West-Australië is groot, enorm groot. Het is daarom ook niet zo gek dat deze provincie zoveel nationale parken telt. Van kustgebieden met indrukwekkende kliffen en idyllische stranden, tot goudgele woestijnen en reusachtige canyons met spectaculaire uitzichten. Elk natuurreservaat is weer anders, met elk zijn eigen bezienswaardigheden en kenmerkende schoonheid.
Helaas kan je tijdens je rondreis door WA (check hier de leukste route West-Australië) waarschijnlijk niet alle nationale parken bezoeken (het zijn er namelijk 96!). Een beetje hulp bij het maken van een keuze is dan misschien best fijn. Daarom zetten ik de (volgens ons) mooiste nationale parken van West-Australië voor je op een rijtje, zodat je zelf alvast een aantal van de mooiste plekken van West-Australië kunt ontdekken. Enjoy!
West-Australië | Karijini National Park
Wandel door de canyons, bewonder de kleurrijke rotsformaties en neem een duik in een van de vele waterbronnen die Karijini National Park rijk is. We bezochten tijdens ons verblijf in Australië vele nationale parken en Karijini behoort zeker tot een van de mooiste nationale parken van West-Australië. Het overnachten in het park, de rode aarde en de ruige natuur met prachtige uitzichten is al een waar feest, maar de avontuurlijke en vermoeiende hikes naar de verborgen waterbronnen maakt het park pas echt bijzonder. Ik begrijp dat je lang niet alle tijd hebt om alle nationale parken in West-Australië te bezoeken (het zijn er echt enorm veel) en dat Karijini misschien een beetje uit de route ligt. Toch kan ik alleen maar zeggen: doen! Je zal zien dat het de omweg meer dan waard is.
Nationale parken West-Australië | Ningaloo Marine Park
Hier geen bijzondere rotsformaties of avontuurlijke hikes. Dit national park bevindt zich namelijk diep onderwater. Het Ningaloo Marine Park is een beschermd rif van maar liefst 300 kilometer lang. Het rif start bij Muiron Island en loopt via Coral Bay helemaal door naar Red Bluff. Maar wat maakt het Ningaloo Reef zo bijzonder? De 200 soorten koraal en de levendige onderwaterwereld. Naast een heleboel tropische vissen is het ook een kraamkamer voor walvissen, dolfijnen, manta ray’s en walvishaaien. En het bijzondere is, deze dieren zijn hier allemaal heel goed te spotten!
Voordelen van het Ningaloo Reef
Het meest bekende rif van Australië is natuurlijk het beroemde Great Barrier Reef. Toch doet het Ningaloo Reef hier zeker niet voor onder. Een voordeel van het Ningaloo Reef is dat het rif soms op maar honderd meter afstand van het strand ligt, waardoor het makkelijk te bereiken is. Doordat het rif minder bekend is dan het Great Barrier Reef is het hier qua toerisme ook een stuk rustiger. Wat natuurlijk betekend dat er minder duikers en snorkellaars zijn, maar ook dat het koraal hier nog minder beschadigd is. Twee enorme pluspunten.
Cape Range National Park & Turquoise Bay
Cape Range National Park is een van de minder bekende natuurgebieden van West-Australië. Het is klein, onopvallend, maar een waar genot om doorheen te rijden. De meeste reizigers bezoeken alleen Exmouth voor het spotten van walvissen of om te snorkelen in het Ningaloo Reef. Zonde, want het Cape Range National Park mag er toch echt wel zijn. Het landschap is spectaculair met zijn prachtige uitzichten, canyons, metershoge zandduinen en turquoise gekleurde baaien. Kangoeroes springen gemoedelijk door het landschap en ook de wallaby laat zich hier goed spotten.
Kamperen Cape Range National Park
Er is een kleine camping, zonder al te veel faciliteiten in het Cape Range National Park zelf. De camping ligt net achter de duinen en dus vlakbij de zee. Een betere plek om van de zonsondergang te genieten is er bijna niet.
De camping wordt vooral bezocht door toeristen uit eigen land, wat het een goede plek maakt voor wat social talk met de Australiërs. Wij vonden de camping in Cape Range in ieder geval een gezellige bedoening!
Turquoise Bay
In de omgeving van Exmouth en net voor het Cape Range National Park zelf vind je Turquoise Bay, een prachtig strand wat vooral bekend staat om zijn goede snorkelspots. Wij spotten in de vroege ochtend tijdens het snorkelen zelfs een haai. Heel tof. Dus even als extra tip, snorkelen in Turquoise Bay.
Nationale parken West-Australië | Shark Bay & Monkey Mia
Ningaloo Reef is een groot marine park, maar Shark Bay wint met gemak. Met meer dan 1500 kilometer aan kustlijn, dramatische kliffen, turquoise lagunes, witte stranden en idyllische baaien kan je Shark Bay gerust een gigantisch natuurgebied noemen. Het is een prachtige regio, waarbij zowel de natuur op het land als de onderwaterwereld bijzonder veel te bieden hebben. In de wateren van Shark Bay leven o.a. zeekoeien, haaien, schildpadden, dolfijnen en walvissen. In dit gebied kom je trouwens ook veel Nederlandse invloeden tegen, zo is het grootste eiland van West-Australië bijvoorbeeld vernoemd naar de Nederlandse zeevaarder Dirk Hartog.
De dolfijnen van Monkey Mia
Monkey Mia, in elke reisgids zal je het tegenkomen. De dolfijnen van Monkey Mia staan namelijk bekend als een echte highlight van deze regio. Elke ochtend komen de dieren naar de kust gezwommen en worden ze gevoerd en onderzocht in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Je kunt dit tafereel elke dag rond 08.00 uur op het strand bewonderen. Misschien wel goed om te vermelden, je zal absoluut niet de enige op het strand zijn. Sta er niet van te kijken als er nog honderd andere toeschouwers de dolfijnen komen te bewonderen. De bijbehorende camping is vaak overvol en je betaald de hoofdprijs voor een overnachting. Mocht je Monkey Mia overslaan, wees niet bang dat je helemaal geen dolfijnen zal tegenkomen. Ze zwemmen in groten getale langs de gehele westkust.
Hamelin Pool Marine Nature Reserve
Een fraai stukje west Australische natuur met wel heel bijzondere levensvormen. Het Hamelin Pool Marine Nature Reserve is namelijk het leefgebied van de stromatolieten, de oudste levensvorm ter wereld. Met een leeftijd van over de 3500 jaar verslaan deze stromatolieten met gemak de dinosaurussen. Deze levensvorm is dus enorm oud. En mooi. Er is een wandelpromenade aangelegd waar vandaan je de stromatolieten van dichtbij kunt bekijken. Een interessant natuurgebied wat je prima kunt combineren met een bezoek aan Shark Bay en Monkey Mia.
West Australië | Kalbarri National Park
Kalbarri National Park is de plek waar de Murchison River uitmondt in de zee. Het bijzondere aan dit natuurgebied is dat de rivier door de jaren heen een 80 kilometer lange kloof heeft gevormd door het binnenland. Wat resulteerde in een prachtig gebied met rode kalkstenen formaties, uitkijkpunten en avontuurlijke wandelroutes.
Een deel van het Kalbarri National Park beslaat ook de kust. Een prachtige kustlijn met ruige kliffen en een woelige zee. Speur ook zeker de zee af naar haaien en dolfijnen. Wij spotten vanaf het uitzichtpunt een groep van wel honderd dolfijnen. Een magisch moment.
In het dorp Kalbarri zelf kan je elke ochtend pelikanen bewonderen. De dieren worden uit een soort van lokale traditie bijgevoerd. Ik moet eerlijk bekennen, het is best een indrukwekkend gezicht om de pelikanen te zien komen aanvliegen. Ze zijn echt enorm. Is het idee van het voeren van dieren niet helemaal je ding, dan kun je ze ook prima bewonderen in de baai van Kalbarri.
The Pinnacles desert & Nambung National Park
De Pinnacles desert en het Nambung National Park liggen beide vrij dicht bij de kust gelegen. In een overwegend groene regio net boven Perth. Niet bepaald de plek om een woestijn te verwachten. Toch zijn the Pinnacles dat zeker wel. Een onverwachte verassing, wat juist dit West Australische national park zo bijzonder maakt. Het goudgele zand, de eeuwenoude kalkstenen rotsformaties en het uitzicht op de zee in de verte. Met Kangaroo Point en Hangover Bay telt Nambung ook nog eens twee fijne stranden, waarbij Hangover Bay de beste optie is als je wilt snorkelen.
Je kunt zelf met de auto door the Pinnacles desert rijden, waarbij je ook uit de auto kunt om het gebied per voet te verkennen. De hele dag door zijn de parken prima te bezoeken, maar rond de zonsopgang en de zonsondergang is het park op zijn mooist. Het licht van de zon werpt dan een warme gloed over the Pinnacles, waardoor het zand en de rotsformaties goud oplichten in de zon.
West-Australië | Yanchep National Park
Het Yanchep National Park is een van de oudste nationale parken van West-Australië en bevind zich niet ver van Perth. Het is iets minder indrukwekkend qua natuur dan de overige nationale parken in deze lijst, maar Yanchep is wel de perfecte locatie voor het spotten van de grijze reuzenkangoeroe. Deze kangoeroesoort kan zomaar 1.80 m lang worden en heeft daarmee dezelfde lengte als een gemiddelde volwassenen. Bijzonder he?
Koala’s komen oorspronkelijk niet voor aan de westkust, maar hier in Yanchep wonen er wel een aantal. Niet in het wild, de koala’s leven in een aangeplant eucalyptus bos. De Koala’s eten alleen deze specifieke soort eucalyptus bladeren, een bomensoort die oorspronkelijk niet voortkomt in West-Australië.
Verder vind je in Yanchep National Park een aantal leuke wandelroutes, verschillende grotten die je onder begeleiding kunt bezoeken en goede barbecue faciliteiten waar je zelf je lunch kunt bereiden.
Zuidwest Australië | Leeuwin Naturaliste National Park
Mooie stranden, fijne uitzichten en vele wandelroutes, dat is kort samengevat wat je gaat aantreffen in Leeuwin Naturaliste National Park. Het natuurgebied ligt op een soort schiereiland en loopt vanaf Cape Leeuwin naar Cape Naturaliste, vandaar ook de naam van het park. Wie van watersport houdt, zit hier goed. De omgeving is uitermate geschikt om te gaan surfen, zwemmen en vissen.
Wat voor ons het bezoek aan dit gebied helemaal bijzonder maakte is dat we vanaf het strand in de verte een walvis uit het water zagen springen. Over halleluja momenten gesproken, dit was er een.
Het Leeuwin Naturaliste National Park ligt trouwens in één van de leukste regio’s van zuidwest Australië. Trek er zeker tijd voor uit om de Margaret river regio te verkennen, het is echt een heel mooi en gemoedelijk gebied.
Walpole Nornalup National Park & Valley of the Giants
Eigenlijk zegt de naam Valley of the Giant alles al. De bomen in Walpole Nornalup National Park zijn gigantisch in omvang en vaak meer dan 400 jaar oud. Als je geen last van hoogtevrees hebt, maak dan zeker de Tree Top Walk. Een wandeling over een platform op zo’n 40 meter (!) boven de grond. Liever geen knikkende knieën, vanaf de grond zijn deze reuzen ook goed te bekijken. Voel je klein en nietig in de schaduw van deze giganten en maak een wandeling door dit bijzondere bos.
William Bay National Park & the Green Pools
Op ongeveer 15 kilometer van het plaatsje Denmark vind je het William Bay National Park wat vooral bekend staat op zijn mooie stranden. De in het park gelegen Green Pools zijn ronduit spectaculair. Het witte strand, het turquoise water en de enorme rotsen aan weerszijde van het strand maken de Green Pools tot één van de mooiste stranden van West-Australië. Hier geen grote golven of stroming, maar een beschutte baai met prima zwemcondities. Laat je er zeker niet door weerhouden, maar het water is hier wel net iets kouder dan bijvoorbeeld in het Noordelijker gelegen Coral Bay.
Iets links van de Green Pools vind je de andere highlight van William Bay National Park, de Elephant Rocks. Een aantal enorme rotsen die met een beetje verbeelding inderdaad veel weg hebben van een olifant.
Porongurup National Park & Granite Skywalk
Afbeeldingen van Porongurup en de Granite Skywalk prijken letterlijk op elke voorkant van de informatie brochures over zuidwest Australië die je tegenkomt. Het uitzicht vanaf de Granite Skywalk ziet er werkelijk fantastisch uit. Een wandeling die we niet wilden missen. Althans ik. Thijs had liever gaan duiken met witte haaien in Albany (iets waar ik net iets minder enthousiast over was), maar precies die week werd er niet gedoken. Dus op naar Porongurup National Park en zijn Granite Skywalk.
De wandeling naar de Skywalk is in totaal ongeveer 4 kilometer (2 km heen, 2 km terug). Vanaf het einde van het wandelpad is het nog ongeveer 6 meter klimmen voordat je bij het uitkijkpunt zelf bent. Het uitzicht wat je hebt bij bovenkomt is prachtig. Je kijkt uit over de gehele weide omgeving.
Vanaf moment één gaat het pad steil omhoog. Het is een wandeling waar je het beslist warm van gaat krijgen. Halverwege de hike begon het weer een beetje om te slaan. De eerste regendruppels, dalende temperaturen en toenemende wind. Op het moment dat we boven kwamen was de wind veranderd in een kleine storm en begon de mist op te trekken. We zagen de spreekwoordelijke bui al hangen. Nog 6 meter klimmen en we bereikte de Granite Skywalk met zijn prachtige uitzicht. Je raad het waarschijnlijk al, niets dan dichte mist. We konden letterlijk geen twee meter voor ogen zien. Een aardige deceptie na een pittige wandeling. Helaas. Wie weet heb jij meer geluk, het uitzicht moet prachtig wezen. :)
Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook, Instagram & Pinterest.
1 comment
Jeej, West-Australië is ook al zo mooi! Wij gaan in maart voor de route van Adelaide naar Sydney, maar we weten al zeker dat we nog eens terug gaan komen in Australië!