Eighty Mile Beach een bijzonder strand in de middle of nowhere

De weg van Broome naar Port Hedland is lang. 609 Kilometer om precies te zijn. Dat is een behoorlijk stuk rijden. Halverwege dit traject vind je een kleine, hobbelige en ongeasfalteerde afslag die je richting zee leidt. De eindbestemming is eighty mile beach. Volgens vele één van de mooiste stranden van Australië!

80 mile beach

Eighty Mile Beach

Mooie brede witte zandstranden omringd door turquoise water aan de ene kant en een forse rij duinen aan de andere kant. De brede stranden en de duinenrij van eighty mile beach doen een beetje denken aan de stranden van onze Waddeneilanden. Eighty mile beach is de perfecte plek voor het zoeken naar schelpen. Er zijn delen in Australië waar het verboden is om schelpen mee te nemen vanaf het strand. Hier mag dit gewoon. De diversiteit is enorm en de mooiste exotische schelpen liggen hier voor het oprapen! Het is fijn om al wandelend de vloedlijn af te speuren naar mooie vondsten.

80 mile beach

Strand, zee en verder helemaal niets

Naast zo’n 200 kilometer wit zandstrand is er hier verder niets. Geen winkels en geen uitgaansgelegenheden. Wel is er een kleine camping, het Eighty mile beach caravanpark. Deze camping ligt direct aan het strand, net achter de duinen. Niemand lijkt hier haast te hebben en alles draait om ontspanning. Heerlijk! Op de camping vind je een aantal gas barbecues waar je als gast gebruik van kunt maken. Grote kans dat je met meerdere mensen tegelijk aan het barbecueën bent en dat is hartstikke gezellig!

80 mile beach

Wat te doen

Naast genieten en totaal ontspannen is er nog meer te doen op dit strand. Eighty mile beach staat bekend als geweldige vis locatie. Ze komen hier dan ook van heinde en verre om te gaan vissen. Ook leven er in dit gebied een groot aantal vogelsoorten. Dus hou je van vogels spotten, ook dan zit je hier goed. Maak een fijne strandwandeling of plof neer op het strand met een boek. De oceaan is hier ook erg uitnodigend. Je kunt hier prima zwemmen, maar een kleine waarschuwing is op zijn plaats. Ga niet te ver de zee in. In dit gebied komen namelijk ook haaien voor en die kom je toch liever niet tegen tijdens het zwemmen.

80 mile beach

Schildpadden

In de maanden november t/m maart vindt er op het strand van eighty mile beach een hele bijzondere gebeurtenis plaats. De schildpadden komen dan ’s nachts het strand op om eieren te leggen. Je mag het strand op om getuige te zijn van deze bijzondere gebeurtenis. Het is wel ten strengste verboden om de schildpadden te storen tijdens het eieren leggen. Hou voldoende afstand en ga niet schijnen met zaklampen. Anders verstoor je het eieren leggen en haasten de schildpadden zich terug naar zee. En dat is heel erg zonde!

80 mile beach

Maar is het één van de mooiste stranden van Australië?

Eighty mile beach word vaak genoemd in de top 5 lijstjes van de mooiste stranden van Australië. Maar hoort het daar ook thuis? Als ik eerlijk moet zijn, eigenlijk niet. Het is zeker niet het mooiste strand waar ik ben geweest. Het is wel een heel fijn strand. Megagroot en breed op een afgelegen plek in de middle of nowhere. De sfeer is fijn en het is hier wel echt genieten geblazen. Het is een perfecte tussenstop op de weg van Broome naar Port Hedland. Ook al hoef je die stop niet per se te maken, ik zou het wel doen. Eighty mile beach is gewoon een heerlijke plek om een dag te vertoeven!

Naast eighty miles beach telt West Australië nog een tal van fijne en verlaten stranden. Of ze mooier zijn dan de stranden aan de Oostkust? Carolien van Dream the World bezocht beide kanten van het land en schreef hier een heel praktisch en vergelijkend artikel over wat je kan helpen bij de keuze om juist de oost of westkust van Australië te bezoeken. Aanrader!

Nog even een kleine tip

Als je toch besluit door te rijden en het traject van Broome naar Port Hedland in één keer te rijden, zorg er dan voor dat je tank goed vol is. Op dit stuk zijn namelijk maar twee tankstations te vinden! En de middle of nowhere is nou niet de plek bij uitstek om met een lege tank te komen staan. :)

32 comments

 1. Prachtig strand! Zoveel ruimte en leegte en dan ook nog dat turquoise water. Ik snap wel dat dit strand in de lijst van de mooiste staat, omdat het zo afgelegen en ruig is. Ik wil daar wel een keer een strandwandeling maken hoor :)

 2. Wat een prachtig strand inderdaad. Zo groots en leeg. Prachtige foto’s van een mooi plekje in Australië. Ik ben helaas nog nooit in Australië geweest en zou er ontzettend graag heengaan.

  1. Dat is ook wel het fijne van Australië, er zijn nog zoveel verlaten plekken. Het voelt dan echt alsof je iets echt ‘ontdekt’ en dat is toch wel heel leuk!

 3. Het lijkt me vooral zo super dat het zo afgelegen en dus heel rustig is. Dat je er echt de ruimte hebt. En belangrijk voordeel boven onze Waddeneilanden: het stuk beter weer… gemiddeld gezien. :) Wij zijn nog niet in Australië geweest, maar lijkt me top om er een keer te kijken!

  1. Hihi, het weer was hier inderdaad een stuk beter dan op de Waddeneilanden. Hoewel het op de waddeneilanden vaak mooier weer is dan aan de wal, heb ik uit betrouwbare bron gehoord. :)

 4. Lijkt me een fantastische plek! Ik ben stiekem een echte schelpenverzamelaar dus dit is een goede tip voor als we weer een keer in Australië zijn :D

 5. Als eerste prachtige foto’s! Ben zelf geen strandligger maar maak wel graag strandwandelingen en dat kan je denk ik hier erg goed. Mooi ook van de schildpadden. Zou ik ooit nog van dichtbij is willen zien.

 6. Wij waren hier tijdens onze roadtrip door het westen van Australië. Helaas was het kwallentijd en konden we niet het water in. Wat zag het er uitnodigend uit……

 7. Die lege tank, is volgens mij wel een avontuur op zich. Het strand ziet er echt eindeloos uit! Mooi en heel anders dan het strand hier bij mij aan het einde van de straat.

 8. Het ziet er inderdaad wel erg mooi uit! Maar of het in de top 5 van mooiste stranden ter wereld hoort? Hmm… Jammer trouwens dat het gevaarlijk is om hier te zwemmen, als ik de foto’s zie krijg ik gelijk zin om met een surfplank het water in te duiken ;p

  1. Ik denk ook niet dat het in de top 5 thuis hoort. Er zijn zeker mooiere stranden. Maar evengoed is het een fijn strand op een bijzondere locatie en het stoppen meer dan waard!

  1. Hihi, goed tanken is hier heel belangrijk. Je wilt echt niet in de middle of nowhere met een lege tank komen te staan. Het kan soms echt uren duren voordat er weer een andere auto langskomt!

 9. Wat een prachtig strand! Maar daar heeft Australië er wel meer van. Ik was er 18 jaar geleden en deed de Oostkust en het midden. Ooit wil ik nog eens terug om ook de Westkust te doen. En dan zal ik Eighty Mile Beach en de schildpadden zeker niet overslaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *