5 Bijzondere close encounters met zeedieren

Soms kan een close encounter je een glimlacht op je lippen toveren, een diepe indruk achter laten of je doen dansen van vreugde. Ik heb weleens eerder verteld dat ik een grote interesse heb voor zeedieren (en de afwijking om er mee te willen zwemmen). Vooral walvissen en orka’s vind ik heel bijzonder. Als we even de kans krijgen, proberen we op reis deze bijzondere dieren van dichtbij te zien. We worden hier namelijk heel blij van! Daarom, 5 close encounters die je een gelukzalige ervaring bezorgen.

orka ijsland - encounter

Orka´s

Dansen van geluk, dat is eigenlijk precies wat je wilt doen als je voor het eerst orka’s ziet! Het is een ervaring welk je echt gelukkig maakt! Het fijne is dat je om ze te zien niet speciaal naar buiten Europa hoeft af te reizen. In Noorwegen en IJsland is het namelijk ook heel goed mogelijk om orka’s te spotten. Wij zagen ze in IJsland en onze encounter met deze prachtige roofdieren was nog mooier dan ik me van ter voren had voorgesteld. Het zien van orka’s stond al even op mijn bucketlist en ik was dan ook dolblij dat de droom om ze te zien werkelijkheid geworden was.

Er is in IJsland maar één touroperator die deze excursie aanbiedt en dat is Láki Tours. Vanaf het plaatsje Ólafsvik vertrekt er een groot deel van het jaar dagelijks een whale watching tour. Het is mogelijk om in dit gebied verschillende soorten walvissen, bruinvissen, papegaaiduikers en dus ook orka’s te zien. Orka’s blijven natuurlijk wilde dieren, daarom is het niet zeker dat je ze ziet, maar de kans is wel groot.

Walvishaaien - whalw sharks - maldiven

Walvishaaien

Zelden heb ik zo’n adrenaline rush gehad als op de zuid Ari atol in de Malediven, hét gebied op de Malediven om te snorkelen met walvishaaien. Een enthousiaste kreet van de schipper en letterlijk 20 seconde later lag ik als eerste in het water. Ik vraag me nog steeds af hoe ik dat voor elkaar gekregen heb, want ik ben niet echt van het opschieten. :) Snel bang ben ik niet, maar dit vond ik toch wel heel spannend! Walvishaaien zijn namelijk gigantisch groot en zwaar, je wilt echt geen zwiep van zijn staart krijgen. Op het moment dat ik de walvishaai zag was het vreemde gevoel in mijn buik op slag verdwenen.

Met een lengte van zo’n 9 meter, een grote brede kop en een zwart glanzende huid met een patroon van witte stippen is een walvishaai niet alleen indrukwekkend, maar ook in één woord prachtig. Heb je ooit de kans om met walvishaaien te snorkelen of te duiken, zeker doen. Geloof me, je zult het geweldig vinden!

Naast de Malediven, kun je ook op de Filipijnen, de Seychellen en in Australië en Mozambique met walvishaaien snorkelen.

Manta Rays

Manta Rays

Eén van de weinige dieren waarbij de omschrijving reusachtig en gracieus van toepassing is! Ondanks hun enorme afmetingen glijden de manta rays soepel en vederlicht door het water. De lome slagen van hun vleugels, de donkere huid en de melkwitte huid zijn prachtig om naar te kijken!

Er zijn maar een paar plaatsen ter wereld waar je goed kan snorkelen met manta rays. Eén van die plaatsen is Coral Bay, gelegen in het Nigaloo Reef in West Australië. De kans dat je hier tijdens een excursie ook daadwerkelijk een manta ziet is maar liefst 99%. En dat het hele jaar door! Natuurlijk kan je altijd de pech hebben dat je net bij die 1% zit die ze niet zien, maar de kans dat je ze wel ziet is vele malen groter. Zwemmen met manta’s is een surrealistische ervaring, die je van je levensdagen niet meer zult vergeten! Eng? Welnee! Manta’s eten alleen plankton en kleine visjes, so don’t worry!

Zwemmen met haaien - encounter

Haaien

Stoer? Nee, dat ben ik niet echt. Of soms toch wel, maar dan geheel onbewust. Zoals tijdens het zwemmen met haaien. Op het moment zelf totaal niet relaxed (en ook niet bepaald de bedoeling) en achteraf heel gaaf!

Voor het zwemmen met haaien in het wild moet je wel even stukje reizen, namelijk naar Coral Bay in West Australië. Deze encouter was per ongeluk en dus niet gepland. Er zijn dan ook geen excursies die het zwemmen met haaien expliciet aanbieden. Je kunt hier echter wel gewoon snorkelen, met een excursie of gewoon zelf vanaf het strand. De kans dat je dan haaien tegenkomt is zeker aanwezig. Even voor de duidelijkheid, de haaien die ik zag waren black tips. Black tips zijn vrij onschuldig, in tegen stelling tot bijvoorbeeld een witte haai.

Wil je wel graag haaien zien, maar er liever niet meer zwemmen? Loop dan als je het strand van Coral Bay oploopt naar rechts. Na zo’n 500 meter zie je een kleine baai. In deze baai vindt je tijdens de kraamtijd veel haaien. Je kan ze dan gewoon vanaf de kant bekijken. Ook een hele leuke encounter!

IJsland Akureyri

Walvissen

Het grootste zoogdier ter wereld, de walvis! Een walvissenexcursie is de perfecte manier om deze reusachtige dieren van dichtbij te bekijken. Maar soms zijn ze ook zo vanaf de kant te zien. Zoals in West Australië als je de weg langs de kust volgt of in de West fjorden van IJsland.

In IJsland kun je vanuit verschillende plekken op walvisexcursie. Bijvoorbeeld vanuit Reykjavik, Húsavik, Akureyri of Ólafsvik. Dus mocht je een keer slecht weer hebben, waardoor de excursie niet door kan gaan, dan heb je nog verschillende opties achter de hand. Wel fijn om nog een back up plan te hebben! Onze bedoeling was eigenlijk om vanuit Húsavik de walvissenexcursie te maken. Tot tweemaal toe was het weer zo slecht dat het niet verantwoordelijk was voor de maatschappij om uit te varen. In Akureyri hadden we meer geluk en zagen we verschillende walvissen, die heel dicht bij de boot kwamen! Het fijne van een walvissenexcursie vanuit Akureyri is dat je de walvissen kunt zien vanuit het fjord zelf. Doordat je met de boot in het fjord blijft, heb je minder last van golven. Heel fijn voor mensen die last hebben van zeeziekte, maar toch graag walvissen willen zien!

Nog meer close encounters op de bucketlist?

Ik ben heel dankbaar voor het feit dat ik al deze dieren al in het echt heb mogen bewonderen en met sommige zelfs heb kunnen zwemmen. Het waren stuk voor stuk fantastische ervaringen!

Staan er dan nog meer op de bucketlist? Ja, toch wel. Eén van de bijzonderste dingen om te doen lijkt mij het zwemmen met walvissen. Dit kun je o.a. doen in Tonga en sinds kort ook in West Australië. Naast dat het me heel gaaf lijkt, lijkt deze encounter me trouwens ook doodeng. Wat ook fantastisch moet zijn is het snorkelen met orka’s in Noorwegen. Voor deze excursie is het alleen nog wel even door sparen, het is namelijk peperduur. En als laatste, het zwemmen in het kwallenmeer in Palau. De minst enge, maar wel de meest rare close encounter. Het schijnt heel mooi te zijn, maar kwallen… We gaan het meemaken, misschien, ooit. En in tussentijd blijven we dromen!

 

 

 

 

19 comments

 1. Wat een prachtige dieren heb je al in het wild gezien zeg! Vooral Orka’s en Walvissen zou ik heel graag eens willen zien. Maar zwemmen met haaien? Ik weet niet of ik dat zou durven hoor. ;-) Wel super gaaf dat jij dit wel hebt gedaan!

 2. Wauw wat prachtig! Ik houd ook enorm van orka’s, zijn altijd al mijn lievelingsdieren geweest. Toen ik ze zag in het wild in Noorwegen sprong ik bijna van de boot van enthousiasme. Ongelooflijk wat zoiets met je kan doen…

  1. Het is echt een hele ervaring he? Grappig, ik deed precies hetzelfde toen ik ze zag. Enthousiast op en neer dansen op de boot. Mijn zeeziekte was ik in één klap vergeten!

 3. Wat een bijzondere ontmoetingen! Ik heb eigenlijk nog geen van deze dieren van dichtbij gezien in de natuur, lijkt me wel ontzettend tof. Op dit moment doen we met onze kinderen dingen waarbij hun geduld iets minder op de proef wordt gesteld en ook nog niet IN het water, omdat ze nog niet kunnen zwemmen, maar als ze groter zijn zouden zij dit denk ik ook super vinden.

 4. Eigenlijk zijn de meeste haaien vrij onschuldig, alleen hebben haaien een slechte naam :)

  Ik zou heel graag een keer met een walvishaai willen duiken. Alleen: ik ben tegen voeren, dus sommige plekken (bv. Oslob in de Filipijnen) vallen voor mij echt af.

  1. Hihi, alleen de naam haai maakte mij al een beetje bang. Maar de meeste zijn inderdaad vrij onschuldig. Ik ben ook tegen voeren. Het is ten eerste al niet goed en hiernaast maakt het de ervaring ook wat minder bijzonder. Helemaal met je eens.

 5. Ik ben het helemaal met je eens, wat gaaf om al die zeedieren in hun eigen omgeving te zien. Wij zagen ze allemaal, helemaal top! Zwemmen met walvissen staat ook hoog op inze bucketlist. Die kwallen zag ik ook al eens op tv, ljjkt me bizar maar gaaf, toch?

 6. Zwemmen met haaien lijkt me best eng ;-) Ik zag Dennis bij 3 op Reis ooit zwemmen met zeeleeuwen. Heel speels ging dat, lijkt me echt supertof. Orca’s heb ik gespot in Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland. Gave dieren!!

  1. Die aflevering heb ik ook gezien, leuk was dat hé?! We hebben een poging gedaan in Australië om met zeeleeuwen te zwemmen. Helaas was de zee hiervoor toen te wild en kon de boot niet uitvaren. :( Wie weet krijgen we de kans nog eens om dit wel te kunnen doen!

 7. Wat een geluksvogel ben jij zeg, je hebt ook geweldige bestemmingen bezocht! Zwemmen met walvishaaien lijkt mij een unieke ervaring, walvissen spotte ik op Vancouver Island en orca’s staan hoog op mijn wensenlijstje. O ja, ik spotte veel dolfijnen soorten op de Azoren :) Zeedieren zijn magisch mooie dieren!

  1. Ik heb inderdaad heel veel geluk gehad! Ben er ook zo blij mee dat ik deze dieren allemaal heb mogen en kunnen zien. Oh.. de Azoren! Daar wil ik ook heel graag heen!! Dat moet ook echt een prachtige plek zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *