Zwemmen met walvishaaien op de Malediven

Zwemmen met walvishaaien op de Malediven

Tijdens onze reis naar de Malediven planden we ons verblijf zorgvuldig. We wilden een fijn hotel op een afgelegen bounty eiland, maar belangrijk was dat het resort zich in de zuid Ari atol bevond. Dit alles had te maken met een grote droom, het zwemmen met walvishaaien op de Malediven. De zuid Ari Atol is dé plek waar je het meeste kans hebt om deze prachtige dieren te kunnen zien. Of onze droom uitgekomen is? Meer dan dat zelfs.

Een flinke dosis geluk

Soms weet je van tevoren dat iets mogelijk moet kunnen zijn, maar dat je er wel een flinke dosis geluk bij nodig hebt om het ook echt voor elkaar te kunnen krijgen. Zo is het ook met het zwemmen met walvishaaien op de Malediven. Het kan, maar het is zeker niet gegarandeerd. Een dag op het water, flink wat speurwerk en een grote hoeveelheid mazzel is ervoor nodig om deze magnifieke dieren tegen te komen. Maar als je ze dan eenmaal gevonden hebt, dan is het een droom die uitkomt. Een ervaring die met geen pen te beschrijven is. Toch doe ik vandaag een poging.

Walvishaaien-malediven

Zwemmen met walvishaaien op de Malediven

De Malediven zijn echt alles wat je ervan verwacht en meer. Paradijselijke eilanden, wit zand en helderblauw water. Precies zoals je het je voorstelt. Het heldere water (het zicht onderwater is hier bizar ver) maakt de wateren rondom de verschillende eilandengroepen uitermate geschikt voor duiken, het zwemmen met manta’s en het snorkelen met walvishaaien. Al deze excursies zijn gewoon te regelen vanaf je resort. De grootste kans om te zwemmen met walvishaaien maak je in de zuid Ari Atol. Wil je echt graag deze bijzondere dieren zien, dan is het aan te raden om in deze atol een hotel te boeken. Je vaart namelijk niet zomaar even van de ene naar de andere atol, de afstanden zijn toch wel enorm.

Paradijselijke uitzichten en relaxte schildpadden

Met een klein groepje vertrek je ’s ochtends per speedboot vanaf je eiland. Natuurlijk is het hoofddoel het zwemmen met walvishaaien, maar vanaf het water is het uitzicht op de verschillende eilanden ook paradijselijk mooi. Een aantal keer wordt er een stop gemaakt bij een rif waar je kunt snorkelen en zo de vrolijk gekleurde onderwaterwereld van de Malediven wat beter kan leren kennen. Grote scholen vissen, koraal en relaxed zwemmende schildpadden. Schildpadden blijven toch wel mijn favoriet, heerlijk om te zien hoe ontspannen ze zich voortbewegen.

Walvishaai! Een complete ardrenaline rush

Terwijl je verder vaart, speurt de kapitein en zijn bemanning de zee af. En dan, op het moment dat je het eigenlijk niet verwacht is het zover. Aan het enthousiaste gepraat van de bemanning merk je al dat er iets gaande is. Het duurt even en dan komt het verlossende woord. Flippers aan, duikbril op, jullie gaan er nu in! In letterlijk 2 seconde lag iedereen in het water (zelfs ik). Het is echt een mega adrenaline rush.

snorkelen en zwemmen walvishaaien malediven

Loom beweegt de walvishaai door het water

Totaal gedesoriënteerd speur je onderwater naar die meters grote vis die je zo graag wilt zien. En dan, dan zie je hem. Wat een prachtig dier. Een brede kop en een glanzende zwarte huid met een tekening in de vorm van stippen. Loom beweegt hij door het water. Het lijkt of hij amper zij vinnen beweegt, maar evengoed zwemt hij zo snel, dat het niet bij te houden is. We hebben ongeveer een kwartier met de walvishaai kunnen snorkelen. Een magisch kwartier snorkelen op high speed. Toen besloot de walvishaai een versnelling in te zetten en konden we hem niet meer bijhouden. Moe maar voldaan heb ik mezelf letterlijk weer aan boord van de boot gehesen om vervolgens dolgelukkig tien minuten uit te hijgen van de geleverde inspanning.

Het zwemmen met walvishaaien is een ervaring om nooit meer te vergeten. Ik kan het je van harte aanraden. De gelegenheid om met deze gracieuze en vriendelijke reuzen te mogen zwemmen is bijna magisch. Een onbetaalbare ervaring.

Zwemmen met walvishaaien op de Malediven

Is het zwemmen met walvishaaien veilig?

Zolang je niet te dicht bij zijn staart in de buurt komt is het volkomen veilig om met een walvishaai te snorkelen of te zwemmen. Walvishaaien eten plankton en kleine visjes, dus je hoeft niet bang te zijn dat ze jou als lekker hapje zullen zien.

Wij zwommen met walvishaaien op de Malediven. Er zijn een paar andere plaatsen ter wereld waar je met walvishaaien kunt snorkelen, zoals Tofo Beach in Mozambique, Mahe op de Seychellen en het Nigaloo Reef in Australië. Op de Filipijnen is dit ook mogelijk, maar kies voor een plek waar de dieren niet gevoerd worden. Het zwemmen met walvishaaien moet geen dierentuin tafereel worden, maar een bijzondere ervaring blijven waarbij je de dieren in hun natuurlijke leefomgeving kan zien, zonder dat ze te veel last hebben van ons.

Snorkel excursie

Op de South Ari Atol op de Malediven zijn het hele jaar door walvishaaien te vinden, daardoor is de kans hier het grootst om deze dieren te zien. Een snorkeltour duurt de hele dag in en is inclusief drinken, lunch en snorkel benodigdheden (zoals flippers, duikbrillen en snorkel). Deze excursie kost gemiddeld 90 dollar per persoon.

Wist je dat?

  • Wist je dat walvishaaien wel 110 jaar kunnen worden?
  • Ze zomaar 18 meter lang kunnen worden
  • 15.000 kilo wegen
  • De walvishaai de grootste vis ter wereld is?

 

Mocht je ooit in de gelegenheid komen om met walvishaaien te zwemmen, trek dan snel je vinnen aan en duik het water in. Ik weet zeker dat je het geweldig gaat vinden!

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook Instagram.

 

12 comments

  1. Wat een bijzondere ervaring!
    Ook Mexico is erg geschikt, o.a. omdat er dikwijls verschillende walvishaaien en manta rays op dezelfde plaats te vinden zijn.
    Een week geleden ben ik gaan snorkelen tussen de walvishaaien en manta’s nabij Isla Mujeres. Magisch!

  2. Dit lijkt me dus geweldig en doodeng tegelijk! Ik heb inmiddels een paar keer gedoken en vond het altijd ontzettend bijzonder om het onderwaterleven te kunnen bekijken. Maar zulke grote dieren heb ik nog nooit gespot, prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *