De Chinese Muur, met recht een wereldwonder!

Soms bezoek je plekken waar al veel over geschreven is. Plekken die zo beroemd zijn, dat letterlijk iedereen ter wereld ze kent. De Chinese muur is hier zeker geen uitzondering op. En toch, als je bovenop de muur staat, grijpt het je. Je voelt je nietig en elke vezel in je lichaam weet het. Dit is bijzonder, heel bijzonder zelfs.

Chinese Muur

De Chinese Muur

In alle vroegte vertrek je richting de muur, de bekendste bezienswaardigheid van China. Het verhaal gaat de ronde dat de grote muur zelfs vanaf de maan te zien zou zijn. Het is een mooi verhaal, wat niet helemaal op de waarheid berust. Des al niet te min is de Chinese muur groot. Of beter gezegd, hij is lang. De lengte van de muur bedraagt meer dan 6000 kilometer en voert door maar liefst 30 verschillende provincies. En dat is indrukwekkend, zeker als je beseft dat de muur helemaal met de hand gemaakt is. Letterlijk elke steen is met de hand gemaakt en de heuvels opgesjouwd. Bloed, zweet en tranen in het kwadraat.

Chinese Muur

Een klein stukje geschiedenis

De geschiedenis rondom de muur is groots en meeslepend. Dat het bouwen van zo’n gigantisch werk niet over één nacht ijs gaat mogen duidelijk zijn. Het eerste deel van de muur werd dan ook al gebouwd in de zevende eeuw voor Christus. Na zo’n 2000 jaar kwam de bouw van de Chinese muur tot een einde. De muur is oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsmuur en heeft vele oorlogen en dynastieën meegemaakt. De totale lengte van de muur is ongeveer 6400 kilometer, de exacte lengte is lastig te bepalen, omdat sommige delen van de muur ingestort zijn, door oorlogen en erosie beschadigd. Sommige stukken zijn ook gedeeltelijk afgebroken ,waarbij de stenen zijn gebruikt voor andere doeleinden.

Doordat er zoveel beschadigingen zijn, is de muur niet op alle plaatsen begaanbaar. Het is of onmogelijk of te gevaarlijk om op die plaatsen de muur te betreden. Uiteraard neemt de Chinese Muur ook een prominente plaats in op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Chinese muur

Droom weg in oude tijden

Wat te doen op de grote muur? Daar is maar één antwoord op te geven. Ga wandelen, beklim de treden van de Chinese muur. Vergaap je aan de prachtige vergezichten over het groene heuvelachtige landschap. Waan je terug in het verre verleden terwijl, je de door de poorten van de muur verder wandelt naar de verdedigingsposten die zich op de muur bevinden. Haal diep adem en laat de schoonheid op je inwerken. Je kunt je er haast niet tegen verzetten, de hele ervaring zal diepe indruk op je maken.

Chinese Muur

Praktische informatie

 • De beste tip die ik je kan geven: bezoek de muur vroeg in de ochtend of laat in de middag. Zo ontloop je de grote hordes toeristen.
 • In de zomer stijgen de temperaturen in China behoorlijk. Wil je een hike maken op de muur, start dan vroeg in de ochtend. Dan is de temperatuur nog aangenaam.
 • Er zijn verschillende plaatsen waarvandaan je een trip naar de Chinese muur kan maken, één van de makkelijkste manieren is om dit via Beijing te doen. Je kan vanuit Beijing een excursie boeken voor een halve of een hele dag. Wil je liever zonder gids op pad, neem dan de toeristenbus. Deze brengt je vanaf Beijing naar de muur en weer terug.
 • Een alternatief om de drukte te ontlopen is het bezoeken van de muur op haar meest Westelijke punt bij de stad Jiayuguan. Grillige bergen, met sneeuw bedekte toppen en de muur op zijn mooist. Travelblogster Yvonne van der Laar bezocht de great wall bij Jiayuguan en is razend enthousiast over deze bijzondere plek.
 • Draag comfortabele schoenen. Alle stenen en trappen op de muur zijn handgemaakt, daardoor verschillen ze allemaal van formaat. Kies voor gympen of bergschoenen, dat maakt je wandeling een stuk aangenamer.

Chinese Muur

Met recht een wereldwonder

De Chinese muur wordt genoemd als één van de zeven nieuwe wereldwonderen. En terecht. De muur is een opmerkelijk bouwwerk. Wat ondanks zijn bloedige verleden nu een soort van serene rust uitstraalt. De omgeving, het groene heuvelachtige en rotsachtige landschap, maakt het fenomeen the great wall of China extra bijzonder.

Wij bezochten China in februari. Het landschap is dan minder groen, met hier en daar nog kleine restjes sneeuw. Het perfecte klimaat voor een lange wandeling op de muur. Bezoek je China in de lente of de zomer, dan is het landschap letterlijk zo groen als gras. Wat ook een prachtig gezicht moet zijn!

Tagged: , ,

20 comments

 1. De Chinese Muur lijkt me zo onwijs indrukwekkend! China komt echt steeds hoger op mijn wishlist. Ik las laatst een artikel over alle mooie natuurparken in China. Echt, ik wil er graag rondreizen. Lijkt me supertof!

 2. Jaaaaa, de Chinese Muur. Ik heb het bouwwerk meermaals beklommen/bedwongen. Niet alleen in de omgeving van Beijing, maar ook op de grens met Noord-Korea en het stuk waar de Muur de zee raakt. Indrukwekkend

 3. Mooooi!

  Ik heb de muur bezocht als dagtrip vanuit Beijing. Zowel een toeristisch als een niet-toeristisch deel. Ik zou echter graag een keer een meerdaagse trekking op de muur maken.

 4. Inderdaad, ooit werd deze muur gewoon helemaal met de hand gemaakt.. zo bizar. Wat een werk!! Nu zijn sommige stukken hersteld met bakstenen uit een fabriek die er een datum in heeft gezet… dat vond ik zo jammer toen we zelf de muur bezochten bij het verre Westelijke deel… Ook hier bij Beijing naar de muur geweest en inderdaad heel mooi ook, als het groen is.

 5. Ik denk dat die voor iedereen een droom is. Iedereen wil toch eens een stukje van de Chinese muur over wandelen? Handige tips! Het lijkt mij inderdaad fijner om ’s ochtends een beetje privacy te hebben. Als je tussen alle toeristen loopt, neemt dit denk ik ook een beetje af van de ervaring.

 6. Daar op de muur staan is inderdaad een fantastische ervaring! Waar zijn jullie de muur op geweest? Ik was een paar jaar geleden bij een vrij afgelegen stuk waar we overnachtten bij een Chinese familie (die zelfs het point-it boekje met plaatjes niet begrepen haha ;p). Alleen was de volgende dag jammer genoeg de Chinese marathon op de muur, dus toen was het IETS drukker dan de dag ervoor haha ;p

  1. Wauw, dat is een gave ervaring! Prachtig, dat ze zelfs de plaatjes niet begrepen. Alhoewel dat op het moment zelf misschien wel wat lastig is. :) Wij bezochten de muur vanuit Beijing bij het plaatsje Mutianyu. Een fijne plek, de toeristen waren op één hand te tellen!

 7. Ooit wil ik alle 7 nieuwe wereldwonderen bezoeken. Heb er al eentje kunnen afstrepen en dat is Petra. Bizar dat de muur helemaal met de handgemaakt is, 6000 km. Je zou het maar moeten doen.

  1. Petra lijkt me echt waanzinnig! Ik krijg mijn vriend alleen op het moment niet zover om naar Jordanië af te reizen, het rommelt ook wel heel erg in die hoek momenteel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *