Header Kalbarri

Kalbarri National Park | Een oneindige canyon & honderden dolfijnen

Kalbarri National Park is de plek waar je zowel emoes, kangoeroes, dolfijnen, walvissen en pelikanen kan zien. Uiteraard heb je daar wel een dosis geluk voor nodig (zoals het altijd is bij het spotten van wildlife). Wat je wel zeker zal zien zijn torenhoge hoge kliffen met uitzichten op de Indische Oceaan en een indrukwekkende canyon met prachtige rotsformaties en eveneens wel hele fijne uitzichten. Reis je rond door West-Australië, dan is dit een van de nationale plekken die je zeker wilt zien!

Rode canyon van Kalbarri National Park

Kalbarri National Park

West-Australië kent veel nationale parken (het zijn er maar liefst 96!), waarvan Kalbarri National Park wel een heel mooi exemplaar is. En met zijn 1830 km2 ook nog eens behoorlijk groot. Kalbarri ligt direct aan de kust, zo’n 500 kilometer ten noorden van Perth en bestaat grofweg uit twee soorten landschappen. De 80 kilometer lange roodbruine kloof waar de rivier de Murchison doorheen loopt en aan de andere kant de kust met zijn torenhoge kliffen van soms wel 100 meter hoog. Twee spectaculaire natuurverschijnselen die Kalbarri tot een heel interessant natuurgebied maken.

Nationale parken West-Australië Kalbarri National Park

Emoe met jongen in West-Australië

Oneindig lange Canyons en spectaculaire uitzichten

Kalbarri is dus eigenlijk de plek waar de rivier de Murchison uitmondt in de zee. De rivier heeft door de jaren heen een in totaal 80 kilometer lange kloof uitgesleten door het binnenland. Een canyon gevormd door roodbruin kalksteen met spectaculaire rotsformatie, uitkijkpunten en uitdagende wandelroutes.

Nature's window lookout Kalbarri

Canyon Kalbarri National Park

De mooiste uitkijkpunten van het Kalbarri National Park vind je bij The Loop, Nature’s Window en de Z-Bend. Bezoek je Kalbarri in de ochtend dan kan je ook kiezen voor de avontuurlijke Loop Trail. Een mooie wandelroute van 8 kilometer met weinig schaduw. Neem voldoende water mee, dat ga je echt nodig hebben onderweg.

De kustlijn van Kalbarri National Park West-Australië

Ruige kliffen West-Australië

De indrukwekkende kliffen van Kalbarri

De kust van het Kalbarri National Park bestaat uit ruige natuur en hoge kliffen van soms wel honderd meter hoog. Mooie natuur en dito uitzichten doordrenkt van Nederlandse geschiedenis. Op de verschillende informatieborden die langs de wandelpaden staan kan je hier alles over lezen. Nederlandse ontdekkingsreizigers die met hun schip stranden voor de kust en hier aan land zijn gekomen. Geschiedenis is interessant, maar als je in zo’n ver land, in zo’n andere omgeving erover leest, dan kan je de verhalen over de ontdekkingsreizigers bijna letterlijk voor je zien.

De beste uitzichten over de zee en de kliffen van Kalbarri vind je vanaf de uitkijkpunten tussen Natural Bridge en Eagle Gorge, Pot Alley en Red Bluff.

Kliffen aan de Indische Oceaan Kalbarri West-Australië

De kust en kliffen van Kalbarri

Walvissen

Vanaf de verschillende uitkijkpunten heb je een prachtig uitzicht over de kliffen en de Indische Oceaan beneden je. Wij zagen van boven verschillende roggen en zelfs een paar kleine haaien zwemmen. Je zou zelfs – met een beetje geluk – vanaf hier walvissen in de zee kunnen spotten. Hoe gaaf is dat.

Dolfijnen West-Australië

En honderden dolfijnen

Of wat dacht je van dolfijnen! Tijdens het wandelen werden we verrast door een groep van wel honderd dolfijnen. Op zich al een halleluja moment, maar toen ze ook nog eens met grote groepen tegelijk door de golfen surften was het helemaal genieten. Van zulke momenten wordt een mens heel gelukkig, daar kan echt niets tegenop.

Zandstenen kliffen West-Australië

Griezelen op de Kalbarri Skywalk

Op het moment van schrijven is de bouw van de Kalbarri Skywalk in volle gang. De verwachting is dat deze halverwege dit jaar (2019) klaar is. Als je de tekeningen ziet van hoe de Skywalk eruit gaat zien, dan belooft het een waar spektakel te worden met waanzinnige uitzichten. Een mooie toevoeging aan een toch al heel mooi national park.

Pelikanen bij Kalbarri

Pelikanen spotten

Het strand in het dorp Kalbarri zelf is een uitstekende plek om pelikanen te spotten. Deze imposante vogels met hun grote snavels komen hier veelvuldig voor. Mocht je ze van heel dichtbij willen bewonderen en tegelijkertijd nog veel meer te weten willen komen over de pelikaan, breng dan ’s ochtends om 08.45 uur een bezoek aan het Pelican Feeding Point. Een organisatie gerund door vrijwilligers trakteert de pelikanen hier elke dag op een visje en geeft tegelijkertijd uitleg over de pelikanen en hun natuurlijk leefomgeving. Een bezoek aan het Pelican Feeding Point is gratis.

Overnachten in Kalbarri

In het Kalbarri National Park kan je helaas niet overnachten. Een goed alternatief hiervoor zijn de campings in het dorp Kalbarri zelf. Wij verbleven in het Murchison River Caravan Park en dat was prima. Je hebt trouwens nog twee andere campings in Kalbarri, dus keuze genoeg. Mocht je niet reizen met een camper, no worries, er is nog genoeg andere accommodatie in het dorp beschikbaar.

Kalbarri National Park West-Australië

Rode canyon van Kalbarri National Park

Praktische informatie

  • De weg naar de meeste bezienswaardigheden van Kalbarri National Park is niet geasfalteerd en hier en daar een beetje hobbelig. Wees niet gevreesd, je kunt de weg gewoon met een 2WD rijden.
  • Een klein minpuntje van Kalbarri is dat er in sommige periodes erg veel vliegen zijn. Nu kun je zo’n leuk hoedje met bijbehorend vliegennet kopen om de insecten te weren. Toch niet zo modieus? Dan is dit de oplossing: zonnebril op, mond dicht en geniet van het uitzicht.
  • Hou je camera of verrekijker bij de hand, wie weet spot je wel dolfijnen, walvissen, haaien of roggen vanaf de kliffen bij de kust.
  • De grootste kans voor het zien van walvissen in Kalbarri National Park heb je in de maanden juli t/m november.

 

Meer lezen over West-Australië? Dan vind je deze blogs vast ook interessant.

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook, Instagram & Pinterest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *