Snorkelen met Manta Rays in Nigaloo Reef, West Australië

Heb jij een lijst met dingen die je ooit nog in je leven zou willen doen? Dan zou het zomaar kunnen dat snorkelen met manta’s op deze lijst staat. Staat het niet op je lijst? Zet het er dan maar op, want snorkelen met manta rays is een heel bijzondere ervaring en Nigaloo Reef in West-Australieë is de perfecte locatie om dit bucketlist item af te tikken.

Met recht een reuze rog

Een manta kan wel een spanwijdte hebben van 7 meter en 3000 kilo wegen. Hiermee is de manta ray de grootste rog ter wereld. Gemiddeld worden zo ongeveer 4,5 meter lang, met uitschieters omhoog, ze kunnen namelijk ook makkelijk 9 meter lang worden. Gigantisch hé. Als ze tussen de 6 en 8 jaar oud zijn bereiken ze pas de volwassenheid, geschat wordt dat deze reuze roggen maximaal 20 jaar oud kunnen worden.

Dinner time

De manta voedt zich met plankton en kleine visjes die uit het water worden gefilterd. Het water komt binnen door de in verhouding brede mond, als in een soort trechter en gaat weer naar buiten via de kieuwen, de plankton en visjes achterlatend, die daarna worden doorgeslikt. Je hoeft dan ook tijdens het snorkelen niet bang te zijn voor ze, ze zullen je absoluut niets doen.

Manta Rays

Snorkelen met Manta’s in Nigaloo Reef, West-Australië

Er zijn maar een paar plaatsen ter wereld waar je goed kan snorkelen met Manta’s. Eén van die plaatsen is het Nigaloo Reef, in Coral Bay in West Australië. Vanuit hier worden tours georganiseerd om met deze fabelachtige roggen te snorkelen. Dit kan het hele jaar doen en de kans dat je een Manta ziet is 99%! Toen ik dat percentage hoorde, sloeg de euforie toch wel toe, met in mijn achterhoofd een klein stemmetje dat me eraan herinnerden dat we natuurlijk ook nog bij die 1% konden zitten.

Een dag later gingen we op pad, vanaf Coral Bay ga je met een boot de zee op richting het Niagaloo reef. De Manta’s zwemmen niet ver van de kust, waardoor je al vrij snel het water in kunt om met deze magnifieke vissen te kunnen zwemmen. En die 99 procent? Helemaal waar, wij hebben deze fabelachtige vissen kunnen zien en ermee kunnen zwemmen. Een ervaring om nooit vergeten, de lome slagen van hun gigantische vinnen, de mooie zwart, blauwe huid en hun melkwitte buik. Als de Manta rondcirkelt in het waren kan je goed de tekening op de onderkant zien, die bij elke Manta uniek is. Op de buik zitten zuigvissen van dezelfde kleur als de Manta, wat een prachtig gezicht is in het blauwe water. Zwemmen met deze reuze roggen is bijna een surrealistische ervaring, wat je op dat moment onwijs veel adrenaline bezorg en je achteraf een gelukzalig gevoel bezorgd.

Manta Rays

Zoek ze op in de databank

De bovenkant van de Manta Ray is zwart of donkerblauw en de onderkant wit. Als je goed naar de onderkant kijkt, dan zie je dat bij elke rog de tekening net iets anders is. Een beetje als bij ons de vingerafdruk. In Coral Bay kun je, als je tijdens het snorkelen foto’s hebt gemaakt, je Manta aan de hand van de tekening identificeren. Zo kan je zien of er al informatie over de desbetreffende dier bekend is of dat je zojuist een nog onbekende rog hebt ontdekt!

Manta Rays

Persoonlijke hoogtepunt

Het zwemmen met manta rays’s is voor mij persoonlijk (samen met het zwemmen met walvishaaien) één van de gaafste dingen die ik ooit gedaan heb. Elke keer als ik eraan terugdenk, maakt het me blij. Het gevoel wat ik ervoer tijdens het snorkelen, is met geen pen te beschrijven. Heel bijzonder, een totaal gelukkig moment. Mocht je ooit op een plek komen waar je met deze bijzondere roggen kunt snorkelen, doe het alsjeblieft. Je zult het te gek vinden. Vind je zo’n grote vis toch een beetje eng, onthoud dan, ze eten alleen plankton en kleine visjes. Een hapje mens zit er niet in, dus wees niet bang en waag de sprong in het diepen.

Lijkt het zwemmen met deze über coole dieren je ook wel wat? Waarschijnlijk vind je de volgende artikelen dan ook interessant!

 

 

 

 

1 comment

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *