Safari door noorden Kruger National Park

Op ontdekkingstocht door het Noorden van het Kruger National Park

Tijdens het plannen van onze rondreis van 3 weken door Zuid-Afrika stond één ding vanaf het begin af aan al vast. Een bezoek aan het Kruger National Park. Omdat wij beide erg houden van het zien van dieren in hun eigen omgeving, besloten we ruim de tijd te nemen om het park te ontdekken. Juist Noord Kruger trok ons erg aan. We wisten dat de safari mogelijkheden en het zien van wildlife net iets moeilijker zou zijn dan in Zuid Kruger, maar juist het idee van weinig andere toeristen en safari jeeps trok ons enorm aan. Dus trokken we eropuit, op safari in onze eigen auto door het noorden van het Kruger Park. Wat een geweldige ervaring.

Omdat we ruim de tijd hadden, bezochten we later ook nog Centraal en Zuid Kruger. Prachtig qua natuur en het is ongelofelijk hoeveel dieren je hier kunt spotten. Maar wil je iets bijzonders, overweeg dan zeker om een paar dagen door te brengen in het noorden van het park!

Landschap Noord Kruger Zuid-Afrika

Waarom een bezoek aan Noord Kruger

Grote kans dat als je op reis gaat naar Zuid-Afrika een bezoek aan het Kruger National Park hoog op je must see lijstje zal staan. En terecht. Met zijn 20.000 vierkanten kilometer is Kruger het grootste National Park van Zuid-Afrika. Bekend om zijn goede safari mogelijkheden en grote hoeveelheden wildlife.

Zuid en Centraal Kruger zijn de populairste regio’s onder de toeristen, het Noorden van het park wordt vaak overgeslagen. De reden hiervoor is dat het zuiden net wat makkelijker te bereiken is, de natuur mooi is en het in verhouding makkelijker is om veel dieren te spotten in verhouding weinig tijd. Een goede regio voor het maken van een safari.

Wil je net iets anders, iets meer van de gebaande en weg van de andere toeristen, kies dan voor een bezoek aan Noord Kruger. De natuur is hier veel ruiger en droger dan in andere delen van het park. Je vindt er oude bossen, grotendeels opgedroogde rivieren, rotsen en baobabs bomen. Klinkt misschien niet heel aantrekkelijk op het eerste oog, maar dat is het wel. De natuur is bijzonder mooi en de vegetatie laag, waardoor je de dieren goed kan spotten.

zebra kruger national park

De Big 5 en meer

Alhoewel de Big 5 ook in het noorden van het Kruger park voortkomt, is deze hier wel veel lastiger te spotten. Je zal evengoed genoeg dieren zien, denk aan olifanten, giraffen, zebra’s, hyena’s, veel verschillende soorten bokken en misschien wel een luipaard. Het grootse voordeel is misschien wel dat als je de dieren spot, je ze vaak voor jezelf alleen hebt. Je kan in dit deel van het park uren rijden, zonder maar een andere auto tegen te komen. En dat is toch wel een heel bijzondere ervaring.

Ben je een vogelliefhebber? Dan is Noord Kruger dé plek voor jou. Nergens komen zoveel verschillende en bijzondere soorten vogels voor al dit deel van het park.

Olifanten noorden Kruger National Park Zuid-Afrika

Oog in oog met een olifant

Ik weet het nog goed. Hoe we de eerst afslag naar links namen na het passeren van de Phalaborwa gate en hoe we dik 15 minuten reden zonder ook maar een dier te zien, de impala´s niet meegerekend (hier zie je er duizenden van). We zeiden net tegen elkaar, “dit zou het perfecte moment zijn voor een olifant”, toen er uit het struikgewas opeens twee olifanten de weg op kwamen lopen.

De rem werd ingetrapt en op een paar meten afstand, stralend in de gouden kleur van de opkomende zon, stonden de olifanten. Heel relaxed, alsof ze ons geen eens zagen. Ze poseerde uitgebreid voor onze camera en het uiterst gelukkig halleluja moment, vol met adrenaline, laat zich moeilijk omschrijven. Zulke momenten maken echt je vakantie. Wij hebben dus hele goede herinneringen aan het noorden van het Kruger Park. En wil je iets minder standaards, een beetje off the beaten track, zonder al te veel toeristen, dan is dit the place to be.

met eigen auto op safari Kruger Park

Op safari met je eigen auto door Noord Kruger

Eén van de dingen die het Kruger National Park zo bijzonder maakt is dat het heel makkelijk is om zelf, met je eigen auto, op safari te gaan door het park. De wegen zijn geasfalteerd en staan duidelijk aangegeven, waardoor je niet zo snel voor problemen komt te staan.

Het zelf rijden door het noorden van Kruger is echt een ervaring op zich. De ruige natuur, de stilte en amper een andere auto te spotten. De auto’s die je tegenkomt zijn vaak locals die op zoek gaan naar de voor hun bekende luipaarden. Het is dus helemaal geen gek idee om aan hun te vragen of ze nog dieren gespot hebben. De meeste locals wisselen graag hun tips met je uit.

Soms zie je een paar auto’s staan en dan weet je dat daar iets te zien valt. Maar hou zeker je ogen open. Niets is mooier om die leeuw of baby olifant zelf te spotten. Als kinderen zo blij zaten wij in de auto ons adem in te houden om ervoor te zorgen dat ze er niet vandoor zouden gaan. Het is een prachtige ervaring om zelf te rijden door de natuur van Zuid-Afrika.

Let wel op. Het Noorden van het Kruger National Park is veel minder drukbezocht dan het Zuiden, waardoor het zomaar zou kunnen zijn dat je uren rijdt, zonder een andere auto tegen te komen. Fantastisch natuurlijk, je hebt al het moois wat er te spotten valt helemaal voor jezelf alleen. Minder drukte, betekend ook minder Rest Camps. Zorg er daarom altijd voor dat er voldoende benzine in je tank zit en dat je genoeg water bij je hebt. En hou er rekening mee dat je plaspauzes soms moet plannen. :)

Olifanten Noord Kruger Zuid-Afrika

Zo regel je een georganiseerde safari door het noorden van Kruger

Wil je er liever op uit in een safari Jeep met een gids, dan hoef je dit niet al thuis te regelen. Er zijn genoeg lokale bedrijven die safari’s aanbieden en bijna elke accommodatie heeft ook zijn eigen jeeps en gidsen in dienst.

Maar toch, als ik je een tip mag geven, ga er tenminste 1 dag zelf met je eigen auto op uit. Het zelfstandig maken van een safari is een geweldige ervaring. Het speuren naar dieren en de halleluja momenten als er olifant vlak voor je auto de weg oversteekt zijn onbetaalbaar.

Overnachten in Noord Kruger

Een goede ingang om het park te betreden als je het noorden van het Kruger National Park wilt ontdekken is de Phalaborwa gate. Het bijbehorende dorp Phalaborwa is ook een prima plek voor als je net buiten het park zelf wilt overnachten. De voordelen van overnachten buiten het National Park is dat er net wat meer keuze is uit accommodaties, meer comfort voor een betaalbare prijs, meer mogelijkheden om ’s avonds uit eten te gaan en een kleinere kans op malaria.

In en buiten het park

Wij kozen voor een verblijf in en buiten het National Park en overnachten in Phalaborwa in de Sefapane Lodge en Safaris. Mooie kamers, een fijn zwembad en vriendelijk personeel. Maar de reden waarom we uiteindelijk gekozen hebben voor de Sefapane Lodge is omdat het bekend staat om zijn goede keuken. En ik kan je vertellen, ze weten hier heel goed wat lekker eten is!

De Rest Camps in het Noorden van het Kruger Park

Maar eerlijk is eerlijk, het overnachten in het Kruger National Park zelf is wel heel bijzonder. Midden in de natuur, logeren in een kamp en soms zelfs uitzicht op de dieren. 1000 in 1 nacht, alleen dan op zijn Zuid-Afrikaans. Reis je meer af naar het zuiden, dan is een overnachting in de tenten van Adventures Pretorius Rest Camp een echte aanrader. De rest van de accommodaties in het Kruger kan je alleen boeken via San Parks, de overkoepelende organisatie waaronder de Nationale Parken vallen. Wil je overnachten in Noord Kruger, dan kan je kiezen uit het Punda Maria Rest Camp en het Shingwedzi Camp. Beide mooi parken, met uitzicht op dieren.

Een bijkomend voordeel

Een bijkomend voordeel van overnachten in het park is dat je voor de dag na je overnachting niet opnieuw entree hoeft te betalen. Dit zit al bij je overnachting inbegrepen.

Safari door noorden Kruger National Park

Malaria in Noord Kruger

Goed om te weten denk ik, is dat er sprake van Malaria in het Kruger Nationaal Park. Het is natuurlijk je eigen afweging of je malaria tabletten wilt slikken of niet. Dat besluit ligt helemaal bij jezelf. Voor je gaat is het wel goed om de laatste informatie van het Zuid-Afrikaanse Travel Health Network door te lezen. Hier vind je up to date informatie over de malaria gebieden in Zuid-Afrika en adviezen over het gebruik van malaria medicatie in bepaalde gebieden. Lees het goed door, zet alle informatie op een rijtje en besluit wijs wat te doen.

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook, Instagram & Pinterest.

1 comment

  1. Leuk geschreven en mooi informatief. Ben toch wel benieuwd naar de mogelijkheden van eten en tanken in het noorden van Kruger en naar het wild dat je tegen kunt komen. Daarbij denk ik vooral aan roofdieren en olifanten. Hoe is het met de telefoonverbinding/ontvangst in dit deel van Kruger?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *