iSmangaliso Wetland Park St Lucia Zuid-Afrika

St Lucia | Safari, Wetland & nijlpaarden op straat

Nijlpaarden die ’s avonds door de straten marcheren, een grote kolonie flamingo’s en de beste toegang tot het iSmangaliso Wetland Park. St Lucia is een wonderlijk dorp met een gezellige sfeer omringd door het water van zowel de rivier als van de zee. Het Zuid-Afrikaanse St Lucia is een prima uitgangspunt voor het verkennen van de Wetlands en het Hluhluwe iMfolozi National Park met zijn bijna oneindig lijkende groene uitzichten en neushoorns.

Welkom in St Lucia

Je vindt St Lucia in het Oosten van Zuid-Afrika, direct gelegen aan de kust. Het kleine dorpje met zijn keurige lanen, vele guesthouses en tropische tuinen wordt omringd door water. Aan de ene kant vind je de rivier met zijn krokodillen en nijlpaarden, aan de andere kant wordt het dorp omsloten door de Indische Oceaan. St Lucia en zijn bijbehorende Wetlands staan al jaren op de UNESCO-werelderfgoedlijst en het behouden en beschermen van de natuur is iets waar veel aandacht aan wordt besteed in St Lucia.

De leukste activiteiten om te doen in St Lucia

Het dorp is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de natuurgebieden in de regio. Van de Wetlands, het spotten van de Big 5 tot de nijlpaarden die ’s avonds rustig door de straten wandelen, dit zijn de leukste activiteiten om te ondernemen in St Lucia!

Nijlpaarden op straat St Lucia Zuid-Afrika

Nijlpaarden op straat in St Lucia

St Lucia is door zijn ligging natuurlijk de ideale plek om het iSmangaliso Wetland Park te bezoeken, toch staat het dorp misschien nog wel meer bekend om de nijlpaarden die ’s avonds door de straten van St Lucia wandelen alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

In de rivier die langs St Lucia loopt leven veel nijlpaarden. Op het moment dat het donker wordt komen deze uit het water op zoek naar gras om te eten. Dat dit gras zich midden in een woonwijk bevindt, maakt de nijlpaarden niet zoveel uit. De nijlpaarden lopen in St Lucia ’s dus nachts letterlijk op straat!

Ga na het avondeten op pad met de auto en wellicht spot je er een paar. Bij ons was het elke avond raak. Ik kan je vertellen dat het een heel bijzonder gezicht is als je opeens een nijlpaard voor je op straat ziet lopen. Raar, maar wel heel erg leuk!

Een kleine waarschuwing is wel op zijn plaats. Neem als het donker wordt altijd de auto (dat is in Zuid-Afrika sowieso een goed idee), je wilt een nijlpaard al lopend echt niet tegenkomen. Door hun schattige oortjes en koddige manier van bewegen mogen ze er dan misschien schattig uitzien, lief zijn ze zeker niet. Van alle dieren is het nijlpaard misschien nog wel de gevaarlijkste. Dus als het donker wordt in St Lucia, neem alsjeblieft de auto.

Nijlpaarden Zuid-Afrika

Nijlpaarden spoten tijdens St Lucia’s Sunet Cruise

Vanuit het dorp vertrekt 4 keer per dag een cruise waarmee je de rivier op gaat om nijlpaarden te spotten. Een leuke variant daarvan is de Sunset Cruise. De boot vertrekt aan het eind van de middag om terwijl de zon ondergaat (de naam zegt het al) te genieten van de nijlpaarden. Dit alles op een relaxte manier en onder het genot van een drankje. Zo wordt de zonsondergang nog eens extra speciaal.

Flamingo’s, krokodillen en strand

Nijlpaarden zijn leuk, maar wat dacht je van flamingo’s en krokodillen? Vlakbij het strand, waar de rivier uitkomt in de zee leeft een grote kolonie flamingo’s die je prima vanaf de kant kunt bewonderen. Krokodillen zijn wat moeilijker te spotten, maar als je goed je best doet zul je er een paar kunnen vinden in het donkere water van de rivier. Vanaf het terras van de gezellige Ski Boat Club heb je een prachtig uitzicht over de Wetlands, de rivier en de flamingo’s.

Vanaf hier begint ook de boardwalk, een 5 minuten durende wandeling die je naar het brede strand, ten noorden, van St Lucia brengt. Let op, de zee is hier niet zo geschikt om te zwemmen wegens de sterke stroming. Heb je zin in een duik, breng dan een bezoek aan het strand van Cape Vidal.

Strand Cape Vidal St Lucia Zuid-Afrika

Safari iSmangaliso Wetland Park St Lucia Zuid-Afrika

iSimangaliso Wetland Park Cape Vidal

Het iSmangaliso Wetland Park is het eerste natuurgebied van Zuid-Afrika wat een plekje wist te bemachtigen op de Werelderfgoedlijst, wat alles te maken heeft met de bijzondere natuur en vele ecosystemen. Cape Vidal is het grootste natuurgebied wat behoort tot het Wetland Park. Uitgestrekte vlaktes, een wilde kust en rode zandduinen. Het bijzondere is dat in iSmangaliso ook veel groot wild leeft, iets wat je in eerste instantie misschien niet zou verwachten. De hele Big 4 is hier te zien: olifanten, buffels, luipaarden en neushoorns. Het luipaard is altijd lastig om te spotten, maar voor het zien van een neushoorn ben je hier aan het goede adres. Neem vooral ook de loops die je kunt maken, de grootste kans op het spotten van een neushoorn heb je daar.

Als je een neushoorn spot, dan zal je merken dat ze er hier in iSimangaliso net iets anders uitzien. De hoorns missen. Deze zijn preventief verwijderd, om te voorkomen dat de stropers de dieren doden. Het stropen van neushoorns in Zuid-Afrika is helaas nog steeds een groot probleem.

Heb je zin in een duik in de Indische Oceaan, dan is het strand van Cape Vidal veruit de beste optie. De stroming is hier minder sterk dan bij de andere stranden van St. Lucia en het strand is afgezet met haaiennetten (wel zo veilig).

Giraffen Zuid-Afrika

iSimangaliso Wetland Park Dukuduku gate

Het iSimangaliso Wetland Park bestaat uit verschillende gebieden, met elk hun eigen ingang. De Dukuduku gate bevindt zich net buiten St. Lucia en het park is een stuk kleiner dan zijn grote broer Cape Vidal. Doordat Dukuduku direct aan het meer van St. Lucia ligt en het natuurlijk gedeeltelijk uit moerasgebied bestaat is de natuur in het park ontzettend groen en kun je hier nijlpaarden spotten. Makkelijker om te spotten zijn de giraffen, buffels, kudu’s en waterbokken.

Het iSimangaliso Wetland Park kan je georganiseerd bezoeken, met een safari, maar is ook prima zelfstandig te doen. De wegen zijn goed, er zijn leuke stops en je ziet zelfrijdend misschien wel net zoveel. Trek voor een bezoek aan Dukuduku ongeveer een halve dag uit.

Neushoorns Hluhluwe iMfolozi National Park

Hluhluwe iMfolozi National Park

St Lucia in een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan het Hluhluwe iMfolozi National Park, het oudste National Park van Zuid-Afrika en bovendien dé plek voor het spotten van neushoorns. Trouwens, de volledige Big 5 leeft in dit gebied, alhoewel het altijd lastig is om deze 5 dieren echt op één dag te spotten. Wij zagen 4 van de 5. Olifanten, neushoorns, buffels en leeuwen. Het luipaard liet zich helaas niet zien, maar we werden wel getrakteerd op het zien van een cheeta met prooi, wat echt voelde als een cadeautje.

Je kan het Hluhluwe iMfolozi National Park bezoeken met je eigen auto, zoals wij al eerder deden in het Kruger National Park, het Isimangaliso Wetland Park en Addo Elephant Park. Een hele bijzondere ervaring om al zelfrijdend alle dieren te spotten.

Dit keer kozen wij echter voor een georganiseerde safari. Het is weer een compleet andere ervaring en de informatie van de gids kan echt een meerwaarde zijn. Wij gingen een dag op pad met Eurozulu Safari’s en het was echt top. Het spotten van dieren, de leuke anekdotes en de echte Zuid-Afrikaanse braai tot slot.

De beste restaurants van St Lucia

De meeste restaurants in St Lucia zijn gevestigd in de hoofdstraat, McKenzie street. St Lucia is een leuk dorp, met veel restaurant, maar helaas snappen ze het concept gezelligheid niet helemaal. Verwacht dus geen knusse restaurants. Toch zijn er een paar plekken waar je goed kunt eten. Deze tips kregen we van onze gastvrouw, wij probeerden ze uit en geven ze nu graag weer door aan jou.

Voor verse vis en zeevruchten ga je naar Ocean Basket en voor steak, skewers en lekkere vegetarische gerechten dan is het naastgelegen Braza de beste keus. Voor lunch to go (bijvoorbeeld als je het iSimangaliso Wetland Park gaat verkennen) verkopen ze bij Kauai heerlijke healthy wraps (de princess wrap is echt yumm), maar ook gezonde salades, broodjes en shakes.

Maar de absolute aanrader is toch wel de Ski Boat Club. Dit restaurant ligt buiten het dorp, vlak bij het strand en heeft een terras wat uitkijkt op de rivier met de flamingo’s. Naast dit heerlijke uitzicht serveren ze ook nog eens goed eten.

Accomodatie St Lucia The Sandsniper

En hier wil je overnachten in St Lucia!

Laten we maar meteen beginnen met het feit dat er plenty goede accommodatie te vinden is in St Lucia. Boek je hotel of guesthouse wel ver van tevoren, de mooie accommodaties zitten namelijk zo vol.

En dan nu onze super tip, kies voor een verblijf in het The Sandpiper Guesthouse. Mooie kamers, een tropische tuin met uitzicht op de wild trail, een fijn verkoelend zwembad en een heerlijk ontbijt. Maar wat The Sandpiper echt zo speciaal maakt is de vriendelijke gastvrouw. Zoveel gastvrijheid, belangstelling en tips die ze je meegeeft, het voelt echt een beetje als thuiskomen. Om het even lekker op zijn Amerikaans te zeggen, wij vonden The Sandpiper echt aaaamazing.

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook, Instagram & Pinterest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *