Neushoorns Hluhluwe iMfolozi National Park

Op safari in het Hluhluwe iMfolozi National Park

Prachtige natuur, veel wildlife en de grootste populatie neushoorns in Zuid-Afrika. Dit alles vind je in het Hluhluwe iMfolozi National Park, het oudste National Park van Zuid-Afrika.

Het mooiste natuurpark van Zuid-Afrika: Hluhluwe iMfolozi National Park

Tijdens onze drieweekse rondreis door Zuid-Afrika stond het maken van safari’s wel centraal. Want wat is er nu mooier om deze dieren in hun eigen omgeving te kunnen bewonderen? We bezochten uiteraard het Kruger National Park (het grootste en bekendste natuurgebied van het land), maar ook de iSimangaliso Wetlands en het Addo National Park. Allemaal prachtige natuurgebieden met nog mooiere dieren. Maar het park wat ons qua natuur echt van onze sokken blies is het Hluhluwe iMfolozi National Park.

Neushoorns Hluhluwe iMfolozi National Park Zuid-Afrika

Hluhluwe iMfolozi National Park

Hluhluwe iMfolozi National Park is het oudste National Park van Zuid-Afrika en bestaat eigenlijk uit twee delen. Het noordelijke deel staat bekend als Hluhluwe en het zuidelijkste deel van het park als iMfolozi. Deze twee delen vormen samen de 96.000 hectare tellende Hluhluwe iMfolozi National Park. Glooiende heuvels, groen grasland en vele uitzichtpunten. Het is een prachtig natuurgebied.

Neushoorns Hluhluwe iMfolozi National Park

Neushoorns en de Big 5

Hluhluwe iMfolozi National Park is het huis van de Big 5 en hét park in Zuid-Afrika voor het spotten van een neushoorn. Nergens in het land leven zoveel neushoorns als hier. Hoeveel van deze dieren er precies in Hluhluwe leven is niet bekend. Althans, de rangers weten het wel, maar zullen het je niet vertellen. Dit om zoveel mogelijk de neushoorns te beschermen tegen stroperij, want dat is helaas nog steeds een enorm probleem in Zuid-Afrika.

Alhoewel alle dieren van de Big 5 in Hluhluwe leven, is de kans zeer klein dat je ze hier ook allemaal zult spotten. Met name het luipaard laat zich hier niet zo makkelijk zien. Kom je puur voor de Big 5, dan zou ik je Kruger National Park aanraden. Voor de natuur en de neushoorns, dan is Hlhluwe iMfolozi de onbetwiste nummer 1. Maar beter bezoek je ze gewoon allebei. De parken, de vegetatie en de dieren die je in beide natuurgebieden zult spotten zijn weer compleet anders, maar beide net zo mooi.

Cheeta met prooi Zuid-Afrika

Cheeta met prooi Zuid-Afrika

De cheeta en de gieren

Het landschap in Hluhluwe is ontzettend groen, met veel uitzichtpunten en prachtige uitzichten. Wij zagen er veel neushoorns, een groep leeuwen die heel ontspannen voor ons de weg overstak en een cheeta die net een prooi had gevangen.

De cheeta was zijn net gevangen impala aan het oppeuzelen, terwijl er op de achtergrond een groep van wel honderd gieren geduldig aan het wachten was op de restjes. Het was een prachtig gezicht. De cheeta die de steeds dichterbij komende gieren wegjaagden en de manier hoe de cheeta zijn prooi opat. Het was heel bijzonder om te zien.

St Lucia als uitvalsbasis voor je bezoek aan Hluhluwe iMfolozi National Park

St Lucia is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan het Hluhluwe iMfolozi National Park. Je kan het park zelf bezoeken of een georganiseerde safari boeken. Wij kozen voor dat laatsten en gingen op pad met Eurozulu Safari’s en dat is ons heel goed bevallen.

Safari in Hluhluwe iMfolozi National Park

Hluhluwe iMfolozi National Park Zuid-Afrika

Op safari in Hluhluwe

Je hebt een aantal organisaties die safari’s aanbieden in Hluhluwe iMfozi National Park. Eén daarvan is Eurozulu Safari’s, de organisatie waarmee wij een dag op pad zijn gegaan. ’s Ochtends vroeg (vier uur!) word je opgehaald bij je accommodatie in St Lucia om van hiervandaan richting de gate te rijden. Een rit van ongeveer 50 minuten.

Er zijn verschillende “packages” waaruit je kan kiezen als je de safari boekt. Voor ongeveer 10 euro meer boek je de “elite package” en dat is toch wel een meerwaarde. Maximaal 6 mensen in de jeep, ieder heeft een plek bij het raam (hoewel er natuurlijk geen ramen in een jeep zitten, maar je begrijpt vast wat ik bedoel) en per stel krijg je een verrekijker, wat toch wel erg leuk is. Nog een voordeel, als het ’s ochtends koud is of als het regent krijg je een gevoerde regencape.

De gidsen van de verschillende organisaties werken samen, op die manier heb je de meeste kans op het spotten van wild. Wij zagen hierdoor bijvoorbeeld een cheeta met zijn prooi. Iets wat we anders waarschijnlijk niet gezien hadden. De gids vertelt je allerlei bijzonderheden over het park en zijn dieren. Leuke anekdotes en bijzondere weetjes. ’s Ochtends ontbijt je in het park en ’s middags sluit je de safari af met een heerlijke Afrikaanse Braai. Je kunt in Hluhluwe prima met je eigen auto op safari, maar soms is het maken van een organisatie toch wel erg leuk en kan het, zoals in dit geval, een echte meerwaarde zijn.

Verblijf je niet in St Lucia, ook geen probleem. De safari jeep pikt je dan gewoon op bij de ingang van het park.

iSmangaliso Wetland Park St Lucia Zuid-Afrika

Wat te doen in St Lucia

St Lucia is een klein dorp omringd door de rivier aan de ene kant en door de zee aan de andere kant. Je spot er flamingo’s, krokodillen en nijlpaarden die gewoon ’s avonds door de straat lopen. Ook is St Lucia het beginpunt voor je bezoek aan de iSmangaliso Wetlands. Een plek waar je je prima een dag of drie, vier kunt vermaken. Met deze St Lucia tips en bezienswaardigheden haal je het meeste uit je verblijf in dit gezellige dorp.

Accomodatie St Lucia The Sandsniper

Overnachting tip St Lucia

Overnachten in St Lucia doe je bij The Sandpiper Guesthouse. Een klein guesthouse met mooie kamers, een tropische tuin en een fijn zwembad. Elke ochtend staat er een uitgebreid ontbijt voor je klaar, altijd met iets extra’s zoals pannenkoeken of brownies (het is vakantie, dus een brownie bij het ontbijt mag best). Maar het beste van je verblijf in dit guesthouse is toch wel de ontzettend vriendelijke gastvrouw. Vol interesse, gastvrij en een lopende encyclopedie wat betreft de omgeving. De beste St Lucia tips (wat te doen, waar te eten), zijn afkomstig van haar.

Wij koesteren warme herinnering aan de gastvrouw en The Sandpiper Guesthouse, maar uiteraard is er in St Lucia nog veel meer goede accommodatie te vinden.

 

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook, Instagram & Pinterest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *