Wandeling vuurtoren Koh Rong Samloem Cambodja

Wandel naar de verlaten vuurtoren van Koh Rong Samloem

Het Cambodjaanse eiland Koh Rong Samloem staat bekend om zijn mooie stranden, helderblauwe water en loom wuivende palmbomen. Maar wil je meer dan alleen maar relaxen in je hangmat en zwemmen in de zee, dan zijn daar ook een paar goede opties voor. Een daarvan in een avontuurlijke wandeling naar de vuurtoren.Via het strand, door de dichte jungle rechtstreeks naar het beste uitkijkpunt van het eiland. Van bovenop de vuurtoren kijk je namelijk uit over een groot deel van het eiland, jungle en kleine baaien. Waar wacht je nog op? Gympen aan en daar gaan we. De paden op, de lanen in. Op weg naar de vuurtoren van Koh Rong Samloem.

Het eiland Koh Rong Samloem

Ik kan me heel goed voorstellen dat er niet meteen een belletje gaat rinkelen bij het horen van de naam Koh Rong Samloem. Daarom een korte toelichting. Koh Rong Samloem is een van de eilanden gelegen ten zuiden van Cambodja. Het eiland is 9 kilometer lang en 4 kilometer breed. Koh Rong Samloem is geheel autovrij en het enige vervoersmiddel op het eiland is de benenwagen. Het is het ultieme eiland als je houdt van rust, mooie stranden en een tropische omgeving. Een fijn plek om bijvoorbeeld bij de komen van je bezoek aan Angkor Wat.

Wandeling vuurtoren Koh Rong Samloem Cambodja

Wandel naar de vuurtoren

De wandeltocht naar de vuurtoren duurt iets meer dan een uur en start aan het einde van Saracen Bay. Direct naast het Dolphin Bay resort vind je een klein bordje wat de weg richting de vuurtoren aangeeft. Verlaat het strand en volgt het pad de jungle in. Op het stand kan je het nog prima af op je blote voeten of slippers, maar vanaf dit punt heb je toch echt je gympen nodig.

Wandeling vuurtoren Koh Rong Samloem Cambodja

Door de dichte jungle

Het pad is vrij smal en de bomen om je heen vormen een dichte jungle. Als je omhoog kijkt zie je vooral bladeren, met hier en daar een stukje blauwe lucht en de zon die door de bladeren heen probeert te prikken. Om je heen heerst totale rust, het is bijna een serene wandeltocht te noemen. Het enige geluid is afkomstig van de dieren die in de jungle leven.

Wandeling vuurtoren Koh Rong Samloem Cambodja

Vlinders

Je komt opvallend veel grote vlinders tegen in de mooiste kleuren. Ze blijven rustig zitten totdat je een foto van ze hebt gemaakt en fladderen vervolgens verder naar de volgende plant. Heel af en toe ontmoet je onderweg een local die bezig is met het onderhoud van het wandelpad. Wat me er meteen aan herinnerd dat ik vooral niet mag klagen over mijn reistijd, ik vermoed dat deze meneer elke ochtend een heel eind verder moet lopen om op zijn werk te komen.

Wandeling vuurtoren Koh Rong Samloem Cambodja

En dan.. de vuurtoren van Koh Rong Samloem

Na een dik uur lopen door de dichte jungle van Koh Rong Samloem kom je aan bij de verlaten vuurtoren. Het kleine perceel waar de toren op staat maakt deel uit van een oude militaire basis en hier en daar zie je daar nog sporen van terug, zoals oude kanonnen. Het geheel verkeerd in een toch wel wat vervallen staat, maar dat heeft juist wel zo zijn charmes.

De vuurtoren is al jaren buiten werking, maar doet nog wel dienst als uitzichtpunt. En dat is ook precies de reden waarom je de toren moet bezoeken. De wandeling naar de vuurtoren toe is mooi en avontuurlijk, de vuurtoren zelf is charmant, maar de uitzichten over het eiland Koh Rong Samloem zijn werkelijk adembenemend. In de verte zie je zelfs Lazy Beach liggen, wat ons betreft het mooiste strand van het eiland.

Wandeling vuurtoren Koh Rong Samloem Cambodja

Beklim de steile ladder

Maar voordat je kan genieten van het uitzicht, zal toch eerst de vuurtoren bedwongen moeten worden. Via een behoorlijk steile trap, klim je naar boven. Verdieping na verdieping. Het is niet de meest comfortabele of veilige trap, dus let wel goed op. Het is ook weer niet zo dat de trap van ellende uit elkaar valt, met een beetje aandacht is hij prima te beklimmen.

Vergeet voordat je aan de klim begint niet eerst de vuurtorenwachter te betalen. De kosten: 1 dollar per persoon. Daarvoor heb je wel een avontuurlijke klim en een prachtig uitzicht over de omgeving. Elke cent meer dan waard.

Wandeling vuurtoren Koh Rong Samloem Cambodja

Praktische informatie

Water

Een inkoppertje, maar toch het vermelden waard, neem voldoende water mee. Onderweg en bij de vuurtoren zelf is het niet verkrijgbaar, dus wees goed voorbereid en neem een grote fles water mee in je rugzak.

Bye bye slippers

Vergeet de slippers maar even en kies liever voor je gympen of wandelschoenen. Dit is geen wandeling die je op je slippers wilt maken, stevig schoeisel is echt aan te raden.

Vroeg uit de veren

Hoewel de jungle wel voor schaduw zorgt, is het toch een warme en inspannende wandeling. Kies er daarom voor om de wandeling te maken aan het begin van de dag, wanneer de zon nog niet op zijn sterkst is.

1 Dollar

Vergeet vooral niet om een dollar mee te nemen. Dat is precies de prijs wat het kost om de vuurtoren te mogen beklimmen.

Fotograferen

De vuurtoren maakt deel uit van een oude militaire basis, welke je niet mag fotograferen. Een foto van de vuurtoren wordt gedoogd, maar het fotograferen van de militairen overblijfselen is eigenlijk not done. Respecteer de regels.

Wandeling vuurtoren Koh Rong Samloem Cambodja

Wandeling vuurtoren Koh Rong Samloem Cambodja

 

Meer lezen over Cambodja? Dan vind je deze blogs vast ook leuk.

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook Instagram.

32 comments

 1. Gaaf, dat zou wel wat voor mij zijn. Toen we in Cambodja waren heeft Frank hier een dag gedoken en we hebben overwogen om er te slapen. Helaas was het Chinees nieuwjaar en waren we al blij dat we last minute nog überhaupt een hotelkamer konden vinden.

 2. Wat een toffe wandeling door de jungle en die vlinders.. zo mooi is dat altijd. De uitzichten van boven zijn echt prachtig.. mochten we ooit op Koh Rong Samloen zijn zou ik zeker deze trip willen maken. Een uur heen en een uur terug is met de kids ook goed te doen.

  1. Echt prachtig, ik heb een hele verzameling vlinders vastgelegd op camera. Ik hoop daar ooit nog een apart blog over te maken. Er waren daar zoveel verschillende, grote en mooi gekleurde vlinders. Dat maakte de wandeling echt extra leuk.

 3. Wow wat een mooi uitzicht vanaf de vuurtoren. ik zou wel even mijn hoogtevrees moeten overwinnen op zo’n trapje, maar dat heb ik er wel voor over. En de jungle blijft mooi, net als grote vlinders.

 4. Wat een leuke plek is dit! Zowel de wandeling door de jungle als het uitzicht vanaf de vuurtoren klinken erg leuk en mooi. De klim om bovenop de vuurtoren te komen lijkt me best eng, maar het uitzicht is ’t waard!

 5. Wat een waanzinnig uitzicht zeg, wauw! Het klinkt wel als een avontuurlijke wandeling, kan me voorstellen dat de stranden prachtig zijn maar dat je ook wel wat avontuurlijks wilt doen zo nu en dan. Het zou me overigens niet verbazen als er mensen zonder water op stap gaan, omdat ze denken dat ze dat onderweg wel in de jungle kunnen kopen… :’) Dus een logische maar goede tip haha!

 6. Toen ik in Cambodja was heb ik de kust (helaas) overgeslagen, want ik was in Thailand al naar het strand geweest. Op één of andere manier associeer ik vuurtorens ook niet echt met een tropische bestemming, maar zo zie je maar weer ;-)

  1. Je verwacht ze eerder op ruige kliffen en bij woeste zeeën. Dat laatste klopt trouwens wel, ook al lijkt de zee meestal zo kalm, het kan hier behoorlijk spoken. Helaas vaarden we terug naar het vasteland terwijl de zee zo wild was. Zeebenen lijkt ik niet echt te hebben. :)

 7. Ooooh wauw die uitzichten zijn idd adembenemend. Prachtig! Het zou voor mij ook een aandachtspunt zijn, dat fotograferen. Vergeet dat soms wel eens. Goed om te weten.

 8. Wow, voor zo’n uitzicht zou ik ook wel een flinke wandeling over hebben. Ik ben er niet geweest toen in
  ik in Cambodja was, Leuke plek om vij te komen van Ankor Wat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *