Zwemmen met haaien in het wild

Zwemmen met haaien in het wild!

Soms doe je weleens stoere dingen. Soms bewust, maar meestal totaal niet gepland. Eigenlijk overkomt het je, op het moment zelf voel je jezelf helemaal niet zo’n held. Sterker nog, het is vaak doodeng, maar achteraf… achteraf voel je je super stoer! Begrijp je een beetje wat ik bedoel? Waarschijnlijk is zoiets jezelf ook weleens overkomen. Zo stond zwemmen met haaien zeker niet op mijn bucketlist, maar onverwachts heb ik het toch gedaan!

Vol verwachting klopt ons hart

Het overkwam me in Australië. Om precies te zijn in Coral Bay, een klein kustplaatsje gelegen aan de westkust van Australië. De plek om met Manta’s te duiken en te snorkelen. En dat is precies de reden waarvoor we hier naartoe kwamen! Bij de plaatselijke duikschool boekten we een Manta tour, in combinatie met twee diepzee duiken. Thijs ging twee keer duiken en omdat ik mijn duikbrevet niet heb, ging ik snorkelen. Er zouden nog vier snorkellaars meegaan met de boot, dus dat leek me best gezellig. De dag daarna was het zover, we gaan misschien wel Manta’s zien!! Spannend! Super enthousiast gingen we aan boord van de boot.

Zwemmen met haaien

Aan boord bleek ik al snel de enige snorkelaar te zijn. Een beetje jammer. Terwijl de duikers zich klaarmaakten voor hun eerste duik, ging ik samen met de instructrice het water in om te snorkelen. Op naar het cleaning station. Ze vertelde dat daar regelmatig grote vissen zwommen en dat we met een beetje geluk een haai zouden kunnen zien. Met een beetje geluk, de kans dat ik zou zwemmen met haaien was dus niet zo heel groot. Dat was toch wel een hele opluchting. Ik hoefde niet zo nodig een haai tegen te komen, zeker geen tijgerhaai of zoiets dergelijks, die wel in dit gebied schijnen voor te komen. Schildpadden daar in tegen vind ik wel erg leuk, hopelijk zou ik er eentje spotten! Helemaal gefocust op mijn geliefde schildpad, kwamen we aan bij het cleaning station.

Zwemmen met haaien in het wild

Held op sokken… of toch niet?

En daar werd mijn angst werkelijkheid, zwemmen met haaien zonder zo’n veilige kooi. Ik was compleet omsingeld! Zeker twaalf haaien zwommen een paar meter onder mij en het waren geen kleintjes! Ze waren mega! Oké, ze waren zo ongeveer 2,5 meter, maar op dat moment vond ik dat echt enorm groot! Opeens lag ik niet zo heel relaxed meer in het water. De instructrice lag echter heel relaxed in het water, terwijl ik ondertussen krampachtige het water afspeurde naar de beroemde tijgerhaai. Zo aan het oppervlakte lijk je als snorkelaar verdacht veel op een zeeleeuw. En laten haaien nu dol zijn 0p zeeleeuwen als lunch! Oh dear! Na een tijdje ongemakkelijk aan het water oppervlak gelegen te hebben, keerde we terug naar de boot, waar ik vol overgave mijn avonturen over het zwemmen met haaien aan Thijs vertelde. Zij hadden tijdens het duiken geen haaien gezien en eigenlijk was dat voor de duikers wel een beetje een teleurstelling.

Ik kon me daar op dat moment geen voorstelling van maken. Nu wel. Achteraf vind ik het super gaaf. Het waren ook geen tijgerhaaien, waarschijnlijk zijn het gewoon rif haaien geweest. Maar hee, het blijven haaien! En dat maakt het er niet minder spannend om!

Heb jezelf per ongeluk ook weleens iets heel stoers gedaan? Let me know!

Meer Australië inspiratie

Ga jij binnenkort naar Australië en kun je wel wat inspiratie gebruiken? We schreven over het relaxte Fremantle, over kangaroes en verlaten wegen in Broome en de pinnacle dessert en Nambung National Park.

 

6 comments

  1. Ik kan me helemaal voorstellen dat je het spannend vond. Ik snorkelde in Australië op het Great Barrier Reef, net als jij als enige bij een groep duikers. Ik plonsde het water in en stak mijn kop in het water. Vrijwel direct kwam er een Leopard Shark langszwemmen. Ik gilde heel hard door mijn snorkeltje. De haai bleek onschuldig en ik zag hem die dag nog een aantal keer, maar wat was het schrikken. Op Koh Tao snorkelden we bewust met de blacktip reefsharks uit jouw verhaal. Hoewel deze soort onschuldig is blijft het toch altijd een beetje spannend! Ze zullen maar besluiten dat je interessant genoeg bent om even aan te knabbelen ;) !

    1. Toch wel spannend he? Hihi, gillen door je snorkel, dat moet vast waterhappen geweest zijn! :) Behoorlijk schrikken, maar inderdaad wel leuk! Gaaf dat jullie het in Koh Tao ook hebben kunnen doen!

  2. Jaa, ik heb ook bij Exmouth gesnorkeld met manta’s en wittiphaaien. We kwamen voor de walvishaai, maar die hebben we dan net niet gezien. Wel tijgerhaaien en orca’s maar toen zat ik gelukkig veilig in de boot, mij iets te spannend haha. Ook heel veel bultrug walvissen vanaf de boot. En schildpadden in het water. Het was waanzinnig mooi!

    1. Mooi gebied he?! Wij vonden het ook waanzinnig daar. Wat gaaf dat jullie orca’s en tijgerhaaien hebben gezien. Die hebben we helaas niet gezien, maar we hebben wel kunnen zwemmen met manta’s. Ook heel gaaf!

  3. Wauw zo tof dat je dat hebt gedaan! Ik droom al als klein meisje van duiken met haaien. Mijn vader groeide op in Australië dus alle spannende verhalen kreeg ik mee van thuis en angst heb ik daarom niet voor de beesten ;) De plannen zijn om volgend jaar met mijn schoonfamilie naar Zuid-Afrika te gaan en dan wil ik daar ook naar de haaien, maar wel in een kooi!

    1. Wat tof dat je vader opgeroeid is in Australië. Het kooi duiken in Zuid-Afrika lijkt me ook heel gaaf. Ook wel heel eng trouwens! Die haaien zijn pas echt mega. Ik zou het wel doen, maar met een gierend hart in mijn keel het water inspringen. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *