Tissamaharama: een verrassend bezoek aan het platteland van Sri Lanka

In het Zuiden van Sri Lanka vind je, te midden van het platteland, het kleine plaatsje Tissamaharama. Op het eerste gezicht misschien niets bijzonders. Maar hoe dichter bij je komt, hoe meer Tissamaharama van haar schoonheid laat zien. Rijstvelden tot waar het oog kan zien, een groot en levendig meer, met op de achtergrond de in mist gehulde bergen. En dan weet je het, dit is helemaal geen verkeerde plek om de nacht door te brengen!

Tissamaharama

De charme van Tissamaharama

Om meteen maar met de deur in huis te vallen, Tissamaharama is geen Nuwara Elia en zeker geen Ella. De charme die deze twee plaatsen wel hebben, ontbreekt hier toch wel een beetje. Toch is Tissamaharama wel degelijk een fijne plek om je een dag te vermaken, te overnachten als je op doorreis bent, of om als uitvalsbasis te gebruiken voor een safari naar Yala Nationaal Park. Dus haak nog niet gelijk af, maar lees vooral verder! Tissa heeft namelijk nog een paar ijzers in het vuur, die je zeker zullen doen verassen!

Tissamaharama

Rijstvelden tot waar het oog kan zien

Tissa zelf bestaat voornamelijk uit rijstvelden. Bijna overal waar je kijkt zie je grote, groene vlaktes, omringd door palmbomen. Zeker aan het eind van de dag, als de zon begint onder de gaan en de temperaturen langzaam beginnen te dalen, komen de rijstvelden goed tot hun recht in het landschap. Het geeft een soort van lome, ontspannen sfeer aan het dorpje, waar bijna gelukkig van wordt. Op de achtergrond hoor je muziek en hier en daar zijn nog wat mensen aan het werk op rijstvelden. Het is een mooi tafereel en de zon lijkt de rijstvelden nog groener te maken. Een prachtig gezicht.

Tissamaharama Sri Lanka

Baden in de rivier

Als je vanuit de richting van het meer komt, zie je aan je rechterhand de weg die richting de tempel Tissa Dagoba loopt. Aan de linker kant van deze weg loopt een rivier, waar kinderen naar hartenlust in spelen en waar volwassenen zich baden en hun kleding wassen. Het is een vrolijk schouwspel, waarbij ik me een beetje ongemakkelijk voel om daar foto’s van te maken. En dat doe ik, afgezien van deze ene foto, dan ook niet. Langs de rivier wandelen en kijken naar dit gezellige tafereel is al leuk genoeg!

Tissamaharama

Breng een bezoek aan de Tissa Dagoba

Van grote afstand is deze spierwitte stupa al zichtbaar. Glanzend als een witte edelsteen te midden van de rijstvelden. Het verhaal gaat dat de originele stupa ongeveer gebouwd werd 200 jaar voor Christus. De stupa is goed onderhouden en bijna volledig gerestaureerd. Met een hoogte van 56 meter en een doorsnede van 165, is de Tissa Dagoba zeker groot te noemen. Je kan het complex en de stupa bezoeken, denk eraan dat voor het betreden van heilige complexen bepaalde kledingvoorschriften gelden. Knieën en schouders moeten bedekt zijn. De weg naar de Tissa Dagoba toen is alleen al de moeite waard, het voert je door de rijstvelden en langs de drukbezochte smalle rivier.

Tissamaharama Sri Lanka

Geniet van de ondergaande zon bij Tissa Wewa

Het meest kenmerkend voor Tissamaharama is het meer Tissa Wewa. Het is een aangelegd meer, maar dat mag de pret niet drukken. De ligging van Tissa Wewa is sprookjesachtig, met op de achtergrond de in wolken gehulde bergen. Overdag wordt het meer volop bezocht door de locals, mannen die hier hun hengel uitwerpen, oudere dames die hun dagelijkse wandelingetje maken en stelletjes die romantisch picknicken aan de oevers van het meer.

Om een gedeelte van het meer is een voetpad aangelegd, waardoor dit gebied zich perfect leent om te wandelen. Wat het meer zo levendig maakt zijn de vele lokale bezoekers, maar ook door de grote hoeveelheid vogels op en rond het meer. Als de zon ondergaat zie je dan ook vaak grote groepen vogels over het meer vliegen, een genot om naar te kijken.

Tissamaharama

Bruisend

Zoals ik eerder al aangaf, Tissamaharama is niet de meest spetterende plaats van Sri Lanka. Toch leent deze plek zich prima als tussenstop richting de kust. De stad is tevens een goede uitvalsbasis voor een safari naar Yala Nationaal Park of Bundala Nationaal Park. Ben je op weg naar het Noorden, dan is dit ook de perfecte plek om te overnachten. Vanaf Tissamaharama reis je makkelijk verder naar Udawalawe Nationaal Park en Hill Country. Laatstgenoemde is een waar hikers paradijs. Jenny van IkReis schreef een fijn blog over de mooiste trekkingen in deze omgeving, een aanrader als je van wandelen houdt.

Als je aan het eind van de middag in Tissa aankomt, hoef je je dus absoluut niet te vervelend. Het leuke aan Tissa, is dat het echt een typisch Aziatische plattelands plaatsje is. En de sfeer, zeker aan het einde van de dag als de zon langzaam begint te zakken, is hier heel fijn!

 

Meer weten over Sri Lanka? Dan vind je deze artikelen misschien ook wel interessant!

Tagged: ,

20 comments

  1. Ik kan me voorstellen dat het aan Ella en Nuwara Eliya niet kan tippen, maar het ziet er toch ook heel mooi uit met die rijstvelden. Kan me voorstellen dat het een fijne plek is om 1 of 2 nachten door te brengen. Wij zijn hier zelf niet geweest, hebben Yala ook “overgeslagen”. :)

    1. Dat je Yala hebt overgeslagen is helemaal niet zo’n verkeerde keuze hoor. :) De andere parken vonden wij eigenlijk veel mooier en veel minder toeristisch!

  2. Wat een mooie plek zeg! Ik heb vorig jaar even naar Sri Lanka gekeken, maar uiteindelijk toch voor Thailand gekozen. Mijn buurvrouw was namelijk helemaal niet enthousiast over Sri Lanka en zei dat Thailand veel mooier was. Ik moet eerlijk bekennen dat dit er toch niet verkeerd uitziet ;) .

    1. Sri Lanka is zeker net zo mooi! Althans dat vind ik. :) Het is natuurlijk ook wel weer heel anders, maar Sri Lanka is zeker een aanrader. Het heroverwegen waard! ;)

  3. Sri Lanka stond dit jaar samen met Thailand op het lijstje voor de zomer. We hebben uiteindelijk toch gekozen voor Thailand, maar Sri Lanka heeft ook zoveel te bieden, dat zie ik nu weer. Wat een prachtige plek! Kun je de naam ook uitspreken? Of ben ik de enige die denkt dat het abracadabra is?

  4. Tissamaharama? Wat een naam zeg. Die is toch niet uit te spreken voor ons als nuchtere Brabanders. Haha. Maar het ziet er wel leuk uit. Al die rijstvelden en de ondergaande zon bij het meer. Het laat maar weer eens zien hoe divers Sri Lanka is.

  5. Het is wel een naam waar je snel overheen struikelt ;p Leuk om een paar keer achter elkaar te herhalen haha! Sri Lanka klimt langzaam maar zeker naar de top van mijn bucket list, dus wie weet vertrek ik volgend jaar naar die kant. En dan komen deze tips zeker van pas!

  6. Sommige plekken hoeven niet altijd mega mooi te zijn om je daar goed te kunnen vermaken. Als je kijkt en niet te hoge eisen hebt heeft bijna elke plek wel iets moois in zich. En dat is denk aan je zelf omdat te ontdekken. Zo te zien heb je dat zeker gedaan. Die sfeer bij de rijstvelden is fijn en straalt het uit op de foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *