Varkensland: veenpolders, moerasland & bijzondere wildlife

Varkensland. Klikt het je bekend in de oren? Niet? Dat is op zich niet zo gek, want het is voor het grote publiek een vrij onbekend gebied. En eigenlijk is dat onterecht, want Varkensland is een hartstikke mooi natuurgebied. Dat dit gebied zowel tot de Natura 2000-gebieden als tot de natuurgebieden van Staatsbosbeheer behoort bewijst dit maar des te meer. De hoogste tijd dus om dit gebied eens wat beter onder de loep te nemen! 

Varkensland Waterland Staatsbosbeheer

Varkensland & het Watergangse veld

Varkensland ligt gelegen in de Noord-Hollandse gemeente Waterland en wordt in de volksmond ook wel het Watergangse veld genoemd. Samen met het Ilperveld en het Oostzanerveld, vormt Varkensland de grootste uitgeveende laagveenpolder ten Noorden van Amsterdam.

Een bijzonder detail, het water in dit gebied is (licht) brak. Want betekend dat het water licht zoutig is. In de loop der jaren is de brakheid van het water steeds minder geworden en het licht dan ook in de lijn der verwachtingen dat dit steeds verder zal afnemen.

Varkensland Waterland Staatsbosbeheer

What about the name

Hoe Varkensland aan zijn naam is gekomen is niet helemaal duidelijk. Maar er doet wel een mooi verhaal de ronde. Een gedeelte van het Watergangse veld bestaat uit veenweides, die begraasd kunnen worden door koeien. In het Noorden vind je echter een moerassig gedeelte, waarop geen dieren kunnen grazen. De boeren hadden eigenlijk niet veel aan dit stuk land, het was zelfs niet goed genoeg om de varkens erop de laten lopen. En hoewel de varkens er dus nooit voet aan wal hebben gezet, heeft Varkensland naar alle waarschijnlijkheid hier wel zijn naam aan te danken. Mooie anekdote toch?

Varkensland Waterland Staatsbosbeheer

Wat maakt Varkensland zo bijzonder?

De veenpolder en het brakke water zorgen tezamen voor een bijzonder natuurgebied wat heel geschikt is om vanaf het water te verkennen. De veenmosbegroeiing, natte graslanden en rietmoerassen maken het gebied uitermate geschikt als broedgebied voor broedvogels en watervogels. Waterland (waar Varkensland ook toe behoort) is zelfs het belangrijkste broedgebied voor weidevogels in Europa!

Verken het gebied per…

De beste manier om Varkensland te verkennen is per boot of per kano. Door het gebied lopen verschillende vaarroutes die je langs de mooiste plekjes voeren. Varen kan natuurlijk met je eigen boot, maar het is ook mogelijk om een boot, kano of waterfiets te huren!

Varkensland Waterland Staatsbosbeheer

Geen varkens, maar…

Bij de naam Varkensland denk je al snel aan varkens, toch komen die hier maar weinig voor. Koeien des te meer! Zij begrazen een groot gedeelte van het land en onderhouden zodoende het veengebied.

Alhoewel het gebied niet heel groot is, vormt het wel het leefgebied van een groot aantal dieren en is het met name bekend om zijn weidevogels, zoals de grutto, de kievit, de wulp, de watersnip en de rietzanger. Ook buizerds zijn hier veel geziene gasten. Opvallend is dat ze vrij laag vliegen, waardoor je ze goed van dichtbij kunt zien.

Op het land zelf leven o.a. hermelijnen, de haas en de Noordse woelmuis. Dit is nog maar een kleine greep uit de verschillende soorten dieren die er in dit gebied voortkomen. Varkensland is uitermate geschikt voor een safari te water!

 

Varkensland is een prachtig natuurgebied om een middag te verkennen. Er valt genoeg moois te zien! Nederland kent natuurlijk nog veel meer mooie natuurgebieden. Wat zijn jullie favorieten?

 

 

 

 

30 comments

 1. Ik kende het inderdaad niet. Het klínkt niet echt aantrekkelijk (ik denk daarbij aan een soort andere bewoording voor een land vol fast food etende mensen, ha ha), maar het is zo te zien wel heel mooi (en juist totaal niet waar ik het mee associeer. ;-))

 2. haha, je hebt gelijk. Ik had er inderdaad nog nooit van gehoord. Dat het een nature-2000 gebied is zegt eigenlijk genoeg over de schoonheid en belangrijkheid van het gebied. Het lijkt me een plek waar je eigenlijk moeilijk kan komen als je niet over het water voortbeweegt. Maar dat geeft het ook charme. Het is af en toe gaaf om vanaf het water een gebied te ontdekken. Het levert een ander perspectief op dan je van te voren had verwacht. Je kijkt er anders tegenaan en dat is soms heel fijn.

  1. Ja he, je kijkt dan echt op een andere manier naar het gebied. Het is ook mogelijk om door Varkensland te wandelen, maar wil je wat meer zien, dan kan dat het beste per boot!

 3. Ik dacht dat je een grapje maakte, haha. Ik had echt nog nooit van Varkensland gehoord. Het lijkt me wel een heel mooi gebied. Mijn favoriete gebied is toch wel de Veluwe :) .

 4. Varkensland, ik dacht dat licht vast in Zuid Afrika ofzo. Het duurde even voordat ik doorhad dat het in Nederland is :) Wel een leuke plek om een middagje te gaan kanoën.

  1. Hihi, nu je het zo zegt.. het zou inderdaad zomaar een Zuid Afrikaans park kunnen zijn! Maar gelukkig hoef je voor dit gebied iets minder ver te reizen. :)

 5. Wat een leuke nieuwsbrief weer. Met veel handige info, maar dat varkensland spreekt mij het meest aan. Met name omdat het zo om de hoek is. Alles leuk om te lezen.

 6. Nu ik dit jaar wat minder tijd heb voor buitenlandreizen, ontdek ik steeds meer plekken in Nederland. Maar Varkensland…. dat kende ik dus echt nog niet :D

  1. Dat is toch ook wel weer leuk he?! Nederland heeft zoveel mooie plekken waar je eigenlijk nog nooit van gehoord hebt. Ik ontdek steeds weer wat nieuws!

 7. Toen we nog in Groningen woonden reden we weleens door het gebied ten noorden van Amsterdam en ik vond het echt zo mooi, zo typisch Nederlands. Lijkt me mooi om er eens een wandeling doorheen te maken, maar het is voor ons zo’n eind. Misschien als we er weer eens een weekendje van maken. Ik wil ook nog eens naar de Amsterdamse Waterleiding duinen, is dat een combi?

 8. Nog nooit van gehoord en moest ook even twee keer denken bij de naam – Varkensland. Zelf ben ik erg blij met de bossen rondom Breda. Ook de Veluwe kom ik erg graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *