tsavo oost is wat ruiger en grilliger, gekenmerkt door de typische rode aarde die je alleen in deze parken vindt. Hoewel het buurpark eigenlijk meer bekend staat om zijn mooie natuur, heb je in dit park ook niets te klagen. Het park is opvallend groen en de hoeveelheid dieren die er in dit park leven is wonderbaarlijk te noemen.

Rode olifant tsavo oost

Uitgestrekte savannes

De reden waarom dit park juist zo geschikt is voor safari’s is naast de grote hoeveelheid dieren ook het landschap. Het park bestaat grotendeels uit savannes, baobab bomen en rode aarde. Doordat de vegetatie dus vrij laag is, kun je perfect alle dieren spotten. Tsavo oost is ook nog net iets minder toeristisch. En dat is heel fijn! Het doet toch een beetje afbreuk aan de ervaring als je met twintig andere jeeps je staat te vergapen aan een groep olifanten. De rust is dus een enorm pluspunt aan dit park!

Rode olifant tsavo east

Rode olifanten

Naast dat je in Tsavo East de grootste olifantenpopulatie in Kenia vindt, is dit ook het leefgebied van de rode olifant. De olifanten hebben hier een warme terracottakleur. Hoe ze aan deze rode kleur komen? Daar is een hele simpele verklaring voor. De kleur van de aarde in dit nationaal park is rood. Doordat ze met hun slurf de rode aarde over hun rug spuiten en tevens ook graag een lekker modderbad nemen, ontstaat langzaam maar zeker de kenmerkende rode kleur.

tsavo east

Een groot scala aan wildlife

Natuurlijk leven er naast olifanten nog veel andere soorten dieren in dit natuurgebied. Wat denk je van zebra’s, giraffe, buffels en impala’s. Een gedeelte van het park bestaat uit moerasgebied. Hier leven o.a. krokodillen en nijlpaarden, die je vanaf de weg toch vrij goed kunt zien. Oog in oog met een leeuw? Ook dat is zeker mogelijk. Of wie weet zie je een cheetah, alhoewel die wel een stuk lastiger te spotten zijn. Eigenlijk is dit maar een nietige opsomming, in het park leven namelijk nog veel meer diersoorten.

In Tsavo wordt ook veel aandacht besteed aan het terug zetten van de in Kenia bedreigde diersoorten in het wild. Zoals het hartenbeest, maar vroeger ook de olifant. Ze doen dit met succes, inmiddels leeft in Tsavo East de grootste olifantenpopulatie van Kenia.

tsavo east

Op safari

Op safari gaan is één van leukste dingen die er zijn. In alle stilte genieten van de natuur en zijn bewoners. Het zien van dieren in hun eigen omgeving heeft iets magisch. De manier waarop ze bewegen en spelen met elkaar. Hoe gracieus de giraffe zich beweegt en hoe vrolijk de jonge zebra’s rondrennen op de savanne. Je voelt je nietig en compleet gelukkig. Het maakt mij in ieder geval, elke keer weer, compleet gelukkig.

tsavo east

Beste tijd

De beste tijd om op safari te gaan is of ’s ochtends vroeg of aan het eind van de dag. De temperatuur neemt dan af en de dieren komen in actie. Tijd om water te gaan drinken, te eten en op jacht te gaan. Gedurende dag is het zo warm, dat ook de dieren de schaduw van de bomen opzoeken. De kans dat je ze dan ziet is stukken kleiner.

Zeker doen, overnachten in het park

Een absolute must, must do! Overnacht in één van de lodges die het park rijk is. Een geweldige ervaring! Sommige lodges kijken zelfs uit op een waterpoel. Grote kans dat er dieren zijn die hier water komen drinken. Je zit dan front row! Er zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten in Tsavo East, voor ieder budget.

tsavo east

Ja echt, oog in oog met een leeuw!

Het liep al tegen het einde van de dag. De safari zat er bijna op. Een geweldig aantal diersoorten had de revue gepasseerd en dolgelukkig zaten we in onze jeep. Alle dieren die ik zo graag had willen zien waren we tegen gekomen. Behalve één, de leeuw. Het dier wat ik nog nooit in het wild had gezien en waar ik zo op gehoopt had.

Rustig reden we over de hobbelige en stoffige weg richting onze lodge. Toen gebeurde het. In een flits zag ik de leeuw, op nog geen twee meter afstand van de weg. Niemand had hem gezien. De adreline racete door mijn lichaam. “Stop!!” gilde ik door de Jeep. En geschrokken reed de gids een stukje achteruit. En daar waren ze. Op twee meter afstand van onze Jeep lagen twee leeuwinnen te luieren in het gras. En lui was ze zeker of misschien meer ontspannen, want ze gaapte erop los. Ik maakte deze foto op het moment dat ze haar mond volledig opengesperde. Een lucky shot. Net zoals het moment waarop ik haar zag. Lucky.

Verrassend Kenia

Kenia is een land wat je zal doen verassen. Het staat voornamelijk bekend om zijn nationale parken, wildlife en safari’s. En terecht, ze zijn zeker prachtig. Maar Kenia is een land wat nog veel meer te bieden heeft. Op de grens van Kenia en Tanzania vind je bijvoorbeeld het Kisite Marine national park. Een goede plek om te snorkelen en te duiken. Schildpadden, dolfijnen en walvissen zijn hier graag geziene gasten. Ook voor een strandvakantie is Kenia een fijne bestemming. Zeker omdat je het heel makkelijk kan combineren met een paar dagen safari. Wist je bijvoorbeeld dat het land hagelwitte zandstranden en een helderblauw zee heeft? En dan hebben we het nog geen gehad over de Masai en hun boeiende cultuur!

 

12 comments

 1. Oh wow, die leeuw!! Kenia lijkt me heel gaaf! Bijzonder dat je zelfs giraffen aan de kant van de weg kan zien hè?! Zo hadden wij in Zuid-Afrika eens een gigantische olifant aan de kant van de (snel-) weg… bizar, want tijdens de safari die eraan vooraf ging hadden we geen enkele olifant gezien, haha.

 2. Een paar jaar geleden heb ik een aantal safari’s in Zuid-Afrika gemaakt. Heel mooi. Dit lijkt me echter Zuid-Afrika in het kwardraad. Ruimer en legen. En als je beesten zien dan zijn het er meteen VEEL.

  1. Het is een prachtig gebied. Zover het oog strekt lege vlaktes en een grote diversiteit aan dieren. Zuid-Afrika lijkt me ook heel bijzonder, we hadden het er toevallig van de week over. Misschien iets voor het einde van dit jaar. :)

 3. Oh het lijkt me echt zo super om een keer op safari te gaan in Afrika. Dit continent is echt een witte vlek op de kaart. Wat heb je veel gezien. En die rode olifant, daar moest ik echt even om lachen. Kenia lijkt me echt heel mooi. Super foto’s heb je ook gemaakt!!

 4. Al jaren wil ik heel graag op safari in Kenia, maar door allerlei redenen is het er niet voor gekomen. Mocht het moment daar zijn, dan zou ik denk ik ook voor Tsavo oost kiezen, minder toeristisch (moet er niet aan denken met hele groepen daar te zijn) en door de lage vegetatie veel zicht op de dieren. De rode olifant, is die door de jaren heen nu echt rood geworden, of lijkt hij alleen rood door de aarde?

  1. Hij is echt rood geworden, maar dit komt wel doordat de aarde in de huid is getrokken. Ze worden wel grijs geboren zeg maar. Om de redenen die je noemt hebben wij ook voor Tsavo gekozen. Er zijn uiteraard wel andere toeristen in het park, maar wij hebben echt uren gereden zonder ook maar een andere jeep of busje tegen te komen. En dat maakt de ervaring toch wel extra mooi!

 5. Ik moet eerlijk zeggen dat Afrika niet echt mijn continent is, maar op safari gaan lijkt mij geweldig dus dan zal ik er toch naartoe moeten reizen. En wellicht wordt ik dan wel aangenaam verrast door Afrika. Je weet het nooit ;) Je hebt echt onwijs veel mooie dieren gezien. Over de rode olifanten had ik eerder gelezen op je blog, leuk verhaal :)

  1. Dank je Stéphanie! Afrika heeft mij heel erg verrast. Ik ben meer van de wat Noordelijke landen, maar moet zeggen dat ik Kenia helemaal te gek vond. Ik zou heel graag nog een keer naar Afrika afreizen. Op safari gaan is een hele belevenis. We hebben echt geluk gehad met de hoeveelheid dieren die we gezien hebben!

 6. Bijzonder om zo rode olifant te zien. En die foto met die overstekende giraf WAUW – erg knap gemaakt. Wel tof dat je uiteindelijk nog die leeuw tegen bent gekomen. Ik ga het zelf ook ervaren in juli. Hoop ook veel tegen te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *