Rode olifanten, ze bestaan echt!

Olifanten zijn er in verschillende soorten en maten, zo heb je de Aziatische olifant die wat grijzer van kleur is en de Afrikaanse olifant die een wat bruinere huidskleur heeft. Hiernaast heb je ook nog de roze olifant, maar die zie je meestal alleen in tekenfilms. :) Maar wist je dat er ook rode olifanten bestaan?

Rode olifanten tsavo east

Ehh.. rode olifanten?

Je zou het in eerste instantie niet verwachten, maar ze bestaan echt! Ze leven in vrij grote kuddes in het Tsavo East National Park in Kenia. Natuurlijk zijn de olifanten niet knalrood, maar ze hebben een mooie donkere terracotta-achtige kleur.

Rode olifant tsavo east

Rollen door de modder

Uiteraard zijn de olifanten niet met deze kleur geboren. In principe zijn het gewoon Afrikaanse olifanten, die bij de geboorte een wat grijs, bruine kleur hebben. Hoe komen ze dan aan die rode kleur?

Eigenlijk is er een heel simpele verklaring voor. De grond van het Tsavo National Park bestaat uit rode aarde, wat alleen het park zelf al door de kleur een hele warme uitstraling geeft. De olifanten nemen graag een bad in kleine poeltjes en in de rivier, rollen door de modder en spuiten het rode zand met hun slurf over hun lichaam heen.

Rode olifant tsavo east

Terracotta en factor 50

Uiteindelijk vormt dit een blijvende laag over het lichaam van de olifant, waardoor de terracotta-achtige kleur ontstaat. Om deze reden worden de olifanten in Tsavo ook wel de rode olifanten genoemd. Het met de slurf spuiten van zand over het lichaam heeft als functie om de vliegen weg te jagen. Ook helpt dit (en een modderbad trouwens ook) als bescherming van de huid tegen de felle zon.

Rode olifanten tsavo east

Er bestaat een discussie over welke kleur rood het nu precies is. Ik vind de kleur het meest op terracotta lijken. Wat vind jij?

Rode olifant tsavo

Ik ben sowieso dol op olifanten. Op alle dieren eigenlijk, maar olifanten wel in het bijzonder. De logge manier van bewegen, de vriendelijke blik (al weet ik heel goed dat ze vaak helemaal niet zo vriendelijk tegen mensen zijn) en hun grote oren. Vaak heb je er de tijd niet voor tijdens een safari, maar het lijkt me heerlijk om gewoon een tijd lang alleen naar deze dieren te kijken. De rode kleur van de olifanten is echt bijzonder om te zien, het klinkt misschien een beetje raar, maar ze krijgen hierdoor een soort warme gloed over zich heen, wat ze nog mooier maakt dan dat ze al zijn.

Rode olifant tsavo oost

De rode olifanten, in combinatie met het groene landschap van Tsavo East, vormde een mooi geheel. Opgegeven moment vond onze chauffeur het mooi geweest, we moesten terug voordat het donker werd. Jammer, we hadden nog uren kunnen blijven kijken naar deze mooie dieren!

 

 

Kenia staat natuurlijk bekend om zijn wildlife en safari’s, maar wist je dat Kenia ook een hele mooie kust heeft? Naast olifanten, giraffe en leeuwen kun je in Kenia ook dolfijnen spotten! Een goede plek om deze dieren te bewonderen, te snorkelen of te duiken is Kisite Marine National Park.

 

18 comments

  1. Prachtige foto’s en leuk verhaal! Ik had geen idee van de rode olifanten. Kende ook alleen de grijs/bruine en de roze uit de tekenfilms ;) Heel interessant hoe deze olifanten rood worden. Ik ben ook dol op olifanten en met deze kleur staan ze nog mooier op de foto bij het groene gras en de blauwe lucht. Wat voor kleur rood het precies is vind ik lastig te zeggen… ik dacht het eerst aan een soort roest haha

  2. Ik had er al eens van gehoord, die rode olifanten. Grappig toch? Zo zijn ze in Etosha in de droge tijd heel erg wit van de opgedroogde klei, ook zo apart. Ik was een aantal jaar geleden in Tanzania en wil sindsdien dolgraag een keer naar Kenia, prachtig daar!

    1. Olifanten zijn ook één van mijn favoriete dieren! Ik las vroeger boeken over zwarte panters, prachtige dieren. De kans is alleen héél klein dat ik die ooit in het wild kan bewonderen, ze zijn namelijk vreselijk moeilijk te spotten.

  3. Wat een gave kleur! Ik heb ze grijs gezien in Thailand, maar deze kleur is nog veel mooier. Ik vind het net als jij erg bijzondere dieren. Ik wil ze nog wel eens wassen. Lijkt me bijzonder!

    1. Het wassen van olifanten is ook héél gaaf. Ik heb het één keer gedaan, in Nepal. Eigenlijk een heel spontane actie. Hmm.. misschien ook leuk om een blog over te schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *