Thailand & Cambodja, fotoverslag van onze reis!

Drie weken lang reisden we door het altijd fijne Thailand en het verrassend mooie Cambodja. Wonderschone natuur, indrukwekkende tempelcomplexen, uitgestrekte stranden en een ultra relaxte vibe. Zo zou je onze reis in het kort kunnen samenvatten. Met als kers op de taart, de Thaise en Cambodjaanse keuken. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Wat is Azië toch een fijn continent om te bereizen! 

Keuze stress

Tijd te kort. Tot deze conclusie komen we eigenlijk altijd tijdens het plannen van onze reizen. Zeker op het moment dat je je verder gaat verdiepen in een bestemming, kom je erachter dat er zoveel meer te doen en te zien is dan je op het eerste moment dacht. En eigenlijk wil je het allemaal zien en beleven. Althans, zo gaat het bij ons. :) Daarom moet je helaas keuzes maken of gewoon heel lang op vakantie gaan, dat kan natuurlijk ook. Dat tweede zit er helaas nu nog even niet in, maar in drie weken tijd kun je gelukkig ook veel moois zien en doen. Zo kwamen we tot de volgende reisroute!

Route Thailand en Cambodja

Route Thailand & Cambodja in een notendop

We vlogen van Amsterdam naar Bangkok. Na een paar dagen in deze fijne hoofdstad van Thailand te zijn verbleven vertrokken we naar Cambodja. Dit deden we door vanaf Bangkok te vliegen op Siem Reap. Uiteraard brachten we daar een bezoek aan het indrukwekkende Ankor Wat. Vanuit Siem Reap namen we een binnenlandse vlucht naar Sihanoukville waar we verbleven in het Ream National Park. Vanuit Sihanoukville kun je de boot nemen naar de voor de kust gelegen eilanden. Wij verbleven een paar dagen op het paradijselijke Koh Rong Samloem om vervolgens per auto af te reizen naar de Tatai rivier waar we een twee nachten in de jungle sliepen. Een hele bijzondere ervaring, die ik je zeker kan aanraden!

Helaas zat ons verblijf in Cambodja erop en keerde we terug naar Thailand om te gaan eilandhoppen. We begonnen op Koh Chang. Van hieruit reisde we verder naar Koh Wai en Koh Mak. We eindigde weer op Koh Chang om terug te reizen naar Bangkok. Helaas was het weer tijd om naar huis te gaan en vlogen we terug naar Amsterdam.

Thailand en Cambodja zijn landen die je prima met elkaar kan combineren. Blijf je liever drie of vier weken in Thailand (ook niet verkeerd) en wil je het land op zijn best zien, zonder te veel tijd te verspillen aan reizen? Dan is deze reisroute misschien wel iets voor jou.

Photo diary

Net zoals bij onze reizen door Sicilië en IJsland heb ik voor deze reis ook een soort van fotoverslag gemaakt. Een beetje als traditie, maar ook om jullie een globale indruk te geven van onze reis. Maar de voornaamste reden is toch wel omdat ik het gewoon heel leuk vind om te maken! Met als regel voor het verslag, voor elke dag, één foto. En dat zijn niet per se de mooiste foto’s, maar het zijn wel foto’s die voor ons een bijzondere betekenis hebben, ze symboliseren de high lights van die dag. Het is best lastig om per dag één foto te kiezen, want er waren vele high lights! Maar het is gelukt! Kijk je mee?

Thailand - Bangkok

Bangkok

Na een vermoeiende vlucht kwamen we aan het eind van de middag aan in Bangkok. We slenterde door Rambuttri road en kwamen een beetje bij aan het rand van het zwembad van ons hotel. ’s Avonds struinde we over de markt en aten we de lekkerste pad thai ever, gewoon op straat. Tot de man met de hamer kwam. Een nacht niet slapen en een lange vlucht eisten hun tol. We lagen die avond dan ook vroeg in bed!

Thailand - Bangkok

Bangkok

Bangkok is niet bepaald een stad waar het moeilijk is om je te vermaken. Er is genoeg te doen, te zien en te beleven. Een goede manier om Bangkok te verkennen is vanaf het water. Naast dat het echt een leuk tochtje is, bied het varen ook de nodige verkoeling. En een beetje afkoeling is zeker welkom wanneer het in de stad zo’n 30 graden is!

Cambodja - Siem Riep

Siem Reap

Siem Reap is vooral bekend om het dichtbij gelegen Ankor Wat. Maar wist je dat Siem Reap zelf ook een leuke en gezellige stad is? De bekendste straat hier is Pub Street. De naam zegt het al, je vindt in deze straat vele kroegjes en restaurants. En dat je hier goed kan borrelen, bewijst deze bovenstaande foto maar eens. Laat deze foto je niet afschrikken, het is een echt een gezellige stad!

Cambodja - Ankor Wat

Ankor Wat

Ankor voor jezelf alleen? Het is bijna onmogelijk, maar zoals de foto bewijst, kan het wel! Hoe je dit voor elkaar krijgt? Nog even wachten, binnenkort deel ik deze super tip met je! Op het moment dat deze foto genomen werd waren we alleen in Ankor, een magisch moment. Echt een heel bijzonder gevoel. Ankor Wat is echt een waanzinnige plek om een volle dag door te brengen.

Cambodja, Reap

Ream National Park

Ream National Park ligt in het zuiden van Cambodja. Vanaf de luchthaven van Sihanoukville bereik je in ongeveer 40 minuten rijden het nationaal park. Je vindt hier letterlijk maar een handvol toeristen, waardoor het lijkt alsof je de verlaten stranden helemaal voor je alleen hebt. Tip: verken per kajak de kust, maar ook de aangrenzende mangrove!

Cambodja - Koh Rong

Koh Rong Samloem

Zeker doen, breng een paar dagen door op Koh Rong Samloem, een klein paradijselijk eiland voor de kust van Cambodja. Er zijn geen wegen op het eiland en dus ook geen auto’s, waardoor het hier heerlijk rustig is. Langs het strand vind je verschillende kleine resorts, waar je een bungalow kunt huren. Boek van tevoren, anders bestaat er de kans dag je geen slaapplek kunt vinden. Tijdens ons verblijf zagen we teleurgestelde toeristen noodgedwongen de boot terugnemen, omdat alle accommodaties volgeboekt waren.

Cambodja - Koh Rong Samloem

Koh Rong Samloem

In een één uur en een kwartier wandel je door de jungle naar de vuurtoren van Koh Rong Samloem. Voor 1 dollar mag je deze bezichtigen. Beklim de steile trappen van de vuurtoren, het uitzicht is adembenemend!

Cambodja - Koh Rong Samloem

Koh Rong Samloem

Koh Rong Samloem heeft meerdere stranden, maar het mooiste strand is toch wel Lazy Beach. Na een wandeling van ongeveer vijfenveertig minuten bereik je een prachtig geel zandstrand met turquoise gekleurd water. De perfecte plek om te zwemmen, te zonnen of te wandelen.

Cambodja

Tatai river

Misschien wel de mooiste plek die we tijdens onze vakantie in zowel Thailand als Cambodja gezien hebben. Wat een prachtige en rustgevende rivier. Totaal omringd door het groen van de jungle. Met de boot, welke je ziet op de foto, werden we van onder een grote brug ,in de middle of nowhere, opgehaald en naar onze bungalow gebracht. We kwamen ogen tekort tijdens deze tocht!

Cambodja

Tatai river

Na een uur lopen door de jungle kwamen we aan bij de Tatai waterval. Deze waterval lijkt een beetje op de Buley Rockhole in Australië, de rivier bevat allemaal poeltjes waarin je kunt zwemmen. Toen wij net uit het water waren arriveerde er een groep monniken. Compleet met mobieltjes en ipads. Een mooi gezicht, maar we durfde er eigenlijk geen foto van te maken. Het zijn toch monniken en het voelde een beetje onbeschoft om zomaar een foto van hun te maken, terwijl ze aan het baden waren.

Totdat ze Thijs in het oog kregen. Ze wilde allemaal met hem op de foto! Ook de monniken beheersen het selfies maken heel goed. Ook ik vereeuwigde Thijs en de monniken samen op de foto. Tevens vonden ze het prima dat we foto’s van hun maakten, ze vonden het zelfs leuk! Deze foto vertegenwoordigd dan ook een hele speciale en bijzonder leuke ontmoeting!

Cambodja

Op weg naar Koh Chang

Op weg naar de Thaise grens werden we even opgehouden, omdat er een groep buffels de weg blokkeerde. Dat is natuurlijk helemaal geen verkeerd oponthoud! Zo snel mogelijk haalde we onze camera uit de tas, zodat we ze nog even op de foto konden zetten. Met een grote glimlach reden we hierna verder naar Thailand om ’s middags aan te komen op onze bestemming.

Wij kozen ervoor om te gaan eilandhoppen in Thailand en om volop te gaan genieten van het eilandleven. Mocht je nog wat meer Thailand inspiratie willen opdoen, bekijk dan ook eens deze 10 must sees in Thailand.

Koh Chang - Thailand

Koh Chang

Koh Chang was even anders dan de bestemmingen die we de afgelopen week bezochten. Het eiland is druk, maar ook heel gezellig. We spendeerde onze dag op het strand met zwemmen, relaxen, wandelen en het drinken van lassi’s (zooo lekker) en hier en daar natuurlijk ook een cocktail.

Thailand - Koh Chang

Foodmarkt Koh Chang

Het eiland barst van de leuke en goede restaurants. Maar Koh Chang heeft ’s avonds ook een eigen foodmarkt, gelegen aan de hoofdweg ter hoogte van White Sand beach. En als ik eerlijk moet zijn, gaat mijn hart meer uit naar eten op een foodmarkt dan in een restaurant. Het leuke van eten op straat is, dat je zoveel verschillende lekkere dingen kunt proeven. En daar ben ik gek op!

Thailand - Koh Wai

Koh Wai

Koh Wai is misschien wel het mooiste eiland van Thailand. In ieder geval van de eilanden die wij tot dusverre hebben gezien. Totaal afgelegen, met amper mogelijkheid tot overnachten. Een prachtig privé strand met een huisrif voor de deur. Wat wil je nog meer?

Thailand - Koh Wai

Koh Wai

Het snorkelen op Koh Wai is verrassend te noemen. Veel mooier dan we verwacht hadden. Zeker de hoeveelheid vissen maakt het snorkelen tot een waar feestje. Mocht je geen eigen snorkel hebben, geen probleem. Je kunt deze hier gewoon huren. Ook spotten we hier een aantal kreeften. Menselijke kreeften wel te verstaan. Smeer je alsjeblieft goed en regelmatig in. Je verbrand anders echt als een malle tijdens het snorkelen.

Thailand - Koh Mak

Koh Mak

Koh Mak is so much fun! We huurde een oude golfkar en haalden Thijs zijn broer en gezin op van de boot. Verassing! Yep, vijf mensen plus bagage, het past allemaal in de golfkar. Vraag alleen niet hoe hij zo volgepakt de heuvel opkomt. :)

Thailand - Koh Mak

Koh Mak

Op pad met de golfkar is een ontzettend leuke belevenis en een handige manier om het eiland te verkennen. We bezochten o.a. het uitkijkpunt, vanaf hier kijk je zo uit over de zee van Koh Mak en de nabij gelegen eilanden.

Thailand - Koh Mak

Koh Mak

Vanaf de Banana Beach bar schijn je de mooiste zonsondergang te kunnen zien van het hele eiland. Of het echt de beste plek is weet ik niet, maar de zonsondergang was inderdaad erg mooi. Vooral de luchten na de zonsondergang waren prachtig, de lucht kleurde helemaal rood en oranje.

Thailand - Koh Mak

Koh Mak

Als je op zo’n mooi eiland zit wil je ook genieten van de met palmbomen omgeven stranden en de kalme zee. De zee was trouwens heel warm! Zo warm heb ik het zelden meegemaakt.

Thailand - Koh Mak

Terug in Koh Chang

En dat breekt plotseling de laatste vakantiedag aan. En dat voelt toch wel een beetje raar. Ook al is het weer fijn om thuis te zijn, de vakantie had best nog wel een paar weken langer mogen duren. :) We trakteerden onszelf met een etentje op de pier en sliepen een nachtje in een jurt, wat achteraf meer een gewone tent bleek te zijn. Om twee uur ’s nachts werden we gewekt doordat er een buslading toeristen aankwam, waarvan sommige dachten dat ze in onze tent logeerde. Op dat moment vonden we het niet zo grappig, maar de volgende ochtend zagen we de humor er wel van in. Volgende keer verwennen we ons met een luxe laatste overnachting.

Bangkok

En dan ben je opeens na een lange busrit weer terug in Bangkok. Tijd om Thailand te gaan verlaten. In alle vroegte (03.15, dat is echt heel vroeg) werden we naar het vliegveld gebracht en begon de reis huiswaarts. Na drie weken lang niet geblogd te hebben, begon het in het vliegtuig weer te borrelen. Inspiratie genoeg, ideeën te over. De komende tijd zullen jullie ongetwijfeld worden ondergedompeld in al het moois wat wij in Thailand en Cambodja gezien en meegemaakt hebben. De foto’s zijn inmiddels op de computer gezet en het zijn er weer veel. Te veel misschien wel. Dat wordt een leuke klus om uit te zoeken. Binnenkort uiteraard meer. :)

32 comments

 1. Wauw wat een toffe reis hebben jullie gemaakt! Zoveel gezien en die veelzijdigheid! Mooie foto’s ook! Zo een food markt in Azië vind ik altijd zo leuk. Ze verkopen er de gekste én lekkerste dingen!

  1. Ankor is inderdaad overspoeld door toeristen. Er lopen letterlijk duizenden toeristen en het bijzondere is dat je die in de rest van het land amper terug ziet. Maar ik heb de tip om Anko in alle rust te bezoeken. Ik zal hem binnenkort delen! :)

 2. Mooie reis hebben jullie gemaakt met heel veel strand. Lazy Beach ziet er paradijselijk uit. Daar verlang ik wel naar, na al deze regenachtige dagen hier in Nederland. Leuk dat je toch nog plekken hebt weten te vinden die wat minder toeristisch zijn. Dat zijn vaak de mooiste plekjes. En Ankor Wat voor jezelf? Mhhhh ik ben nu wel erg benieuwd naar je tip ;)

  1. De tip volgt zeer binnenkort! We ontdekte dit per toeval, maar zijn er achteraf zo blij mee. Er lopen anders wel heel veel andere toeristen rond in Ankor.

 3. Leuk om zo meegenomen te worden door je te gekke reis! Klinkt als een heel fijne vakantie, heerlijk! Mooie foto’s, de eilanden zien er prachtig uit. Echt paradijselijk. Wij hebben amper iets in Azië gezien, maar daar moet zeker verandering in komen. Dit is prachtig!

  1. Azië is wat mij betreft altijd goed. Zo super relaxed. Dat was ook wel een beetje onze hoofddoel van deze vakantie. Lekker ontspannen, maar zeker ook nog mooie dingen zien. En dat is gelukt!

 4. Mooi overzicht van de reis! “Save water, drink beer”….daar wil je toch heen ? Ook wij vlogen van Bangkok naar Siem Reap…2 dagen met een tuk tuk langs alle tempels geweest…indrukwekkend! Ik ben het ook helemaal met je eens over het eten in deze landen….heerlijk!

 5. Wat ziet dit er fijn uit! Leuke tip van het kajakken en wauw Koh Ring Samloem ziet er uit als een plaatje. Als ik zo jullie foto’s zie, kan ik me voorstellen hoe veel moois er allemaal is en hoe lastig het kiezen is tussen wat je wel en niet gaat zien. Het ziet er in ieder geval uit als een heerlijke vakantie!

 6. Die keuzestress is heel herkenbaar hoor! Wij richten ons daarom altijd op een relatief klein gebied en besluiten dat dan goed te ontdekken. Kunnen we altijd nog een keer terug gaan om een volgend gebied te zien. In deze regio hadden wij de mazzel dat we onbeperkt de tijd hadden, dus in Cambodja hebben we echt alles gezien wat we wilden, maar in Thailand hebben we nog genoeg te ontdekken, zelfs na 3 maanden! Mooie reis hebben jullie gemaakt, super!!

  1. Wat heerlijk om onbeperkte de tijd te hebben. Dat lijkt me ook wel wat. Ik zou heel graag een keer 6 maanden of langer weg willen. Dat word nog even door sparen.. :)

  1. Hihi, zo is het ook een beetje bedoeld. Als digitaal fotoalbum. Ik kan het mensen op een verjaardag namelijk niet aan doen al onze duizenden foto’s te bekijken. Dit is een mooie oplossing. :)

 7. Mooie plekjes!

  Ik ben verschillende keren in Thailand geweest, maar nog steeds niet op de eilanden. Elke keer denk ik ‘dat ga ik de volgende keer doen’.

  Ik zou graag een keer terug gaan naar Angkor Wat.

  1. Thailand is ook zo groot,er is ook zoveel te ontdekken. Dat het op zich niet zo gek is dat je nog niet op de eilanden geweest bent. Ikzelf ben nog nooit naar het Noorden geweest, daar zou ik graag volgende keer naartoe willen!

 8. Wat een mooie reis! Ik kan me voorstellen dat het lastig is om keuzes te maken tussen zoveel moois. Ik ben in Thailand geweest en wij hebben er voor gekozen ‘maar’ 2 eilanden te bezoeken, zodat we ook echt relax-tijd hadden en niet alleen maar aan het reizen waren. Je foto’s zien er prachtig uit. Ik zou graag nog eens naar Cambodja gaan.

  1. Dat is ook echt super fijn! Vaak wil je te veel zien en ongemerkt ben je dan veel aan het reizen. Terwijl het juist zo lekker is om helemaal te ontspannen en een eiland goed te ontdekken.

 9. Thailand ben ik verliefd op geworden – vooral het lekkere eten Pad Thai van de straat. Te lekker! Mis het elke dag. Ook dat je niet veel vakantie hebt – herkenbaar maar in 3/4 weken kan je ook prachtige dingen zien en ontdekken.

 10. Wat een toffe reis, leuk dat je een combi tussen deze landen hebt gemaakt. Wat zien al die stranden er heerlijk uit! Kom Chang ben ik ook geweest, zo’n 20 jr geleden. Toen was het nog echt een afgelegen plek, nu klinkt het meer als een toeristisch oord ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *