Maak kennis met de vogelkliffen van Vestmanna

Torenhoge kliffen, ruige natuur en rotsblokken die als bomen uit de zee lijken te groeien. Een bijzondere combinatie. Tel hierbij levensgrote grotten met bijna tropische bekleding bij op en je komt uit bij de vogelkliffen van Vestmanna. Waar dat ligt? Op de Faeröer eilanden natuurlijk.

Klein, maar allure

Op de Faeröer eilanden vind je eigenlijk maar een echte stad en dat is de hoofdstad Tórshavn. Een grote stad is het zeker niet, een betere omschrijving is klein, charmant en gezellig. De eerstvolgende stad die je daarna weer tegenkomt ligt op heel wat kilometers varen of vliegen en dat is Reykjavik.  Wat betekent dat er op de Faeröer eilanden voor de rest alleen maar kleine dorpen zijn, zoals Vestmanna op het eiland Streymoy. Klein, maar vol allure. En dat laatste heeft allemaal te maken met zijn bijzondere ligging.

Plattegrond Faroër eilanden en Vestmanna

Dit is Vestmanna

Maar als eerste, waar ligt Vestmanna nu precies? Je zal vast weleens gehoord hebben van de Faeröer eilanden of misschien heb je mijn blog over het eiland Mykines weleens gelezen. Maar een klein dorpje zoals Vestmanna is een heel ander verhaal. Een klein stipje op de wereldkaart en veel minder bekend. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen.

Vestmanna ligt op het eiland Streymoy, dit is het grootste eiland van de Faeröer eilanden. Zoals je op de kaart kan zien, ligt het dorp in een fjord, direct aan het water en gedrapeerd om de baai. Hier begint ook meteen de reden waarom Vestmanna zo populair is.

Vestmanna Faroer eilanden

Faeroër eilanden Vestmanna

Adembenemende uitzichten en indrukwekkende kliffen

En die reden heeft alles te maken met de vogelkliffen van Vestmanna, die je vooral vanaf het water goed kan bewonderen.  Een adembenemend uitzicht met indrukwekkende kliffen die hoog boven je uit torenen en uit rots bestaande pilaren die als bomen uit de zee lijken te groeien. In de kliffen zelf vind je verschillende grotten. Bij sommige is het zelfs mogelijk om er met de boot in te varen. Het plafond is begroeid met verschillende soorten mos. Dit in combinatie met de kleuren van de rots en het toch wel bijzonder blauwe water geeft de grot bijna een tropische uitstraling.

IJsland-papagaaiduikers

En dan… de vogels

En dan natuurlijk nog de vogels. Ik moet eerlijk zeggen dat je schoonheid van de vogelkliffen een enorme indruk maakt. Je raakt niet uitgekeken. Hierdoor vergeet je soms dat op de kliffen van Vestmanna ook nog veel vogels leven. Zoals stormvogels, guillemots, meeuwen en papegaaiduikers. Die laatste zijn mijn favoriet. Het zijn leuke dieren, een beetje klunzig met een grappig loopje en ze zien en gewoon ontzettend lief uit. Ik kan uren naar ze blijven kijken.

Papegaaiduikers op Mykines

Er zijn trouwens betere plekken op de Faeröer eilanden om papegaaiduikers te spotten dan de vogelkliffen van Vestmanna, zoals het eiland Mykines. Op dit eiland leeft een van Europa’s grootste kolonies papegaaiduikers. Een voordeel van Mykines is dat je hier de vogels van heel dichtbij kunt bekijken. Dat is in Vestmanna toch wel anders.

Hoe verken je de vogelkliffen van Vestmanna?

Per boot! Er zijn twee maatschappijen die excursies aanbieden om de kliffen te verkennen, dit zijn de rederijen Lamhauge en Skúval. Beide vind je in de haven van Vestmanna. Het is mogelijk om je tickets al online te bestellen. Door de beperkte capaciteit van de boot is dit ook raadzaam om te doen. Maar uiteraard kun je ook ter plekke een kaartje kopen.

It’s raining, it’s raining

Tip! Neem een regenjas mee. Voor het opspattende water van de boot, maar ook omdat het op de Faeröer eilanden gewoon veel regent. Zo blijf je droog en warm gedurende de tocht. Wel zo fijn.

Ruige schoonheid

Eigenlijk zijn de Faeröer eilanden een grote bezienswaardigheid. Toch zijn de kliffen van Vestmanna een van de populairste plekken van het eiland. Zowel voor toeristen als van de locals zelf. Het eiland showt hier zijn schoonheid, maar laat tegelijkertijd ook zien hoe ruig het eigenlijk is. En juist die twee maken de kliffen zo’n mooie plek om te ontdekken.

 

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook Instagram.

26 comments

 1. Wat een adembenemende uitzichten! En wat leuk dat je hier papegaaiduikers hebt gezien. Ik houd niet van regen, maar die zou ik voor lief nemen als ik deze beestjes kon spotten :)

 2. Het zal je vast niet verbazen als ik zeg dat ik hier heen wil. Het liefst nu ? Voor het adembenemende landschap maar ook voor de papegaaiduikers. En de rust en ruimte natuurlijk. Voor op de bucketlist! <3

 3. Oh dit lijkt mij zo’n gave plek. Vanwege de papegaaiduikers maar ook die heel ruige kliffen. Al weet ik niet als de zee ruig is of ik in een boot zou stappen. Ligt er een beetje aan hoe groot die is.

 4. De eilanden lijken me zooo gaaf om te bezoeken! Is het trouwens gemakkelijk om een huurauto te vinden op de eilanden? Volgens mij is er niet echt een andere gemakkelijke manier om te verkennen of wel (op liften na) ;p

  1. Je hebt inderdaad echt een auto nodig, anders kom je nergens. Een auto huren is prima te doen. Gewoon ophalen en weer terugbrengen bij de luchthaven. Hartstikke handig!

 5. Jouw bestemmingen zijn vaak zo bijzonder… in elk geval plekken die mij heel erg aanspreken. Dit is er weer zo 1. Prachtige plek en zo mooi, die foto’s met die mist. En dan die papegaaiduiker. Prachtig vastgelegd, zo dichtbij.

 6. Als eerste compliment hoe je alles zo mooi op de foto hebt vastgelegd. Het brengt de kliffen beter tot zijn rechts. Deze plek stond al op mijn wishlist maar nu weer een plekje hoger.

 7. Wat een bijzondere bestemming. Je hebt mij wel enthousiast gemaakt. Het lijkt mij prachtig om de natuur te ontdekken en papegaaiduikers te spotten. is het makkelijk om van eiland naar eiland te gaan?

  1. Dat gaat prima. De meeste eilanden zijn via tunnels aan elkaar verbonden, voor andere kan je de pont nemen. Er zijn een paar eilanden die wat meer planning vergen, die kun je bijvoorbeeld maar eens per week bereiken via een klein bootje of soms zelf per helikopter! Maar de meeste eilanden zijn prima te bereiken.

 8. Wat een bijzondere bestemming zeg! Ik zou er graag naar toe willen, maar jammer dat je afhankelijk bent van een boot. Logisch natuurlijk, maar boten zijn echt niet mijn ding.
  Die foto van die papegaaienduiker is echt briljant.

  1. Dank je! Je kan er ook goed wandelen, ook heel mooi. Maar de kliffen zijn inderdaad het beste te bekijken per boot. Ik ben ook niet zo´n held op het water, maar dit ging me goed af. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *