Meer van Shkodër Albanië

Zelf autorijden in Albanië, moet je dat wel willen?

Zelf autorijden in Albanië, kan dat? En nog belangrijker, moet je dat wel willen? Het antwoord op deze vragen, plus handig tips en echt alles wat je maar wilt weten over autorijden in Albanië vind je in dit blog. En natuurlijk delen we onze eigen ervaringen, van angstige momenten op de snelweg, inhaalmanoeuvres op het Albanese platteland tot rijden door een van Europa’s mooiste natuurgebieden.

Zelf rijden in Albanië

En daar gingen we. Vier meiden in een auto op roadtrip door het voor ons nog onbekende Albanië. De verhalen die we gehoord hadden over rijden in Albanië waren veelbelovend, van rijden door prachtige landschappen tot een heel nieuw level van autorijden. Het begon al goed toen we door het centrum van Tirana reden, op zoek naar de snelweg richting Berat. Een tweebaansweg waar het heel gewoon is om met vier rijen auto’s naast elkaar te rijden. Chaos en een hoop getoeter, als je had gezegd dat we in India reden dan had ik het ook geloofd.

Zelf autorijden en auto huren Albanië

Verkeersregels?!

Zoals je hoort gaat het er in Albanië qua verkeer net iets anders aan toe. Verkeersregels zijn er wel degelijk, ze zijn zelfs bijna gelijk als die van hier in Nederland, alleen houdt simpelweg bijna niemand zich eraan. Je gaat gewoon. En inhalen op een snelweg en daardoor een stuk spookrijden? Dat doe je gewoon. Wij moesten er een beetje aan wennen en mopperde (of vloekte) er lustig op los.

Boezemen deze laatste twee alinea’s je angst in? Niet doen. Het klinkt misschien een beetje onwaarschijnlijk, maar het rijden in Albanië went en al snel zal je merken dat je met het verkeer mee rijdt. Let alleen extra op, neem geen onnodige risico’s en hou je concentratie.

Autorijden in Albanië

De voordelen van autorijden in Albanië

Het rijden in Albanië is een groot avontuur en heeft veel vooroordelen. Het geeft je de vrijheid om op je eigen tempo het land te verkennen en op plekken te komen waar je anders niet zo snel zou komen. Daarnaast is de natuur op sommige plekken (zoals de regio in het noorden rondom Shkoder) echt prachtig en fantastisch om doorheen te rijden. Grote delen van Albanië zijn nog onontdekt en smeken erom om door je bezocht te worden.

Koman meer Albanië

Met paard en wagen op het Albanese platteland

Al rijdend maak je de leukste dingen mee. Zo leiden onze navigatie ons (via een route die vast niet de snelste was) dwars door het Albanese platteland. Smalle landweggetjes waar ze nog gewoon met paard en wagen rijden. Probeer dan maar eens elkaar in te halen. Het oude mannetje op de bok vermaakte zich kostelijk toen wij probeerden hem in te halen.

Of de bijna Italiaans uitziende huizen, compleet met wijnranken en sneeuw bedekte bergen op de achtergrond. Waar wederom een oud mannetje met de brommer via een wel hele steile weg naar beneden sjeesde. We waren er zonder auto nooit gekomen. En juist die onverwachte ontmoetingen en plekken maken een reis zo bijzonder.

Zelf autorijden en auto huren Albanië

Tips voor het auto huren in Albanië

Er zijn een paar dingen die ik je wil meegeven voor als je in Albanië een auto wilt huren. Boek je auto altijd voordat je op vakantie gaat. Zo weet je wat je huurt en zijn er vaste prijsafspraken gemaakt. Zorg dat de verzekeringen voor de huurauto bijgeboekt zijn (bij Sunny Cars zitten deze al bij de prijs inbegrepen). De kans op schade is door het rijgedrag in Albanië toch wel iets groter dan normaal en zo voorkom je vervelende situaties.

Boek net een grotere auto dan je eigenlijk van plan was. Ik kan me voorstellen dat je (zeker als je met zijn tweeën reist) voor de basic en de wat meer budget optie gaat. Toch loont het de moeite om voor iets meer comfort en veiligheid te kiezen door net een upgrade op je auto te nemen. Fijn als je kilometers rijdt op hobbelige wegen en je voelt je net wat veiliger in het Albanese verkeer. Wees niet te zuinig en kies voor een goede en degelijke auto.

Wij haalden onze huurauto op bij het verhuurkantoor op de luchthaven in Tirana. Ik kan niet anders zeggen dan dat we prima werden geholpen. We kregen een spiksplinternieuwe auto toegewezen en we hebben geen enkel probleem met de auto ondervonden tijdens onze reis.

Albanese dorp Berat in Albanië

Navigatie is een must

Ook al boek je van tevoren navigatie bij je huurauto, het is zeker geen garantie dat deze ook echt in de auto aanwezig is. En dan sta je daar, midden in het drukke Tirana zonder enig idee te hebben waar je eigenlijk heen moet. Met handen en voeten probeer je de weg te vragen aan de niet Engelssprekend pompbediende die je maar al te graag wilt helpen. Kortom, je hebt echt een vorm van navigatie nodig in Albanië. Zeker als je ook wilt afwijken van de hoofdwegen.

Check je telefoonprovider

Onze bijgeboekte navigatie bleek in geen velden en wegen te bekennen te zijn en kon ook niet meer worden geregeld. Hou er rekening mee dat het jou ook zo kan overkomen. Google Maps is dan een geweldige uitvinden. Iets wat we sowieso vaak als navigatiemiddel gebruiken, maar omdat Albanië niet binnen de EU valt (ze zijn wel kandidaat-lid), kan je niet met elke provider gebruik maken van het Albanese netwerk, zonder gigantische rekeningen te ontvangen voor roaming. Tip van de dag, check voordat je op reis gaat of je met jouw telefoonprovider gebruik kan maken van het netwerk. Anders loont het de moeite om lokaal wat extra data bij te kopen.

Koman meer Albanië

Autorijden in Albanië, wel of niet doen?

Moraal van het verhaal. Autorijden in Albanië, zeker doen. Je komt op plekken waar je anders niet zou komen, het geeft je de ultieme vrijheid om het land te verkennen op jouw manier en het is een ervaring op zich. Wees voorzichtig, rij alert en hou in je achterhoofd dat ze hier de verkeersregels net iets anders interpreteren dan in Nederland. Het is even inkomen, maar na een dag rijden heb je de Albanese rijstijl echt wel onder de knie. Met een rugzak vol verhalen, bijzondere verkeerstaferelen en grappige anekdotes keer je na je vakantie weer huiswaarts. Autorijden in Albanië, het is een hele ervaring op zich, maar zeer de moeite waard!

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook, Instagram & Pinterest.

Tagged: , ,

1 comment

  1. Na het zien van We zijn er bijna! van een tijdje geleden, ben ik helemaal enthousiast geworden over Albanië, het is er echt prachtig. Alleen zou ik dan met eigen auto die kant op rijden, en dan combineren met Noord-Griekenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *