Duiken met haaien Umkomaas Zuid-Afrika

Duiken met haaien in het Zuid-Afrikaanse Umkomaas

Zwemmen met haaien, het kan in het Zuid-Afrikaanse Umkomaas. Duiken, snorkelen en dat alles zonder kooi. Je duikt gewoon vanaf de zodiac het water in om de haaien te spotten. Een spannende en enerverende ervaring om nooit meer te vergeten.

Zwemmen met haaien in Umkomaas

Bij Zuid-Afrika denk je natuurlijk al snel aan het spotten van wildlife en het maken van safari’s. National Parken als het Krugerpark en het Hluhluwe iMfolozi National Park zijn alleen al reden genoeg voor het maken van een rondreis door Zuid-Afrika. Nu weet je vast wel dat je in bepaalde delen van Zuid-Afrika kan kooiduiken, maar wist je dat je in Umkomaas ook zonder kooi kan duiken met haaien? Een spannend idee, wat vooral Thijs graag wilde uittesten. Dus maakten we na ons bezoek aan St Lucia een stop in Umkomaas. De plek in Zuid-Afrika voor het zwemmen (duiken of snorkelen) met haaien.

duikschool Umkomaas Zuid-Afrika

Al vroeg op pad voor het duiken met haaien in Umkomaas

En daar ga je dan! ’s Ochtends vroeg, na een korte briefing, stap je de RIB boat in, op zoek naar haaien. Na ongeveer een half uur varen wordt de baitball gevuld met sardientjes te water gelaten en is het wachten op de eerste haaien. De duikers trekken hun uitrusting aan en de snorkelaars maken zich klaar voor de eerste koude duik in het water. De eerste duik van de dag is een feit.

Helaas is het een beetje teleurstellend, we zien nog net één haai wegzwemmen en that’s it. Geen haaien hier vandaag, op een kleine glimp na. Het zwemmen met haaien in Umkomaas is al spannend op zich, maar het idee dat je ze misschien wel helemaal niet gaat ziet is nog veel spannender.

Na de tweede duik in het woelige water dook meteen de eerste haai op, gevolgd door nog een stuk of zes oceanic blacktips. De spreekwoordelijke jackpot en een ervaring om nooit meer te vergeten. Bekijk de foto’s maar eens.

Zwemmen haaien Zuid-Afrika Umkomaas

 

Reserveer je duik vooraf

Het zwemmen met haaien in het Zuid-Afrikaanse Umkomaas is populair. De toeristen die dit dorp aandoen, komen specifiek voor deze ervaring. Verder valt er in Umkomaas niet veel te beleven. Doordat er maar een aantal duikscholen zijn die deze excursie aanbieden, is het wel noodzakelijk om het duiken of snorkelen met haaien te reserveren. Het zou toch wel erg zuur zijn als je niet meekan.

Spreid je opties

Nog even een extra tip. Is het zwemmen van haaien echt een droom voor je, verblijf dan een aantal dagen in Umkomaas. Zo heb je meerdere opties om te duiken. Bij slecht weer vaar je liever niet uit, je ervaring is dan echt stukken minder. En natuurlijk is het niet gegarandeerd dat je de haaien ook echt ziet. De kans is natuurlijk groot, maar het blijven wilde dieren die niet te sturen zijn.

Safety first

Misschien even goed om te vermelden, het gaat hier niet om zwemmen met witte haaien, maar om oceanic blacktips. Vandaar dat je ook met ze kan zwemmen zonder kooi. De touroperators weten goed wat ze doen en je veiligheid staat voorop. Hou je aan de regels van de touroperator (zoals het niet aanraken van de haaien, maar dat spreekt natuurlijk voor zich), dan kan je op een verantwoorde manier genieten van deze bijzondere ervaring.

Hier overnacht je in Umkomaas

Verblijf tijdens je tijd in Umkomaas in The Elephant Tusk. Een kleine B&B met mooie comfortabele kamers met alles erop en eraan (zoals chocolaatjes en amarula), zachte bedden en een klein terras. Het ontbijt was het beste van onze reis door Zuid-Afrika en was ronduit goddelijk. De yoghurt met vers fruit en nootjes, ik probeer het regelmatig thuis na te maken, maar zo lekker als bij The Elephant Tusk lukt het mij helaas niet.

Je hebt de optie om ‘s avonds bij de bed & breakfast te eten. Grijp hem met twee handen aan, want de gastvrouw kan heel lekker koken. En het mooie, voor een standaard tweepersoonskamer betaalden we 553 ZAR, wat omgerekend ongeveer 33 euro is. Dit is inclusief, a la carte 3 gangen ontbijt. Bizar lage prijs voor alles wat je krijgt. Heb je na het zwemmen met haaien nog zin in een duik, de accommodatie heeft ook nog een zwembad. Een betere overnachtingsplek in Umkomaas ga je niet vinden.

De eigenaar van de B&B is trouwens ook een fanatiek duiker, hij voorziet je graag van handige tips, do’s en vooral don’t. Wist je bijvoorbeeld dat je je camera of go pro onderwater dicht bij je lichaam moet houden? Hou je hem gestrekt voor je uit, dan komen de haaien naar je toe om tegen je arm “botsen”. Geen fijn gevoel en natuurlijk niet de meest slimmen set, het blijven toch haaien.

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook, Instagram & Pinterest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *