Mývatn, IJsland: ook in de winter de highlight van Noord-IJsland

Mývatn, IJsland staat bekend om zijn groene landschap, enorme meer en bijzondere lavavelden. In de winter wordt het noorden van IJsland bedekt onder een dikke laag sneeuw. Ook het landschap van Mývatn veranderd dan drastisch. Witte vlaktes, bevroren meren en eenzame kraters. Een compleet ander landschap, met zijn eigen bijzondere charmes. Het ontdekken waard?

Natuurgebied Mývatn IJsland

Mývatn in de winter of de zomer?

Dit is Mývatn in de zomer: een heel groen en vogelrijk gebied met waanzinnige uitzichten. Wanneer de winter komt wordt de regio bedekt met een dikke laag sneeuw. Het klimaat in IJsland verschilt nogal van het onze, niet qua winterse temperaturen, maar wel qua hoeveelheid neerslag. Zo kan het in het noorden van IJsland nog tot halverwege mei flink sneeuwen. Mývatn, IJsland veranderd dan in een winterwonderland, maar van de mooie groene landschappen blijft dan weinig over. Toch is het ook zeker de moeite waard om dit gebied in de winter te bezoeken. En hoewel niet alle bezienswaardigheden dan te bereiken zijn, blijft er evengoed nog genoeg moois over om te zien en te doen. Mývatn bezoeken in de winter? Yes, zeker doen.

Hoe Mývatn eruitziet in de winter? Ik ga het je laten zien aan de hand van foto’s van Mývatn bezienswaardigheden die je zeker moet bezoeken. Ook vertel ik je welke bezienswaardigheden je in dit jaargetij beter kan overslaan. Met tot slot een aantal handige tips waardoor je het maximale uit je bezoek aan dit bijzondere gebied haalt. Naar IJsland in de winter is een betoverende reis, waarbij je een bezoek aan Mývatn niet mag overslaan.

Hverfell krater Mývatn IJsland

Mývatn – nice to meet you

Maar voor we het uitgebreid gaan hebben over Mývatn, IJsland in de winter is het misschien handig om eerst te vertellen wat Mývatn überhaupt is. Eigenlijk heel simpel, het is een van de highlights van Noord-IJsland. Een groot meer, omringd door lavavelden, vulkanen en kraters. Het is een geothermisch gebied met warmwaterbronnen, kokende modderpoelen en verschillende grotten.

Lang geleden was het gebied niet meer dan een enorme ijskap. Door de vele vulkaanuitbarstingen smolt het ijs en ontstond er een meer. In de daar opvolgende eeuwen vonden er nog regelmatig uitbarstingen plaats, waardoor er grote lavavelden ontstonden en het meer zijn huidige vorm kreeg. Het meer van Mývatn is met zijn 37 m2 het op drie na grootste meer van IJsland.

In 1974 werd het Mývatn gebied uitgeroepen tot nationaal natuurreservaat. In de regio vindt nog steeds vulkanische activiteit plaats, dit kwam het laatst tot uiting in 1975. Sindsdien is het er vrij rustig, maar dat wil absoluut niet zeggen dat dat voor altijd zo zal blijven.

Grotagja grot in Mývatn IJsland

De bijzondere grot Grjótagjá

Op het eerste gezicht lijkt grjótagjá geen bijzondere grot, maar schijn bedriegt. Overal om je heen is de natuur bedekt met een dik pak sneeuw, behalve bij de ingang van de grot. De reden hiervan heeft alles te maken met wat zich binnenin de grot bevindt. Een stomende en heldere warmwaterbron. Vroeger kon je hier ook echt in zwemmen, maar door de temperatuurstijging is het water veel te heet geworden en is het tegenwoordig verboden om in de bron te zwemmen.

Decor voor Game of Thrones

Grappig detail is dat grjótagjá ook het decor is geweest voor een hot and steamy scéne uit de serie Game of Thrones. Opvallend genoeg is juist vaak dit de reden waarom mensen graag deze bijzondere warmwaterbron willen bezoeken. Een betere reden (sorry Games of Thrones fans) is toch de prachtige grot en de ongelooflijk heldere warmwaterbron. Het is even een klimmetje om in de grot te komen, maar de inspanning meer dan waard.

Hverfell krater Mývatn IJsland

De eenzame krater Hverfell

Zomer of winter, wat je absoluut niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Mývatn is een bezoek aan de krater van Hverfell. De tocht begint met een wandeling dwars door het lavaveld wat aan de voet van de krater ligt. Na een korte wandeling loopt er een stijl, maar goed te doen wandelpad de krater op.

De Hverfell krater is 463 meter hoog en heeft een dwarsdoorsnede van wel 1040 meter. Dit betekent dat de krater een bijzonder groot natuurverschijnsel is wat je al vanaf kilometers afstand ziet liggen.

Bovenop de krater

Als je eenmaal op de kraterrand aangekomen bent, de wind om je heen voelt gieren en de weidsheid van het landschap zich aan je openbaart ervaar je pas echt hoe groot een vulkaan wel niet is. Nu is de Hverfell niet meer actief en daardoor is hij ook prima te beklimmen. Een bijzondere ervaring. Je staat gewoon bovenop een vulkaan! En oké, hij is niet meer actief, maar je begrijpt waarschijnlijk wel wat voor gevoel dat ongeveer geeft. De krater is wonderschoon en de uitzichten vanaf de kraterrand adembenemend. Vergeet vooral je handschoenen en muts niet mee te nemen, want boven op de krater is het behoorlijk koud.

Meer Mývatn, IJsland in de winter

Lavavelden van Mývatn IJsland

Höfdi: wandelpaden lans de eilandjes van Mývatn

Höfdi, de plek waar bos, lavavelden en water samen komen. De wandelpaden voeren je langs de verschillende kleine eilandjes van Mývatn. Door de sneeuw zijn de wandelpaden vaak niet goed te zien, maar daarvoor is een makkelijke oplossing. Volg gewoon de voetstappen in de sneeuw.

Hoewel deze wandeling in de winter prima te doen is en je door een fijn landschap voeren, moet ik er wel eerlijk bij zeggen dat deze plek in de zomer mooier is. De wandelpaden bij Höfdi zijn geschikt voor alle niveaus. Het is soms wel wat ploeteren door de sneeuw. Je zal het tijdens deze wandeltocht dan ook zeker niet koud krijgen!

Warmwaterbronnen-Myvatn-IJsland

Nature Baths van Mývatn, IJsland

Iets minder hip dan de Blue Lagoon, maar zeker niet minder fijn, zijn de Mývatn Nature Baths. Een grote natuurlijke warmwaterbron bestaand uit twee, met rotsen omringde, zwembaden. In de zomer heb je vanuit het bad een prachtig uitzicht over de groene natuur en de in de verte gelegen vulkaan. In de winter kun je door het weer iets minder ver kijken. Dan geen weids groen landschap, maar met sneeuw bedekte lavavelden tot waar het oog kan zien.

Nature Baths vs Blue Lagoon

Naast de Blue Lagoon zijn de Mývatn Nature Baths de grootste natuurlijke warmtebronnen van IJsland. Een voordeel ten opzichte van de Blue Lagoon is dat de Nature Baths door zijn noordelijke ligging veel minder bezoekers trekt. Minder bezoekers betekend dat je dit prachtige bad met minder mensen hoeft te delen en dat is toch wel weer heel fijn. Ook niet verkeerd, de prijzen voor de entree ticket liggen in Mývatn beduidend lager.

In welk jaargetijde je ook IJsland bezoekt, een absolute must do is een bezoek aan een warmwaterbron. Het is echt heerlijk relaxen in het natuurlijk verwarmde IJslandse water. Er zijn een aantal fijne betaalde opties, maar er zijn ook genoeg natuurlijke warmwaterbronnen die gratis te bezoeken zijn. Lees hier meer over de IJslandse warmwaterbronnen.

natuurgebied Mývatn IJsland

Bjarnarflag, het kleine zusje van de Blue Lagoon

Hoewel het meer van Mývatn, IJsland verreweg het grootste meer van de omgeving is, is er nog een tweede meer wat al van een afstand de aandacht trekt. En dat heeft alles te maken met het lichtblauwe, bijna tropisch lijkende water van het meer van Bjarnarflag. Het meer ligt te midden van een geothermisch gebied waar de temperaturen van de stoom die uit de grond omhoog komt wel kan oplopen tot de 200 graden.

Het water van het meer ziet er erg uitnodigend uit met zijn lichtblauwe melkachtige kleur en de warme damp die ervan afkomt. Toch is het hier ten strengste verboden om te zwemmen. Naast dat de temperatuur van het water gewoonweg te heet is om te zwemmen, is het water ook nog eens giftig. Als je toch graag een duik wilt nemen, rij dan door naar het naast gelegen Mývatn Nature Baths.

Hverir in Mývatn IJsland

Hverir in Mývatn IJsland

Het geothermische gebied van Hverir

Kokende modderpoelen, hete warmwaterbronnen en rokende stoompluimen in combinatie met gele, oranje, bruine en bijna groene aarde. Zo zou je de velden van Hverir in het kort kunnen samenvatten. Een bijna surrealistisch en bizar landschap. De bijzondere schoonheid van de velden maken zo’n indruk dat je de toch wel alles overheersende zwavellucht bijna vergeet. Hverir is prima in de winter te bezoeken. Doordat er hier altijd warmte uit de grond komt smelt alle sneeuw meteen, waardoor de velden er het hele jaar door min of meer hetzelfde uitzien.

Op sommige kaarten wordt Hverir ook wel aangegeven als Námaskard. Eigenlijk wordt er met beide hetzelfde gebied bedoeld, Námaskard is namelijk de bergpas die je naar Hverir brengt.

Lavaformaties Mývatn IJsland

De lavavelden van Krafta

Volgens sommige de mooiste lavavelden van IJsland. Dat is hetgeen waar Krafta vooral om bekend staat. Maar ook de Viti krater met zijn groene meer is een grote bezienswaardigheid. Krafta is vernoemd naar de gelijknamige 818 meter hoge berg en is een actieve vulkanische regio dichtbij Mývatn. Helaas is deze in de maanden wanneer er sneeuw ligt moeilijk te bereiken. Hiernaast zijn de lavavelden met zo’n dikke laag sneeuw bedekt dat je de lava nog amper kan zien.

Houd er rekening mee dat er tot eind mei nog grote hoeveelheden sneeuw kan vallen, waardoor de afslag naar Krafta vrij regelmatig afgesloten is. Krafta bezoeken in de wintermaanden? Kies liever voor de zomer, zodat je zeker weet dat de sneeuw gesmolten is en het gebied ook echt  bereikbaar is.

atuurgebied Mývatn Hverir IJsland

Praktische Tips voor Mývatn, IJsland

Bezoekerscentrum

Ben je niet zo in de mood voor een bezoek aan een museum, maar wil je toch wat meer weten over dit gebied? Breng dan een bezoek aan het uitstekende bezoekerscentrum. Hier vind je een kleine tentoonstelling over de achtergronden van Mývatn. Er is hier ook een gratis kaart van het gebied verkrijgbaar vol met praktische informatie.

Gezondverstand vs 4wd

Gebruik je gezonde verstand. Dat is natuurlijk altijd een goed idee, maar zeker in de winter als er een dik pak sneeuw ligt. Als je ziet dat de toegangswegen naar de bezienswaardigheden bedolven liggen onder de sneeuw dan is het maar de vraag of je deze afslag moet nemen. En dat geldt ook als je een auto met 4WD hebt.

Warme kleding

Het is koud! In de wintermaanden kan het in het Noorden van IJsland behoorlijk koud zijn, dus zorg voor warme kleding. Zeker als je bijvoorbeeld de krater wilt beklimmen zijn een muts en handschoenen zeker aan te raden. Hetzelfde geldt voor goed schoeisel. Waterdichte (wandel) schoenen zijn echt een must.

Check de weersvoorspelling en de conditie van de wegen

Check van tevoren de weersomstandigheden en de conditie van de wegen, zodat je zeker weet of Mývatn wel te bereiken is. En ja, dat geldt ook voor de weg nummer 1. Ook al wordt deze weg het beste onderhouden, hij is in de winter niet altijd open.

Winter in Mývatn IJsland

Mývatn in de winter én zomer

Dat Mývatn, IJsland in de zomer een walhalla is voor de avontuurlijke reiziger is je inmiddels vast wel duidelijk. Toch heeft het gebied in de wintermaanden ook heel wat moois te bieden. De winter in het noorden van IJsland kan aanhouden tot eind mei en sneeuwval in deze periode is helemaal niet ongewoon. Trek je wandelschoenen en warme kleding aan en verken Mývatn in de winter en als het even kan ook in de zomer. Ik ben benieuwd in welk jaargetij jij deze regio het mooiste vindt.

Zou jij Mývatn ook bezoeken in de winter?

Overnachten Mývatn, IJsland

Zelfgemaakte jams, gerookte forel en home made brood zijn redenen genoeg om in Skútustadir Guesthouse te verblijven. De kamers zijn schoon en comfortabel en het personeel is echt onwijs vriendelijk en behulpzaam. Het fijne is dat er een eenvoudige keuken aanwezig is zodat je dus zelf ook kunt koken om te besparen op kosten. In de directe omgeving is superveel te doen en zien. Zo kun je bijvoorbeeld in de vroege ochtend mee om de koeien te melken of aan de overkant van de weg de Pseudo kraters waar vandaan je een schitterend uitzicht hebt.

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook Instagram.

26 comments

 1. Ik zou Myvatn heel graag bezoeken, zowel in de zomer als in de winter. Ben inmiddels 7 keer op IJsland geweest maar nog nooit in het noorden, meestal verblijf ik bij een vriendin die net buiten Reykjavík woont en gaan we daar wat dingen doen. Winters IJsland vind ik trouwens minstens zo indrukwekkend als zomers IJsland, al is het maar vanwege de busladingen toeristen die er dan niet zijn ;-)

 2. Ik heb over Myvatn gelezen en wilde er erg graag naar toe. Helaas was ik maar één week op IJsland dus dat bewaar ik voor een volgende keer. Mijn voorkeur zou toch uitgaan naar de zomer :)

 3. Ik heb inderdaad het gevoel dat ik een scene uit Game of Thrones zie als ik de foto’s zie, wauw! IJsland staat nog steeds erg hoog op m’n bucketlist maar ik twijfel of ik er eerst in de zomer of juist in de winter naartoe wil gaan. Beide seizoenen hebben prachtige dingen te bieden!

  1. Zeker, beide seizoenen zijn prachtig! Ga je voor de eerste keer, dan zou ik je aanraden om in de lente te gaan. De landschappen zijn soms zo buitenaards, die kan je het beste bewonderen zonder een dikke laag sneeuw.

 4. Wow, wat ontzettend gaaf! Ik was aan het twijfelen of ik wel of niet naar het noorden wil in februari, maar ik geloof dat ik om ben :)

  In welke maand was jij er?

  1. Zeker doen, zo mooi! Wij waren er in april en mei. Check vooraf echt de conditie van de wegen, in februari heb je nog veel sneeuwval en lang niet alle wegen zijn dan open. Dat geldt zelfs voor de ringweg (de hoofdweg van het eiland).

  1. Er zijn zoveel mooie plekken in IJsland dat het soms moeilijk kiezen is he. :) Wat ik zelf heel erg bij IJsland heb, is dat ik zeker weet dat ik er nog een keert terug kom. Herkenbaar?

 5. Mývatn is echt onwijs mooooi! Wij hebben ons er in juni prima vermaakt, er is zo ontzettend veel gaafs te zien daar. Echt geweldig! Ik ben ook op die krater geweest trouwens. Was gaaf!

 6. Wat bijzonder, zo’n warme bron in een grot. Kan me voorstellen dat het vroeger echt heel gaaf was om daarin te zwemmen. Jammer dat ’t niet meer kan. Mooi om te zien hoe zo’n ander gezicht dit gebied in de winter heeft… ook indrukwekkend, maar op een andere (witte) manier. :)

 7. Wauw, wat een plaatje in de winter zeg! Ik wist ook helemaal niet dat er zo veel te doen was. Toen ik er een paar zomers terug was zijn we er vrij kort maar geweest en wat ik me vooral herinner zijn de duizenden muggen die toen overal rond vlogen haha

 8. Voor mij een onontdekt stukje IJsland. Ik ben vorig jaar in de winter naar het zuiden geweest. Prachtig, al waren de dagen kort. Ik zou nog dolgraag een keer naar het noorden willen en Mývatn staat dan zeker op mijn lijstje. Ook Bjarnarflag zou ik willen bekijken vanwege de mooie blauwe kleuren.

  1. De blauwe kleuren zijn heel mooi, heel apart ook zo in een winterlandschap. Jammer dat de dagen zo kort waren, je kunt dan net wat minder zien en doen he. Maar het lijkt me ook wel weer heel mooi en gezellig. Hebben jullie het Noorderlicht nog kunnen zien?

 9. Wauw, wat heeft IJsland toch een variërend landschap. IJsland staat al jaren bovenaan m’n lijstje maar het is er nog steeds niet van gekomen. Om de een of andere reden wordt het elk jaar doorgeschoven. Als ik naar IJsland afreis, dan kies ik voor de zomer.

  1. Er zijn ook zoveel andere mooie bestemmingen dat het soms moeilijk kiezen he. Jullie rondreis door het Midden Oosten is daar bijvoorbeeld een van. Een hele toffe bestemming!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *